bułki - 33926 przepisów (strona:273/2262)

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 164

mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki(...)Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć

e-PrzepisyKulinarne
Kanapki z pesto i kurczakiem 310

tylko na śniadanie. Kanapki z pesto i kurczakiem 2014-12-25 21:45:00 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 kanapki) 2 w miarę miękkie i niezbyt wysokie bułki – najlepiej pełnoziarniste filet z kurczaka (200g) 1 nieduże avocado, przynajmniej średnio dojrzałe 1 nieduży pomidor duża garść rukoli kilka łyżeczek pesto, np. wg naszego przepisu na pesto 2 łyżki oliwy(...)dodatkowe 2 minuty po odwróceniu na drugą. Odkładamy kurczaka dając mu chwilę na przestygnięcie. Pomidora kroimy na cienkie plasterki. Avocado obieramy zgodnie z naszymi poradami i również cienko kroimy. Bułki rozcinamy na pół. Dolną część smarujemy pesto i kładziemy na nim rukolę. Następnie układamy kolejno: kurczaka, avocado i pomidor. Jeśli jednak avocado jest dobrze dojrzałe, lepszym pomysłem będzie rozsmarowanie

Kulinarna Pokusa
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 260

będzie suche, to jeszcze nadaje kotletom piękny różowy kolor oraz właściwy tylko sobie, specyficzny smak. Tym czego natomiast u mnie nie znajdziecie jest dodatek namoczonej w wodzie lub mleku bułki. Nie znaczy to, że nie można jej dodać jeśli ktoś koniecznie chce. Jednak z doświadczenia wiem, że jest to często rutynowa i nie poparta żadnymi przemyśleniami czynność – bo po prostu(...)dlatego, że jego brak wyrządzi jakąś krzywdę moim kotletom. I choć dzięki tego rodzaju „zapychaczom” uzyska się pewnie jeden albo i dwa kotlety więcej, to czy „jajecznica na bułce” na pewno będzie lepsza niż „czyste” mięso? Często stosowaną siekaną zwykłą cebulę wolę zastąpić szalotką – kotlety są smażone, a szalotka lepiej niż zwykła cebula zachowuje smak i aromat pod wpływem wysokich

Kulinarna Pokusa
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 213

mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki(...)Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski.  Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, a  na nim z pasków

RAROSSA
Pasztet drobiowy 257

królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny.  Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki. Pasztet drobiowy Składniki: na masę wątróbka drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - kawałek(...)cebula - 1 szt dodatkowo bułka tarta do formy masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu.  Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować.  Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości.  Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce 2 razy

Kuchnia Danusi
Kotlety jajeczne 184

Pyszne kotleciki..z jajek z sosem cebulowym... 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, wegeta Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć

Moje domowe kucharzenie
pysznie chrupiące bułki grahamki... 232

minut wsypać obie mąki, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto kilka razy wyrobić i formować kule na bułki, obsypac je zmielonymi płatkami owsianymi i kłaść na blachę z papierem do pieczenia naciąć bułki wzdłuż nożem i zostawić na 20 minut piekarnik nagrzany 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom(...)bułki piec 20 minut, następnie nastawić termoobieg i piec dalej 10 minut, zostawić do wystudzenia na kratce bułki są pyszne, chrupiące i o niebo lepsze od kupnych................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 353

Krokieciki" ziemniaczane z mięsem to nic innego jak kluski gotowane z mięsnym farszem, obtoczone w bułce tartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią.  SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso i cebulę również

Kto ugości moich gości?
Pulpety zapiekane w sosie śmietanowym 158

dziale dania z mięsa mielonego na stronie 167. Przepis w trakcie robienia uległ małym modyfikacjom:) Składniki 0,5 kg mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 bułka zwykła 2 jajka brokuł 2 kostki rosołowe 1,5 dużej gęstej śmietany 2 średnie cebule pieprz  majeranek bułka tarta kula sera mozzarella Sposób Mięso, przyprawę, czosnek, wymoczoną i odsączoną(...)bułkę oraz jaja mieszamy w misce. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Następnie wykładamy je do żaroodpornego naczynia. Brokuł gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wykładamy obok pulpetów. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z gorącym olejem, dodajemy śmietanę, mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy na patelnię, doprawiamy

Kuchenne aromaty
Miruna + ziemniaki z majerankiem + kabaczek = piątkowa propozycja obiadowa 191

serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika. Smażony kabaczek  Składniki 1 kabaczek vegeta pieprz  sól mąka jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób 1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron(...)solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe. 2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej.  3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.  Miruna  Składniki 4 filety z miruny   przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs)  pieprz

Kuchenne aromaty
Mielone z papryką i koperkiem 190

świetnie się sprawdziła, puściła aromatyczny sok, dzięki któremu mięso nie wyszło przesuszone. Pycha! Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 1 papryka 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej  + bułka tarta do obtoczenia majeranek sól pieprz Sposób  Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać jajko oraz 2 łyżki bułki tartej, dorzucić posiekany koperek i paprykę pokrojoną(...)drobną kosteczkę. Wszystko razem wymieszać. Formować kule, obtoczyć je w bułce tartej i delikatnie spłaszczyć ręką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor

Kuchenne aromaty
Kotleciki z pęczaka 118

Składniki: 3 woreczki kaszy pęczak jajko czerstwa bułka jajko bułka tarta cebula łyżka miodu olej do smażenia sól do smaku Sposób przygotowania: Pęczak gotujemy w osolonej wodzie (nie może być zbyt miękki-sprężysty lepiej smakuje). Schładzamy,dodajemy startą,czerstwą bułkę,jajko i podsmażoną na oleju i miodzie cebulkę.Panierujemy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Smacznego

Wielki apetyt
Najlepszy pasztet domowy 163

tego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy)  bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować(...)miękkości dodając cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej

Wielki apetyt
Śniadanko wielkanocne 194

koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy)  bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki(...)ugotować do miękkości dodając cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć

Wielki apetyt