wynalazek często robiła moja mama,by urozmaicić nam menu. Składniki: (na 8/9 kotletów) 10 ugotowanych na twardo jajek 1 jajko surowe 1 szczypior posiekany drobno 1 sucha bułka namoczona w wodzie i wyciśniętą 300 g pieczarek Bułka tarta do panierki Sól,pieprz Sposób: Ugotowane jajka obieramy i tarkujemy na tarce polecam większe oczka. Pieczarki myjemy tarkujemy(...)dużych oczkach i Smażymy bez oleju na patelni. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Jajka ,pieczarki, szczypiorek ,wyciśniętą bułkę,surowe jajko wsadzamy do większej miski dodajemy sól i pieprz i mieszamy do czasu aż wyrobimy masę. Następnie formujemy kotlety i posypujemy bułką tarta. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron za złoty kolor. Możemy posypać parmezanem. Smacznego
Viola cooks with passionchyba domu gdzie mielony nie znalazłby się na talerzu.Mój mielony nie jest tradycyjny ,pachnie i smakuje cudownie kardamonem i gałką muszkatołową. 0.5kg.zmielonej piersi indyka 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta kardamonu bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso wyrabiamy z przyprawami i odciśniętą bułką,dodajemy jajko,mieszamy.Formujemy ładne duże kotlety.Panierujemy w bułce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki lub 20 minut do zamrażalki. Śliwki umyć i wypestkować. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Ponakłuwać widelcem. Opcjonalnie: możecie spód posypać 1 łyżką bułki tartej – to stary trik, dzięki któremu sok z owoców wsiąka w bułkę celem ewentualnego uniknięcia zakalca, a smaku(...)bułki nie czuć. Na spodzie ułożyć skórką do dołu połówki śliwek. Posypać po wierzchu 2 łyżkami trzcinowego cukru. 1/3 pozostałego ciasta rozwałkować, aby się łatwiej go układało na wierzchu pokroiłam je na paski. Następnie te paski ułożyłam koło siebie, tak aby cały wierzch został pokryty ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłównajprostszy przepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka tarta (na panierkę) Przygotowanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Dusimy(...)ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka nie będzie się trzymała, wtedy możemy delikatnie zwilżyć wodą powierzchnię naleśnika, tak, aby bułka się trzymała. Gotowe krokiety smażymy na rozgrzanym oleju, aż się
Bananowe Poletakże lepsza, smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla gotowych hamburgerów z budki. Domowe burgery mogą również stanowić szybkie i proste danie obiadowe. składniki na 4 porcje 4 bułki do hamburgerów 4 plastry żółtego sera 300 g mielonej wołowiny 2 korniszony 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 liście sałaty 2 łyżeczki musztardy 4 łyżki ketchupu 3 łyżki(...)przygotowujemy sos, do miski przekładamy ketchup dodajemy majonez i całość odkładnie mieszamy. Kotleciki smażymy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu z obu stron po około 4 – 5 minut. Bułki przekrawamy na pół, umieszczamy w formie do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty
Smakowite DaniaProsty pomysł na smaczny obiad :) Składniki: 75 dag ziemniaków 2 żółtka jaja 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanej szynki 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryka słodka do smaku gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli i utłuc. Dodać żółtka, bułkę tartą, przyprawy, szynkę i koncentrat - dokładnie wyrobić(...)masę. Formować paluchy, panierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniagłównie marchewkowe. Z podanych proporcji wyszło 32 kulki. 8 ugotowanych marchewek 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera kawałek ugotowanego pora 1/2 szklanki groszku zielonego 1/2 szklanki wywaru 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 bułka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Warzywa, oprócz groszku, zetrzeć blenderem na jednolitą masę. Dodać groszek, przyprawy, jajko i wymieszać(...)Bułkę namoczyć w wywarze, odcisnąć, dodać do marchewek i wymieszać. Z masy tworzyć kulki, panierować w bułce tartej lub kaszy mannie. Smażyć na oleju z dodatkiem masła obracając, tak by były usmażone ze wszystkich stron. Wyciągać je na talerz pokryty bibułką do odsączenia. Podawać na zimno lub ciepło. marcelina
Czerwony GupikSkładniki: 2 medaliony z łososia sól, pieprz, pieprz cytrynowy 250 g pieczarek 2 bułki grahamki majonez 2 plasterki sera 2 listki sałaty Medaliony rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki płuczemy kroimy w talarki i podsmażamy na odrobinie oleju(kiedy już trochę zmiękną doprawiamy solą i pieprzem) do momentu wyparowania całej wody. Bułki przekrawamy na pół(...)listku sałaty na dolną połówkę. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia, po przewróceniu na drugą stronę kładziemy po plasterku sera. Następnie gotowego łososia przekładamy na bułkę, na łososia kładziemy pieczarki i przykrywamy bułką. Oczywiście można jeszcze położyć pomidora i ogórka, co kto lubi i ma pod ręką. :) Smacznego
Moje-pitraszeniePierwszy raz bułki piekłam w maju jak czosnek niedźwiedzi świeży zrywałam w ogródku i właśnie wtedy robiłam zdjęcia. Teraz do bułek zamiast świeżych listków czosnku dodaję kwiaty zwykłego albo suszony niedźwiedzi albo solony niedźwiedzi czy wreszcie zwykły zmiażdżony połączony z suszonym niedźwiedzim. W każdy przypadku bułki są wyśmienite i gorąco je polecam. Zawijane bułki z czosnkiem niedźwiedzim. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieserka kremowego pomidory i bazylia Arla Apetina, mieszanka papryczek chili świeżo zmielona do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki kapary, 2 łyżki bułki tartej, 8 pomidorków koktajlowych, pesto: 100 g rukoli, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika, 20 g startego sera grana padano, ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego, opcjonalnie(...)sól do smaku, ponadto: 200 g kurek, 1/2 trawy cytrynowej, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bułka tarta do obsypania formy, świeże listki bazylii. Przygotowanie: „Ciasto”: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. W dużej misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem serka kremowego. Dodajemy kapary, kaszę, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili
Moniki Smakołykicoś innego ? O nie ! zrobimy cukinię i już :) Jak powiedziałam, ja wredna matka ;) dzieciom zrobiłam. Cukinia pieczona w piekarniku z serem 2 cukinie ( średnie ) szklanka tartej bułki jajko + łyżka mleka pół szklanki startego sera ( u mnie wędzony) 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku + do podania sos czosnkowy domowy – przepis(...)pół wszerz. Potem każdą połówkę pokrój na mniejsze części, ja podzieliłam na 6 części. W miseczce wymieszaj jajko z mlekiem, dodaj paprykę, wymieszaj. W większej misce wymieszałam tartą bułkę ( ja sama robię tartą bułkę na bieżąco – więc mogę wybrać jej grubość – Ty możesz użyć zwykłej) i ser. Panierowałam cukinię najpierw w jajku a potem
Kuchnia na wzgórzutruskawkami. To jak, gotujemy i ruszamy na piknik, co nie? ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Burgery: 400 g tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka(...)octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry świeżego ananasa 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny * PRZYGOTOWANIE Burgery Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki
Food Squarewyzwania kulinarne każdej pani domu Składniki : 600 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku (brak na zdjęciu) 2 jajka bułka tarta ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz serek topiony (włożyłam do zamrażarki) olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Schab po opłukaniu osuszyłam papierowym ręcznikiem i ukroiłam(...)pieprzem z obu stron. Przełożyłam na talerz, przykryłam folią i wstawiłam na 30 minut do lodówki. Przygotowałam panierkę: Do miseczki wbiłam jajka. Rozkłóciłam widelcem. Na talerz wysypałam bułkę tartą. Kotlety wyjęłam z lodówki. Na rozgrzaną patelnię wlałam tyle oleju, żeby jego poziom sięgał do połowy smażonych kotletów. Kotlety panierowałam najpierw w jajku a potem w bułce tartej
Kuchnia u KrysiKlasyka polskiej kuchni Składniki 750 g ziemniaków 2 łyżki tartej bułki 1 jajko ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 białko sól pieprz 1 cebula 1 łyżeczka tłuszczu tarta bułka do panierowania 150 g tłuszczu do smażenia 2 łyżki maki do posypywania Przygotowanie Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce. Wyłożyłem je na deskę grubo posypana(...)mąką, dodałem tartą bułkę, surowe jajko, białko i jajko ugotowane na twardo drobno posiekane, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobiłem, uformowałem gruby wałek, który pokroiłem w grube plastry. Z nich uformowałem kotlety. Obsypałem je tartą bułką i smażyłem na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano
R'n'G Kitchengotowy. Smacznie i szybko. Składniki: 1 młoda cukinia 1 bakłażan 300 gram mięsa mielonego z indyka Pomidory krojone z puszki 1 czerwona papryka Kilka pieczarek 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Mleko około 50 ml Olej Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( tak aby bułka stała się wilgotna ). Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy
Smaki Ewy