mozzarelli ,więc postanowiliśmy spożytkować ,to co mamy akurat pod ręką. Paluszki wyszły bardzo smaczne i soczyste. Składniki 500 g steku z rekina 60 g mozzarelli parzonej 1 czerstwa kajzerka bułka tarta 1 szalotka 1 jajko 2 łyżki smalcu sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od chrząstek ,usuwamy skórę. Razem z szalotką i bułką(...)przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Do masy wbijamy jajko ,wyrabiamy na gładko ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem (gdyby masa była zbyt luźna ,można dosypać odrobinę bułki tartej). Z sera wycinamy pasek 5x2cm (4 szt) ,mięso dzielimy na cztery porcje i owijamy nim każdy pasek sera. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu. /* Style
R'n'G Kitchensera to dzienne zapotrzebowanie wapnia Świeże mleko warto pić na: anemię kłopoty trawienne osteoporozę miażdżycę Składniki: 1 świeża bułka lub 2 kawałki dobrego chleba tostowego 2/3 kawałka sera koziego pleśniowego lub 4 plasterki sera koziego 2 łyżeczki miodu kawałek masła czosnkowego garstka orzechów włoskich świeży tymianek Przygotowanie (15 minut(...)rozkrawamy bułkę i rozprowadzamy po niej masło czosnkowe. Jeśli masło jest zbyt twarde spokojnie może okroić cieniutki plasterki i po prostu ułożyć na bułce - układamy ser na bułce. Ja użyłam 1/3 okrągłego sera pleśniowego i 2 plasterki normalnego koziego sera - wkładamy do piekarnika na ok 10 minut na 180 stopni - miód
Pora na pora i pomidorakotletów. Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 średnie cukinie 2 małe marchewki 1 cebula 1 łyżka masła ghee zielona pietruszka kawałek parmezanu sól, pieprz 3-4 łyżki bułki tartej 1 jajko bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia Wykonanie: ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu . Przestudź cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle cukinię(...)sitku. Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie kawałek parmezanu połącz kaszę jaglaną z odciśniętą cukinią, marchewką, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Dodawaj stopniowo do masy bułkę tartą, tak by odpowiednio ja zagęścić formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest okazja , żeby takowego hot doga zrobić...u mnie niestety dziś brak było czasu na przygotowanie domowych hot dogów...ale i tak było pysznie..no i szybko..wystarczą bułki do hot dogów - u mnie w sumie były bagietki, parówki i dowolne warzywa.. bułki do hot-dogów / bagietki parówki cebula fioletowa ogórki papryka pomidor ser żółty musztarda(...)ketchup Bułki przekroić wzdłuż , ale nie do końca.Środek bułek posmarować musztardą , włożyć parówkę i pokrojone warzywa [ posypane solą i pieprzem].Posypać startym żółtym serem. Hot-dogi ułożyć w blaszce i piec około 10-15 minut aż ser się rozpuści. Podawać z ketchupem
Moje domowe kucharzeniemożna tym sposobem uzyskać. Coś typu smażona ryba ;) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowina, a dokładnie łopatka wieprzowa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz suszona bazylia Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia Mięso jeśli mamy zmielone to już nic z nim nie robimy, jeśli natomiast(...)zmielić w maszynce, jeśli z niej nie korzystacie pokrójcie ją w miarę jak najbardziej drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Cebulę, czosnek, zmielone mięso, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i suszoną bazylię łączymy razem, wyrabiając masę jak na normalne kotlety mielone. Duży wafel kroimy na dwie części. Na jednym z nich wykładamy farsz i przykładamy drugą
MamaOskarkateriaki, ostrygowego lub barbecue sól, pieprz sos 1 główka pieczonego czosnku 1/2 pieczonej czerwonej lub żółtej papryki 2 gałązki tymianku 2 łyżki majonezu pieprz sól dodatkowo 6 pełnoziarnistych bułek 6 plasterków pomidora 6 plasterków czerwonej cebuli 6 plasterków sera tarty ser grana padano lub parmezan roszponka/rukola/sałata lodowa ketchup SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 min. Po tym czasie przekręcamy burgery na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut. Bułki kroimy na pół, każdą połówkę posypujemy tartym serem grana padano lub parmezanem i wkładamy do piekarnika na kilka minut aby się zagrzały. W tym czasie przygotowujemy sos : czosnek wyciśnięty
DefinicjaSmakuniebo lepszy! :) SKŁADNIKI (około 15 paluszków) paluszki rybne 150g filetów z dorsza 300g filetów z halibuta lub łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby) 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/2 cebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska panierka bułka tarta /sezam/ płatki owsiane/ pokruszone krakersy mąka orkiszowa/kukurydziana/pszenna 1 jajko salsa(...)pastę ( jeśli mamy blender o niskiej mocy, lepiej zrobić to blenderem ręcznym tzw. żyrafą). Z powstałej masy formujemy paluszki rybne i obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą (lub inną panierkę). Paluszki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub innej panierce). Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym lub rzepakowym przez ok 2 min. z każdej strony
DefinicjaSmakusamo wykonanie ... poza zdjęciami z etapów przygotowania zrobiłem swój pierwszy video-przepis jednocześnie zachęcając Was do oglądnięcia :) Składniki na 4 sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski(...)pomocy maty. Grilluję spokojnie. W szklance mieszam 2 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy i łyżeczkę przecieru z chilli i podczas grillowania 2-3 razy smaruję nasze "kiełbaski" hotdogowe. Bułki pszenne również podgrzewam na specjalnie do tego stworzonej formie do bułek która nagrzewała się od samego początku grillowania. Gotowe i kilkukrotnie smarowane kiełbaski ściągam z grilla i obtaczam
Mechanik grillujeugotowanego kalafiora / 500 g cooked cauliflower 2 łyżki prażonego sezamu / 2 tablespoons roasted sesame seeds 50 g ugotowanego ryżu białego / 50 g cooked white rice 3 łyżki bułki tartej / 3 tablespoons bread crumbs 3 łyżki mąki / 3 tablespoons flour 1 łyżeczka musztardy / 1 teaspoons mustard starty parmezan / grated parmesan 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic(...)łyżeczki natki pietruszki / 2 teaspoons parsley jajko / egg bułka tarta / bread crumbs ugotowana fasolka / cooked beans prażona cebulka / roasted onions roszpunka / lambs pomidor / tomato ogórek / cucumber rzodkiewka / radish masło / butter Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 10 min, ilość porcji: 4 Najpierw przygotowujemy kotleta z kalafiora. Kalafior miksujemy w blenderze i wkładamy do miski. Dodajemy sezam, ryż, bułkę
Projekty ze smakiemhołdzie zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe Składniki - mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce(...)której możemy włożyć dodatki: kawałek sera żółtego, suszone owoce lub warzywa. Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron. Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym, dla stabilności całość nabijamy na wykałaczkę do szaszłyków. Życzę smacznego, Wasza
upichconaduża szczypta soli 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do gotowania pierogów - 2 łyżki oleju + łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej(...)jest w nich niewiele mąki. Za to będą bardzo smaczne! :) 7. Kiedy wyjmiemy, czekamy ok. 5 minut aż odparują i podajemy. W czasie, kiedy pierożki stygną możemy zrobić zrumienioną bułkę tartą do polewania - masło rozpuszczamy na patelni - średni ogień - wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy, aż zacznie tworzyć się piana, wtedy jeszcze smażymy ok. 1 minuty i gorącą polewamy
Kuchnia PrezydentowejPaulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując: "Ale to dobre!" ;) Dziękuję Ci Paulinko, za ten świetny przepis(...)kawałek) pietruszka 2 sztuki (u mnie 1) ryba (z kostki mintaja, albo dorsza, ok. 4 kostki) 5 łyżek sosu sojowego (jasnego) 1 łyżka sosu rybnego - dałam od siebie Bułka ziołowo-czosnkowa: 1 bułka wrocławska, albo paryska (z braku takowej, kupiłam bagietkę) 1/2 kostki masła, a do masła: 2 roztarte ząbki czosnku zioła: tymianek, bazylia, oregano, majeranek (właściwie
Kuchnia PrezydentowejKotlety nietypowo- z grzybów zamiast mięsa. Składniki: 70 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki mleka 2 czerstwe bułki 1 cebula 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej 2 jaja sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić na maśle, do odparowania wody. Bułki namoczyć(...)wycisnąć i zmielić razem z grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku, wsypać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki i jaja. Dokładnie wymieszać składniki, formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać polane dowolnym sosem z ziemniakami i surówką
Tradycyjna KuchniaDzisiaj zapraszamy Was poświątecznie na pyszny pasztet pieczarkowy Składniki: - 1 kg pieczarek - 2 bułki kajzerki - 1 szklanka mleka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 3 jajka - pół pęczka natki pietruszki - sól, pieprz Powyższe składniki są na formę keksówkę. Najpierw bułki namaczamy w mleku – najlepiej gdyby to były bułki z poprzedniego dnia. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę pokrojoną(...)kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Pieczarki dusimy przez kilka minut aż będą miękkie. Gdy wszystko mamy gotowe to robimy masę na pasztet. Bułki odciskamy z nadmiaru mleka i blendujemy razem z odciśniętymi pieczarkami. Potem dorzucamy żółtka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą pieczarkową
Kuchenne Wariacjekaloryczne? Od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo :) Smażony panierowany camembert Składniki dla dwóch osób: 2 serki camembert naturalny 120 g 1 duże jajko kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: W jednym naczyniu roztrzepałam jajko, do drugiego wsypałam bułkę tartą. Ser (nie wolno obierać go przypadkiem ze skórki!) obtoczyłam kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce
Kuchenne zapiski Edyty