bułki - 33926 przepisów (strona:245/2262)

Jajka faszerowane 161

albo obrać całe jajka i faszerować tylko żółtko nadzieniem np. z żółtek i suszonych pomidorów czy żółtek i oliwek. W tym wydaniu na końcu po faszerowaniu, jajka obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy, ale jeśli jajka obierzemy i faszerujemy tylko żółtko, oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło(...)rodzinnym obiedzie. Koniec gadania, czas zabrać się za jajka. Drukuj Jajka faszerowane Składniki 4 jajka 4 gałązki szczypiorku 2 łyżeczki masła 2 łyżki sera żółtego sól pieprz trochę bułki tartej 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy je ostrym nożem. Łyżeczką wydrążamy środek. Białka i żółtka siekamy. Dodajemy starty na drobnej tarce ser żółty. Szczypiorek drobno

Mieszam w Garnku
Kotlety mielone z brokułem 153

jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora.  Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 głąb brokuła 1 jajko 50 g sera gorgonzola 50 ml bulionu warzywnego bułka tarta olej do smażenia sól czosnkowa sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego. Następnie(...)wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą). Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z ziemniakami oraz sałatą 257

podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a jako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek kilka listków sałaty 1-2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego szczypiorek (dodajcie tyle(...)lubicie :) ) szczypta soli, pieprzu i odrobina cukru do smaku Przygotowanie: W misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej ręką. W zależności jakiej wielkości kotlety chcemy, formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką żeby wyglądał jak kotlet :). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. W garnku gotujemy ziemniaki.  W drugiej misce wkładamy umytą

Gotuj z Mąką
Pasztet jajeczny z pieczarkami, pomidorami i sosem czosnkowym FolWark. 177

suszonych pomidorów w oleju 200 g sera Korycińskiego lub mozzarelli 3 surowe jajka sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka masła  Sos czosnkowy FolWark   Pieczarki, cebulę obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pieczarki i cebulę, oprószamy(...)solą i pieprzem, podsmażamy.Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle aby ją przykryła i odstawiamy do napęcznienia. Mielimy wszystko przez maszynkę, ugotowane na twardo jajka, pomidory wyciągnięte z oleju, pieczarki z cebulką, ser, czosnek i napęczniałą bułkę tartą. Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli lubicie szczyptą soli, do masy wbijamy 3 jajka,śmietanę i mieszamy, jeśli masa wyda

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 195

łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej (można ominąć) sól i pieprz do smaku do smażenia: masło nieklarowane lub olej do obtaczania: bułka tarta Instructions Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać(...)dodać pierś z kurczaka i chwilę zmiksować. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę. Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu, Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo. Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką

Cooking for Emily
Hot dog z pieczarkami 212

dogów zostały, a parówek zabrakło... trzeba było czymś je zastąpić. W miejsce parówek wkładano farsz z pieczarek z dużą ilością cebuli (panie dzielnie, łyżką upychały farsz w bułkach). Farsz był mocno przyprawiony solą i pieprzem (trzeba było nadać czymś smak cebuli z nędznymi - trochę "przechodzonymi" pieczarkami, duszonymi na kiepskim tłuszczu). Hot dogi z pieczarkami , jak i zapiekanki sprzedawane były(...)przyczep, które jak grzyby po deszczu „wyrosły” na ulicach polskich miast. Próbowałam odtworzyć farsz z tamtych lat, jednak użyłam za dużo pieczarek, masło zamiast jakiegoś tłuszczu.... 3-4 bułki typu paluszek, 400 g cebuli, 600 g pieczarek, tłuszcz do smażenia - ja użyłam masło, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, poddusić do miękkości na maśle, ze szczyptą cukru i soli. Pieczarki oczyścić

królestwo garów
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 270

danie. Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów. 100 g kaszy gryczanej prażonej 250 g pieczarek 1 mała cebula 100 g łagodnego sera żółtego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz suszona, ostra papryka 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia Kaszę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Kaszę(...)oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. W misce wymieszać kaszę, ser, usmażone pieczarki z cebulą oraz szczypiorek. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety. Kotlety obtaczać w bułce tartej i lekko rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju

Bullio
Pieczeń rzymska z jajkiem 264

możecie podać na zimno (np. do pieczywa) bądź na ciepło polaną sosem, np. pieczarkowym .  Składniki na 1 pieczeń: 0,5 kg mięsa mielonego, np.  łopatki 1/2 czerstwej bułki bądź 2 kromki pieczywa ewentualnie odrobina bułki tartej 5 jajek 1 cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka tymianek olej Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na patelni. Ostudzić(...)międzyczasie 4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Bułkę bądź kromki pieczywa zalać odrobiną wrzącej wody. Do mięsa mielonego wbić 1 jajko, dodać przesmażoną cebulkę, miękkie pieczywo i wsypać przyprawy (sól, pieprz, pieprz cayenne, paprykę słodką oraz tymianek). Za pomocą dłoni wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli masa klei się zbyt mocno do rąk to wsypać odrobinę bułki tartej. Ponownie

