otwartą kukurydzę. Takie małe sprzątanie :-) Miłego piątku kochani Wam życzę :-) Składniki: makaron u mnie razowe penne 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy około 6-8 ogórków kiszonych kawałek cukinii (ja miałam pół) natka pietruszki starta mozzarella 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. 2. Ogórki kroimy(...)grubsze plasterki, tuńczyka odsączamy na sitku, tak samo kukurydzę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, natkę pietruszki siekamy. 3. Do makronu wrzucamy ogórki i cukinię i mieszamy drewnianą łyżką. Kukurydzę układamy kupkami, tak samo tuńczyka. Wszystko posypujemy natką pietruszki (troszkę zostawiamy) i startą mozzarellą. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pozostałą natką pietruszki
kruche babeczkiswojskiej kiełbasy -ogórki konserwowe ( 450 g ) -2 ząbki czosnku -posiekany koperek -sól, pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok. 20 min. Studzimy i obieramy. Kiełbasę, ogórki i ziemniaki kroimy w kostkę. Dolewamy 1/3 szklanki zalewy z ogórków, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, posiekany koperek, skrapiamy olejem, solimy delikatnie i pieprzymy. Wszystko mieszamy i odstawiamy(...)najmniej godzinę. W tym czasie składniki się zintegrują smakowo i kosztujemy. Jeżeli sałatka wydaje się nam, że jest za mdła można dolać jeszcze zalewy z ogórków lub skropić delikatnie octem. Taka sałatka najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego
Kulinarne przemysleniapysznie smakuje. Może zastąpić tradycyjna sałatkę jarzynową. Składniki: 6 jajek 1 szklanka zalewy z ogórków konserwowych 1 łyżeczka żelatyny 200 g majonezu 3 średnie marchewki 3 ogórki konserwowe 100 g szynki 1 czerwona cebula 1 mała puszka groszku konserwowanego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 szklanka zimnej wody sól pieprz Przygotowanie: Formę wyłożyć folią spożywczą(...)wystawała trochę ponad krawędź. Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i obrać. Trzy jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Zalewę z ogórków połączyć ze szklanką wody, wlać do garnka i podgrzać. Dodać żelatynę i wymieszać. Gdy się rozpuści, zdjąć z ognia. Ostudzić. Marchewkę obrać i ugotować na półtwardo. Następnie pokroić w kostkę. Rozgniecione żółtka przełożyć
Ciastka - domowe słodkościDość długo się do tego zabierałam, ale w końcu zrobiłam :) Poczytałam kilka przepisów i zrobiłam po swojemu :) Chlebek jest naprawdę smaczny, miękki i pulchny. Jeśli zostanie Wam woda po ogórkach, to koniecznie zróbcie ten chleb. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych, specjalnych umiejętności. Ja na pewno będę do niego wracać. Jeśli już trochę mnie znacie(...)cukru 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej (miałam typ 650) Ciasto właściwe: 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 łyżki oleju Wykonanie: Przygotować zaczyn. Do miski wlać wodę, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i dodać obie mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu
Agusiowe smakołykikaszę jaglaną 1 cebula kawałeczek pora 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1 korzeń pietruszki plaster (ok 150g) korzenia selera 4 duże ogórki kiszone + woda z kiszonych ogórków 1 ząbek czosnku sól pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego koperek świeży Jak zrobić zupę ogórkową z kaszą jaglaną: W garnku podgrzewamy(...)ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli. Dodajemy 1-1,5l wody, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zagotowujemy, zmniejszamy grzanie, gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Dodajemy starte na tarce ogórki i czosnek, gotujemy 5 min. Zupę możemy zostawić tak jak jest, ja lubię zmiksować ja w tym momencie by miała kremową konsystencję. Zupę doprawiamy do smaku woda z kiszonych
Dorota Smakujetworzy pyszną całość, dzięki czemu sałatka zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 4-5 porcji 80 g mixu sałat 300 g wędzonego kurczaka 2 czerwone cebule 5-6 ogórków konserwowych 5 jajek ugotowanych na twardo 2 pęczki rzodkiewek 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki sos 3- 4 łyżki keczupu 3 łyżki majonezu 2-3 łyżki musztardy czarny pieprz sól(...)wrzucamy na dno szklanej miski. Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Czerwoną cebulę drobno siekamy a następnie równo układamy na kurczaku. Na cebuli równomiernie rozprowadzamy sos. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy na warstwie sosu. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka układamy na ogórkach. Umyte rzodkiewki kroimy w niewielką kostkę
Smakowite Daniamdła, a bardzo smaczna. Można ją nakładać na bułeczki, chrupiące tosty lub inne ulubione pieczywo, a więc idealnie sprawdzi się na śniadanie. 5 jajek 100 g sera żółtego 2 ogórki kiszone 2 łyżki szczypiorku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany sól pieprz czarny Jajka ugotować na twardo – 10 minut od zagotowania się wody. Ostudzone(...)obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Ser żółty również zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ogórki pokroić, odsączyć z soku i dodać do jajek. Musztardę wymieszać z majonezem i śmietaną, a następnie połączyć z jajkami, serem i ogórkami. Wszystko dokładnie wymieszać dodając posiekany szczypiorek i przyprawy. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
https:KKuchniaMniamłyżki majonezu 1 łyżka musztardy świeżo mielony pieprz Makrelę rozdrobnić, najlepiej rozetrzeć palcami, pozbędziemy się w ten sposób nawet najmniejszych ości które mogliśmy wcześniej przeoczyć. Ogórki obrać ze skórki, pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, cebulkę też, tak samo drobno jak ogórki. Posiekać koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić majonezem, musztardą i pieprzem. Jeśli mamy(...)ochotę na bardziej wyrazisty smak można dać musztardy Dijon, jeśli zaś nie wystarczy stołowa. NIE solimy pasty, makrela i ogórki mają w sobie wystarczająco dużo soli
Lubię to gotujękoperkowy na bazie kwasu z ogórków kiszonych. Tak, nie wylewajmy wody, w której kiszą się ogórki. Zawsze zostawiam i dodaję do zup (na przykład rosolnik ), sosów... 30 g masła, 20 g mąki, łyżka siekanego koperku, 150 – 200 ml kwasu z ogórków kiszonych, 150 – 200 ml wody lub bulionu, 100 g gęstej śmietany 18%, sok z cytryny, sól(...)cukier Zasmażyć masło z mąką, wsypać koperek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać kwas z ogórków dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie wlać wodę lub bulion. Gotować mieszając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1 – 1,5 łyżki), cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać śmietanę, wymieszać. Podawać na przykład do ryb. Podałam z babką
królestwo garówpietruszka 1 seler 3 ziemniaki 500 g ogórków kiszonych 100 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży) kwas z ogórków 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie Żołądki oczyszczamy, zalewamy zimną wodą ( 1,2 litra ), zagotowujemy, usuwamy szumowiny, lekko solimy. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny(...)Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu. Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki. Dodajemy do zupy, gotujemy 30 min na średnim ogniu, dodajemy koperek (u nas suszony, sorki, sklera…zapomnieliśmy kupić
R'n'G Kitchenwindow.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę kopenhaską: Sałatę lodową umyć, osuszyć, poszarpać liście na małe kawałeczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórki konserwowe (lub ewentualnie kiszone) odsączyć z zalewy i również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobno. Sałatę lodową, cebulę, marchew(...)ogórki wrzucić do jednej miski. Dodać jogurt naturalny, 2-3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej (ja zazwyczaj najpierw daję dwie, a potem ewentualnie dorzucam jeszcze jedną łyżeczkę do smaku; możecie również zamienić musztardę delikatesową na inną, np. sarepską, ale jak dla mnie delikatesowa lepiej tu pasuje i jest delikatniejsza w smaku), czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Doprawić
Kulinarne Przebojewięc nie zawahaliśmy się ich użyć. Składniki 2 niepełne szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 4 mielone kotlety 2 ogórki konserwowe 1 pomidor 1 jajko ugotowane na twardo 100 g startego żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie Ciasto na pizzę(...)wodę, oliwę i szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu i rozwałkowujemy do wielkości blaszki do pieczenia lub kamienia. Kotlety kroimy na kawałki. Pomidory kroimy na „półplasterki”. Ogórki kroimy na plasterki. Jajko kroimy na plasterki. Majonez i śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem, smarujemy wierzch pizzy. Na wierzch układamy kotlety, ogórki i pomidory. Zapiekamy
R'n'G Kitchenstron. Usmażone pulpeciki z kaszy osączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 4. Zupa: Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone również ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku ( sok pozostawiamy ). Następnie w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę z pietruszką i chwilę przesmażamy często mieszając(...)następnie wrzucamy ogórki i również przesmażamy. Przesmażone warzywa zalewamy gorącym bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek, sok z ogórków według uznania i przyprawiamy do smaku Vegetą Natur i mielonym pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy. 5. Podanie: Gorącą zupę rozlewamy na talerze, dajemy po kilka sztuk gorących pulpecików i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady
Izabelawkuchnitaka jest prawda – niepowtarzalny świeży smak zielonego ogórka jest wyczuwalny w każdej łyżce tej pysznej zupy. Jest delikatna, lekka ale jednocześnie bardzo sycąca, kremowa i rozgrzewająca. Propozycja do wypróbowania dla wszystkich tych, którzy tak jak moja babcia są ciekawy czym smakuje ta zupa. Składniki (na 3-4 porcje): 3 duże ogórki gruntowe – mogą być też szklarniowe(...)czasu do czasu mieszając, aż zaczną się lekko przypiekać. Następnie, wlewamy do garnka tyle wody, aby tylko przykrywała warzywa, zagotowujemy i gotujemy wszystko do miękkości. W międzyczasie ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gdy ziemniaki są już miękkie, do garnka dodajemy jeszcze szklankę wody, wrzucamy ogórka i płatki ryżowe – gotujemy jeszcze przez 5 minut
Smaczna Strona