bułki - 33426 przepisów (strona:301/2229)

Cukinia faszerowana mięsem z kruszonką 198

Wczoraj mama przygotowała nam na obiad cukinie faszerowaną mięsem z kruszonką z bułki tartej, mozzarelli i jajka. Składniki: 2 cukinie 0,5 kg mięsa mielonego  sól pieprz 2 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu 2 jajka 200 g startej mozzarelli 8 łyżek bułki tartej 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Mięso mielone smażymy na patelni, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą(...)czym cukinie dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy jedno jajko 100 g tartej mozzareli, oraz ketchup. Całość mieszamy i nadziewamy cukinię. Drugie jajko, łączymy z resztą mozzarelli, bułką tartą i oliwą. Powinna nam powstać kruszonka, którą posypujemy cukinię. Całość pieczemy w piekarniku w tem 180 stopni około 25 - 30 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą 158

obiad gotowy. Prosto i smacznie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 450 g fasolki szparagowej 1 płaska łyżka cząbru 100 g masła 1/2 szklanki bułki tartej szczypta cukru sól Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, wsypać sól (około 1 łyżki), cukier, cząber i wstawić na gaz. Gotować(...)małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 15-18 minut (od momentu zagotowania wody). Na dużej patelni roztopić masło, wsypać bułkę tartą, posolić i wymieszać. Podsmażać od czasu do czasu mieszając (około 3 minut), aż bułka tarta delikatnie się zarumieni. Następnie dodać odcedzoną fasolkę i wszystko wymieszać. Smacznego

Oryginalny smak
Paluszki rybne 291

nasiąka tłuszczem. Wystarczy przygotować je w domu, a będą doskonałym daniem dla tych młodszych, jak i starszych członków naszych rodzin. Filet rybny, ja użyłem pstrąga łososiowego Suche pieczywo lub bułka tarta Garść orzechów, ja użyłem laskowych Tarty parmezan Świeże zioła Oliwa z oliwek Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszone filety(...)rybne kroimy w równej szerokości paski. Pieczywo kruszymy lub miksujemy. Możemy użyć gotowej bułki tartej. Dodajemy parmezan i orzechy oraz świeże zioła (ja dodałem rozmaryn), sól i pieprz i mielimy wszystko razem. Na jedną bułkę dałem 4-5 orzechów i łyżkę parmezanu. Przygotowaną wcześniej rybę nacieramy oliwą i obsypujemy przygotowaną panierką. Tak zrobiona ryba będzie chrupiąca, lecz nie będzie miała

MarcinChef
Hot dog z parówką i sałatką 201

ketchupu wymieszać razem w miseczce. Polać warzywa oliwką z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Do gorącej wody dodać parówki i podgrzewać, aż będą ciepłe. W tym samym czasie bułki przeciąć na pół, ale nie do końca. Lekko przydusić środek bułki, żeby zrobić miejsce dla nadzienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i podpiec do momentu, aż stanie się(...)lekko chrupiąca, ale nie twarda. Ciepłą bułkę wysmarować sosem keczupowym, dodać trochę sałatki, parówkę i znowu sałatkę i polać sosem. Podawać natychmiast. Muszą być ciepłe, wtedy są pyszne. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kotlety z kalafiora 186

sposób na wykorzystanie resztek kalafiora i ziemniaków z poprzedniego dnia. Smaczna odmiana dla mięsnych mielonych. Składniki: 1 mały kalafior 3 średnie ziemniaki 1 jajko 2 łyżki kaparów 2 łyżki bułki tartej+ do obtaczania 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkarałowa olej do smażenia Wykonanie: w małej ilości wody ugotować al`dente różyczki kalafiora. Po około 7 minutach wyłowić(...)masie mogą pozostać kawałki kalafiora poddusić cebulę z czosnkiem. Dodać posiekane kapary. Wymieszać z masą kalafiorowo - ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać jajko i bułkę tartą, następnie dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obydwu stron po kilka minut. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej i kiełków brokuła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁKI SEROWO - CEBULOWE 113

Bułki z pieczoną cebulą i serem to jedne z moich ulubionych jakie upiekłam. Pyszne i pachnące, nie trzeba ich polecać bo zaraz znikają z talerzy. Smaczne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i trzeci dzień(...)następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C. Kiedy bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego. Aby bułki były gładkie i błyszczące przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym jajkiem

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb pszenno-żytni 299

zakwas jest już nam niezbędny. Jak mamy zakwas, to co dalej? Bierzemy się, za przygotowanie ciasta. Z podanej ilości składników upiekłem chleb w dużym korytku oraz sześć całkiem sporych bułek. Składniki: 200g zakwasu żytniego 50g drożdży 250g mąki żytniej 750g mąki pszennej chlebowej 650ml wody 100g pestek słonecznika 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Przygotowanie: W misce, w której wyrabiam(...)minut w ciepłym miejscu. Drugą część ciasta dzielę na 6 części. Z każdej formuje placek, który następnie zwijam, aby powstała podłużna bułeczka. Zostawiam na około 20 minut do podrośnięcia. Bułki i chleb smaruję żółtkiem z wodą, posypuje słonecznikiem i/lub dynią. Piekarnika nagrzewam do 220 stopni. Na spód piekarnika wkładam blaszkę z wodą. Do nagrzanego pieca wkładam pieczywo. Bułki piekę około

Jacob Tastes
Delikatne kotlety mielone z pieczarkami i porem 159

pyszne urozmaicenie obiadu. Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego mały por 6-7 pieczarek łyżka majonezu średni ziemniak jajko sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Pora kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso(...)jajko, przyprawy, ziemniaka, majonez i pora z pieczarkami przekładamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto, następnie przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety z młodej kapusty 117

Przepis na pyszne kotlety z młodej kapusty. Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki: główka młodej kapusty pęczek koperku marchew 3 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. I odstawiamy na godzinę. Koperek siekamy, marchew ścieramy na tarce. Kapustę dokładnie odsączamy z wody(...)najlepiej wycisnąć w dłoniach). Dodajemy do niej koper, marchew, jajka, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie można dodać jeszcze bułki tartej, jeśli masa jest zbyt luźna. Z tak przygotowanej masy w dłoniach formujemy kotleciki i smażymy z dwóch stron do zrumienienia na rozgrzanym oleju

e-PrzepisyKulinarne
łabędzi puch – ciasto na przyjęcie komunijne 348

papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę z bułkami: 2 bułeczki kajzerki 500 ml mleka 16 g cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj ) 120 g cukru 100 g wiórek kokosowych 200 g masła (miękkiego) dodatkowo: 250 ml mleka(...)słoiczek dżemu porzeczkowego wykonanie: Bułki rozdrabniamy na mniejsze kawałki, zalewamy 500 ml mleka i odstawiamy aby namokły. Następnie przy pomocy np. łyżki mieszamy aby powstała papka. Dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy masę z bułek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego

Domowy Smak Jedzenia
Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe. 182

Dziś przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem serka. Ten zapach unoszący się podczas pieczenia, radość z własnoręcznie wykonanego pieczywa i… smak domowych bułek smarowanych ulubioną konfiturą… Czasem nie ma nic lepszego. Zachęcam Was serdecznie do pieczenia domowych bułeczek. Ich wykonanie nie jest trudne. Smak moich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex . Dzięki temu stały się(...)Najlepiej położyć je od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Po tym czasie smarujemy z wierzchu każdą bułeczkę delikatnie mlekiem i posypujemy przyprawą do pieczenia chleba. Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia bułek. Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą śliwkową. Smacznego Notes Przepis własny

Słodkie okruszki
BUŁECZKI PSZENNE 141

były moje pierwsze bułki, które zrobiłam sama. Uwielbiam takie ciepłe bułki z masłem albo dżemem :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki letniej wody, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 łyżki miękkiego masła. Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę(...)Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i ponownie odstawić na 10 minut. Po tym czasie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec bułki około 20 minut

Zrób to smacznie
Bułki z kawałkami czekolady 170

odstawić do wyrośnięcia. 50 g maki wymieszać z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Włożyć do woreczka foliowego z uciętym rożkiem lub szprycy  i na każdej bułce zrobić z ciasta krzyż. Piec w 190 stopniach C około 15-20 minut. Bułki muszą być rumiane. Bułki z kawałkami czekolady

O kuchni z uczuciem
Bułeczki z majonezem 168

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u Moniki , kiedyś już robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem majonezu - pluszki , a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z wędliną, serkiem lub dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam.. 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego 1 łyżka(...)oleju 30 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka miodu 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 szkl. ciepłej wody  D odatkowo: ciepłe mleko do posmarowania bułek złoty len Skworcu Drożdże wymieszać z miodem, łyżką mąki i odrobiną wody, odstawić w ciepłe miejsce ,żeby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać majonez, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewać wodę. Gdy składniki się

Moje domowe kucharzenie