Ugotować
Kotlety rybne 153

odmiana dla tradycyjnie podanej, usmażonej lub upieczonej ryby. Wybrałam mintaja, ale można zrobić je z każdej wyfiletowanej ryby.  500g mrożonych filetów z mintaja 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek koperku 2 łyżki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej + mąka i bułka tarta do panierki 1. Filety drobno siekamy lub miksujemy. Cytrynę wyparzamy we wrzątku, ścieramy(...)najmniejszych oczkach tarki. 2. Filety, jajko, bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i 2 łyżki skórki z cytryny łączymy ze sobą w misce. Mieszamy ręką do momentu aż masa stanie się klejąca. Formujemy nieduże kotlety. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy obtoczone w bułce i mące kotlety po około 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru

Szefowa kuchni
Mięsne muffiny z chrzanowym kremem 230

troszkę chęci. :) Składniki (na 12 mięsnych muffin): 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko majeranek szczypta ziół prowansalskich czosnek granulowany bułka tarta sól, pieprz do smaku dowolne dodatki (u mnie czerwona papryka konserwowa) Składniki (na ziemniaczany krem): 6 średnich ziemniaków kawałek masła 82% odrobina słodkiej śmietany 2 łyżeczki chrzanu tartego(...)może być więcej) kolorowy pieprz drobny szczypiorek sól Do formy: olej, bułka tarta Wykonanie: Zmiel mięso, pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Włóż do miski mięso, jajko, paprykę, cebulę oraz dodaj wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wymieszaj całość dokładnie, następnie uformuj 12 kul. Formę do muffin wysmaruj lekko olejem, następnie obsyp bułką tartą. Włóż kule do formy, ugnieć, wyrównaj

Garniec Magalie
Kotlety z pęczakiem i pieczarkami 239

Nasza propozycja na kotlety mielone w innym wydaniu. Do środka zapakujemy pęczak, pieczarki, mozzarellę i kilka dodatków.    Składniki: -0,7 kg mięsa mielonego -czerstwa bułka -2 jajka -ząbek czosnku -5 dkg pęczaku -4 pieczarki -1/2 małej papryki -1/2 cebuli -1/2 sera mozzarella -natka pietruszki -sól, pieprz ziołowy i naturalny -bułka tarta -olej do smażenia Pęczak(...)ilości oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.  Studzimy. Dodajemy do pęczaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Na dłoni formujemy placki mięsa, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy, formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na patelni

Maminek kulinarny
Mielone z porem i jaglaną 174

jednej piersi usmażyłam sześć klopsików, także może najeść się cała rodzina. 1 pierś z kurczaka 1 cebula 7 pieczarek 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 2 pory biała część 10 dkg sera dojrzewającego bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kaszę przelewam zimną wodą i gotuję w 1/2 szklance wody(...)odrobiną soli i łyżką oliwy. Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, mieszam. Por kroję na trzy kawałki i gotuję do miękkości około 10 minut w garnku

wesoła kuchnia
Knedle z białym serem 675

sycący, wegetariański obiad. Nie będę ukrywać, że przygotowanie domowych knedli jest nieco czasochłonne, ponieważ zarówno twaróg jak i ziemniaki należy zmielić. Jednak smak serowych knedli polanych podrumienioną na maśle bułką tartą wszystko wam wynagrodzi :)  Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje): ciasto co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)jajko szczypta soli farsz 0,5 kg twarogu, np. półtłustego 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka masła 1 żółtko  do podania 3 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej cukier *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy

Ugotować
Mielone z pieczarek i peczaku 170

prostu obłędne. Myślimy, że zadowoli podniebienia nie tylko wegetarian, ale i zdeklarowanych mięsożerców. SKŁADNIKI: 250 g pieczarek 1 szklanka pęczaku 1 jajko 1 duża lub 2 małe cebule bułka tarta tymianek sól pieprz olej do smażenia Pieczarki myjemy i kroimy na byle jakie części. Estetyka nie ma tu znaczenia, bo pieczarki będą mielone wraz z kaszą. Zalewamy minimum(...)kaszą przepuszczamy przez maszynkę. Najlepiej jest to robić na zasadzie łyżka tego, łyżka tamtego. Uzyskamy wtedy ładnie połączoną masę. Na sam koniec, można wrzucić do maszynki kawałek zwykłej bułki czy bagietki, aby nic nie zostało wewnątrz.  Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oleju, do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodajemy ją wraz z tłuszczem do pieczarkowo - pęczakowej

Kuchnia od dwojga
Klopsiki z ryby 145

się do przepisu na rybne klopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej  ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną(...)dużą kostkę rybę, plus cebulę, plus posiekany czosnek zmielimy pulsacyjnie, żeby nie powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka . Mieszamy Masę wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie,jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania