Dzisiaj zapraszam na tradycyjną kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Składniki: 1/2 kg mielonej karkówki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 1/6 szklanki wody bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów: Mięso i cebulę mielimy(...)często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą. Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor. Smacznego
Smak mojego domuMoja propozycja na dzisiejszy obiad to pulpety w sosie koperkowym. Mniam! Pulpety w sosie koperkowym Składniki: 80 dkg łopatki wieprzowej, bułka, 1/2 szklanki mleka, jajko, cebula, sól, pieprz, mąką, 2-3 łyżki posiekanego koperku, 1/2 szklanki śmietany, szklanka wywaru, masło. Wykonanie: Mięso musimy zmielić. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do czasu aż bułka nasiąknie nim. Cebulę obieramy, kroimy(...)szklimy na maśle. Odciśniętą bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy z łopatką. Dodajemy jajko, sól, pieprz i lekko zwilżonymi rękoma formujemy puplety. Pulpety obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron. Następnie przekładamy do garnka z wodą i dusimy pod przykryciem około 35 minut. Sos koperkowy: Do przygotowanego wywaru dodajemy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki
paapilotkaaroboty kotletami z mielonej wołowiny... Tylko, że tak są obładowane warzywkami, że nie ma widu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu 2 plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona pietruszka sól, pieprz Sos hamburgerowy: łyżka(...)mięsa, mięso doprawiamy pieprzem i wyrabiamy. Przygotowujemy dodatki, Sałatę szatkujemy, cebulkę kroimy w piórka, pomidory i ogórki w plasterki. Możemy dodać też jakąś surówkę lecz nie jest to konieczne. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez dwie minuty (funkcja grill góra dół z termoobiegiem). Mięso smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu lub lekko przesmarowanej
Pelusiowa Kuchniaskładników i dodatkami. (około 8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g twarogu (użyłam z wiaderka, może być w kostce) 1 cebula (posiekana) 1-2 ząbki czosnk 1 jajko 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku lub wodzie (użyłam grahamki) 2 łyżki bułki tartej (można nie co mniej) 1-2 łyżki posiekanego koperku suszona natka pietruszki majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta(...)obtoczenia olej do smażenia (mieszam z masłem klarowanym) Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość oprawić o smaku. Z masy formować kotlety. Każdego z nich obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu
Di gotujeweekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie. Od lat sprzedawane są tam bułki nadziewane farszem z pieczarek . Często na spacerach z koleżankami z dawnych lat kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi. I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze, moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki. Postanowiłam jej ją zrobić... i spytać o porównanie,czy smak(...)Składniki: pieczarki cebula masło śmietana sól,pieprz bułka Pokrojoną cebulę podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojone w miarę drobno pieczarki. Posoliłam,dodałam pieprz i dusiłam je. Pod koniec smażenia dodałam około 3 łyżek śmietany. Bagietki przekroiłam na pół. Wydrążyłam w nich otwór. Włożyłam bułki do piekarnika. Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące. Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym. I pysznie gorące
potrawyregionalnePolecam pyszną i efektowną przystawkę. Rewelacyjnie się prezentuje i powinna mile zaskoczyć Waszych gości. Mięso małży, masło czosnkowe, natka pietruszki i chrupiąca przypieczona posypka z bułki tartej na pewno zasmakują każdemu. Można posypać je także przed zapieczeniem parmezanem.Polecam. Składniki: 1 kilogram świeżych muli 50-70 g masła 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki sól(...)pieprz 1-2 łyżki bułki tartej 1 mała szalotka ( ja nie dodałam) parmezan (następnym razem dodam) Mule umyłam, oczyściłam i wysuszyłam. Przełożyłam je na patelnię i wlałam pół szklanki wody. Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut aż wszystkie się otworzyły. Od czasu do czasu potrząsałam patelnią. Wyłożyłam je na sitko.Jeśli jakieś mule
potrawyregionalnedokładnie. Wlewamy mleko, ścieramy na jak najdrobniejszych oczkach żółty ser. Całość delikatnie dosalamy (w zależności od tego jak bardzo Wasz ser jest słony) i bardzo dokładnie mieszamy. Czerstwe bułki najlepiej ‘piją’ masę mleczno-jajeczną. Kroimy je w 1,5 centymetrowe plastry (bez piętek) i maczamy je z obu stron w masie z jaj, mleka i sera. Jeśli wszystkie kromki(...)naczynia – idealnie. Jeśli nie, starajcie się je nasączyć równomiernie. Na patelni rozpuszczamy masło – klarowane do tych tostów będzie najlepsze – nie spali się przy dość długim smażeniu. Nasączone kawałki bułki układamy na już mocno rozgrzanym maśle i smażymy do mocnego zrumienienia z obu stron. Zawsze na dnie naczynia zostaje trochę sera, bo nie zawsze chce się przykleić – pomóżcie mu, wyciągając
Karo in the Kitchenprzygotowań! Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: mąka do podsypywania masło bułka tarta cynamon cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Śliwki drylujemy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wyschnięcia na durszlaku. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)odrobinie mąki, nadmiar strzepujemy. Układamy na desce podsypanej odrobiną mąki. 3. Na osolony wrzątek wrzucamy partiami knedle. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia. W między czasie na patelni podsmażamy bułkę tartą na maśle (ja na 1 łyżkę bułki tartej daję 2 łyżki masła). Gotowe knedle przy pomocy cedzaka przekładamy na talerze, polewamy masełkiem z bułką tartą, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu
My Culinary Artpietruszki suszonej. Kotlety de volaille robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy filety z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić, nadziać ziołowym masłem i obtoczyć w panierce. Zwykle używam bułki tartej, ale ostatnio, żeby było zdrowiej, mieszam ją z mielonym siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę. Najpyszniejsze w tych kotletach jest to gorące, aromatyczne masełko, które wypływa(...)świeżo zmielony pieprz odrobina słodkiej mielonej papryki 80 zimnego masła 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie 3 łyżki suszonej) 1 duży ząbek czosnku sól olej do smażenia mąka i bułka tarta do panierowania (użyłam bułki tartej z siemieniem lnianym) 2 roztrzepane jajka SKŁADNIKI NA BURACZKI: 3-4 ugotowane buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier
Słodko-Słony Świat Ilonyjeśli mam na nie ochotę,to robię je w domu. Dodaję wtedy dużo warzyw, aby była to jak najzdrowsza wersja. Koniecznie z domowym sosem czosnkowym. Składniki: 4 bułki do hamburgerów 1 pierś z kurczaka pomidor sałata lodowa 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula 4 plastry żółtego sera mąką, jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz czosnek(...)czosnkowy Mięso podzielić na cztery plastry, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Opanierować i usmażyć. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku. do środka każdej bułki wkładać sałatę, kotleta, żółty ser i warzywa, polać sosem czosnkowym lub ketchupem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić. Składniki: 1 kg zielonych śledzi 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz bułka tarta do smażenia tłuszcz do smażenia na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka octu płaska łyżka soli 2 łyżki cukru kilka(...)liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 2 cebule Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki. Mokrymi rękami lepić kulki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju, przełożyć do dużego słoja
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamięsa mielonego sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 100 g sera feta 6 kawałków pomidora suszonego w oliwie bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, dodać bułkę tartą, wyrobić masę. Podzielić na 6 części. Rozklepać porcję, położyć plasterek sera i kawałek pomidora, zawinąć dokładnie w mięso, panierować w bułce
Gotowanie jest łatwepulpety 300 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak) 1 łyżka bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia warzywa 500 g małych cukinek 1 łyżeczka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU duża szczypta pieprzu pomarańczowego SKWORCU(...)cebulę pokroić w pół talarki, pomidory w kostkę, Wszystko włożyć do głębokiej patelni , dodać przyprawy i smażyć ok 15- 20 min Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem oraz bułką tartą, uformować kulki , wielkości orzecha włoskiego i opanierować w bułce tartej, następnie usmażyć sie ze wszystkich stron często obracając. Dodać do warzyw i jeszcze raz zagotować. Podawać z kaszą gryczaną
Gotowanie jest łatweryby (miruna) 1 cebula 3 łyzki bułki tartej 1 jajko sól pieprz ziołowy pieprz pomarańczowy natka pietruszki 1 łyżeczka tymianku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rybę rozmrozić, wypłukać w wodzie i osączyć na cedzaku. Zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą jajko i przyprawy do smaku. Uformować 6- 7 kotletów opanierować w bułce tartej i smażyć
Gotowanie jest łatwepierś z kurczaka podwójna jajko sól pieprz szczypiorek natka pietruszki pieprz ziołowy staropolski szczypta ziół prowansalskich Kilka szt białej rzodkwi bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka posiekać bardzo drobno, dodać jajko, drobno posiekany szczypiorek, łyżkę bułki tartej , zioła i pieprz do smaku. Wymieszać masę mięsną, podzielić na 5-6 części i uformować kotlety. Otoczyć w bułce tartej. Białą(...)rzodkiew umyć, przekroić wzdłuż na 4 każdą sztukę, zalać wodą i ugotować do miękkości , ok 15 min. Polać przyrumienioną na tłuszczu bułką tartą. Kotlety usmażyć , podawać z sałatą
Gotowanie jest łatwe