bułki - 33426 przepisów (strona:262/2229)

Knedle ze śliwkami. 195

Składniki: 730g obranych ziemniaków, 350g mąki pszennej, 2 jajka, 18 śliwek, 3 duże łyżki masła, bułka tarta, sól. Opcjonalnie zamiast masła i bułki tartej: śmietana,  cukier. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich mąkę, jajka i troszkę soli. Zagnieść ciasto. Ze śliwek usunąć pestki(...)posolić. Wrzucać partiami knedle. Po wrzuceniu knedli lekko je od spodu zamieszać by nie przywarły do dna garnka. Po wypłynięciu gotować ok.3minuty. Na patelni rozpuścić masło i nasypać troszkę bułki tartej. Chwilkę podsmażyć i taką bułeczkę położyć na knedle. Takie knedle są już gotowe. Można je dodatkowo jeszcze posypać cukrem. Natomiast jeśli wolisz knedle ze śmietaną i cukrem, to pomiń

W kuchni u Moniki
Kotlety z kalafiora + film 225

kotleciki mają niepowtarzalny smak i aromat. składniki na około 15 sztuk 1 średni kalafior 3 małe czerwone cebule 5-6 małych pieczarek pęczek natki pietruszki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej + bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Umyty kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowany(...)czym wrzucamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami i natką, jajka i całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i wszystko razem łączymy, na końcu wsypujemy bułkę tartą i jeszcze raz całość mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Smakowite Dania
Mielone w sosie. 270

Szybko, łatwo i smacznie, czyli jeden z tradycyjnych obiadów moim domu. Składniki: 750g mięsa mielonego (ja używam wieprzowego), 2 jaja, cebula, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, można dodać wyciśnięty czosnek ( ze trzy lub cztery ząbki), pół szklanki mleka, olej, czerwona papryka (ostra i słodka), mąka. Przygotowanie: Przygotować miskę. Wbić do niej jajka, wyłożyć mięso mielone, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę(...)posypać bułką tartą i zalać ją mlekiem ( tak polać bułkę mlekiem by ona nim nasiąkła i zmiękła ). W między czasie można już nalać olej na patelnię  by się rozgrzewał. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować kulki i obtoczyć w bułce tartej ( można również obtoczyć w mące). Na rozgrzany tłuszcz położyć uformowane kotlety. Smażyć ze wszystkich

W kuchni u Moniki
Bułki serowe z kiełbasą. 247

Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie upieczenie bułek z kiełbasą. W międzyczasie postanowiłam dodać również do środka ser żółty. I tak powstały w mojej kuchni bułki serowe z kiełbasą. Domyślam się, że są osoby, które również już takiego połączenia spróbowały. Jednak mam nadzieję, że komuś przyda się przepis. Bułeczki są bardzo smaczne. Składniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml(...)kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w dość małą kostkę. Ser żółty również pokroić w dość małą kostkę.   Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić ponownie razem ze składnikami. Uformować cztery bułki i wyłożyć je na blaszce, na której jest papier do pieczenia lub silikon ( ja zaczęłam używać silikonu, gdyż papier trzeba później odrywać od pieczywa). Przykryć ściereczką  i pozostawić

W kuchni u Moniki
Kalafior z masłem i bułką tartą. 269

Kalafior z masłem i bułką tartą i jest jednym z moich ulubionym warzyw podanych do obiadu.  Składniki: kalafior, liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, Kilka łyżek masła, bułka tarta. Przygotowanie: Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Wodę osolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem do miękkości(...)Kalafior odcedzić. Na patelni roztopić masło i dodawać powoli bułkę tartą, cały czas mieszać. Gotowym masłem z bułką polać kalafiora.    Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotlety mielone. 196

lubiane przez dzieci. Gdy nie ma ich dłużej, to się dopytują kiedy mamusia zrobi mięsko z cebulką.  Składniki: ( na 6 kotletów) 400g mięsa mielonego, 1/2 cebuli, 1 jajko, bułka tarta, kilka łyżek mleka, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia. Przygotowanie:   Do miski wbić jajko, dodać mięso mielone,posolić, popieprzyć, dodać majeranku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Posypać(...)bułką tartą, a po bułce polać mlekiem by zmiękła. Wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej.  Kotlety włożyć na gorący tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem - są wtedy bardziej soczyste. Smażyć z obu stron po kilka minut, aż nabiorą koloru. Jeżeli ktoś jeszcze nie ma wyczucia, może wyciągnąć jednego kotleta, przekroić go na pół

W kuchni u Moniki
Fasolka szparagowa z bułką tartą. 162

Gotowane warzywa, polane podsmażoną na masełku bułką tartą są moim ulubionym dodatkiem do obiadu. I tak oto kusi mnie dziś moja mama wysyłając zdjęcia, którymi oczywiście pozwoliła podzielić się na blogu.  Składniki: żółta fasolka szparagowa, masło,  bułka tarta, sól. Przygotowanie: Fasolkę umyć, poodcinać końcówki (jeżeli fasolka nie jest młoda, należy tak obcinać końcówki by pociągając pozbyć się łyka(...)Gotować w osolonej wodzie. Młodą fasolkę gotuje się ok.30min., ale najlepiej sprawdzać jej miękkość i samemu ocenić. Bułkę tartą przesmażyć na dużej łyżce masła. Ugotowaną fasolkę odcedzić i polać bułką tartą.     Smacznego

W kuchni u Moniki
Schabowy w sezamie. 213

kuchni coś smacznego wymyślić. Jeszcze trochę i będę musiała zmienić nazwę bloga na kuchnię Moniki i Iwonki :) Składniki: Mięso schabowe - ilość zależy od ilości osób, 1-2 jajka, bułka tarta, sezam, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Przygotowanie:       Mięso (jeżeli jest w całości) pokroić na grubsze plastry, rozbić, osolić i popieprzyć. Bułkę tartą wymieszać z sezamem - sezamu powinno(...)być mniej niż bułki. Rozbić jajka. Tak jak tradycyjne schabowe maczać w jajku, a następnie w bułce tartej (tym razem wymieszanej z sezamem). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu by panierka się nie przypaliła. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotlety rybne. 217

kotlety rybne nadesłane prosto od mojego taty. Już żałuję, że mam tak daleko bo z chęcią bym podjadła trochę takich kotletów.   Składniki: 1kg fileta z okonia, 1 bułka, 1 średnia cebula, pęczek natki pietruszki, łyżka świeżego kopru, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Filety rybne zmielić przez maszynkę (jeżeli ryba jest w całości najpierw dokładnie(...)oczyścić). Do zmielonej ryby dodać cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany koper i pietruszkę oraz bułkę namoczoną  w wodzie i dobrze odsączoną. Dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.         Smacznego

W kuchni u Moniki
Krokiety z chleba tostowego z serem żółtym, na szybko. 224

zjeść :) Dziś uszczęśliwiłam się krokietami z chleba tostowego. Robi się je błyskawicznie. Składniki: (na 4 krokiety) 4 kromki chleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 1 jajko, bułka tarta, olej do smażenia, pieprz. Przygotowanie: Odciąć skórki od chleba. Chleb rozwałkować. Na każdą kromkę położyć po plasterku sera żółtego i po plasterku wędliny. Jajko roztrzepać z odrobiną pieprzu. Przygotować(...)bułkę tartą. Pomału rozgrzewać olej. Chleb tostowy zwijać w rulon i moczyć w jajku (pamiętać by boki również zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce), następnie obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do zarumienienia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Klopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą / Mięso 225

obiad :) Składniki: 600g mięsa mielonego, 3 cebule, 300g pieczarek, 3-4 łyżki masła, 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeża zielona pietruszka ( 2-3 garście), 65g czerwonej soczewicy, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, łyżka musztardy, 1/4 szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, 2 i 1/2 szklanki wody. Przygotowanie: Pieczarki pokrojone w ćwiartki podsmażyć razem z dwiema cebulami pokrojonymi w półksiężyce(...)łyżce masła, lekko popieprzyć i posolić. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, łyżkę musztardy, bułkę tartą. Po całości polać mlekiem i odstawić na chwilę by bułka zmiękła. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować nieduże kulki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na 2-3 łyżkach masła.  Podsmażone pieczarki z cebulą oraz

W kuchni u Moniki
Burgery z cebulką i pietruszką 191

Takie burgery idealnie sprawdzą się jako wkładka do bułek z warzywami. Sprawdza się również jako danie główne z ziemniaczkami. Danie podałam na talerzyku od  Porcelana Bogucice 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pęczek natki pietruszki 1 duża cebula Sól Pieprz Do miski przekładamy mielone mięso, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Cebulkę kroimy(...)bardzo drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy płaskie burgery, obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na rumiano z każdej strony.  http://www.porcelanabogucice.pl/index.php

VioletoweKucharzenie
Kalafior w jajku i bułce tartej 203

Kalafior w jaku i bułce tartej to pyszna przystawka idealna do obiadu, kolacji lub jako przekąska. Kalafior jest bogaty w błonnik, kwas foliowy oraz witaminę C, ma niską zawartość tłuszczu i dzięki temu jest bardzo ważnym warzywem w codziennej, zdrowej diecie. Składniki: 1 kalafior 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka soli 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Kalafior(...)dente. Kalafior ma być ugotowany na półtwardo (al dente) bo inaczej będzie się rozpadał. Gotowy kalafior odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajka, a bułkę tartą przesypujemy na głęboki talerz. Panierujemy maczając różyczki kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i odkładamy na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Smaczne Potrawy
Bułki maślankowe rzucane z orzechami włoskimi 182

Któż nie zjadłby świeżutkiej bułki na śniadanie? nie ma chyba takiego osobnika. Bułki tutaj podane są leciutkie, pyszne, łatwe w wykonaniu i bardzo szubko znikają ha ha. Ale wszystkie bułki u mnie za szybko znikają, lubimy je. Zapraszam na buły śniadaniowe. Bułki maślane rzucane z orzechami włoskimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 437

łyżkę startego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach, tak by dokładnie się nimi pokryły i obtaczamy w bułce tartej(...)zmieszanej z parmezanem. Rozkładamy roladki łączeniem do dołu w naszykowanej formie. Nie układajcie ich bardzo blisko siebie, bo nierówno się upieką, a bułka nie zdąży się ładnie zrumienić. Zostawcie między nimi około dwucentymetrowe odstępy. Tak naszykowanego kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką

Karo in the Kitchen