kcal 3 jajka na twardo łyżka mielonego lnu jajko garść rzeżuchy łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 100 g kaszy jaglanej ( produkt suchy ) bułka tarta 7 łyżek oleju łyżka masła WYKONANIE: 1. Jajka ugotować na twardo, ok 10 min. Ostudzić i obrać. 2. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć jajka, dodać jajko, mielony len i rzeżuchę. 3. Doprawić połową łyżeczki(...)proporcji 2:1 ( ok szklanka wody : pół szklanki kaszy jaglanej ) 5. Do masy jajecznej dodać ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną. Uwaga: jeżeli masa jest zbyt luźna dodać łyżkę bułki tartej. 6. Z masy mokrymi rękami formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. 7. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oleju i łyżkę masła. 8. Smażyć kotlety ok 3 min z każdej strony
Atlas Smakówpieczarek za to wychodzi mi idealnie. Jest bardzo smaczny i sycący choć nie zawiera żadnego mięsa. Konsystencją przypomina pasztet z cukinii . składniki: 1,5 kg pieczarek 3 bułki kajzerki 3 cebule 4 jajka (żółtka i białka osobno) mleko do namoczenia bułek olej do smażenia sól,pieprz majeranek 2 garście posiekanej natki pietruszki wiórki masła na wierzch Bułki kajzerki namoczyć(...)sposób przesmażyć resztę pieczarek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zrumienić na 2 łyżkach oleju. Przesmażone pieczarki cebulę wystudzić. Następnie dodać dobrze odciśnięte z mleka bułki oraz żółtka. Wszystko dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Foremkę keksówkę nasmarować masłem, u mnie duża
Monia miesza i gotujeSchabowy...tym razem zrobiłam tradycyjnie, bez jakichkolwiek dodatków..tylko przyprawy, jajka i bułka..ale dwa razy panierowane. schab, polędwica sól, pieprz domowa vegeta jajka bułka tarta Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem przyprawami.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej, ponownie w jajku i znów w bułce tartej.Usmażyć na rumiano
Moje domowe kucharzeniepieczarek 1 średnia cebula (lub 2 szalotki) 2 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 łyżka majonezu (lub śmietany) – opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek ok. 300 g pieczarek 1 średnia cebula (lub 2 szalotki(...)łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 łyżka majonezu (lub śmietany) - opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha'; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Najtrudniajsza część jest na samym początku – musimy przeciąć jaja na pół, razem ze skorupką. Najlepiej za pomocą ostrego noża jednym szybkim ruchem
Poezja smakujednak oprę się na tej pierwotnej, podstawowej. 0,5 kg mięsa z udek kurczaka mała bułeczka ( kajzerka) 2 jajka sól i pieprz do smaku łyżka śmietany 3 łyżki masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, żółtka, śmietanę i roztopione masło . Doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba można dodać bułki(...)mieszamy. Tak mówi stary przepis, ja dałam całe jajko, bez piany, dodałam też łyżkę suszonej cebuli, nadała ciekawego smaku. Formujemy owalne kotleciki, w środek wciskamy kostkę. Panierujemy bułce tartej, obsmażamy na maśle. Gdy się lekko zrumienię obracamy, podsmażamy kilka minut i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy około dziesięciu minut. Dwa zrobiłam z kością, muszę przyznać, że wyglądały
Dieta moja pasjałopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 4 cebule pęczek włoszczyzny garść suszonych śliwek przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z indyka. Zalewamy(...)Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem
Smak mojej kuchnizachwyci. Składniki: ok 1 kg mięsa mielonego ( wieprzowego bądź wołowo wieprzowego) ok 40-50 dag mięsa mielonego z indyka bądź kurczaka 3 łyżki mielonego szpinaku 2 jajka 2 bułki 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku laska wiejskiej kiełbasy sól,pieprz oliwa Bułki namoczyć w letniej wodzie. Zmielić mięso wieprzowe razem z cebulą ( ok 1 1/2 cebuli). Dodać jedno jajko(...)trzy ząbki czosnku oraz 3/4 odciśniętej bułki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Zmielić mięso drobiowe,dodać zmielony szpinak,2 ząbki czosnku,1/2 bułki oraz jedno jajko - przyprawić solą,pieprzem i wymieszać. Rozłożyć w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wieprzowego na nim rozprowadzić mięso drobiowe,na brzegu położyć laskę kiełbasy. Całość delikatnie zwinąć w rulon i posmarować
Niespełnione zdolności kulinarnemięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 7 dużych jajek 1 czerstwa bułka gałka muszkatołowa sól, pieprz natka pietruszki 3 liście laurowe 1 ziarna ziela angielskiego zioła prowansalskie mleko do namoczenia bułki Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojoną w większe(...)momentu, aż wątróbka nie będzie krwista. Ostudzone mięso i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, a także wątróbkę z cebulę. Do zmielonej masy dodać jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę, zioła, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową. Przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Dobrze uklepać mokrą ręką, żeby nie było powietrza w środku. Piec
talerz przyjemnościSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, ser żółty 20 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, mleko 3,2% 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, marchewka z groszkiem 1 opakowanie/w opisie piersi rozciąć na porcje, lekko je rozbić(...)woreczku foliowym na kotlety, ułożyć plasterki sera żółtego (użyłam holenderski), posypać przyprawami, zawinąć kotlety z nadzieniem, spiąć wykałaczką do panierki przygotować mąkę tortową, tartą bułkę, mleko 3,2%, panierka jest bez jajka, kotlety maczać w mleku, w mące, w mleku, w tartej bułce na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec przykryć pokrywką
W Mojej Kuchni LubięCebularze to bułki w kształcie pizzy z nadzieniem cebulowym. Są zdecydowanie smakiem mojego dzieciństwa.... do dziś pamiętam najlepsze Cebulaki jakie jadłam w życiu. Można było je kupić w Brzozowie w jednej z budek z pieczywem. Kiedy moja mama jeździła w różnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą(...)koniec smażenia suchy mak. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Z każdej części formujemy okrągły placek. Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie po środku każdej z bułek. Do środka nakładamy usmażoną cebulkę. Boki bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem jaja. Bułki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 20-30 min. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy cebularze do piekarnika i pieczemy
kulinarne odsłony patiZawsze bałam się bułek na zakwasie bo myślałam że mi klapną w piekarniku i po bułach ale nic bardziej mylnego. Te marchewkowe buły są cudowne, czyli nie klapną i choć wyglądają na początku że są płaskie to w piekarniku skoczą do góry. Polecam zabawy z warzywami przy pieczeniu bułek czy chlebów. Jak zrobić wodę zakwasową znajdziecie pod linkiem, tak samo(...)zakwas na bazie wody zakwasowej. Tutaj dzisiaj przepis na bułki marchewkowe, są pyszne, mają sprężysty miękisz i chrupiącą skórkę. Marchewkowe bułki na zakwasie z wody marchwiowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa w całości, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe pęczek włoszczyzny Wykonanie(...)Grzyby zalewamy pół szklanki wrzątku, odstawiamy do namoczenia na kilka godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki, grzyby przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą
Smak mojej kuchniNiby robi się podobnie, a jednak smakiem lekko odbiegają od typowych kotletów :). Osobiście nie jestem fanką mielonych; te jednak są delikatniejsze i zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 500 g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko 1,5 opakowania serków topionych śmietankowych sól, pieprz Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Serek kroimy na ok. 5 części, obsypujemy bułką(...)tartą i formujemy kuleczki, które następnie otulamy mięsem mielonym. Kotleciki należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Smacznego
Mojewlasne.plSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach(...)tarki, kucharkiem, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą dobrze z wody, śmietaną gęstą 18% dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni podawać z ziemniakami tłuczonymi
W Mojej Kuchni Lubięzewnątrz. Podawany tradycyjnie z ziemniaczkami posypanymi natką pietruszki, sałatą z ogórkiem i śmietaną oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Panierka pełni rolę "skórki" i chroni przed wysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana do kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie odstawać od mięsa. Klarowane masło nadaje całości wyrazistego, lekko orzechowego smaku i stanowi o jakości dania. Jeśli jeszcze nie znacie(...)celów kulinarnych. * SKŁADNIKI / 2 porcje 2 kotlety z udźca cielęcego lub opcjonalnie 2 piersi kurczaka sól, pieprz 3 łyżki mąki 1 jajko + 1 łyżka mleka 2/3 szklanki bułki tartej około 4 łyżki masła klarowanego 2 cienkie plasterki masła cząstki cytryny do wyciśnięcia * więcej o klarowanym maśle możecie przeczytać TUTAJ WYKONANIE Cielęcinę lub piersi kurczaka myjemy, osuszamy
cool and minty