gotowania! PRZEPIS FARSZ DO USZEK Składniki: 250 g suszonych grzybów (np. borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) Jak zrobić farsz do uszek: Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Następnie odcedź je. Pamiętaj – zachowaj(...)posiekane grzyby i smaż razem przez kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku, szczypiorkiem. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, możesz dodać łyżkę bułki tartej, aby go zagęścić. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia przed nadziewaniem uszek. Zimny farsz można zamrozić by czekał gotowy do świąt. Dzień przed planowanym lepieniem uszek – wyjmujemy farsz
Dorota Smakujegotowe filety z udek – bez skóry i kości) 100g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista) 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek *** *** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dość cienko rozbijamy(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około jedną godzinę *** *** Po tym czasie kotleciki wyjmujemy kolejno widelcem i przekładamy do miski z bułką tartą *** *** Mięso obtaczamy dokładnie z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony
Blog z ApetytemChrupiące i przepyszne krokiety wegetariańskie, wypełnione świetnym farszem. Najlepiej smakują podane z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 mała cukinia pół czerwonej papryki 2 łyżki kukurydzy konserwowej 10 dkg żółtego sera (u mnie w plasterkach) 1 łyżka masła(...)całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety w panierce układamy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z każdej strony na rumiany kolor
Blog z Apetytemtylko wegetarianom smakują, my mięsożercy też z przyjemnością je wcinamy składniki na 2 sztuki, 1 litrowych słoików: około 20 małych lub 10 dużych boczniaków 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz czarny do smaku 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 płaskie łyżeczki przyprawy „garam masala” zalewa(...)Jeśli używasz dużych, podziel je na mniejsze kawałki. W misce roztrzep jajka razem z solą i pieprzem. Obtaczaj boczniaki tak samo jak kotlety schabowe. Najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną w krążki cebulę. Tylko tyle żeby zmiękła, nie pozwalającą jej się zrumienić. Zdejmij cebulę z patelni i odstaw
Ogrodnik w podróżySkładniki: kromki bułki paryskiej 8 sztuk na 1 porcję, olej rzepakowy do opryskania - ile potrzeba, oregano do posypania - ile potrzeba, cebula czerwona 1 sztuka większa, sól do posypania - ile potrzeba, pieprz mielony do posypania - ile potrzeba, pomidory 2 sztuki większe, papryka 1 sztuka średnia, ser tarty parmezan do posypania - ile potrzeba Taca do pizzy pasująca do tego modelu airfryera(...)tacy na talerz i szczerze polecam taki trik z tacą do pizzy. Do kosza airfyera włożyć porcję pogniecionego (łatwiej się układa taki pognieciony) papieru do pieczenia, poukładać ciasno kromki bułki paryskiej i spryskiwaczem z olejem dobrze je opryskać. Posypać ale nie za dużo oregano suszonym, na to poukładać plastry pomidora, plastry cebuli, posypać soli, pieprzem do smaku. Na wierzch dodać
W Mojej Kuchni LubięCzas pieczenia/gotowania: 8 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 1 średniej wielkości cukinia (300-350 g) około 30 g mąki pszennej 1 jajko około 100 g bułki tartej sól, pieprz 1 łyżka oleju przygotowanie Cukinię umyj, a następnie odkrój końcówki i pokrój w plasterki o szerokości 1 cm. Każdy plasterek cukinii oprósz solą i odstaw na 15 minut(...)pierwszej umieść 30 g mąki pszennej. Do drugiej wbij jajko, dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu, po czym jajko rozbełtaj widelcem. Do trzeciej miseczki wsyp około 100 g bułki tartej. Następnie każdy z plasterków cukinii obtocz kolejno w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Tak obtoczoną cukinię włóż do kosza frytkownicy beztłuszczowej i najlepiej
Via GustoSkładniki: kapusta biała, najlepiej młodsza lub mało zbita 1 główka średnia, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, czosnek suszony 1/2 łyżeczki, tarta bułka do obsypania - ile potrzeba, olej rzepakowy do opryskania - ile potrzeba najlepiej użyć młodej kapusty lub starszej, ale nie za mocno zbita twarda główka, z kapusty usnąć brzydkie liście z wierzchu, opłukać, przeciąć(...)zrobić z pozostałymi ćwiartkami. Przestudzone kapusty obsypać przyprawami wymieszanymi, włożyć do formy silikonowej 22 cm (u mnie po 4 ćwiartki na jeden raz) , spryskać olejem po wierzchu, posypać tartą bułką i włożyć do kosza airfryera. Ustawić program warzywa, 200C, 13 minut, następnie obrócić, spryskać olejem i posypać tartą bułką i 190C, 10 minut, powtórzyć tak samo z następną porcją kapusty
W Mojej Kuchni Lubiękromkę chleba :) Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę 34x11 cm: 700 g fasoli „Jaś” 100 g suszonych grzybów 2 duże cebule 4 jajka 8 łyżek bułki tartej 6 łyżek tłuszczu (np. olej lub masło) sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa liście laurowe (dekoracja) Fasolę zalewamy na noc dużą ilością wody. Na drugi dzień gotujemy(...)gotujemy je do miękkości, po czym odcedzamy. Grzyby i fasolę mielimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Do zmielonej masy dodajemy cebulę razem z tłuszczem, roztrzepane jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – sól, pieprz, majeranek i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy jednolitą masę. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (można zamiast tego wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia). Masę
Trzeci talerzbyć mięso z rosołu albo z gulaszu), zmieliłam je i dodałam pozostałe składniki. Wyszło rewelacyjnie! Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: Mięso gotowane, pieczone lub smażone 1 cebula 1 mała cukinia 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir Dodatkowo: olej do smażenia(...)krokiety *** *** W ten sam sposób tworzymy pozostałe krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym
Blog z Apetytemwieprzowa, po 1-2 plasterki na porcję) ser cheddar w plastrach ser gouda w plastrach ser mascarpone z gorgonzolą ser gruyere, tarty musztarda 1-2 jajka mąka krupczatka/ziemniaczana bułka tarta/panko mielona papryka słodka mielony imbir granulowany czosnek sól, pieprz olej Każdą pierś kurczaka delikatnie rozbijamy na jeden cienki i większy płat. Oprószamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, papryką i imbirem(...)łyżeczkę mascarpone z gorgonzolą, przykrywamy plastrem sera gouda i posypujemy niewielką ilością tartego sera gruyere. Zwijamy ściśle w roladkę. Roladki panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej zmieszanej z panko (może być też sama bułka tarta). Smażymy na większej ilości rozgrzanego oleju, ze wszystkich stron na rumiano (ja smażyłam na średniej mocy palnika, w sumie przez około
Smaki Na TalerzuKETO kotlety mielone: 5 sprawdzonych przepisów Jakie dodatki podać do ketogenicznych kotletów mielonych? Korzyści zdrowotne kotletów mielonych na KETO diecie W porównaniu do tradycyjnych kotletów mielonych, które często zawierają bułkę tartą i inne składniki bogate w węglowodany, ketogeniczne kotlety mielone mają znacznie niższą ich zawartość. W zamian są bogate w białko oraz zdrowe tłuszcze, które wspierają utrzymanie stabilnego poziomu energii(...)jest stabilne w wysokich temperaturach i nie zawiera białek mlecznych, co czyni je idealnym tłuszczem do smażenia. Kotlety mielone: Pozostałe składniki Zwyczajowo do kotletów mielonych dodaje się jajko oraz bułkę tartą. Ja jednak preferuję kotlety w najprostszym wydaniu - przygotowane tylko na bazie mięsa i przypraw. Nie stosuję ani jajka, ani KETO zamienników dla bułki tartej i kotlety wychodzą wyśmienite, zarówno
Modern Cave Girlsięga czasów, kiedy mięso było luksusem i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić. Aby wydłużyć czas korzystania z mięsa, zaczęto mielić je i dodawać różne składniki, takie jak bułka, jajka czy cebula. W ten sposób powstawały bardziej sycące posiłki, które były dostępne dla większej liczby osób. Polski Klasyk Historia i Pochodzenie Kotlety mielone są wszechstronne. Mogą być przygotowywane zarówno(...)ziemniakami i buraczkami, stanowią symbol prostego, a zarazem pysznego obiadu. Przepis według Nat’s 🙂 Składniki – Mięso mielone wieprzowe – Szczypiorek – Czosnek – Bułka tarta – Przyprawa do kotletów mielonych – Jajko – Masło – Olej roślinny Przygotowanie 1. Rozgrzej nieprzywierający patelnię i rozpuść łyżkę masła
RafalCookKotlety z kaszy gryczanej i twarogu, składniki: ok. 200 g ugotowanej kaszy gryczanej, 130 g twarogu (lub więcej, do smaku), cebula, opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki bułki tartej plus do panierowania, 1-2 łyżki posiekanego koperku, jajko Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju (jeśli używamy czosnek, dodajemy(...)podsmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem, nie żałując pieprzu. Sprawdzić stopień doprawienia masy - na tym etapie można dodać więcej twarogu, jeśli ma być bardziej wyczuwalny. Dodać surowe jajko i bułkę tartą, dokładnie wyrobić dłońmi i formować kotleciki. Każdy kotlet panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami
Lekcje w kuchniciągnącym się serem mozzarella. Prawdziwy raj dla podniebienia. Krokieciki polecam podać z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 1 cebula 1 cukinia 1 łyżka masła 20 dkg sera mozzarella w kostce sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy(...)góry *** *** W ten sam sposób tworzymy pozostałe krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym
Blog z Apetytemdodać buraka gotowanego na barszczyk ) 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki 1/3 łyżeczki kuminu 1 jajko bułka tarta (ilość zależy od wilgotności masy; ja dałam jedną łyżkę) sól pieprz olej do smażenia Ciecierzycę opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie. Warto wstawić(...)szczyptę kwasku cytrynowego, by warzywo nabrało ładnego koloru. Ciecierzycę zmiksować razem z burakiem, jajkiem i 6 łyżkami oleju. Do masy dodać cynamon, kozieradkę, kumin, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą. Wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem. Odstawić na ok. 15 minut, by bułka tarta związała masę. Do rąk nabierać masę i formować w kulki trochę większe niż kasztany
Weekendy w domu i ogrodzie