bułki - 33426 przepisów (strona:235/2229)

Wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy #18 190

youtube i tylko odrobinę zmodyfikowałam . Na oryginalny przepis zapraszam tu ->  Przepis na wegańskie kotlety warzywne z soczewicy . Nie jest to przepis bezglutenowy , zawiera orkiszową kaszę mannę i bułkę tartą zwykłą , bo jak zawsze powtarzam, cena tej bezglutenowej jest nienormalna . Kotleciki są naprawdę smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam :-) * * *  Składniki (proporcje na 14 kotlecików): 1 szklanka(...)czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek orkiszowej kaszy manny bułka tarta (do smażenia ale też do wypełnienia kotletów, jeśli okazują się zbyt mokre i nie da się formować kotletów) garść słonecznika sól, pieprz, majeranek, oregano, przyprawa do kotletów mielonych, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie tym razem oliwa z wytłoczyn) Przygotowanie: 1. Zaczynamy

Kawa z mlekiem
Kotlety z groszku 180

jest mój , znalazłam go na youtube ->   Burgery z groszku - Red Lipstick Monster , ale oczywiście odrobinę go zmodyfikowałam . Przepis jest wegetariański i może być bezglutenowy , gdy użyjemy bezglutenowej bułki tartej . Ja używam zwykłej, bo jak zawsze powtarzam, brać 18 zł za kg bezglutenowej bułki tartej to jest tak nienormalne , że słów mi brak. A przepis gorąco polecam :-) * * * Składniki (proporcje(...)kotletów): 900 g mrożonego groszku (2 paczki z Hortexu) 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz, majeranek tłuszcz do smażenia Wykonanie: 1. Mrożony groszek wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości. 2. Ugotowany groszek odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy ją na oliwie wraz z majerankiem. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Przestudzony

Kawa z mlekiem
Burgery z ciecierzycy 191

Mega pyszne wege burgery z ciecierzycy, które zasmakują również mięsożercom :) Można je podać z ulubioną sałatką lub razem z bułką i warzywnymi dodatkami - koniecznie wypróbujecie przepis - jest smacznie i zdrowo! SKŁADNIKI (na 6 kotlecików - 1 szt. -177 kcal)                         500 g ciecierzycy z zalewy  50 g kaszy(...)łyżki posiekanej kolendry (lub natki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz (do smaku) słodka papryka (1 łyżeczka) szczypta oregano szczypta ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki kurkumy Do podania: ulubione bułki. dip z awokado (miękkie awokado miksujemy z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami jogurtu (w wersji wegańskiej możemy dodać odrobinę roślinnego mleka), rukola, pomidor

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z królika pomidorami i żurawiną 133

biała część 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna jałowca 10 pomidorów suszonych z oleju 1 garść pestek dyni sól, pieprz oliwa od pomidorów 2 jajka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka galaretka żurawinowa 25 dkg żurawiny świeżej 1 cytryna 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wina czerwonego 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru trzcinowego Królika pokrojonego przekładam do garnka(...)dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli i gotuję do miękkości mięsa. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Bułkę namaczam w mleku. Mięso ugotowane studzę, obieram i mielę maszynką do mięsa razem z warzywami które gotowałam i wątróbką. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę

wesoła kuchnia
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 162

cena 1 porcji 3,60 Składniki: Dzwonek z karpia 6 szt. Cytryna 2 szt. Cebula biała 1 szt. Miód prawdziwy 100 ml Curry 1 łyżka Czosnek 2 ząbki Olej Bułka tarta 1 szklanka Mąka 2 łyżki jajka 2 szt. sól i pieprz do smaku koperek 1 pęczek Wykonanie: Dzwonki karpia umyć, osuszyć i skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Następnie(...)obłożyć nimi karpia. Odstawić do lodówki pod przykryciem. W między czasie wymieszać miód z curry i dodać zmiażdżony czosnek.  Z karpia usunąć cebulę, posmarować dzwonki miodową glazurą. Bułkę tartą wymieszać z mąką. Na patelni rozgrzać olej, obtaczać dzwonki w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce. Smażyć na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać ze świeżym koperkiem, skropionym

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone z fetą i szpinakiem 172

fajnie się prezentują ale także świetnie smakują. składniki: 750 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 200 g świeżego szpinaku ok 200 g fety 1 łyżka masła 1 jajko mała bułka namoczona w mleku sól,pieprz bułka tarta z sezamem do panierowania olej do smażenia Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak zmiejszy swoją objętość(...)odparuje wodę, przestudzić. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać wystudzony szpinak, jajko, odciśniętą bułkę oraz sół i pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Ser feta pokroić na paski. Nabrać mięsnej masy i rozpłaszczyć w rękach. Na środku ułożyć pasek sera i dokładnie oblepić go mięsną masa formując kotleta. W ten sam sposób uformować pozostałe kotlety, u mnie wyszło 9 sztuk. Następnie koltety

Monia miesza i gotuje
BUŁKI CIABATTKI ORKISZOWE- BŁYSKAWICZNE I PYSZNE 178

orkiszowe, w sam raz na dziecięcą imprezę. Idealne zarówno dla małych jak i dużych. Pyszne, puszyste i co istotne błyskawiczne. Polecam bardzo gorąco. Do ich przygotowania wykorzystałam przepis na bułki kajzerki XXL . U mnie wyszło ponad 40 małych ciabattek.   Piekłam na dwóch blachach. Mąkę najlepiej dosypywać stopniowo, tzn.dać jej większą ilość, ale nie całą, odsypać jakieś(...)dosypać w razie potrzeby. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, ale raczej niezbyt klejące. Zwykle przygotowuję te bułki na bazie mąki typ750, pierwszy raz użyłam typ700 (obecna mąka nie zawsze mi się sprawdza w ilościach, tak jak powinna...). Przy 750 proporcje są idealne, przy 700 radzę uważać i dodawać mąkę stopniowo. Składniki: - 760g mąki orkiszowej typ750   (dałam 720g typ700) - 350g

Smaczne Zdrowe
Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi. 153

stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, pod koniec wsypujmy płatki kukurydziane i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto wyrosło. 3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i jeszcze raz odstawiamy(...)podrośnięcia na około 15 minut. 4. Pieczenie: Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut. 5. Podanie: Upieczone bułki są gotowe do podanie. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 bułeczek. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Siła zbóż na dzień dobry. #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

Izabelawkuchni
Pszenne bułki z prażonym słonecznikiem – udawane grahamki :) 126

Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki  pszennej przygotowałam,  ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne. Składniki 10 szt.: 40 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych zwykłych, 400 g mąki pszennej(...)niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Bułki układamy na blasze od piekarnika, podsypanej mąką. Wierzch zwilżamy wodą, i nacinamy X za pomocą ostrego noża. Bułki przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, czas ok. 30 min. Pieczemy

Moniki Smakołyki
Pasztet z suszonymi grzybami 219

stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 duża czerstwa bułka 3-4 marchewki (około 350 g) 2 korzenie pietruszki (około 150 g) połowa średniego korzenia selera 2 ząbki czosnku 2 jajka pół szklanki suszonych grzybów 1 łyżka majeranku słodka(...)której się moczyły około 15 minut. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki. Wątróbkę oczyszczamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony około 10 minut. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek

PatiGotuje
Kanapka filadelfijska z wołowiną 161

twierdzą, że historia kanapki sięga aż lat 70 XIX wieku. Ale tu nie jest ważna historia a smak. Kanapka filadelfijska to kanapka pochodząca z Filadelfii, podawana jest w podłużnej bułce pszennej. Składa się głównie z cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszanych z serem, podsmażonej cebuli i papryki. Ja do tego przepisu dodałem też pieczarki i ogórek kiszony. Uwaga. Kanapka nie potrzebuje(...)paski, a cebulę w piórka. Pieczarki natomiast kroimy na nieduże plasterki. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy wołowinę. Gdy ta zacznie się ścinać solimy ją i pieprzymy. W międzyczasie kroimy bułkę – odkrawamy piętki i niewielki fragment z góry. Następnie dzielimy bułkę na dwie części. Całość krojenia pokazana jest na moim filmie. Warto to zobaczyć. Do wołowiny dodajemy posiekane warzywa

Kuchennyviral.pl
Kiseło – kuchnia podkarpacka 153

mięsne kulki, które tradycyjnie podawano polane kwaśnym mlekiem. Od typowych klopsików odróżnia je duża ilość mięty i czosnek dodane do mięsa. Małe kulki nie są też panierowane mąką, czy bułką tartą, jak w przypadku typowych klopsów, czy kotletów. Kiseło to proste danie, które może być ciekawą alternatywa dla typowych potraw z mięsa mielonego. Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne podróżne(...)Jasiem Wędrowniczkiem”. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jako 1 czerstwa bułka 2 łyżki świeżej mięty 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku do polania 1 l kwaśnego mleka Bułkę moczymy w wodzie, a następnie odciskamy i rozdrabniamy. Miętę i czosnek drobno siekamy. Roztrzepujemy jajko. Mięso mieszamy z bułką, miętą, czosnkiem, mąką, jajkiem

Trzeci talerz
Hot dogi zapiekane w piekarniku 213

dogi z piekarnika:). Niby ta sama bułka co zawsze a w środku ta sama parówka, ale smak inny, lepszy niż tradycyjnie. Nam smakowało bardzo! 4 bułki do hot dogów 4 parówki 2 ogórki konserwowe 1/2 papryki 1 czerwona cebula  majonez, musztarda, keczup  100g żółego sera 1. Bułki przecinamy wzdłuż, nie rozcinając ich do końca. Smarujemy majonezem i musztardą(...)Ogórki, paprykę  i cebulę kroimy w plastry. Ser ścieramy na tarce. 2. Do każdej bułki wkładamy: parówkę, plastry ogórka, paprykę i cebulę. Posypujemy staryum serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Przed podaniem polewamy keczupem

Szefowa kuchni
Pasztet z dynii 137

jaglanej lub manny, wówczas musisz dodatkowo dać jeszcze 1 jajko. Skladniki:  500 g puree z dynii (przepis z bloga ) 2 jajka 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych tarta bułka - opcjonalnie kawałek boczku - opcjonalnie 1 duża cebula 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 4 cm kawałek imbiru kurkuma 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka gałka muszkatałowa 1/4 łyżeczki listek laurowy kilka(...)małej ilości wody). Po upieczeniu i zblendowaniu dynię przetarłam przez sito. Szybciej jest dynię ugotować (około 10-12 minut) w małej ilości wody. Wtedy jednak konsystencja dyni wymaga dodania bułki tartej obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starty na tarce imbir i przyprawy. Do duszenia dołożyć listek laurowy i kulki ziela angielskiego, na koniec je usunąć puree

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
z płatkami owsianymi kotlety mielone... 163

Składniki: mielona łopatka 60 dag, bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka, cebula 1 sztuka, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, płatki owsiane 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 1/2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, przecier pomidorowy 1 kartonik, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 1 szklanka, śmietana gęsta(...)łyżki czubate, koperek mrożony 1 łyżka lub 1/2 pęczka świeżego mięso mielone włożyć do miski, dodać płatki owsiane, jajko, przyprawę do wieprzowiny, pieprz mielony, gęstą śmietanę, tartą bułkę, płatki owsiane, odciśniętą z wody bułkę, posiekaną cebulę wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 3 cm grubości smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym rumiane kotlety, odkładać usmażone na talerz

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania