Kapustą i Grzybami Składniki i Przygotowanie Ciasta TUTAJ Składniki Farsz – Kiszona kapusta – Cebula – Pieczarki – Masło – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Bułka tarta – Masło Przygotowanie 1. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść kawałek masła, wrzuć cebulę i dobrze ją podsmaż. 2. Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukuj pod wodą i dodaj(...)ponownie kawałek masła na patelni i wrzuć pokrojone pieczarki, obsmaż je dość mocno z każdej strony, przełóż na talerz do ostygnięcia. 5. W międzyczasie rozpuść ponownie kawałek masła, wsyp bułkę tarta i lekko ją podpiecz. 6. Kapustę i grzyby włóż do robota kuchennego i zblenduj. 7. Jeśli farsz jest zbyt mokry, przełóż go na patelnię i chwilę podgrzej. Pamiętaj
RafalCookserem żółtym? Idealny pasztet z warzyw wymaga odpowiedniego przygotowania składników i doprawienia. Warzywa należy zetrzeć na dużych oczkach tarki, nasolić i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, ser, bułkę tartą i przyprawy, aby uzyskać jednolitą masę, a następnie pieczemy pasztet przez godzinę w 170 stopniach Celsjusza. Dokładne proporcje i przepis na pasztet z cukinii znajdziesz poniżej. Jakie przyprawy warto dodać(...)duże lub 3 średniej wielkości cukinie (1,2 kg) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 120 g sera żółtego (gouda lub cheddar) 100 g bułki tartej 40 g oleju lub roztopionego masła 2 łyżeczki musztardy Przyprawy i zioła: natka pietruszki oregano sos sojowy sól pieprz przygotowanie Cukinię umyj lub obierz ze skórki (ja zostawiłam
Via GustoKrokiety z cukinią i mozzarellą Składniki: ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: kawałek pora (ok 10cm) 3-4 pieczarki 1 marchew 1 mała cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej) pół pęczka koperku 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz łyżka masła 1 kulka mozzarelli z zalewy Dodatkowo(...)całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście *** *** A następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety układamy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym
Blog z Apetytempieczarkowym lub koperkowym na ciepło, lub na zimno – z czosnkowym czy majonezowo-ketchupowym . 8 jajek 2 ziemniaki (około 180 g) 1-2 łyżki gęstej śmietany szczypiorek bułka tarta sól, pieprz olej 7 jajek gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. W misce mieszamy jajka, pure ziemniaczane, 1 surowe jajko(...)posiekany szczypiorek, śmietanę oraz około 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym na patelni oleju
Smaki Na TalerzuPRZEPIS SZARLOTKA SYPANA Z RABARBAREM Składniki: 1,5 kg jabłek 2 łodygi – ok. 0,5 kg rabarbaru 0,5 -1 łyżeczka cynamonu 1 szkl mąki pszennej 1 szkl bułki tartej 3/4-1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka mleka Jak zrobić szarlotkę sypaną z rabarbarem: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach. Rabarbar myjemy i kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z jabłkami i z cynamonem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, bułkę tartą, cukier, proszek do pieczenia, sól – mieszamy wszystko. Tą suchą mieszankę dzielimy na 3 części (mi jest łatwiej jak sobie wsypię ją do szklanek w których odmierzałam mąkę, bułkę, cukier). Blachę tortownicę o wymiarach 21cm wykładamy papierem do pieczenia
Dorota Smakujesosu zróbcie kurczaka w panierce, a osobno curry z warzywami. Najlepsza będzie panierka z wykorzystaniem panko, ale jeśli masz problem z taką grubą panierką to użyj grubo tartej bułki tartej. Ta wersja też będzie bardzo smaczna, w niej także zapanieruj kurczaka 2 razy, aby panierka była grubsza i chrupiąca. A do tego pyszny sos z samymi warzywami. Ja użyłam kolorowych(...)ryżu – 1 duża pierś z kurczaka – przyprawy do kurczaka: po szczypcie soli, pieprzu, wędzonej papryki, kminu rzymskiego i suszonej kolendry – 4-6 łyżek panko, grubo tartej bułki tartej, lub innej panierki – 1 duże jajko lub 2 mniejsze – 2-3 łyżki oliwy z oliwek – pół czerwonej papryki – pół żółtej papryki – 2 szalotki
nietylkopasta.plrazie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bułek. Następnie gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. w tym czasie przygotować nadzienie miksując wszystkie składniki: twaróg, żółtka, słodzik, wanilię lub/i aromaty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi(...)dłońmi uformować 6 płaskich bułek, a następnie zrobić w każdej z nich wgłębienie na nadzienie (można użyć na przykład dna szklanki). Należy zadbać by brzegi były wysokie, żeby nie wypływał ser. Gotowym nadzieniem wypełnić wgłębienia bułeczek. Piec w piekarniku (termoobieg) przez 35-40 minut w temperaturze 180°C (zależy od piekarnika), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo. Keto
Ola la LCHFpikantnym dipem. To również ciekawa alternatywa dla tradycyjnych stripsów smażonych! Film: Składniki na 2-3 porcje: 500-600 g piersi z kurczaka 1 jajko 1 szklanka bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 100 g startego na małych oczkach żółtego sera 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka czarny pieprz sól Przepis: Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na niewielkie(...)około 1- 1,5 cm paski. Do miski wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przyprawę do kurczaka, sól, sporą ilość pieprzu oraz starty na tarce ser żółty i wszystko razem mieszamy. W miseczce roztrzepujemy jajko. Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce z przyprawami i serem, lekko dociskając palcami, aby panierka dobrze przylegała do mięsa, nadmiar panierki strzepujemy. Kurczaka układamy
Smakowite Daniamąki pszennej sól pieprz słodka papryka masło klarowane/olej - do podsmażenia Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, słodka paprykę. Mieszamy całość dokładnie. Bułkę paryską kroimy na kromki. Na każdą nakładamy mieszankę cebuli. Rozsmarowujemy ją, dociskając do pieczywa. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane/olej. Obsmażamy bułki stroną z nałożoną cebulą. Następnie układamy na na blaszce(...)wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 st 5-7 minut, aby bułki stały się chrupiące
Walijskie Pichceniepodniebienia! Rumiane roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i otoczone chrupiącą panierką. Obiad palce lizać! Składniki: 3 filety z kurczaka sól, pieprz 1 szklanka mąki 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Farsz: 1/3 główki młodej kapusty 1 cebula kilka pieczarek 1 marchew 10 dkg żółtego sera mozzarella sól, pieprz 1 łyżka masła olej do smażenia *** Młodą kapustę drobno(...)mące *** *** Następnie formujemy je ponownie w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt *** *** Przygotowujemy dwie miski, do jednej wbijamy jajko i mieszamy widelcem, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Roladki obtaczamy najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce *** *** Układamy na patelni, na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy na średniej mocy palnika z każdej strony na rumiano *** *** Podajemy z ulubionymi dodatkami
Blog z Apetytemtradycyjnego grillowanego czy smażonego kurczaka zróbcie do niej kurczaka w panierce. Najlepsza będzie panierka z wykorzystaniem panko, ale jeśli masz problem z taką grubą panierką to użyj grubo tartej bułki tartej. Ta wersja też będzie bardzo smaczna, w niej także zapanieruj kurczaka 2 razy, aby panierka była grubsza i chrupiąca. W tej sałatce zmieniłam także sos. Do klasycznej sałatki cezar(...)wielkości) – 1 duża pierś z kurczaka – przyprawy do kurczaka: po szczypcie soli, pieprzu i wędzonej papryki – 1-2 jajka – 4-6 łyżek panko, grubo tartej bułki tartej, lub innej panierki – 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa do grzanek – 5-6 kromek bagietki – 2 czubate łyżki majonezu – 1 płaska łyżka musztardy dijon
nietylkopasta.plPrzepyszna kanapka, którą wręcz uwielbiam. A do tego na ciepło! Składniki: 1 bułka typu ciabatta pesto z bazylii kulka mozzarelli pomidor dowolna szynka krem balsamico świeże listki bazylii Sposób przygotowania: 1. Bułkę przekroić, posmarować pesto. 2. Przygotować dodatki, ser i pomidora pokroić w plastry. Układać na przemian na bułkach mozzarellę, pomidora i plasterek szynki
Kuchnia domowa Anitylko wegetarianom smakują, my mięsożercy też z przyjemnością je wcinamy składniki na 2 sztuki, 1 litrowych słoików: około 20 małych lub 10 dużych boczniaków 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz czarny do smaku 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 płaskie łyżeczki przyprawy „garam masala” zalewa(...)Jeśli używasz dużych, podziel je na mniejsze kawałki. W misce roztrzep jajka razem z solą i pieprzem. Obtaczaj boczniaki tak samo jak kotlety schabowe. Najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną w krążki cebulę. Tylko tyle żeby zmiękła, nie pozwalającą jej się zrumienić. Zdejmij cebulę z patelni i odstaw
Ogrodnik w podróżyśrednie, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 1 kg, koperek 1 pęczek, jajka 3 sztuki "M", pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, sól 2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 5 łyżek, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Młodą kapustę drobno posiekać do miski i zalać wrzątkiem na 10 minut, wylać na durszlak. Cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć(...)pokrojone pieczarki i smażyć mieszając do odparowania wody. Wystudzone pieczarki pałką blendera nie za drobno zmiksować, potem do pieczarek wsypać sparzoną kapustę, posiekany koperek, sól, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, paprykę słodką i wszystko wyrobić ręką dokładnie, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki. Ręką formować nie za duże kulki, kłaść na gorący olej na patelni
W Mojej Kuchni Lubięprzepis na klasyczny polski obiad: kotlety schabowe z kapustą zasmażaną i tłuczonymi ziemniakami. Kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu (każdy ok. 1 cm grubości) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie mięsa : Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Panierowanie : Przygotuj(...)trzy talerze – jeden z mąką, drugi z roztrzepanym jajkiem, trzeci z bułką tartą. Każdy plaster schabu obtocz kolejno w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Smażenie : Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku. Kapusta zasmażana Składniki: 1 mała główka
Moja Książka Kucharska