bardziej Cię nasyci? Ten z maka, czy domowy? Odpowiedź chyba jest oczywista.). Składniki na ok. 10 kotlecików (całość ma ok. 350 kcal): 200 g pieczarek 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka otrębów Garść rzeżuchy Olej do smażenia Sól, pieprz Do burgerów: bułki (najlepiej domowe, ciemne) i ulubione dodatki. (u mnie: roszponka i pomidor) Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy(...)wygodnie. Zrywamy garść rzeżuchy i dorzucamy do pieczarek. Rozdrabniamy blenderem (u mnie na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi nie trzeba aż tak dokładnie). Wbijamy jajko, wrzucamy otręby i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, polewamy odrobinką oleju i smażymy tak jak zwykłe kotlety. Trzeba bardzo uważać przy przewracaniu. Są one dość "gibkie
CzarnawisienkaMinced pork. Składniki :0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielonyolej do smażenia ziemniaki małe długie fryturaSposób wykonania :Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety(...)mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany. Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem
Kulinarny karnet ChristopheraMeatballs with dried plums. Składniki: 1,5 kg kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka(...)wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo
Kulinarny karnet ChristopheraMeatloaf with egg. Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi harissa olej do smażenia żółtko Sposób wykonania. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć(...)sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju
Kulinarny karnet Christopheraminut, w zależności od grubości ciasta.Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą. Farsz; grzyby mrożone lub suszone, ok 20-30 dag pół czerstwej bułki zalanej mlekiem mała cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany oliwa sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć(...)gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i studzimy. Na rozgrzanej oliwie, blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę razem z obsmażoną cebulą i czosnkiem oraz z połową bułki po odciśnięciu mleka. Zmieloną masę dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie
Apetyczna babeczkaznaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:) Składniki; 1/2 kg mięsa mielonego 1 kajzerka lub 2 kromki chleba 1 cebula 10 pieczarek kilka łyżek bułki tartej kilka łyżek oleju pieprz sól 1 łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki(...)opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkaKotlety mielone z brokułami mięso mielone wieprzowe -0,5 kg jajko -1 szt bułka czerstwa -1 szt cebula 1 szt mała tłuszcz sól i pieprz różyczki brokuła -6 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Brokuły ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. Cebulę obrać,zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę, jajko,sól i pieprz. Bułkę czerstwą namoczyć(...)wodzie, odcisnąć,dodać do masy mięsnej,dokładnie wymieszać. Formować owalne kotlety,lekko spłaszczyć,na środku każdego kotleta,położyć różyczkę brokuła,zlepić kotlety,obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor
Kuchnia DanusiMielone z kalafiorem SKŁADNIKI: mięso mielone -800 g bułka czerstwa -1,5 szt sól i pieprz jajko -2 szt cebula -1 szt tłuszcz bułka tarta mleko kalafior -0,5 szt kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć. Bułkę
Kuchnia DanusiProste i smaczne kotlety mielone Kotlety mielone z parówką i sałatą Składniki bułka czerstwa -2 małe szt mięso mielone -0,5 kg jajko -1 szt cebula -1szt parówki cienkie -3 szt sól pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta sałata zielona - 6 liści SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. 2. Cebulę obrać,pokroić w drobną kosteczkę. 3. Mięso(...)mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, solą i pieprzem. 4. Z parówek zdjąć osłonki,pokroić na połowę. Liście sałaty opłukać, osączyć. 5. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety,spłaszczyć,ułożyć na mięsie liść sałaty, połowę parówki, zlepić, formować owalne kotlety
Kuchnia DanusiPyszne kotleciki mielone w nowej odsłonieKotlety mielone z kaszą gryczaną SKŁADNIKI: mięso mielone -650 g bułka kajzerka -2 szt cebula -0,5 szt jajko -1 szt sól pieprz tarta bułka tłuszcz kasza gryczana -0,5 szkl masło -1 łyżeczka woda -1,5 szkl pomidor - 1 szt duża PRZYGOTOWANIE: Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól, zagotować. Następnie do wrzącej wody(...)wsypać kaszę, mieszając gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie ugotowana na sypko. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, wbić jajko, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać . Pomidora umyć, osączyć, pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, lekko spłaszczyć, na środek kotleta nałożyć łyżkę kaszy gryczanej i kawałek
Kuchnia Danusijeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj.Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy(...)przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, jajko oraz pieprz i sól. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz słupek serka feta. Formujemy kotleciki, zlepiając brzegi
Aga w kuchnisię rozpuści i utworzy kremowy sos. Zestawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut – w tym czasie zabieramy się za następny punkt. 4. SMAŻONA BUŁKA TARTA (1,5 min) Na patelni rozpuszczamy resztę masła (1 łyżkę), dodajemy 3 łyżki bułki tartej i rumienimy ją na brązowo na średnim ogniu. Pamiętajcie, że bułka nabiera koloru także przez chwilę(...)wyłączeniu palnika, dlatego zdejmijcie ją z ognia, kiedy nabierze lekko brązowej barwy. 5. PODANIE Do misek nakładamy sporą porcję mac & cheese i posypujemy je z wierzchu przyrumienioną bułką tartą. Bierzemy łychę z naszego niezbędnika i szamiemy. Po takim daniu odzyskacie 5 punktów życia, nabawicie się 3 punktów radiacji oraz otrzymacie perk „eksperta przetrwania”! OM NOM NOM! * zdjęcia Pip-Boya
Nerds Kitchenmięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych. Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone. 1/2 kg mięsa z udek kurczaka 1 jajko czerstwa bułka namoczona w mleku natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Mięso mielimy w maszynce(...)bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową. The post Kotleciki drobiowe smażone appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz 800 g pieczarek 100 g cebuli sól pieprz 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Panierka 1 jajko tarta bułka Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto(...)patelni na gorącym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy do niej pieczarki i smażymy przez 10 minut. Przyprawiamy i dodajemy tartą bułkę. Naleśniki smażymy, na każdym naleśniku kładziemy pieczarkowy farsz i ciasno zwijamy wedle upodobania. Każdy krokiet najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kulinarne przygody Gatityjajka możemy przecież ugotować wcześniej. Inspiracja Kuchnia Doroty . Kotlety z jajek Składniki (na 7 szt): 6 dużych jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz trata bułka do obtoczenia kotlecików olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane i obrane jajka kroimy na ćwiartki i wrzucamy(...)malaksera. Dodajemy do nich surowe jajko, 2 łyżki tartej bułki, szczypiorek i przyprawy. Miksujemy aż masa się połączy, ale pozostaną widoczne kawałki białka i szczypiorku. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je dokładnie w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po chwili smażenia
Kulinarne przygody Gatity