sałatka ziemniaczana ze śledziem w śmietanie: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1,5 szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków 3 ogórki kiszone 3 ogórki konserwowe 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz pół łyżeczki ulubionej mieszanki ziołowej Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śledziem w śmietanie: Zaczynamy od przygotowania śledzi. Jeśli(...)myjemy i gotujemy al dente, tak by były już dość miękkie ale zwarte, nierozsypujące się. Następnie ziemniaki odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Potem chłodne ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ogórki kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Na końcu wszystkie składniki sałatki mieszamy delikatnie i doprawiamy do smaku. Artykuł Sałatka ziemniaczana ze śledziem w śmietanie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujecebuli, jabłek i kiszonych ogórków, zabielona śmietaną. Gradka jest nietypowa, ponieważ dominuje w niej cebula, która ma bardzo wyrazisty smak, jednak w połączeniu z jabłkami i kiszonymi ogórkami traci nadmierną ostrość. By się tak jednak stało surówkę przygotowuje się dzień wcześniej, by smak ostry, kwaśny i słodki połączyły się w należyty sposób. Przepis na cebulową gradkę pochodzi(...)receptur z terenów od Sławska na Ukrainie, po Krynicę Górska na zachodzie, który serdecznie polecam wszystkim zainteresowanym bieszczadzką kuchnią. Cebulowa gradka - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 cebule 3 jabłka 4 ogórki kiszone 5 łyżek śmietany sól Cebulę obieramy i cienko kroimy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka ścieramy bez obierania. Wszystkie składniki mieszamy
Trzeci talerzBuraczki z kwaszonymi / kiszonymi ogórkami , przepis Franciszki Gensówny z książki Młoda Gospodyni z 1928 roku. Przepis na tak zwane oko ;) 5 średnich buraków, 4 – 5 ogórków kiszonych, 100 g boczku wędzonego, 2 – 3 łyżki śmietany 18%, Buraki umyć i ugotować lub upiec. Ostudzone buraki obrać. Buraki i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić(...)drobną kostkę lub zapałki. Boczek podsmażyć wytapiając tłuszcz. Dodać buraki, ogórki i śmietanę. Dusić około 20 minut
królestwo garówKiszona brukselka. Nasi czytelnicy wiedzą, że kisimy różne warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Tym razem w słoiku znalazła się brukselka. Początkowo chciałam przygotować brukselkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że brukselkę zakiszę. Brukselka to kapusta, a warzywa kapustne kiszą się łatwo(...)będzie smaczna. Po tygodniu od ukiszenia, przyznał że to pyszna kiszonka! Goryczkę brukselki niweluje wrząca solanka! Kiszona brukselka jest bardzo smaczna, jest zwarta, nie mięknie, jest chrupiąca, ma kolor ogórków kiszonych, jest lekko kwaśna, po tygodniu wstawiłam ja do lodówki, aby spowolnić fermentację. Smak można porównać do innych kiszonych kapust. Może i Wy spróbujecie zakisić brukselkę? Kiszona brukselka – Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiało być. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 liście kapusty pekińskiej 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 cebuli 5 plastrów ananasa z puszki 3 większe ogórki konserwowe ok. 300g szynki wieprzowej 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju ok. 2 łyżki majonezu ok. 2-3 łyżki sosu czosnkowego (użyłam domowego sosu czosnkowego z tego(...)odkroiłam białe części, a zielone drobno poszatkowałam i wrzuciłam na dno salaterki. Na kapuście rozsmarowałam majonez. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kukurydzę odsączyłam z zalewy i rozłożyłam na kapuście posmarowanej majonezem. Ogórki konserwowe pokroiłam w półplasterki i rozłożyłam na kukurydzy. Cebulę obrałam, drobno pokroiłam i rozsypałam na ogórkach. Ananasa odsączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę i ułożyłam na cebuli
Waniliowe Improwizacjeogórkami Składniki: z rosołu: obrane mięso kurczaka seler pietruszka dodatkowo: mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki majonezu pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól 7 ogórków konserwowych lub kiszonych pokrojonych w drobną kostkę Smarowidło, kanapkowa pasta z kurczaka - sposób przygotowania: Wszystko oprócz ogórków włóż do robota kuchennego i zmiksuj niezbyt drobno - tak, żeby było widać(...)ziarenka gorczycy i cząstki pietruszkowych liści. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Życzę Wszystkim spokojnej, słonecznej niedzieli! Do zobaczenia
Gary Bez dnaMizeria jest tak znanym dodatkiem aż nie wiem czy o niej pisać. Jednak pomyślałam sobie, że zasługuje na naskrobanie kilku słów. Zresztą, to taki przysmak! Składniki: * 2-3 ogórki * 2-3 łyżki śmietany * koper – mała wiązeczka marketowa * 1 łyżeczka octu * sól * cebula Ogórki pokroić. Ja kroję je ciut grubiej, ale to kwestia gustu. Dodać pokrojoną cebulę, można(...)kostkę, można w piórka. Zanim wymieszam ogórki z cebulą, posypuję cebulę solą, by puściła sok i zmiękła. Dodaję pokrojony koper, dolewam ocet i śmietanę. Wystarczy wszystko wymieszać i gotowe! Smacznego! Lidka Artykuł Mizeria pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjącebula * 1 pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka -1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * liść laurowy i ziele angielskie * 1 łyżka mąki 1. Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i przesmażyłam kilka minut na maśle. 2. Ziemniaki pokroiłam w drobną kostkę, cebulę w piórka, marchew starłam na tarce. Pietruszki i selera(...)przykryła warzywa. Dodałam 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Odrobinę posoliłam. Nastawiłam na gotowanie. 3. Kiedy warzywa były prawie ugotowane dodałam zawartość patelni z usmażonymi ogórkami kiszonymi. Chwilkę jeszcze gotowałam. 4. Mąkę roztrzepałam z odrobiną wody i zagęściłam zupę. 5. Maślankę zahartowałam odrobiną gorącej zupy i zabieliłam. 6. Przyprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym
Pieprzyć z Fantazjąkiszonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, papryka ostra i słodka * 2 łyżki oleju * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1 łyżka masła do podsmażenia ogórków Wołowinę pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam do miękkości (ok.1(...)czasie pokroiłam w talarki cebulę, pieczarki oraz w paski paprykę. Użyłam papryki czerwonej i żółtej po 1/2 części. Ogórki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Odstawiłam. Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę, pieczarki, paprykę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dusiłam do miękkości warzyw. Posoliłam. Dodałam podsmażone ogórki. Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy
Pieprzyć z Fantazjątego papryka, ogórek, trochę ziół i mamy najlepszą sałatkę na każdą okazję. Można ją zrobić ze świeżego ananasa albo z ananasa z puszki. Zjawiskowo wygląda na stole, ale najlepiej prezentuje się podana w przekrojonym na pół ananasie. Szybka i dobra sałatka z ananasem - składniki 1 świeży ananas lub 1 duża (około 560g) puszka ananasów 2-3 ogórki gruntowe(...)ogórek wężowy oczyszczony z nasion 1 mała puszka kukurydzy (około 200g) 1 duża czerwona papryka 5-6 łyżek majonezu czosnkowego np. Cremajo garść liści kolendry lub cebula dymka opcjonalnie kilka plasterków szynki lub kawałki pieczonego kurczaka sól i pieprz do smaku Ps. Jeśli nie uda Wam się kupić majonezu czosnkowego, to w ostateczności można dwa ząbki czosnku przecisnąć przez
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMarynata: 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskie 6 ziarna jałowca 1 szklanka octu 2 cebule Zalewa: 600g cebuli 200g suszonych śliwek 4 ogórki kiszone 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe 2 łyżki majeranku 4 łyżki oleju sól i pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około(...)pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie osączyć z marynaty. 3. Zalewa: Ogórki pokroić w małą kostkę, a śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać śliwki, ogórki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i całość
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanka oleju 4-5 łyżek octu Pieprz Odrobina soli 1 łyżeczka cukru 1 szklarniowy ogórek 2 średniej wielkości cebule Krok po Kroku 1 Śledzie moczymy przez około 2 godziny w mleku. Następnie osuszamy ręcznikiem i kroimy w 2 cm kawałki. 2 Cebulę i nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki. 3 Olej łączymy z octem, cukrem i pieprzem(...)słoiku dość ciasno układamy naprzemiennie śledzie, cebulę oraz ogórka aż do wyczerpania ryby pamiętając, aby na wierzchu był ogórek i cebula. Zawartość słoika zalewamy przygotowanym wcześniej olejem i pozostawiamy w lodówce na kilka dni. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Śledzie z zielonym ogórkiem pochodzi z serwisu uDolores.pl
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyogórkowej z cukinią i marchewką, którą zrobiłam do słoików na zimę. Jest ona słodko-kwaśna i może stanowić świetny dodatek do dań obiadowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 kg cukinii 1 główka(...)czosnku 5 cebul 5 marchewek 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki octu 3 łyżki soli 1/2 szklanki oleju 1 małe opakowanie przyprawy gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ogórki i cukinie umyć, odkroić końcówki. Ogórki pokroić w plasterki do miski. Cukinie pokroić w półplasterki lub ćwiartki (w zależności od wielkości cukinii). Dodać do ogórków. Cebulę obrać
Danka Pichcikażdej uroczystości. Polecam! Składniki: ok 350g solonych filetów śledziowych – matiasów 4-5 średniej wielkości buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 1 jabłko 1/2 pora 3 jajka 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru *** Buraki oraz ziemniaki(...)Wszystkie pokrojone składniki oprócz buraków przekładamy do miski *** *** Dodajemy majonez oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (solą delikatnie gdyż śledzie są już słone) *** *** Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy i dokładamy do pietruszki i mieszamy razem *** *** W szklanej misce układamy najpierw 1/3 część masy śledziowej, potem połowę ogórków
Blog z Apetytem