Składniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, bułka czerstwa 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, oliwki zielone 18 sztuk, żółty ser 6 kostek grubszych, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 5 sztuk, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki domowe 1/2 kg mielone z łopatki dobrze wymieszać z kucharkiem, jajkiem, pieprzem, bułką tartą(...)bułką odciśniętą wymoczoną w wodzie - rozpłaszczyc porcje mielonego na dłoni zwilżonej wodą i nałożyć po kostce sera "morski" i po 3 oliwki, nakryć drugą porcją mięsa i zrobić duże mielone aby nadzienie było schowane na patelni mocno rozgrzać olej i kłaść mielone, smażyć na rumiano z każdej strony mielone odłożyć na talerz i na tym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubiępochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku". Jest szybki, prosty, a przy tym takie kotleciki są miłą odmianą dla tradycyjnych mielonych. Składniki: 7 jajek 1 cebula 1-2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów 1/2 pęczka szczypiorku (opcjonalnie - może też być natka pietruszki) olej do smażenia (np. Rapso) sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę(...)podsmażyć na oleju. 6 jajek ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek również pokroić Cebulę, ugotowane jajka i szczypiorek wymieszać z surowym jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem Z masy jajecznej ulepić niewielkie kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Smacznego
IMPRESJA SMAKUSkładniki: buraki 5 sztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 mała, olej do smażenia - ile potrzeba, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kasza gryczana 2 saszetki(...)buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką odciśniętą z moczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić na mocno gorącym oleju smazyc z każdej strony rumiane kotlety, wlać
W Mojej Kuchni Lubięząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula, 2 ząbki czosnku, ogórek kiszony, pomidor, papryka, kukurydza, sałata, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jajko, olej. 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2h do lodówki(...)przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy jajko i mieszamy wszystko). 2. Z mięsa formujemy "kotlety" (aby się zmieściły do bułki;-). Na rozgrzany olej wkładamy mięso, smażymy. 3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki, cebulkę w tzw. piórka. 4. Podrzgwamy bułki. 5. Na przekrojoną na pół bułkę, układamy sałatę, mięso
Kuchnia Pełna Pasjitorebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) listonic_name = "Kotlety gryczane (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy(...)buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić. Krok 2 Z żeberek obrać mięso i posiekać w drobne kawałki. Dodać do kaszy. Kawałki buraków z zupy zetrzeć na tarce i dodać do reszty. Krok 3 Sprażyć pestki
CoolinarniePLjedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego(...)formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić na 3 części). Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo
Słodka Stronaulubionych mięsnych potraw. Tak więc dziś kuchnia wydawała dorszowe kotleciki w sosie koperkowym z młodymi ziemniaczkami.Składniki:KOTLECIKI 60 dkg świeżego dorszajajkoszalotkaczerstwa mała bułka2 łyżki otrębów owsianychpieprz i sól bułka do panierowaniaoliwa do smażeniaSOSłyżka masłałyżka mąki pszennejszklanka chudego mlekapęczek koperkusól i pieprzPrzygotownie:RYBA Dorsza myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wyciągam ewentualne ości i wraz cebula i bułką mielę w maszynce(...)mięsa. Do zmielonych składników dodaje jajko i otręby oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam aby powstała zwarta masa. Formuję małe kotleciki, które obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanej patelni przesmarowanej oliwą. SOSw rondlu o grubym dnie topię masło i dodaje mąkę aby powstała zasmażka. Następnie dodaję szklankę mlek energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotuję
Magiczna kuchnia DariiCzasem najprostsze danie może być prawdziwą ucztą. Dziś coś dla fanów świeżej fasolki szparagowej. Podsmażana z masłem i bułką tartą. Palce lizać. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI: 700 g fasolki szparagowej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cukru sól PRZYGOTOWANIE: Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki(...)stron. Gotujemy z dodatkiem cukru i soli, aż zmięknie ok. 15 min. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Zasmażamy bułkę i dodajmy ugotowaną fasolkę. Chwilę wszystkie składniki ze sobą smażymy, co jakiś czas mieszając. Smacznego
kulinarnyJadorsza w migdałach z sosem pomarańczowym Składniki: 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz ½ szklanki bułki tartej 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 jajko 4-5 łyżek oleju rzepakowego Sos pomarańczowy: 1 łyżka oleju 1 cebulka szalotka lub ½ niewielkiej cebuli 1 papryczka chili (lub nieco mniej, jeśli(...)chwilę aby zgęstniał. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Migdały lekko rozgniatamy, aby uzyskać nieco mniejsze kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia
Mania Gotowaniacebulka czerwona * 25 dag żółtego sera * 20 dag dowolnej wędliny, może być kiełbasa * 2 średnie ogórki konserwowe * 1 pęczek natki pietruszki * inne dowolne składniki np kukurydza konserwowa * bagietki, bułki lub chleb * sól, pieprz ziołowy * ketchup Sposób wykonania Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę pokroić dość drobno i osobno podsmażyć. Pokroić cebulkę(...)reszta to już pełna dowolność) Wszystkie składniki dodać do gorących pieczarek.Dodać również wędlinę. Ser zetrzeć na tarce. Część można dodać do letniego farszu. Farsz można nakładać na połówki bułek, bagietki lub kromeczki chleba. Na bułki nałożyć farsz, a następnie posypać serem. Zapiekać w mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka
Mix smakusałatki z makreli wędzonej na zimno upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa. Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej - 600ml serwatki - 21g drożdży instant - 3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 2 jajka - 3 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżka oleju kokosowego - ok. 130g sezamu - dodatkowo(...)formujemy w kulę, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, przebijając pięścią i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy bułki i rogaliki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce
mojewypiekiinietylkoapetytem. Składniki: - ok. 800g schabu - 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - ok. 3 łyżek mąki pszennej - ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej - bułka tarta - smalec Kupując schab, wybieramy – wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab(...)kolei, wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą, pieprzem i panierujemy. Najpierw w mące (nadmiar otrząsamy), potem w jajku i w bułce tartej (panierki nie dociskamy do mięsa). Ścinki tłuszczu wytapiamy na patelni, zdejmujemy skwarki i dodajemy smalec. Kładziemy przygotowane kotlety i smażymy, 4 – 5 minut z każdej strony. Gotowe wyjmujemy
mojewypiekiinietylkomięsa mielonego 2 cebule 2 jajka 1 kajzerka 50 g masła 50 ml wody wegeta, majeranek sól i pieprz do smaku mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kajzerkę namoczyć w mleku i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę(...)jajka, 50 ml wody i przyprawy dodać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzeniemojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską łyżeczkę soli do gotowania pieczarek i płaską do gotowej masy) majeranek, szczyptatymianek, delikatnie po całej(...)cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.Pieczenie:6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej
Malowane smakiemosób:mięso z 3 całych ryb, miruny (można kupić gotowe filety)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebula szczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką(...)solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z surówką z kiszonej kapusty oraz ziemniakami posypanymi koperkiem.kotlety rybne z miruny i z koperkiem
Bon Appetit Małgorzaty