bułki - 33926 przepisów (strona:273/2262)

Bułeczki z ziarnem 182

letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąki połączyć z solą, dodać wszystkie ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę(...)Trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie należy przygotować mieszankę mąki żytniej i wody. Konsystencja mieszaniny powinna być raczej płynna, tak by można było posmarować nią wyrośnięte bułki. Taka pasta idealnie przyklei dużą ilość ziaren. Posmarowane pastą bułki obsypać ziarnami.  Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 30 minut, lub do czasu gdy bułki

Delicious Titbits
sola z piekarnika... 169

Składniki: sola 10 filetów mrożonych, olej rzepakowy 1 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do ryb 3 łyżki, bułka tarta 1 szklanka, mąka żytnia 3/4 szklanki filety soli dobrze odmrozić, najlepiej na kratce-ruszcie z piekarnika nad zlewem olej wymieszać z cytryną, przyprawą do ryb tartą bułkę wymieszać z mąką żytnią filety obsypać w mieszance bułki z mąką, namoczyć(...)oleju, znowu w mieszance bułki z mąką naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno filety soli piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec 20 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 10-15 minut sola jest smaczna, delikatna i nie przypalona olejem z patelni..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone 334

pochodzi z książeczki "Proste  i wykwintne dania z mielonego" z serii Lubię gotować ..znaleziony tutaj. 40 dag mięsa mielonego  20 dag wędzonego boczku 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. mleka  1 cebula 1 łyżka masła sól i pieprz       Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce masła.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć .Zemleć razem(...)połączyć z mięsem mielonym i jajkiem, dodać cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, pamiętając żeby nie przesolić, bo boczek jest słony. Starannie wyrobić. Jeżeli masa byłaby zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej [ niekoniecznie]  i smażyć na oleju z obu stron na rumiano

Moje domowe kucharzenie
Paszteciki naleśnikowe z pieczarkami 146

wersji wegetariańskiej z farszem pieczarkowym. Składniki na ciasto naleśnikowe: 10 dag mąki 1 jajko 1/8 litra mleka 1/8 litra wody gazowanej sól Składniki na nadzienie: 25 dag pieczarek 1 bułka 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka tłuszczu Składniki na panierkę: 1 jajko ½ szklanki bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składnik na ciasto naleśnikowe razem połączyć(...)przygotować ciasto. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Pieczarki opłukać, pokroić razem z cebulą i przysmażyć a następnie zmielić. Dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszać.  Gotowe naleśniki smarować cienko nadzieniem, zawijać w rulon i kroić na trzy części.  Następnie obtaczać w jaju i bułce tartej. Smażyć lekko złociście i podawać z barszczem

Tradycyjna Kuchnia
Pełnoziarniste bułeczki 137

bułki to strzał w 10 jeśli chodzi o śniadanie! ;)  Kiedyś robiłam bułkę otrębową z mikrofalówki, ale teraz mikrofali nie posiadam więc musiałam wykombinować coś innego. Wczoraj zrobiłam próbną wersję, a dziś zachwycona efektem przygotowałam kolejne na jutro ;) Możemy je przygotować w wersji wytrawnej z dodatkiem ziół, czy też z cynamonem/odrobiną miodu lub też bez dodatków. Składniki (na dwie(...)bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 6 łyżek mielonych otrębów żytnich 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków) 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania opcjonalnie zioła prowansalskie/ cynamon/ miód/ Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kalmary faszerowane po włosku, z grilla 220

szalotki, drobno pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 10 pomidorków cherry lub 1 duży pomidor  drobno pokrojone w kostkę, 1 i 1/2 szklanki świeżych okruszków z bułki 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz cytryna do podania przygotowanie Rozmrożone kalmary oczyścić - usunąć szkielet,  z tuby wyjąć tułów, odciąć macki, zachować ( jak się czyści kalmary(...)można zobaczyć  na tym  filmie)   Tuby i macki przepłukać.  Macki posiekać i odstawić na bok. Przygotować bułkę . Okruszki z bułki ( użyłam  ciabaty, miąższu i skórki) ułożyć na blaszce lub żeliwnej patelni i wstawić do piecyka pod grill. Zapiekać do czasu aż zrobią się chrupiące i lekko brązowe. Możemy  teokruszki zbrązowić na suchej

Stare Gary
Marchewka z bułką tartą i natką pietruszki. 159

jedliście jej w takiej formie, to namawiam do spróbowania mojego przepisu - dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa. <3 Potrzebujemy: pół kilograma marchewki 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej, ja użyłam Bułki tartej ze złocistym lnem mielonym od Oleofarm pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, chwilę studzimy, aby dało się(...)dotknąć i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy na nie bułkę tartą. Rumienimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie przesypujemy do naczynia, w którym mamy pokrojoną marchewkę. Natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do marchewki. Całość mieszamy, aż bułka pokryje kostki marchewki. Skomentuj

MamaOskarka
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 147

mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki(...)Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć

e-PrzepisyKulinarne
Kanapki z pesto i kurczakiem 291

tylko na śniadanie. Kanapki z pesto i kurczakiem 2014-12-25 21:45:00 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 kanapki) 2 w miarę miękkie i niezbyt wysokie bułki – najlepiej pełnoziarniste filet z kurczaka (200g) 1 nieduże avocado, przynajmniej średnio dojrzałe 1 nieduży pomidor duża garść rukoli kilka łyżeczek pesto, np. wg naszego przepisu na pesto 2 łyżki oliwy(...)dodatkowe 2 minuty po odwróceniu na drugą. Odkładamy kurczaka dając mu chwilę na przestygnięcie. Pomidora kroimy na cienkie plasterki. Avocado obieramy zgodnie z naszymi poradami i również cienko kroimy. Bułki rozcinamy na pół. Dolną część smarujemy pesto i kładziemy na nim rukolę. Następnie układamy kolejno: kurczaka, avocado i pomidor. Jeśli jednak avocado jest dobrze dojrzałe, lepszym pomysłem będzie rozsmarowanie

Kulinarna Pokusa
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 243

będzie suche, to jeszcze nadaje kotletom piękny różowy kolor oraz właściwy tylko sobie, specyficzny smak. Tym czego natomiast u mnie nie znajdziecie jest dodatek namoczonej w wodzie lub mleku bułki. Nie znaczy to, że nie można jej dodać jeśli ktoś koniecznie chce. Jednak z doświadczenia wiem, że jest to często rutynowa i nie poparta żadnymi przemyśleniami czynność – bo po prostu(...)dlatego, że jego brak wyrządzi jakąś krzywdę moim kotletom. I choć dzięki tego rodzaju „zapychaczom” uzyska się pewnie jeden albo i dwa kotlety więcej, to czy „jajecznica na bułce” na pewno będzie lepsza niż „czyste” mięso? Często stosowaną siekaną zwykłą cebulę wolę zastąpić szalotką – kotlety są smażone, a szalotka lepiej niż zwykła cebula zachowuje smak i aromat pod wpływem wysokich

Kulinarna Pokusa
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 197

mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki(...)Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski.  Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a  na nim z pasków

RAROSSA
Pasztet drobiowy 241

królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny.  Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki. Pasztet drobiowy Składniki: na masę wątróbka drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - kawałek(...)cebula - 1 szt dodatkowo bułka tarta do formy masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu.  Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować.  Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości.  Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce 2 razy

Kuchnia Danusi
Kotlety jajeczne 168

Pyszne kotleciki..z jajek z sosem cebulowym... 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, wegeta Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć

Moje domowe kucharzenie
pysznie chrupiące bułki grahamki... 221

minut wsypać obie mąki, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto kilka razy wyrobić i formować kule na bułki, obsypac je zmielonymi płatkami owsianymi i kłaść na blachę z papierem do pieczenia naciąć bułki wzdłuż nożem i zostawić na 20 minut piekarnik nagrzany 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom(...)bułki piec 20 minut, następnie nastawić termoobieg i piec dalej 10 minut, zostawić do wystudzenia na kratce bułki są pyszne, chrupiące i o niebo lepsze od kupnych................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania