bułki - 33426 przepisów (strona:311/2229)

Ryba po cygańsku 1402

warzywnym. Ja w ten sposób przygotowałam filety z dorsza, ale można użyć innej, białej ryby, na przykład morszczuka, miruny, mintaja. Osuszone filety rybne panierujemy tradycyjnie w mące pszennej, jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z sosem warzywnym. Sos, w którym znajduje się ryba po cygańsku składa się(...)minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Rybę po cygańsku: 1/2 kg filetów z dorsza sól, pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej bułka tarta Sos: 300 g pieczarek 1 większa cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 nieduże ogórki konserwowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz słodka

Danka Pichci
Bajeczne kotlety jajeczne, spróbujesz i już innych nie ugotujesz 68

muszkatołowa ( tak na czubku noża ) 1 łyżeczka, płaska musztardy sarepskiej sól, pieprz do smaku. W tej potrawie preferuję biały pieprz ale ta kwestia zależy od Twoich upodobań 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki mleka dodatkowo: 1 surowe jajko do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę i pieczarki posiekaj, podsmaż(...)maśle, przełóż do miski. Jajka rozgnieć widelcem na jak najbardziej gładką masę, dodaj do cebuli i pieczarek. Wbij surowe jajko , dołóż majonez, musztardę, bułkę tarta, mleko, wyciśnięty praską czosnek, gałkę i sól, pieprz do smaku (czarny lub biały w zależności od upodobań )Z masy formuj kotlety , takiej wielkości jaka Ci najbardziej odpowiada. Smaż na klarowanym maśle lub na innym tłuszczu

Ogrodnik w podróży
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem 70

pieczarki: 700 – 800 g cebula: 2 szt. majeranek: 1 łyżka pieprz ziołowy: 1 łyżeczka czosnek: 2 ząbki mozzarella kostka: 200 g sól i pieprz czarny do smaku Oraz: bułka tarta do panierowania jajko: 2 szt. masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia Kotlety ziemniaczane z pieczarkami przepis Przygotowanie: Oprócz w/w składników do przygotowania kotletów potrzebne będą tez: garnek, praska(...)startej mozzarelli. Nadzienie zawiń dokładnie ciastem ziemniaczanym, tworząc przy tym podłużne kotlety. Ułóż je na posypanej mąką ziemniaczaną desce lub blacie. Następnie każdy kotlet obtocz delikatnie w roztrzepanym jajku, bułce tartej i nadaj ponownie ładny, cylindryczny kształt. Na patelni rozgrzej kilka łyżek tłuszczu i smaż na średniej mocy palnika z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu osusz na ręcznikach

Kuchnia Na Wypasie
Kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 49

ziemniaków. Poza ziemniakami dodaje się do nich jedynie podsmażoną cebulkę, jajko i odrobinę mąki. Ich ziemniaczany smak podkreśla gałka muszkatołowa i natka pietruszki. Usmażone w panierce z jajka i bułki tartej w środku są gładkie i kremowe. Warto podać je na obiad lub kolację na przykład z sosem grzybowym albo pomidorowym. Przepis Pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich Niepla(...)ziemniaków 30 g tłuszczu do smażenia cebuli 50 g cebuli 2 jajka + 1 jajko do panierowania 100 g mąki pszennej pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz natka pietruszki bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości, odcedzamy, studzimy i obieramy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu lekko ją soląc (dzięki temu zmięknie

Trzeci talerz
Resztki ziemniaków… Niekoniecznie! 62

jajkiem. Robię to tuż przed przygotowaniem kotletów, ponieważ ciasto szybko traci swoją konsystencję. Dodanie wtedy dodatkowej porcji mąki sprawiłoby, że kotlety byłyby zbyt mączne. Gotowe kotlety obtaczam w bułce, którą wcześniej wymieszałam ze startym parmezanem. Smażę kotlety na maśle, aż się pięknie zarumienią. Nadziewane kotlety z ziemniaków 12 – 14 szt Składniki: 800 g ziemniaków 1 jajko + 1 jajko(...)panierki 210 g mąki durum lub pszennej mąki 50 g tartej bułki 30 g parmezanu startego Nadzienie z soczewicy i szpinaku 100 g soczewicy puy, waga sucha 500 g szpinaku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku 70 g kokosowego oleju 1 łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie

codojedzenia
Kotlety mielone (soczyste i pulchne) 135

mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka pół kajzerki lub gruba kromka bułki paryskiej sól pieprz łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki mielonego czosnku łyżka sosu sojowego szczypta słodkiej papryki mąką do obtoczenia kotletów olej/smalec do smażenia Cebulę obrać. Bułkę namoczyć w mleku(...)Mięso pokroić na kawałki, zmielić razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy, wymieszać. Wlać mleko i wyrobić ręką. Wyrabiać ok 10 minut, aż mięso stanie się lekko kleiste. Z masy mięsnej nabierać porcje, obtaczać z mące i formować kotlety. W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej (ok 0,5 cm), wyłożyć kotlety, smażyć

Obiad gotowy
Krokiety ziemniaczane 70

danie, proste do przygotowania, z kilku składników. Mogą stanowić samodzielny posiłek a mogą być dodatkiem do dań mięsnych czy warzywnych. Moja córeczka nazwała je „brudne placuszki” przez bułkę tartą która brudzi jej rączki PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta soli bułka tarta olej Jak zrobić krokiety ziemniaczane: Zaczynamy od przeciśnięcia(...)dodajemy mąkę i szczyptę soli. Potem mieszamy wszystko i zagniatamy delikatne, miękkie ciasto ziemniaczane. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciasta i formujemy płaskie, podłużne krokieciki. Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej. Finalnie smażymy na oleju na złoto z obi stron. Artykuł Krokiety ziemniaczane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Sznycle cielęce po wiedeńsku - klasyka austriackiej kuchni 67

lekko podkreśla smak mięsa oraz jajkiem sadzonym. Składniki: 4 niezbyt cienkie plastry cielęciny bez kości sól, pieprz, mielony czosnek 1 jajko 2-3 łyżki mleka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia 4 jajka posiekana zielenina 4 cząstki cytryny Przygotowanie Krok 1. Kotlety cielęce zbić tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry, oprószyć z obu stron solą(...)mielonym pieprzem oraz czosnkiem - odstawić na chwilę. W miseczce ubić jajko z mlekiem, na dwa talerze wysypać trochę mąki i bułki tartej. Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni. Maczać sznycle cielęce w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i smażyć kotlety na niezbyt silnym ogniu na złoto z obu stron.  Krok 2. W tym czasie

Moja Książka Kucharska
Kotlety Pożarskiego przepis 63

tylko walory wizualne, ale i smakowe. Kotlety pożarskie skąd nazwa? O tym w dalszej części. Zapraszam na przepis 🙂       Kotlety Pożarskiego przepis mięso z kurczaka 500 g bułka kajzerka 1 sztuka śmietanka słodka 3 -4 łyżki cebula 1 duża jajko kurze 1 sztuka masło 1 łyżka bułka tarta sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Kotlety Pożarskiego(...)zrobić Bułkę tzn. jej białą część zamocz w wodzie. Mięso, moim zdaniem

Dieta moja pasja
Szarlotka Tatrzańska + film 52

ciasto 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 1 jajko 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% bułka tarta dodatkowo 2,5 kg jabłek cukier puder do posypania ciasta opcjonalnie cynamon Przepis: Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, dodajemy pokrojone masło, żółtka, jajko oraz śmietanę(...)rozprowadzamy i lekko dociskamy dłonią. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C po czym wyjmujemy z pieca. Gorące ciasto posypujemy dość sporą ilością bułki tartej (bułka tarta zapobiegnie nadmiernemu zawilgoceniu ciasta od soku z jabłek). Obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na specjalnej tarce. Starte jabłka układamy na podpieczonym cieście. Opcjonalnie jabłka możemy

Smakowite Dania
Kotlety jajeczne 60

każdej porze roku. Jak zrobić kotlety z jajek - klasyczny przepis Przepis na klasyczne kotlety z jajek jest niezwykle prosty. Potrzebujesz tylko kilku składników: 8 jajek 3-4 łyżki bułki tartej + dodatkowa ilość do panierowania 1 niewielka cebula, drobno posiekana sól i pieprz mielony do smaku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki tłuszcz do smażenia  Przygotowanie: Krok(...)obrać i bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na tłuszczu. Krok 2. Do rozdrobnionych jajek dodać podsmażoną cebulę, natkę pietruszki, 2 surowe jajka, tartą bułkę, gałkę muszkatołową i przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i formować okrągłe, niezbyt duże kotleciki.  Obtoczyć je w bułce tartej, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni

Moja Książka Kucharska
Klopsiki szwedzkie jak z IKEI! 59

ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI : 250 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka kwaśnej śmietany gęstej 1 jajko 1 bułka 4 łyżki oleju mała garść siekanej pietruszki 1 płaska łyżka cukru sól i pieprz SKŁADNIKI NA SOS: bulion mięsny około 2 szklanki 2 łyżki śmietany gęstej 18% łyżka mąki sól(...)pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE : Bułkę moczymy w mleku, gdy zmięknie odciskamy. Jajko rozbijamy w miseczce. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Doprawiamy solą. Do miski przekładamy mieso. Dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, zeszkloną cebulkę, cukier, pietruszkę a na koniec śmietanę. Wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego

Olcia gotuje!
Chrupiący kurczak w parmezanie - najlepszy smak w domowym wydaniu 72

przygotowania kurczaka w parmezanowej panierce, który zachwyci wszystkich domowników. Przepis na idealnie chrupiącego kurczaka w parmezanie Składniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 2 duże jajka ok. 1 szklanka bułki tartej lub Panko 1/2 szklanki startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Krok(...)Filety z kurczaka umyć i osuszyć. Każdego fileta przekroić wzdłuż na 2 kotlety i lekko rozbić, aby mięso miało jednolitą grubość. W jednym naczyniu wymieszać bułkę tartą lub panko, starty parmezan, czosnek granulowany oraz oregano. W drugim naczyniu roztrzepać jajka. Krok 2. Każdy kawałek kurczaka doprawić solą i pieprzem, zanurzyć najpierw w jajkach, następnie obtoczyć w mieszance bułki tartej

Moja Książka Kucharska
Grzanki z burratą i pomidorami 61

można użyć również pomidorków koktajlowych wcześniej upieczonych w piekarniku, ale ja chcę się jeszcze cieszyć smakiem pysznych świeżych pomidorów póki jeszcze są :-) Składniki:  1 opakowanie serka burrata 1 bułka (może być ciabatta lub inna) pomidor malinowy płatki chilli sos balsamico świeże listki bazylii oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1. Bułkę przekroić na pół, skropić od wewnątrz oliwą z oliwek(...)Zrumienić na suchej patelni.  2. Na podpieczoną bułkę nałożyć burratę, rozsmarować za pomocą widelca, posypać trochę płatkami chilli. Ułożyć plastry pomidora, całość polać sosem balsamico i udekorować listkiem bazylii. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Boczniaki w panierce 66

pewnością cecha, którą warto wykorzystać przygotowując ciekawe dania np kotlety. Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na boczniaki w panierce. Warto podać je z sosami. Nam bardzo smakują w bułce jak burgery. PRZEPIS NA BOCZNIAKI W PANIERCE Składniki: 300g boczniaków sól pieprz 4 białka jaj bułka tarta mąka olej do smażenia Jak zrobić boczniaki w panierce: Najpierw boczniaki oczyszczamy(...)Następnie boczniaki osuszamy lekko na kuchennym ręczniku. Potem oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie każdy kotlet obtaczamy w mące potem w rozkłóconym białku jajka a potem w bułce tartej. Potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Artykuł Boczniaki w panierce pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje