ogórki - 26028 przepisów (strona:184/1736)

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną 129

kaszę jaglaną 1 cebula kawałeczek pora 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1 korzeń pietruszki plaster (ok 150g) korzenia selera 4 duże ogórki kiszone + woda z kiszonych ogórków 1 ząbek czosnku sól pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego koperek świeży Jak zrobić zupę ogórkową z kaszą jaglaną: W garnku podgrzewamy(...)ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli. Dodajemy 1-1,5l wody, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zagotowujemy, zmniejszamy grzanie, gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Dodajemy starte na tarce ogórki i czosnek, gotujemy 5 min. Zupę możemy zostawić tak jak jest, ja lubię zmiksować ja w tym momencie by miała kremową konsystencję. Zupę doprawiamy do smaku woda z kiszonych

Dorota Smakuje
Sałatka warstwowa z wędzonym kurczakiem, jajkiem i rzodkiewką + film 219

tworzy pyszną całość, dzięki czemu sałatka zyskuje niepowtarzalny smak.     składniki na 4-5 porcji 80 g mixu sałat 300 g wędzonego kurczaka 2 czerwone cebule 5-6 ogórków konserwowych 5 jajek ugotowanych na twardo 2 pęczki rzodkiewek 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki sos 3- 4 łyżki keczupu 3 łyżki majonezu 2-3 łyżki musztardy czarny pieprz sól(...)wrzucamy na dno szklanej miski. Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Czerwoną cebulę drobno siekamy a następnie równo układamy na kurczaku. Na cebuli równomiernie rozprowadzamy sos. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy na warstwie sosu. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka układamy na ogórkach. Umyte rzodkiewki kroimy w niewielką kostkę

Smakowite Dania
Pasta jajeczna z serem żółtym i ogórkiem 2670

mdła, a bardzo smaczna. Można ją nakładać na bułeczki, chrupiące tosty lub inne ulubione pieczywo, a więc idealnie sprawdzi się na śniadanie. 5 jajek 100 g sera żółtego 2 ogórki kiszone 2 łyżki szczypiorku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany sól pieprz czarny Jajka ugotować na twardo – 10 minut od zagotowania się wody. Ostudzone(...)obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Ser żółty również zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ogórki pokroić, odsączyć z soku i dodać do jajek. Musztardę wymieszać z majonezem i śmietaną, a następnie połączyć z jajkami, serem i ogórkami. Wszystko dokładnie wymieszać dodając posiekany szczypiorek i przyprawy. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym. 228

łyżki majonezu 1      łyżka musztardy świeżo mielony pieprz Makrelę rozdrobnić, najlepiej rozetrzeć palcami, pozbędziemy się w ten sposób nawet najmniejszych ości które mogliśmy wcześniej przeoczyć. Ogórki obrać ze skórki, pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, cebulkę też, tak samo drobno jak ogórki. Posiekać koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić majonezem, musztardą i pieprzem. Jeśli mamy(...)ochotę na bardziej wyrazisty smak można dać musztardy Dijon, jeśli zaś nie wystarczy stołowa. NIE solimy pasty, makrela i ogórki mają w sobie wystarczająco dużo soli

Lubię to gotuję
Sos koperkowo ogórkowy 120

koperkowy na bazie kwasu z ogórków kiszonych. Tak, nie wylewajmy wody, w której kiszą się ogórki. Zawsze zostawiam i dodaję do zup (na przykład rosolnik ), sosów... 30 g masła, 20 g mąki, łyżka siekanego koperku, 150 – 200 ml kwasu z ogórków kiszonych, 150 – 200 ml wody lub bulionu, 100 g gęstej śmietany 18%, sok z cytryny, sól(...)cukier Zasmażyć masło z mąką, wsypać koperek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać kwas z ogórków dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie wlać wodę lub bulion. Gotować mieszając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1 – 1,5 łyżki), cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać śmietanę, wymieszać. Podawać na przykład do ryb. Podałam z babką

królestwo garów
Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych 103

pietruszka 1 seler 3 ziemniaki 500 g ogórków kiszonych 100 ml słodkiej śmietany 18%  1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży) kwas z ogórków 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie Żołądki oczyszczamy, zalewamy zimną wodą ( 1,2 litra ), zagotowujemy, usuwamy szumowiny, lekko solimy. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny(...)Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu. Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki. Dodajemy do zupy, gotujemy 30 min na średnim ogniu, dodajemy koperek (u nas suszony, sorki, sklera…zapomnieliśmy kupić

R'n'G Kitchen
Surówka kopenhaska 380

window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę kopenhaską: Sałatę lodową umyć, osuszyć, poszarpać liście na małe kawałeczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórki konserwowe (lub ewentualnie kiszone) odsączyć z zalewy i również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobno. Sałatę lodową, cebulę, marchew(...)ogórki wrzucić do jednej miski. Dodać jogurt naturalny, 2-3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej (ja zazwyczaj najpierw daję dwie, a potem ewentualnie dorzucam jeszcze jedną łyżeczkę do smaku; możecie również zamienić musztardę delikatesową na inną, np. sarepską, ale jak dla mnie delikatesowa lepiej tu pasuje i jest delikatniejsza w smaku), czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Doprawić

Kulinarne Przeboje
Pizza No Waste 106

więc nie zawahaliśmy się ich użyć. Składniki 2 niepełne szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 4 mielone kotlety 2 ogórki konserwowe 1 pomidor 1 jajko ugotowane na twardo 100 g startego żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie Ciasto na pizzę(...)wodę, oliwę i szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu i rozwałkowujemy do wielkości blaszki do pieczenia lub kamienia. Kotlety kroimy na kawałki. Pomidory kroimy na „półplasterki”. Ogórki kroimy na plasterki. Jajko kroimy na plasterki. Majonez i śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem, smarujemy wierzch pizzy. Na wierzch układamy kotlety, ogórki i pomidory. Zapiekamy

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa z pulpecikami z kaszy jęczmiennej. 181

stron. Usmażone pulpeciki z kaszy osączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 4.  Zupa: Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone również ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku ( sok pozostawiamy ). Następnie w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę z pietruszką i chwilę przesmażamy często mieszając(...)następnie wrzucamy ogórki i również przesmażamy. Przesmażone warzywa zalewamy gorącym bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek, sok z ogórków według uznania i przyprawiamy do smaku Vegetą Natur i mielonym pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy. 5. Podanie: Gorącą zupę rozlewamy na talerze, dajemy po kilka sztuk gorących pulpecików i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady

Izabelawkuchni
Zupa krem ze świeżego ogórka 146

taka jest prawda – niepowtarzalny świeży smak zielonego ogórka jest wyczuwalny w każdej łyżce tej pysznej zupy. Jest delikatna, lekka ale jednocześnie bardzo sycąca, kremowa i rozgrzewająca. Propozycja do wypróbowania dla wszystkich tych, którzy tak jak moja babcia są ciekawy czym smakuje ta zupa. Składniki (na 3-4 porcje): 3 duże ogórki gruntowe – mogą być też szklarniowe(...)czasu do czasu mieszając, aż zaczną się lekko przypiekać. Następnie, wlewamy do garnka tyle wody, aby tylko przykrywała warzywa, zagotowujemy i gotujemy wszystko do miękkości.   W międzyczasie ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę.   Gdy ziemniaki są już miękkie, do garnka dodajemy jeszcze szklankę wody, wrzucamy ogórka i płatki ryżowe – gotujemy jeszcze przez 5 minut

Smaczna Strona
ogórki w kostke na zime do słoikow 67

cukru 3 łyżki soli pół łyżeczki na słoik octu jabłkowego,lub szampana tu liść laurowy na słoik 2-3 ząbki czosnku na słoik 1-2 pęczki zielonego kopru Wykonanie OGÓRKI są pyszne .. Wymyte ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 1 godzine . Po tym czasie pokroić w drobną kostkę ,odstawić .Czosnek obrać,koper umyć ,słoiki wyparzyć. Do każdego słoika(...)wypełnione ,zalać każdy słoik wrzątkiem i zakryć pokrywką .Pozostawić na 10 minut. Odlać wodę do rondla przez sito tak ,aby ze słoika nic nie wypadło. Do wody z ogórków dodać cukier,sól i wszystko zagotować. Do każdego słoika dodać pół łyżeczki -na słoik - octu jabłkowego. Gorącą zalewą napełnić słoiki ,zakręcić

mojej kuchni
Ogorki krojone 78

ziela angielskiego na słoik litrowy 5-6 sztuk pieprz czarny w kulkach na słoik 1 liść laurowy na słoik Wykonanie Ta marynata może być używana do różnorodnych warzyw . Ogórki umyć ,zalać zimną wodą i pozostawić na około 2 godzin. Liść laurowy i koper zalać wrzątkiem na 1 minutę ,odcedzić. Do słoika włożyć koper ,kawałek papryki ,liść laurowy,ziele(...)pieprz,oraz czosnek.    W misce umieścić pokrojone ogórki , zalać wrzątkiem,odstawić na 10 minut i wylać wodę . Ponownie zalać  wrzątkiem , czekać 10 minut i wylać wodę .(pomidory, zalewamy 1 x ,  ponieważ są bardziej delikatne ). Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia, oraz rozpuszczenia soli i cukru

mojej kuchni
Sałatka gyros 131

podaje ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa  Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa. Wyłożyłam do szklanej miski. Ogórki pokroiłam w kostkę, wyłożyłam na mięso. Pokroiłam cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę

Na moim talerzu
Sałatka brokułowa z szynką 219

kiszonymi. Sałatka jest bardzo lekka i smaczna. Doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 brokuł, 1 por, 1 puszka groszku konserwowego, 250g szynki konserwowej, 2 ogórki kiszone, 5 jajek, 5 łyżek majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła dzielę na małe różyczki. Wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję około 5 minut. Odcedzam i studzę. Pora(...)kroję w cienkie plasterki. Przelewam wrzącą wodą. Odstawiam do przestudzenia. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Szynkę oraz ogórki kroję w małą kostkę. Groszek odsączam z zalewy. 2. Do miski przekładam przygotowane składniki: brokuła, pora, jajka, szynkę, ogórki oraz groszek. Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie całość mieszam. Gotową sałatkę wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania