bułki - 33426 przepisów (strona:314/2229)

Rolady schabowe nadziewane serem 30

plastrów schabu środkowego – 10-12 suszonych pomidorów – 6-10 łyżek musztardy francuskiej – 100 g sera gouda lub mozzarella w kawałku – sól, pieprz – 1 jajko – kilka łyżek bułki tartej – olej do smażenia SKŁADNIKI SOS POROWY: – 1 duży por lub 2 mniejsze – sól, pieprz – 100 ml śmietanki 30% – 1-2 łyżki śmietany(...)widzisz to na filmie. Zawijaj roladki, zakładając też boki, aby nie wystawało nadzienie i ser podczas pieczenia się nie wylał. Przygotuj 2 miski do panierowania – w jednej bułkę tartą a w drugiej roztrzepane jajko. Panieruj każdą z roladek najpierw w jaku a później w bułce. Roladki smaż na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zezłocą. Obracaj co jakiś czas

nietylkopasta.pl
Kulki rybne w occie 34

naprawdę proste w przygotowaniu! Zapraszam na przepis! KULKI RYBNE W OCCIE – PRZEPIS Składniki 500 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, morszczuk) 1 jajko 1 cebula 1 kajzerka sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Zalewa 1 litr wody 120 ml octu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2 cebule 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli(...)filety rybne odsączamy z nadmiaru wody, za pomocą ręcznika papierowego, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kajzerkę moczymy w mleku. Cebulę obieramy i kroimy ćwiartki. Rybę, odsączoną z mleka bułkę i cebulę przepuszczamy razem przez maszynkę do mięsa. Do otrzymanej masy dodajemy jajko, szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy rybnej forujemy kuleczki, które

Alle Dobre!
Krokiety ze słodką kapustą i grzybami 29

pół główki białej kapusty 1 cebula 2 garści suszonych grzybów 30dkg pieczarek sól, pieprz, majeranek 2 łyżki masła Panierka: 1 szklanka ciasta naleśnikowego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej     *** Przygotowujemy farsz. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odkładamy na około 1 godzinę *** *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Pokrojoną kapustę przekładamy do garnka(...)każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Zwijamy najpierw boki do środka *** *** A następnie rolujemy od dołu do góry *** *** Płatki kukurydziane mielimy w malakserze na drobno *** *** Zmielone płatki i mieszamy z bułką tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście naleśnikowym, a następnie w mieszance bułki z płatkami *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Po zdjęciu z patelni układamy

Blog z Apetytem
Ryba po cygańsku 1373

warzywnym. Ja w ten sposób przygotowałam filety z dorsza, ale można użyć innej, białej ryby, na przykład morszczuka, miruny, mintaja. Osuszone filety rybne panierujemy tradycyjnie w mące pszennej, jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z sosem warzywnym. Sos, w którym znajduje się ryba po cygańsku składa się(...)minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Rybę po cygańsku: 1/2 kg filetów z dorsza sól, pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej bułka tarta Sos: 300 g pieczarek 1 większa cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 nieduże ogórki konserwowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz słodka

Danka Pichci
Bajeczne kotlety jajeczne, spróbujesz i już innych nie ugotujesz 45

muszkatołowa ( tak na czubku noża ) 1 łyżeczka, płaska musztardy sarepskiej sól, pieprz do smaku. W tej potrawie preferuję biały pieprz ale ta kwestia zależy od Twoich upodobań 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki mleka dodatkowo: 1 surowe jajko do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę i pieczarki posiekaj, podsmaż(...)maśle, przełóż do miski. Jajka rozgnieć widelcem na jak najbardziej gładką masę, dodaj do cebuli i pieczarek. Wbij surowe jajko , dołóż majonez, musztardę, bułkę tarta, mleko, wyciśnięty praską czosnek, gałkę i sól, pieprz do smaku (czarny lub biały w zależności od upodobań )Z masy formuj kotlety , takiej wielkości jaka Ci najbardziej odpowiada. Smaż na klarowanym maśle lub na innym tłuszczu

Ogrodnik w podróży
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem 34

pieczarki: 700 – 800 g cebula: 2 szt. majeranek: 1 łyżka pieprz ziołowy: 1 łyżeczka czosnek: 2 ząbki mozzarella kostka: 200 g sól i pieprz czarny do smaku Oraz: bułka tarta do panierowania jajko: 2 szt. masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia Kotlety ziemniaczane z pieczarkami przepis Przygotowanie: Oprócz w/w składników do przygotowania kotletów potrzebne będą tez: garnek, praska(...)startej mozzarelli. Nadzienie zawiń dokładnie ciastem ziemniaczanym, tworząc przy tym podłużne kotlety. Ułóż je na posypanej mąką ziemniaczaną desce lub blacie. Następnie każdy kotlet obtocz delikatnie w roztrzepanym jajku, bułce tartej i nadaj ponownie ładny, cylindryczny kształt. Na patelni rozgrzej kilka łyżek tłuszczu i smaż na średniej mocy palnika z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu osusz na ręcznikach

Kuchnia Na Wypasie
Kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 30

ziemniaków. Poza ziemniakami dodaje się do nich jedynie podsmażoną cebulkę, jajko i odrobinę mąki. Ich ziemniaczany smak podkreśla gałka muszkatołowa i natka pietruszki. Usmażone w panierce z jajka i bułki tartej w środku są gładkie i kremowe. Warto podać je na obiad lub kolację na przykład z sosem grzybowym albo pomidorowym. Przepis Pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich Niepla(...)ziemniaków 30 g tłuszczu do smażenia cebuli 50 g cebuli 2 jajka + 1 jajko do panierowania 100 g mąki pszennej pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz natka pietruszki bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości, odcedzamy, studzimy i obieramy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu lekko ją soląc (dzięki temu zmięknie

Trzeci talerz
Resztki ziemniaków… Niekoniecznie! 40

jajkiem. Robię to tuż przed przygotowaniem kotletów, ponieważ ciasto szybko traci swoją konsystencję. Dodanie wtedy dodatkowej porcji mąki sprawiłoby, że kotlety byłyby zbyt mączne. Gotowe kotlety obtaczam w bułce, którą wcześniej wymieszałam ze startym parmezanem. Smażę kotlety na maśle, aż się pięknie zarumienią. Nadziewane kotlety z ziemniaków 12 – 14 szt Składniki: 800 g ziemniaków 1 jajko + 1 jajko(...)panierki 210 g mąki durum lub pszennej mąki 50 g tartej bułki 30 g parmezanu startego Nadzienie z soczewicy i szpinaku 100 g soczewicy puy, waga sucha 500 g szpinaku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku 70 g kokosowego oleju 1 łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie

codojedzenia
Kotlety mielone (soczyste i pulchne) 112

mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka pół kajzerki lub gruba kromka bułki paryskiej sól pieprz łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki mielonego czosnku łyżka sosu sojowego szczypta słodkiej papryki mąką do obtoczenia kotletów olej/smalec do smażenia Cebulę obrać. Bułkę namoczyć w mleku(...)Mięso pokroić na kawałki, zmielić razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy, wymieszać. Wlać mleko i wyrobić ręką. Wyrabiać ok 10 minut, aż mięso stanie się lekko kleiste. Z masy mięsnej nabierać porcje, obtaczać z mące i formować kotlety. W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej (ok 0,5 cm), wyłożyć kotlety, smażyć

Obiad gotowy
Krokiety ziemniaczane 44

danie, proste do przygotowania, z kilku składników. Mogą stanowić samodzielny posiłek a mogą być dodatkiem do dań mięsnych czy warzywnych. Moja córeczka nazwała je „brudne placuszki” przez bułkę tartą która brudzi jej rączki PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta soli bułka tarta olej Jak zrobić krokiety ziemniaczane: Zaczynamy od przeciśnięcia(...)dodajemy mąkę i szczyptę soli. Potem mieszamy wszystko i zagniatamy delikatne, miękkie ciasto ziemniaczane. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciasta i formujemy płaskie, podłużne krokieciki. Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej. Finalnie smażymy na oleju na złoto z obi stron. Artykuł Krokiety ziemniaczane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Sznycle cielęce po wiedeńsku - klasyka austriackiej kuchni 39

lekko podkreśla smak mięsa oraz jajkiem sadzonym. Składniki: 4 niezbyt cienkie plastry cielęciny bez kości sól, pieprz, mielony czosnek 1 jajko 2-3 łyżki mleka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia 4 jajka posiekana zielenina 4 cząstki cytryny Przygotowanie Krok 1. Kotlety cielęce zbić tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry, oprószyć z obu stron solą(...)mielonym pieprzem oraz czosnkiem - odstawić na chwilę. W miseczce ubić jajko z mlekiem, na dwa talerze wysypać trochę mąki i bułki tartej. Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni. Maczać sznycle cielęce w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i smażyć kotlety na niezbyt silnym ogniu na złoto z obu stron.  Krok 2. W tym czasie

Moja Książka Kucharska
Kotlety Pożarskiego przepis 42

tylko walory wizualne, ale i smakowe. Kotlety pożarskie skąd nazwa? O tym w dalszej części. Zapraszam na przepis 🙂       Kotlety Pożarskiego przepis mięso z kurczaka 500 g bułka kajzerka 1 sztuka śmietanka słodka 3 -4 łyżki cebula 1 duża jajko kurze 1 sztuka masło 1 łyżka bułka tarta sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Kotlety Pożarskiego(...)zrobić Bułkę tzn. jej białą część zamocz w wodzie. Mięso, moim zdaniem

Dieta moja pasja
Szarlotka Tatrzańska + film 37

ciasto 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 1 jajko 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% bułka tarta dodatkowo 2,5 kg jabłek cukier puder do posypania ciasta opcjonalnie cynamon Przepis: Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, dodajemy pokrojone masło, żółtka, jajko oraz śmietanę(...)rozprowadzamy i lekko dociskamy dłonią. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C po czym wyjmujemy z pieca. Gorące ciasto posypujemy dość sporą ilością bułki tartej (bułka tarta zapobiegnie nadmiernemu zawilgoceniu ciasta od soku z jabłek). Obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na specjalnej tarce. Starte jabłka układamy na podpieczonym cieście. Opcjonalnie jabłka możemy

Smakowite Dania
Kotlety jajeczne 41

każdej porze roku. Jak zrobić kotlety z jajek - klasyczny przepis Przepis na klasyczne kotlety z jajek jest niezwykle prosty. Potrzebujesz tylko kilku składników: 8 jajek 3-4 łyżki bułki tartej + dodatkowa ilość do panierowania 1 niewielka cebula, drobno posiekana sól i pieprz mielony do smaku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki tłuszcz do smażenia  Przygotowanie: Krok(...)obrać i bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na tłuszczu. Krok 2. Do rozdrobnionych jajek dodać podsmażoną cebulę, natkę pietruszki, 2 surowe jajka, tartą bułkę, gałkę muszkatołową i przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i formować okrągłe, niezbyt duże kotleciki.  Obtoczyć je w bułce tartej, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni

Moja Książka Kucharska
Klopsiki szwedzkie jak z IKEI! 40

ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI : 250 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka kwaśnej śmietany gęstej 1 jajko 1 bułka 4 łyżki oleju mała garść siekanej pietruszki 1 płaska łyżka cukru sól i pieprz SKŁADNIKI NA SOS: bulion mięsny około 2 szklanki 2 łyżki śmietany gęstej 18% łyżka mąki sól(...)pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE : Bułkę moczymy w mleku, gdy zmięknie odciskamy. Jajko rozbijamy w miseczce. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Doprawiamy solą. Do miski przekładamy mieso. Dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, zeszkloną cebulkę, cukier, pietruszkę a na koniec śmietanę. Wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego

Olcia gotuje!