bułki - 33926 przepisów (strona:263/2262)

Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 165

słodko-słone zawiniątka z nutą kolendry od razu skradną Twoje serce. Roślinne kotlety zagęścisz dodając do nich na przykład kaszę manną, zmielone płatki owsiane lub po prostu bułkę tartą. W przypadku tej ostatniej wskazane jest, aby przygotowywać ją samemu w domu – taka będzie zdecydowanie najlepszej jakości, poza tym masz pewność, że używasz pieczywa dobrej jakości – możesz na przykład zmielić tylko(...)pełnoziarniste. I jeszcze jedna ważna rzecz – kiedy łączysz warzywne składniki z bułką tartą, musisz poświęcić trochę czasu na mieszanie – nie chodzi tylko o to, aby składniki połączyć, ale całość porządnie zagniatać przez dwie trzy minuty – wówczas będziesz mieć pewność, że kotlety się nie rozpadną.  Składniki: Zrazy: 1 łyżka oliwy ½ szklanki posiekanej cebulki dymki 1 ząbek czosnku, posiekany ½ papryczki chili

Roślinna - blog wegański
Leniwe pierogi 221

mogłabym jeść każdego dnia. Poniżej sprawdzony i klasyczny przepis na ich wykonanie 30 min 3 składniki: 400 g sera białego 2 jajka opakowanie małego cukru waniliowego ¾ szklanki mąki masło bułka tarta brązowy cukier wykonanie: Ser przepuścić przez praskę. Dodać żółtka, cukier waniliowy i mąkę (im mniej mąki, tym pulchniejsze wyjdą pierogi). Wymieszać, aż ciasto przestanie się kleić. Białka ubić(...)stolnicy rozrzucić mąkę, podzielić masę twarogową i formować ruloniki. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować we wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Pierogi leniwe idealnie smakuję w towarzystwie bułki tartej z masłem. Jak ją wykonać? Bardzo prosto ☺ Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać bułkę tartą (musimy tutaj wyczuć jej ilość, wsypując do masła bułkę starajmy się aby wszystko zachowało

Ania i Marcin gotują
Młoda kapusta z pulpecikami 179

Kapustkę polecam podać z młodymi ziemniaczkami, obficie posypanymi koperkiem. Po prostu pycha :) Pulpety: 400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki 2 jajka sól pieprz świeżo mielony łyżeczka czosnku granulowanego bułka 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kapusta: główka młodej kapusty mała cebulka 2 łyżki oleju sól pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej(...)łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki na pulpety przełożyć do miski i rękoma wyrobić masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można uformować kulki. Pulpeciki usmażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Kapustę posiekać, przełożyć

Smakołyki Asi
Dorsz w panierce z brokułu 246

tkwi cały smak warzywa. Postanowiliśmy wykorzystać go w naszym przepisie...choć różyczki też starliśmy ;) Składniki 500 g filetów z dorsza 1 brokuł (może być sam "głąb") bułka tarta mąka 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza kroimy na pożądane przez nas kawałki, oprószamy solą, pieprzem(...)obtaczamy w mące. Surowy brokuł ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na bułce tartej robimy placki z przygotowanej masy, układamy filety, przykrywamy plackami masy i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Krokiety z kapustą i pieczarkami 185

kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy majeranek i podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebulki. Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka(...)tłuszczu do jej smarowania. Tak samo postępujemy przy patelni teflonowej. Po usmażeniu naleśników zaczynamy przygotowywać krokiety: 2 jajka wybijamy do dużej miseczki, trochę solimy i pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz. Na każdy naleśnik wykładamy dość sporo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, a następnie górę i dół. Tak przygotowane naleśniki obtaczamy dokładnie

Smak mojego domu
Kotlety z kalafiora 168

Bardzo smaczne kotlety z kalafiora z koperkiem, bardzo często przyrządzam je na piątkowy obiad, podaję z surówką. Składniki: 1 mały kalafior 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej Sól, pieprz Pół pęczka kopru Dodatkowo: Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy(...)Przekładamy do miski, tłuczkiem do ziemniaków lekko rozgniatamy. Dodajemy posiekany koper, jajka, bułkę tartą , doprawiamy doi smaku sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Kotlety z jajek 1104

smaczne i sycące, często przyrządzam je na piątkowy obiad, podaję z surówką i ziemniakami. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 18% Pół pęczka natki pietruszki Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Ugotowane jajka obieramy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy podsmażoną cebulę, surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Pieczeń wieprzowa z czerwoną papryką 183

tego przepisu, eksperymentując z różnymi rodzajami mięs – następnym razem spożytkuję mięso z indyka . Składniki na małą, krótką keksówkę – u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było mięso z łopatki wieprzowej, ale akurat nie miałam… 1 jajko 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona(...)barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie w zastępstwie można użyć tradycyjnej  VEGETY 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ½ łyżeczki soli + do posolenia warzyw – odmierzać w zależności od smaku 2-3 łyżki bułki tartej – odmierzać w zależności od konsystencji masy pasztetowej 3 łyżki oleju grubo zmielony czarny pieprz Do dużej miski przełożyć mięso mielone – można kupić od razu zmielone i zapaczkowane; posłużyć się

Grunt to przepis!
Kotleciki z młodej kapusty 174

piątkowy obiad . Przygotowałam je z kapusty która została nam z gotowania gołąbków . Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 dymki pół pęczka koperku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz Vegeta olej do smażenia bułka tarta Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki , przekładamy do garnka , zalewamy wodą ,lekko solimy . Gotujemy do miękkości,odcedzamy(...)studzimy . Mielimy na najgrubszym sitku . Dymki kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na oleju . Koperek drobno kroimy i dodajemy do kapusty razem z przesmażoną cebulką , jajkami , bułką tartą i mąką pszenną . Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i Vegetą . Formujemy małe owalne kotleciki , obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Cukinia a'la schabowy 199

formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. A dziś podróbka kotleta schabowego czyli cukinia w bułce tartej. Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka słodycz. Składniki: Cukinia 2 jajka  2 łyżki mleka bułka tarta sól  pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć. Odkroić(...)piętki a resztę skroić na plastry. Jajka rozmącać z mlekiem. bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Na rozgrzany olej kłaść cukinię wymoczoną w jajku oraz obtoczoną z każdej strony bułką

Pychotkaaa
Roladki ze schabu z serem i pieczarkami 203

Przy tym przepisie brak mi słów, to po prostu trzeba zrobić i posmakować. Składniki: kotlety schabowe pieczarki cebula majeranek oregano ser masło sól pieprz bułka tarta 2 jajka 3 łyżki mleka olej Wykonanie: Pieczarki udusić na maśle z cebulą, majerankiem i oregano następnie odcedzić z nich wodę. Pieczarki przyprawić solą i pieprzem. Kotlety rozbić tak aby były jak największe, osolić(...)popieprzyć. Zrobić panierkę, do jednego talerza wsypać bułkę tartą do drugiego jajka, mleko które należy roztrzepać. Na brzeg kotleta nakładać pieczarki i po pasku sera, całość zawinąć i spiąć wykałaczkami. Roladkę należy umaczać w jajku, później obtoczyć w bułce następnie znów w jajku i drugi raz w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gotowe roladki włożyć do naczynia

Pychotkaaa
Leniwe pierogi 197

najukochańszych potraw. W naszym rodzinnym domu jadało się je z kwaśną, gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem lub cukrem waniliowym. Choć obecnie bardziej wolimy wersję leniwych ze zrumienioną na masełku bułką tartą (i taką też dziś prezentuję). Można je spożywać zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Zapraszam! Składniki: 1/2 kg tłustego sera 2-4 jajka 1 szklanka mąki(...)Sól Masło Bułka tarta Wykonanie: Biały ser przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Oddzielić białka od żółtek, a następnie żółtka dodać do sera i odrobinę posolić. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przesiać mąkę i ponownie wszystko razem wymieszać. Ciasto, najlepiej fragmentami, kłaść na posypany mąką blat i uformować w wałek grubości

MyCookBook.pl
Kotleciki brokułowe 179

Składniki brokuł, 1 szt około 500g cebula czerwona, 1 sztuka jajka, 3 sztuki bułka tarta, około 100g sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy w lekko osłodzonej wodzie, ale tylko do momentu zagotowania się wody. Odcedzamy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do brokułów dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka(...)bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie gorącego oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Z przepisu wychodzi około 12 kotlecików. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Gotowanie moimi oczami
grzybowe kotleciki 169

Swoje kotleciki zrobiłam z przewagą grzybów blaszkowych. Składniki: 500 gram ugotowanych grzybów leśnych 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 cebula przyprawy: sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Sposób wykonania: Ugotowane , wystudzone grzyby leśne zmieliłam maszynką z sitkiem o grubych oczkach. Cebulkę pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na odrobinie oleju, dodałam do grzybów. Wbiłam jajka, wsypałam bułkę(...)tartą, wymieszałam doprawiając solą i pieprzem. Uformowałam owalne kotleciki. Smażyłam na rozgrzanym oleju uprzednio obtoczone w bułce tartej na złocisty kolor

Darcia w kuchni
Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki 153

papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku 6 łyżek bułki tartej Przyprawy: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka(...)kostkę paprykę i pokrojone wcześniej suszone pomidory. Masę wyrabiamy ręką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i przyprawy, ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy odsączoną na sicie cieciorkę i bułkę tartą (wtedy wiadomo ile bułki dać, może być +/-, a cieciorka nam się nie rozpadnie), ponownie wyrabiamy. Masę przekładamy do 2 keksówek (12x26cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania