bułki - 33926 przepisów (strona:292/2262)

Bułki z marchewką 274

Zapach domowego, ciepłego pieczywa to jeden z najwspanialszych zapachów. Zapach który przywołuje dzieciństwo i chęć sięgnięcia po szklankę mleka oraz grubą warstwę masła… Te bułki zawsze się udają a dodatkowo mają ładny kolor przez dodatek marchewki. Składniki: 1kg mąki pszennej 130g mąki graham 300g startej marchewki 25g miodu 50g drożdży 600ml ciepłej wody – około 40 stopni 2 łyżki(...)soli 80ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła 1 jajko do posmarowania bułek Wykonanie: Drożdże wymieszać z miodem, wodą i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawić na około 10 minut aż pojawi się wyraźna piana. Pozostałe mąki, sól i marchewkę umieścić w misie. Całość połączyć z rozpuszczonymi drożdżami a na końcu dodać olej. Ciasto wyrabiać około 10 minut a następnie odstawić

Mohiella
Kiełbasa Holenderska 170

potrzebujesz by zrobić Frikandel 450 g mielonego mięsa z indyka 350 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu 300 g bekonu Cebula 3 ząbki czosnek 0/5 papryki chili 5 -7 łyżek bułki tartej 3-5 łyżek oleju roślinnego Przyprawa po 1 łyżce Pieprzu w całości Gorczyca Kumin rzymski Imbir Sól do smaku Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi niewątpliwie bardzo(...)Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp przypraw, gorczyce, pieprz, kumin i ibir. Podsmaż przyprawy, aż poczujesz fantastyczny zapach. Przełóż je do moździerza, dodaj sól i ugnieć. Dodaj do mięsa, wsyp bułkę tarta i bardzo dobrze ugnieć i wymieszaj. Na długiej powierzchni roboczej rozwiń folię spożywczą, rozłóż mięso i uformuj wałek, na kształt kiełbasy. Zwiń folię i dość mocno skręć końcówki. Schowaj

RafalCook
Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie 128

kapusty. Składniki na rybę smażoną w chrupiącej panierce: 0,5 kg filetów rybnych (moje ulubione ryby to dorsz i miruna) duże jajko 1/3 szklanki mleka czubata łyżka mąki pszennej bułka tarta do panierowania sok z połowy cytryny sól, pieprz   Przygotowanie Mrożone filety rybne najpierw całkowicie rozmrażamy i osuszamy. Następnie mniejsze filety przekrawamy na dwa kawałki, a większe na trzy(...)około pół godziny. Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy czubatą łyżkę mąki, mleko i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na gładką masę. Ryby obtaczamy w tak przygotowanym cieście, następnie w bułce tartej, potem jeszcze raz w cieście i bułce tartej. Na patelnię wlewamy około pół szklanki oleju, tak aby powstała około 1,5 cm warstwa. Olej rozgrzewamy i układamy na nim kawałki

e-PrzepisyKulinarne
Norweskie bułeczki cynamonowe 159

więc dodaje zawsze 2 solidne łyżeczki. Drukuj Norweskie bułeczki cynamonowe Te pachnące masłem i cynamonem bułeczki z przepisu Nigelli Lawson to obowiązkowa propozycja na jesienne i zimowe dni. Posiłek bułki, ciasto, deser, wypieki Kuchnia norweska Słowo kluczowe bułeczki, bułki maślane, ciasto drożdżowe, cynamon, cynamonowe bułeczki, drożdże, drożdżowe, drożdżowe ślimaczki, drożdżówki, słodkie bułki Całkowity czas przygotowania 1 hour 45 min. Porcje

Na-talerzu.pl
Bułeczki dyniowe 117

Bułki dyniowe 🍔🥪 Dobre do kanapek/burgerów/tostów. Zachowują świeżość przez kilka dni! Trzymałam je w chlebaku i nawet po 4 dniach były miękkie! Z ciastem dyniowym bywa różnie bo robimy puree z różnych dyń. Dlatego w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub puree. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, łatwo odchodzić od ręki - wtedy będzie dobre! Na pewno Ci się(...)moje jadłam z samym masłem i w wersji burgerowej z wege kotletem. Składniki na ok. 12 bułek: 450 g mąki 300 g puree (jeżeli macie bardziej wodniste to mniej o 50g) 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Szczypta kurkumy + jajko do posmarowania i sezam/mak do obsypania Przygotowanie: Drożdże i puree wyciągamy 30 min. szczybciej

Czarnawisienka
Smażone chrupiące kalmary w panierce 170

warto je zatem podać na romantyczną kolację. Składniki 500 g oczyszczonych krążków kalmarów 1/2 mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej sok z cytryny pieprz cayenne czosnek granulowany 2 jajka bułka tarta olej sól morska, pieprz Sos tzatziki: jogurt typu grecki 400 g 1 ząbek czosnku 1 ogórek przyprawy: Tzatziki sól, pieprz Sposób przygotowania Jeśli używamy mrożonych kalmarów rozmrażamy je, myjemy(...)dokładnie osuszamy, natomiast świeże myjemy i osuszamy. Wewnątrz okręgów znajduje się błona którą zdejmujemy. Przygotowujemy trzy miski. Do pierwszej miski dodajemy 2 jajka. Do kolejnej miski dodajemy bułkę, pieprz cayenne, czosnek granulowany i sól morską ok. 1/2 łyżeczki. Do trzeciej miski wsypujemy mąkę. Kalmary obtaczamy najpierw w mącę, potem w jajku, na końcu w mieszance bułki tartej z przyprawami

NieziemskiApetyt.pl
BRIOSZKA Z FIGĄ 137

Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek.    mąka pszenna 250 g drożdże(...)cukier puder 50 g 2 jajka letnie mleko 70 ml masło 100 g szczypta soli 4 figi + 4 łyżki syropu lub miodu 1 żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek    10 bułek. Mąkę z drożdżami, jajkami, cukrem, mlekiem i solą, miksować do otrzymania gładkiej masy ok. 5 minut mikserem. Powoli dodawać miękkie masło i miksować dalej ok.5 minut

Smaczne moje
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 147

grosze. Jednym z takich dań są niewątpliwie kotlety ziemniaczane . Kotlety ziemniaczane powstają z połączenia ugotowanych ziemniaków z jajkiem i ewentualnie mąką. Doprawia się je solą oraz pieprzem, obtacza w bułce tartej i smaży na tłuszczu. Do kotletów ziemniaczanych dodać można ser żółty, twaróg, mięso mielone, ryby lub warzywa. Ja do poniższej wersji kotletów postanowiłam użyć białej kapusty kiszonej . Kotlety doprawiłam(...)odciśniętej) 2 jajka mały pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonego kminku 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 4 łyżki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia Jak zrobić kotlety ziemniaczane. Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę, wystudzić je nieco po czym

MeCooks
Wigilijny karp smażony w panierce 122

smażone w chrupiącej panierce. Smażony karp na święto Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MARYNATA Z MLEKA 1 karp 500 ml mleka 1/3 łyżeczki soli morskiej drobnej PANIERKA Z BUŁKĄ TARTĄ 1/3 łyżeczki soli morskiej mąka pszenna 2 jajka z chowu ściółkowego drobna, miałka bułka tarta olej roślinny rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PATROSZENIE I OCZYSZCZANIE KARPIA(...)wstaw do lodówki na 12 godzin. SMAŻENIE W PANIERCE Wyjęte z marynaty ryby osusz ręcznikiem papierowym, oprósz niewielką ilością drobnej soli. Opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i miałkiej bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzej większą ilość tłuszczu roślinnego (około 1 centymetr głębokości oleju). Na gorącym tłuszczu ułóż gęsto obok siebie kawałki karpia i smaż 5 minut z jednej strony

ProstePesto.pl
Mielone ze świeżych grzybów 159

jeszcze nie zdążyłam w całości przerobić, więc te, które zostały, zużyłam do usmażenia pysznych kotletów mielonych. Składniki (na 7 kotletów): 400 g gotowanych grzybów pół cebuli jajko 6 łyżek bułki tartej pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki mielonego kminku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól olej do smażenia Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę zmiksować(...)malakserze. Do masy grzybowej dodać jajko, przyprawy i 3 łyżki bułki tartej. Masę dobrze wyrobić rękoma. Masę podzielić na 7 części. Każdą z nich uformować w podłużny kotlet o grubości ok. 1,5 cm. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z obu stron. Podawać z puree ziemniaczanym i marchewką z imbirem i szafranem (przepis wkrótce

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapomniany przepis na rybę po polsku z jajkiem. Prosto i niesamowicie pysznie 122

rybę po polsku z jajkiem Składniki: około 500 gramów filetów rybnych (najlepiej ze skórą, u nas tym razem sandacz), pół kostki masła, 2 jajka ugotowanie na twardo, łyżka bułki tartej, koperek, sól, pieprz. Jak zrobić rybę po polsku z jajkiem? Filet podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem. Jajka posiekaj. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej) rozgrzej masło. Filety smaż przez(...)minuty z każdej strony – zaczynając od strony ze skórą. Rybę zdejmij i odłóż. Teraz na patelnię wrzuć posiekane jajka i bułkę tartą. Smaż aż bułka lekko się zrumieni. Rybę ponownie połóż na patelni i obtocz w sosie. Podawaj ze świeżym koperkiem i gotowanymi ziemniakami. Rada: w podobny sposób można przyrządzić dzwonka lub rybę w całości – w drugim przypadku

Kulinarna Polska
Domowe Bułeczki z Czarnuszką 125

Chyba zgodzicie się ze stwierdzeniem, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Pszenne bułeczki z czarnuszką to świetny pomysł na śniadanie. Są one bardzo aromatyczne, mięciutkie, z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi bułek. Tajnikiem smaku tych domowych bułeczek jest czarnuszka, która nadaje im oryginalnego smaku i aromatu. Sam zapach świeżo upieczonych bułeczek jest obłędny. A co dopiero smak… Poniżej znajdziecie przepis(...)ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć ręką. Wysmarować żółtkiem i posypać czarnuszką. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 17 minut w temperaturze 220 stopni, grzałka

Przepiski.pl
Kotlety schabowe inaczej: w chrupiącej panierce z orzechami. PRZEPIS 367

imprezie w restauracji – w panierce z orzechami. Wyszły tak samo pysznie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z orzechami Składniki: około 2 cm plastry schabu wieprzowego, mąka, jajka, bułka tarta, orzechy laskowe, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić kotlety schabowe w panierce z orzechami? Mięso rozbij tłuczkiem na grubość około 0,5 cm, oprósz solą i pieprzem. Orzechy(...)drobno posiekaj nożem i wymieszaj z bułką tartą w proporcji pół na pół. Mięso najpierw obtocz w mące, następnie zamocz w jajku i panieruj w mieszance orzechów i bułki. Smaż na oleju z obu stron aż panierka zrobi się ciemno złota. Rada: Tak przyrządzone kotlety podaliśmy z kapustą na gęsto po góralsku i ziemniakami z patelni. Zamiast orzechów laskowych

Kulinarna Polska
Bułki cebulowe z żółtym serem 522

Przepyszne bułki na wytrawnie. Pachnące. Z warstwą zapieczonego sera na wierzchu. Pyszne same w sobie, a obłędne posmarowane masłem, z plasterkiem sera salami i salami Jeżeli chodzi o drożdżowe wypieki, to ja zdecydowanie najbardziej preferuję je na świeżo, ale te bułeczki również następnego dnia bardzo dobrze smakowały. Bardzo gorąco polecam, jeśli lubicie się z cebulą. 450 g maki pszennej

Smaki Na Talerzu