bułki - 33426 przepisów (strona:302/2229)

Pyszne cebulaki bez sera. 169

Domowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru,  łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione  ziemniaki, 3 łyżki oleju. Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia. Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie(...)mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Cebulę musimy zeszklić na patelni z odrobiną soli i cukru. Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki. Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz. Smarujemy bułki rozbitym jajkiem. Nakładamy wystudzony farsz. Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 25 min. Smacznego

chleba naszego
Kotlety mielone 165

Kotlety mielone..na blogu jest już ich sporo, no i dojdzie kolejny prosty przepis na pyszne kotleciki. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka 1 jajko około 0,5 szkl. mleka sól, pieprz wegeta, majeranek Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju. Bułkę moczyć w mleku przez około 10–15 min. Do mięsa dodać namoczoną bułkę i powoli dolewać

Moje domowe kucharzenie
Placuszki z tuńczyka 176

wykonania: 20 min Ilość porcji: 8 sztuk (3 – 4 porcje) Składniki: 2 puszki tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym 2 duże jajka 6 – 7 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Rybę odsączyć z wody/sosu i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka(...)natkę pietruszki. Całość wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, dosypując bułkę tartą (masa ma być zbita, tak aby spokojnie można było ją formować) i doprawić do smaku. Uformować niewielkie placuszki i usmażyć na oleju z obu stron. Krok po kroku: 1. Odsączyć tuńczyka 2. Do ryby dodać pozostałe składniki 3. Wymieszać całość

KuchniaWeDwoje.pl
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem 204

minut. Przygotować ciasto na krzyżyki: mąkę, wodę i olej wymieszać, powinno powstać ciasto gęstości pasty. Ciasto przełożyć do woreczka, ściąć róg i narysować krzyżyki na wyrośniętych bułeczkach. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 170stC. Upieczone bułki studzić na kratce przykryte ściereczką. Jeszcze gorące bułki można posmarować cukrowym syropem, miodem lub masłem. Smacznego

Obiad gotowy
Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami 170

długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz: Bułki: 300g mąki 15g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych) 1/2 łyżeczki cukru 100ml mleka 1 duże jajko 40g zimnego masła 1 łyżeczka soli Farsz: 5-6 cienkich białych kiełbasek(...)opakowanie serka Apetina Miód i Musztarda 1/2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka czubata posiekanego szczypiorku sól, pieprz, mielona słodka papryka Dodatkowo: rozbełtane jajko ziarna czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Z mleka, świeżych drożdży i cukru przygotuj zaczyn- podgrzewaj wszystko lekko w rondelku do rozpuszczenia się drożdży i cukru. Mleko nie może się zagotować! 2. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Grzanki czosnkowe 116

serdecznie zapraszam do wypróbowania tych smacznych bułeczek zapiekanych z czosnkiem . Składniki  4 kajzerki  4 ząbki czosnku  1 łyżka masła  sól  pieprz  Wykonanie  Bułki kroję na pół , następnie na każdą połówki bułki smaruję masłem i wykładam drobno starty czosnek , solę i pieprze , jeden ząbek na dwie polówki , kiedy bułki mamy przygotowane , wstawiam do rozgrzanego

Mój Smak
NAJLEPSZE "Pretzel Rolls" 136

Dodaj mąkę i wymieszaj, ciasto nie powinno być lepkie.  4)Wyrób ciasto ok.4-5  minut.  5)Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj kulki . Ułóż bułki na foli aluminiowej i pozostaw na 20-30 min aż podwoją swoją objętość.  6)Tymczasem, doprowadź 6 szklanek wody i 3 łyżki sody oczyszczonej do wrzenia w garnku. Delikatnie wkładaj bułki(...)wody i gotuj z każdej strony ok. 1 min.  7)Wyciągnij bułki i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  8)Po wierzchu posmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżką wody (można zrobić małe nacięcia za pomocą ostrego noża ) , posypać po wierzchu kryształkami soli .  9)Rozgrzej piekarnik do 200 st. C .  Piecz, aż 'precle 'nabiorą  brązowego koloru

Marcepanowa kuchnia
Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką 210

wiem jak u Was, ale ja z dzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie z wyraźnym posmakiem masełka. Dzisiaj takich się nie uraczy. A maślane bułki dostępne w sklepach, to zwykłe podróbki Taka chałka ze szklanką zimnego mleka, posmarowana jeszcze masełkiem…. mniam… Pan mąż od jakiś dwóch

Mieszam w Garnku
Schabowy drobiowy 150

Schabowy z piersi kurczaka...szybko zrobiony..panierowany w jajku, a potem w mące wymieszanej z bułką tartą i złotym lnem..zamiast lnu można dać sezam.  pierś z kurczaka  jajka bułka tarta mąka   złoty len  lub sezam sól, pieprz, wegeta Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Jajka roztrzepać z przyprawami.Plastry maczać w  jajkach, następnie(...)mące wymieszanej z bułką tartą i złotym lnem .Smażyć na rumiano z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Pszenne bułki z białym ryżem 138

zrobić z tymi resztkami? Jedni z ziemniaków robią kopytka, inni dojadają resztki na następny dzień, a ja wymyśliłam sobie pomysłowy przepis z wykorzystaniem białego ryżu. Pszenne bułki na drożdżach, których konsystencja w trakcie przygotowywania przypomina ciasto na Ciabattę - jest dosyć rzadkie i klejące. Bułeczki są lekkie i mają piękne duże dziury. Polecam na śniadanie!     Składniki(...)skrobką, by nie zniszczyć kształtu). Pamiętajcie o zachowaniu odstępów między bułeczkami. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. W każdej bułce nożem lub szeroką skrobką (ponownie moczoną w oleju) zrobić nacięcie- przedziałek.   Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut, następnie podwyższyć temperaturę do 230 st.C

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki śniadaniowe z szynką. 179

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie(...)przestygnie można dodać starty ser.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.  DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania      Piekarnik nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Norweskie bułeczki skoleboller 127

równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. (około 10-15 minut) w każdej bułce zrobić kciukiem dołek na dwa palce szeroki. Wlać łyżeczką budyń i posmarować każdą bułkę roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane(...)mieszać. Ugotowana masa powinna mieć konsystencję budyniu. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Lukier  1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka wiórki kokosowe Cukier puder utrzeć z mlekiem. Po wystudzeniu bułek polać je lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. norweskie bułeczki

O kuchni z uczuciem
bułki z bananami... 196

Trudno opisać, to trzeba upiec i spróbować :)  Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki, z bananami i czarnym bzem, do wyboru. Ciasto od wczoraj czekało w lodówce, przykryte szczelnie folią. Wieczorem szybko zrobiłem zwykłe słodkie drożdżowe ciasto...  Mąka typ 650 1 kg, kostka drożdży, szklanka cukru, 2 szklanki ciepłej wody, szczypta soli... Gisia, to pilny uczeń, jak wczoraj to i dzisiaj(...)Potem układamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane wkładamy na 20-30 min do piekarnika 180-200 st. C Jak banany się skończyły, zrobiliśmy bułki z czarnym bzem, który mamy jeszcze w zapasach :) Bułki niesamowicie smaczne,... trzeba bardzo uważać kto kręci się po kuchni :)  Zapach ściąga amatorów słodkości... ...do końcowej fotki przetrwało 2/3 ... ...reszta wyparowała

chleba naszego
Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 166

wyrośnięcia dopóty, dopóki nie podwoi objętości. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Podziel je na 7 równych części. Z każdej części uformuj kulę (identycznie jak się formuje okrągłe bułki), i po kolei umieszczaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierwszą kulę umieść dokładnie na środku, kolejne równomienie wokół tej środkowej, zachowując stosowne odstępy. Ponieważ ciasto jest dość luźne

Grahamka, weka i kajzerka
Schabowy w chrupiącej panierce 175

pochodzi z książki "Jak oczarować mężczyznę, czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa 4 plastry schabu 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz vegeta olej do smażenia Plastry schabu rozbić,oprószyć pieprzem i solą. Jajka roztrzepać i wymieszać z mąką pszenną, wodą i vegetą. Bułkę tartą wymieszać(...)mąką kukurydzianą.  Kotlety obtaczać najpierw w cieście z jajek i mąki, a potem w bułce tartej  z mąką kukurydzianą. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie