bułki - 33926 przepisów (strona:314/2262)

Pancho 65

urugwajsku. Różne są przepisy, ale, poza rzeczami oczywistymi, jak parówka i bułka, charakterystyczny jest dodatek kukurydzy i specjalnego sosu :) Składniki: - jakaś parówka - podłużna bułka - pomidory - ziemniaki - kukurydza konserwowa - majonez  - ketchup Wykonanie: Parówkę gotujemy. Pomidory drobno kroimy. Ziemniaki kroimy na frytki i smażymy. Robimy specjalny sos, czyli mieszamy ketchup z majonezem. Kroimy bułkę wzdłuż, polewamy sos, dajemy pokrojone pomidory, kładziemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Pulpeciki z bakłażana 53

Pulpeciki z pieczonych bakłażanów.  SKŁADNIKI: dla 4 osób 2 szt. bakłażanów 100 -120 g bułki tartej 120 g parmezanu lub pecorino utartego drobno ząbek czosnku 2 płaskie łyżeczki proszku do peiuczenia 2 łyżki posiekanej  natki z pietruszki sól i pieprz do smaku cytryna PRZYGOTOWANIE: Bakłażany upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym na 200 st. C około 60 minut(...)upieczeniu i wystudzeniu obrać ze skórki. Przełożyć na sito i widelcem odcisnąć wodę z warzywa. Przełożyć do miski i jeszcze rozgnieść widelcem, dodać proszek, bułkę tartą, parmezan oraz natkę, doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować małe kulki i obtoczyć w bułce. Usmażyć na oleju. Skropić sokiem z cytryny

AZgotuj!
Patison (lub cukinia) w słonecznej panierce 52

Patison (lub cukinia) w słonecznej panierce Pyszna sezonowa przekąska. Rewelacyjne letnie danie, proste i bardzo smaczne!     Składniki: 1 młody patison (lub cukinia) 1 jajko pół szklanki bułki tartej 2 łyżki jasnego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu sól, pieprz olej do smażenia       *** Patisona (lub cukinię) kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski i oprószamy solą oraz(...)pieprzem *** *** Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz sezam, mieszamy *** *** Do kolejnej miski wbijamy jajko, mieszamy *** *** Patisona obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce z sezamem *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy patisona na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano *** *** Podajemy na ciepło *** *** SMACZNEGO ***         Artykuł Patison (lub cukinia) w słonecznej panierce pochodzi

Blog z Apetytem
Czego nie wolno dawać ptakom? 61

pamiętać, że nie wszystkie produkty są odpowiednie dla tych pięknych stworzeń. W tym artykule omówimy, czego nie wolno dawać ptakom, aby zapewnić im zdrową i bezpieczną dietę. Chleb i bułki Chleb i bułki są popularnymi produktami, które często decydujemy się podawać ptakom. Niestety, nie są one zalecane jako stały element diety dla ptaków. Chleb i bułki są bogate w węglowodany

Żyję by jeść
Kotlety mielone z mortadeli 58

Jeśli lubicie "sponiewieraną" mortadelę w jajku i bułce, to ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zrobiłem typowe PRLowskie danie. Mortadela+tłuczone ziemniaki+marchewka z groszkiem. To była szybka retrospekcja mojego dzieciństwa. Arek Gie Składniki:           450 g mortadeli 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku doprawiając solą i pieprzem.   Z przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na wolnym ogniu.   Podajemy z ulubionymi dodatkami. Z przepisu wychodzi 6 sztuk

R'n'G Kitchen
Sałatka Lyonnaise Historia i Pochodzenie 64

lyonnaise z serem kozim : Dodanie kawałków sera koziego wprowadza do sałatki kremowy, lekko kwaśny akcent. Mój przepis na lekką wariacje na temat Sałatki Lyonnaise Składniki – Miks sałat – Bułka pełnoziarnista – Bekon wędzony w kostkach – Pomidorki koktajlowe – Ser Camembert – Jajko Dressing – Musztarda francuska – Oliwa z oliwek – Ocet balsamiczny Przygotowanie 1. Bekon wrzuć(...)zimną patelnię i go podsmaż. 2. W międzyczasie wymieszaj składniki na dressing. 3. Bułkę, pomidorki i camembert pokrój na mniejsze kawałki. 4. Wymieszaj ze sobą sałatę, bułkę, pomidorki, camembert, bekon i dresing. 5. Kiedy sałatka będzie się przegrzać, usmaż jajko, dodaj do sałatki i pożeraj. Podsumowanie Sałatka lyonnaise to doskonały przykład francuskiej sztuki kulinarnej, łączący prostotę z wyrafinowaniem. Jej historia

RafalCook
Ciasto kakaowe z budyniem i jagodami/borówkami -łatwe, szybkie i przepyszne +FILM 187

cukru -1 szkl cukru 220g -3  łyżki mąki pszennej tortowej -150g masła DODATKOWO -300 jagód lub borówek -kilka kostek białej czekolady -łyżka cukru -2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto dajemy do miski, zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli się klei podsypujemy lekko mąką. Dzielimy na 2 części. Jedną z nich wyklejamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem(...)posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy 10-15 minut. Wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy masę budyniową. Do miski dajemy 250ml mleka, budynie, cukier, mąkę i mieszamy. Do garnka dajemy 1 litr mleka i masło-podgrzewamy, gdy zacznie się gotować wlewamy mieszaninę z budyniami i mieszamy gotując do zgęstnienia. Odstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi z Kapustą i Grzybami Historia i Pochodzenie 88

Kapustą i Grzybami Składniki i Przygotowanie Ciasta TUTAJ Składniki Farsz – Kiszona kapusta – Cebula – Pieczarki – Masło – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Bułka tarta – Masło Przygotowanie 1. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść kawałek masła, wrzuć cebulę i dobrze ją podsmaż. 2. Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukuj pod wodą i dodaj(...)ponownie kawałek masła na patelni i wrzuć pokrojone pieczarki, obsmaż je dość mocno z każdej strony, przełóż na talerz do ostygnięcia. 5. W międzyczasie rozpuść ponownie kawałek masła, wsyp bułkę tarta i lekko ją podpiecz. 6. Kapustę i grzyby włóż do robota kuchennego i zblenduj. 7. Jeśli farsz jest zbyt mokry, przełóż go na patelnię i chwilę podgrzej. Pamiętaj

RafalCook
Pasztet z cukinii – przepis z serem żółtym 206

serem żółtym? Idealny pasztet z warzyw wymaga odpowiedniego przygotowania składników i doprawienia. Warzywa należy zetrzeć na dużych oczkach tarki, nasolić i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, ser, bułkę tartą i przyprawy, aby uzyskać jednolitą masę, a następnie pieczemy pasztet przez godzinę w 170 stopniach Celsjusza. Dokładne proporcje i przepis na pasztet z cukinii znajdziesz poniżej. Jakie przyprawy warto dodać(...)duże lub 3 średniej wielkości cukinie (1,2 kg) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 120 g sera żółtego (gouda lub cheddar) 100 g bułki tartej 40 g oleju lub roztopionego masła 2 łyżeczki musztardy   Przyprawy i zioła: natka pietruszki oregano sos sojowy sól pieprz przygotowanie Cukinię umyj lub obierz ze skórki (ja zostawiłam

Via Gusto
Krokiety z cukinią i mozzarellą 86

Krokiety z cukinią i mozzarellą     Składniki: ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: kawałek pora (ok 10cm) 3-4 pieczarki 1 marchew 1 mała cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej) pół pęczka koperku 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz łyżka masła 1 kulka mozzarelli z zalewy Dodatkowo(...)całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście *** *** A następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety układamy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym

Blog z Apetytem
Kotlety jajeczno-ziemniaczane 55

pieczarkowym lub koperkowym na ciepło, lub na zimno – z czosnkowym czy majonezowo-ketchupowym . 8 jajek 2 ziemniaki (około 180 g) 1-2 łyżki gęstej śmietany szczypiorek bułka tarta sól, pieprz olej 7 jajek gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. W misce mieszamy jajka, pure ziemniaczane, 1 surowe jajko(...)posiekany szczypiorek, śmietanę oraz około 2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym na patelni oleju

Smaki Na Talerzu
Szarlotka sypana z rabarbarem 72

PRZEPIS SZARLOTKA SYPANA Z RABARBAREM Składniki: 1,5 kg jabłek 2 łodygi – ok. 0,5 kg rabarbaru 0,5 -1 łyżeczka cynamonu 1 szkl mąki pszennej 1 szkl bułki tartej 3/4-1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka mleka Jak zrobić szarlotkę sypaną z rabarbarem: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach. Rabarbar myjemy i kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z jabłkami i z cynamonem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, bułkę tartą, cukier, proszek do pieczenia, sól – mieszamy wszystko. Tą suchą mieszankę dzielimy na 3 części (mi jest łatwiej jak sobie wsypię ją do szklanek w których odmierzałam mąkę, bułkę, cukier). Blachę tortownicę o wymiarach 21cm wykładamy papierem do pieczenia

Dorota Smakuje
Curry z panierowanym kurczakiem 61

sosu zróbcie kurczaka w panierce, a osobno curry z warzywami. Najlepsza będzie panierka z wykorzystaniem panko, ale jeśli masz problem z taką grubą panierką to użyj grubo tartej bułki tartej. Ta wersja też będzie bardzo smaczna, w niej także zapanieruj kurczaka 2 razy, aby panierka była grubsza i chrupiąca. A do tego pyszny sos z samymi warzywami. Ja użyłam kolorowych(...)ryżu – 1 duża pierś z kurczaka – przyprawy do kurczaka: po szczypcie soli, pieprzu, wędzonej papryki, kminu rzymskiego i suszonej kolendry – 4-6 łyżek panko, grubo tartej bułki tartej, lub innej panierki – 1 duże jajko lub 2 mniejsze – 2-3 łyżki oliwy z oliwek – pół czerwonej papryki – pół żółtej papryki – 2 szalotki

nietylkopasta.pl
DROŻDŻÓWKI Z SEREM (keto, bez glutenu i cukru, redukcja) 91

razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i łupin babki jajowatej. Ciasto ma być lepkie i wilgotne, ale z możliwością uformowania kształtu bułek. Następnie gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. w tym czasie przygotować nadzienie miksując wszystkie składniki: twaróg, żółtka, słodzik, wanilię lub/i aromaty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi(...)dłońmi uformować 6 płaskich bułek, a następnie zrobić w każdej z nich wgłębienie na nadzienie (można użyć na przykład dna szklanki). Należy zadbać by brzegi były wysokie, żeby nie wypływał ser. Gotowym nadzieniem wypełnić wgłębienia bułeczek. Piec w piekarniku (termoobieg) przez 35-40 minut w temperaturze 180°C (zależy od piekarnika), pilnując by bułeczki nie przypiekły się za bardzo. Keto

Ola la LCHF
Stripsy z kurczaka z piekarnika + film 59

pikantnym dipem. To również ciekawa alternatywa dla tradycyjnych stripsów smażonych!     Film:   Składniki na 2-3 porcje: 500-600 g piersi z kurczaka 1 jajko 1 szklanka bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 100 g startego na małych oczkach żółtego sera 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka czarny pieprz sól Przepis: Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na niewielkie(...)około 1- 1,5 cm paski. Do miski wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przyprawę do kurczaka, sól, sporą ilość pieprzu oraz starty na tarce ser żółty i wszystko razem mieszamy. W miseczce roztrzepujemy jajko. Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce z przyprawami i serem, lekko dociskając palcami, aby panierka dobrze przylegała do mięsa, nadmiar panierki strzepujemy. Kurczaka układamy

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania