cheddarem i boczkiem 500 g mielonego mięsa (polecam wołowinę) przeciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz po łyżce sosu Worcestershire i przecieru pomidorowego 10 plasterków boczku 5 plasterków cheddara 5 bułek pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów. Każdy z nich owijamy 2 plasterkami boczku. Smażymy na teflonowej patelni(...)minuty z każdej strony, by boczek się zrumienił a mięso doszło. Przykrywamy plasterkami ser, czekamy aż się rozpuści. Bułki przekrawamy i opiekamy. Na spodzie bułki kładziemy kotlet, warzywa, ketchup, przykrywamy góra bułki. Podajemy póki ciepłe
Dzieje kuchennej Wiewióryfirmy Folwark. Fajny słodko ostry smak świetnie komponuje się z parówkami, a ja nie dodaję już musztardy tak jak to czyniłam zawsze kiedy podawałam z keczupem. Składniki: 4 bułki pszenne kształt ,,u" 4 parówki garść poszatkowanej drobno kapusty białej 2 marchewki- poszatkowane 3 gałązki natki pietruszki 1 ogórek typu wąż 2 pomidory 8 plastrów żółtego sera Wykonanie: Bułki podgrzewamy(...)razem podgrzewamy też parówki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchewką oraz posiekaną natką pietruszki. Wykładamy po łyżce do środka hot doga. Pomidora i ogórka kroimy w plastry. Również wkładamy do bułki. Do nafaszerowanej bułki wykładamy ciepłą parówkę, na wierzch polewamy sosem madziarów. Zajadamy
Z Majeczką w kuchnimożna użyć innego sera czy plasterka szynki z kawałkiem czerwonej papryki. Co kto lubi. Składniki na 5 kotlecików: 40 dkg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko łyżka kopiata bułki tartej sól i pieprz do smaku łyżka posiekanej natki pietruszki 10 listków bazylii 1 opakowanie sera mozzarella w wodzie (nmozzarella w kulce) do panierowania - mąka, jajko, bułka tarta olej(...)smażenia Mięso zmielić na grubym sitku. Dodać jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Masę podzielić na 5 części, każdą rozpłaszczyć dłonią na desce, na środku ułożyć po dwa listki bazylii, kawałek sera i zlepić zwilżonymi dłońmi formując podłużny okrągły kotlecik. Panierować w mące, osolonym jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu na złoty
Maślane ciasteczkoimprezy. Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki sody, szczypta soli Na farsz: 350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka), 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Ponadto: słone paluszki, Na panierkę: 2 – 3 jajka, bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, zrobić(...)niej dołek, wlać jogurt, dodać sól i sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki. Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła
Nie tylko w kuchnidelikatne i doskonale komponuje się z sosem. Z kaszą gryczaną stanowiło pyszny i wartościowy posiłek. Składniki : pulpeciki (mi wyszło ok. 14 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka (u mnie grahamka) mleko do namoczenia bułki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku łyżka masła 1 jajko sól i pieprz Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Cebulkę i czosnek posiekać. Następnie(...)zrumienić i lekko poddusić na łyżce masła. Do większej miski włożyć mielone mięso, namoczoną bułkę, jajko oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować niewielkie kulki. Ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze ( z gotującą się wodą) i gotować ok. 10 min. pod przykryciem na średnim ogniu. sos pomidorowy passata pomidorowa lub pomidory
Kuchnia ElliePodstawą drożdżowych wypieków (ciast, bułek, chlebów, bab, keksów, racuchów, buchtów, pizz...) jest m.in prawidłowe przygotowanie CIASTA DROŻDŻOWEGO . Nikt chyba nie lubi, gdy dzień po upieczeniu chleb jest czerstwy, drożdżowe ciasto z owocami suche, a maślane bułeczki twarde jak kamień. By tego uniknąć trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym nasze drożdżowe wypieki będą puszyste, lekkie i co ważne, zachowają(...)które nie wymagają przygotowywania rozczynu. Łączymy je bezpośrednio z przesianą mąką i dajemy ich zawsze 2x mniej niż świeżych. Sól Jest niezbędna w cieście do pizzy , chleba czy też bułek. Nie znaczy to jednak, że nie można jej dodać do ciasta na słodkie wypieki. Pamiętajmy jednak, by nie dodawać jej bezpośrednio do drożdży, ponieważ spowolni ona ich produkcję
Nastoletnie Wypiekaniesmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Takie , jeszcze ciepłe ,bułki , plus masło i moja rodzinka już nic do szczęścia nie potrzebuje .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po tym czasie bułki nacinamy z wierzchu
Ogrodnik w podróżymega chrupiącego! Jeszcze bardziej niż tego z KFC , którego tak polubiliście! Mięso zamarynowane wcześniej w jogurtowej marynacie z dodatkiem chili i czosnku , a potem panierowane w pokruszonej ( nie startej! ) bułce tworzy fantastyczne danie, które z całą pewnością każdemu posmakuje! Może nie jest dietetyczne i nie jest FIT , ale z całą pewnością od czasu do czasu „wrzucenie na ruszt(...)smakowało! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz , chili, papryka słodka * jajko – 1 szt * bułka pszenna – 1 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta kroimy na 4 kawałki ( 2 porcje ) , lekko rozbijamy, zalewamy jogurtem i dodajemy przyprawy, sól, pieprz, paprykę oraz chili i posiekany
Ostra na Słodkodrobno posiekany szczypta tymianek świeży drobno posiekany szczypta pietruszka świeża drobno posiekana szczypta pieprz ziołowy szczypta sól do smaku papryka ostra pół łyżeczki jajko 1 szt bułka tarta 2 łyżki Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kebabów olej do smażenia sos czosnkowy Folwark pieczywo Wykonanie: Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję(...)ścieramy na tarce podsmażamy na patelni , dodajemy do mięsa ostudzone . Dodajemy do mięsa rozmaryn tymianek i pietruszkę , doprawiamy solą i pieprzem . Wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki bułki tartej zamoczonej w wodzie ( ma być spęczniała ) . Wyrabiamy mięso i zostawiamy na godzinkę by przeszło , umieszczamy je w lodówce Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które
Różowa kuchniaRóżne już widziałam przepisy na kalafiorowe kotleciki i postanowiłam spróbować stworzyć swoją wersję. I choć myślałam, że i tak najlepszy będzie kalafior w bułce (bo przecież klasyka jest najlepsza!), to te kotlety zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie! Smaczne, sycące, a wychodzi niemała ilość. Świetna odskocznia od codziennej kuchni. Doskonałe na bezmięsny obiad :) Składniki: 1 kalafior 5-6 dużych pieczarek 130g(...)plastry) żółtego sera 1 czerwona cebula ok 3/4 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 jajko 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i studzimy. Na patelni rozgrzewamy
Kolorowy Przepisownikpyszne mięciutkie i delikatne kotleciki,fajny pomysł,żeby przemycić kalafiora dla dzieci, do tego szybkie i tanie do zrobienia SKŁADNIKI: spory kalafior 2 jajka 2 łyżki mąki bułka czerstwa sól ,pieprz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: kalafior dzielimy na różyczki,i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, bułkę moczymy,odciskamy z wody i dodajemy do kalafiora,dodajemy jeszcze mąkę, i jedno jajko(...)mieszamy masę aż zrobi się jednolita, formujemy kotleciki,i delikatnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej(tylko bardzo delikatnie żeby się nie rozpadały) smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu Smacznego
Swojskie jedzonkochyba pierwsze danie, które robiłam sama jak jeszcze byłam mała. Robię je do tej pory. Składniki: 4 duże bułki z "przedziałkiem" 0,5 kg pieczarek 20 dag żółtego sera masło oregano Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić w półplasterki i udusić. Bułki przekroić na plastry (z jednej bułki wychodzi mi 6 plastrów) i posmarować odrobiną masła. Na każdy plaster nałożyć(...)łyżce pieczarek i posypać startym żółtym serem oraz oregano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni przez ok. 10 min aż ser się rozpuści a brzegi bułek będą chrupiące. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachkalafiora i ziemniaków - to oznacza że macie w domu niezłych mięsożerców oraz... że macie obiad na następny dzień. Nie szkodzi, że kalafior jest wytaplany w tartej bułce - ona też się przyda. Kotleciki z kalafiora i ziemniaków są delikatne, ale można je doprawić także papryczką chili, aby nadać im charakteru. Moje są łagodne, bo przygotowane(...)Składniki: 1/2 średniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora) 2 cebulki szalotki 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko tarta bułka - 2 łyżki do kotletów i więcej do panierowania 1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i kalafiora ugotować do miękkości
Kulinarne Inspiracjerobi bułeczki burger-owe. Prowadzący Jerzy Nogal robił pyszne bułeczki , a my razem z nim . Wyszły pyszne i delikatne w połączeniu z burgerem wołowym rewelacja. Składniki na klasyczna bułka burger - owa 500 g mąki pszennej typ 450-500 jako ( m) 200 ml mleka 50 g masła saszetka drożdży instant 2 łyżki cukru Wykonanie klasyczna(...)bułka burger-owa Do misy wsypujemy mąkę drożdże i cukier , mieszamy . Rozpuszczamy w garnku masło , jak przestanie skwierczeć dodajemy mleko i od razu przelewamy do składników suchych. Wbijmy jajo i zagniatamy składniki ( jeśli ciasto jest zbyt ścisłe dodajemy odrobinę mleka ). Zostawiamy ciasto wyrobione w misce na 2 godziny do wyrośnięcia( przykryłam je pokrywką
Różowa kuchniacebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki PANIERKA: jajka 3 sztuki, bułka tarta 2 szklanki lub więcej, olej rzepakowy - ile potrzeba oprócz kurkumy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dać do dzbanka blendera i dobrze(...)zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną z wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy, tartą bułkę, wymieszać i wystudzić patelnia naleśnikarka 22 cm, przetarta olejem - do dobrze rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki - wyszło 10 naleśników w tym dwa zostawiłam sobie do dżemu
W Mojej Kuchni Lubię