bułki - 33426 przepisów (strona:313/2229)

Cukinia panierowana 56

moment. I tak sobie jeszcze teraz pomyślałam, że kolejną porcję zrobię w towarzystwie naszej poczciwej mizerii. Tak właśnie zrobię. Smacznego. Zdecydowanie. Składniki: 1 okrągła cukinia 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 8 plastrów) Cukinię myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, lekko solimy i odstawiamy(...)plastry wycieramy ręcznikiem papierowym z obu stron, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Cukinię doprawiamy pieprzem. W trzech talerzach przygotowujemy składniki do zrobienia panierki. Do jednego wsypujemy mąkę, do drugiego bułkę tartą, do ostatniego jajka, które roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy plaster obtaczany w mące, później moczymy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

Kardamonovy
Sos borowikowy (keto) 66

Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Uszka z grzybami (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Zobacz wszystkie przepisy z grzybami leśnymi ! Jeszcze więcej keto przepisów! Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone

WegePrzepis
MEGA PUSZYSTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (METODA TANGZHONG) 69

wodnej) z mąki i wody (ewentualnie mleka) w proporcji 1:5, który po wystudzeniu do temperatury pokojowej dodajemy do naszego właściwego ciasta drożdżowego. Wypiekane przy użyciu tej metody chleby, bułki, drożdżówki mają mięciutki, puszysty miąższ i znacznie dłużej zachowują świeżość niż tradycyjne, drożdżowe wypieki.  Jeśli chcecie upiec tą metodą mięciutki chleb lub wytrawne bułki, wystarczy tylko znacznie ograniczyć cukier(...)mleka szczypta soli 1 duże jajko 60 g miękkiego masła 7 g drożdży instant   Dodatkowo: suszona żurawina, wcześniej namoczona i odciśnięta z nadmiaru wody 1 żółtko do posmarowania bułek kruszonka3 Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy około 7-10 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.  Po wyrośnięciu, ciasto

Walijskie Pichcenie
Szarlotka krucho-drożdżowa 974

mąki pszennej + mąka do podsypania 4 żółtka 1 kostka (200 g) masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 30 g drożdży szczypta soli około 1/2 szklanki bułki tartej 2 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szarlotki krucho-drożdżowej: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić lub zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych(...)część ciasta rozwałkować na prostokąt nieco większy od blachy. Ciasto obficie podsypać mąką pszenną, aby nie kleiło się do stolnicy i wałka. Następnie przełożyć do blachy. Ciasto posypać połową bułki tartej. Wyłożyć mus jabłkowy, wyrównać, posypać pozostałą bułką tartą. Następnie rozwałkować drugą część ciasta. Przełożyć na blachę. Skleić na około brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Odstawić w ciepłe miejsce

Danka Pichci
Kultowe przekąski z USA – inspiracje i przepisy 55

Jakie przekąski z USA są popularne? Bez wątpienia hamburgery i wszelkie ich odmiany oraz hot dogi należą do kultowych przekąsek z USA, tzw. fast foodów czy street foodów. Na bułkach z wołowiną, a teraz też z kurczakami czy innymi mięsami, oraz różnymi dodatkami nie kończą się amerykańskie pomysły. Nie kończą się też na parówce w bułce. Dlaczego w ogóle tego(...)naleśników, które tradycyjnie są podawane z syropem klonowym. Corn dog – wersja hot doga na patyku Corn dog jest rodzajem hot doga, ale tym razem parówka nie jest podawana w bułce, lecz na patyku. Smaży się ją na głębokim oleju w cieście z mąki kukurydzianej. To jedno z dań ulicznych, na które można się w Stanach Zjednoczonych najczęściej natknąć. Zobacz

e-PrzepisyKulinarne
Bezglutenowe "francuskie" hot-dogi 63

nazwa niewiele mówi. Co ciekawe określenie to przyszło ze Skandynawii, gdzie od lat 50-tych hot dog stał się jedną z bardziej popularnych przekąsek. Inspiracja do nazwy była bułka. W przeciwieństwie do standardowego hot-doga, wkładano kiełbasę do przekrojonej wzdłuż otwartej bułki, tu buł kawałek pochodzącej z Francji bagietki, w której, w celu umieszczenia kiełbasy, wydrążano dziurę(...)też to się przyjęło, mimo, że w RP v 2,5 tak właśnie wyglądały hot dogi. Co prawda nie było, tak jak teraz gotowych wydrążonych bułek, a nadziewano na rozgrzany bolec kawałek bagietki, który dodatkowo poddawał ją delikatnej obróbce cieplnej, ale jednak. W każdym razie, nikomu nie przyszło do głowy nazywać ich francuskimi, choć powody takiego postępowania mogą być różne

Kryzysowa Książka Kucharska
Biszkopt makowy, bardzo wilgotny. 58

składników. Piana z białek powinna być widoczna pomiędzy masą makową, ale jej cząstki nie mogą być zbyt duże. Biszkopt makowy należy piec długo ze względu na małą ilość mąki (bułki tartej) i surowe białko zawarte w cieście. Na podobnej zasadzie wykonujemy również sernik, na który przepis znajdziesz tutaj . Print Biszkopt makowy #wprm-recipe-rating-45 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)szklanka 240ml = 240g cukru 200 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej drobno zmielonej 3 łyżki miodu 5 łyżek bułki tartej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt aromat migdałowy Instructions Mak sparzyć zalać wodą i gotować przez 15min, odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa

SmartBake.pl
Zapiekanka bakłażanowo-parmezanowa 67

dodałam do każdej składowej dania, ale smakowało to po prostu rewelacyjnie. 3 średniej wielkości bakłażany 2-3 jajka około 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. tartego parmezanu 1 szkl. bułki tartej lub panko 1-2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 150-200 g tartej mozzarelli suszona bazylia, oregano cukier sól, pieprz Czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną niewielką ilość(...)głęboki talerz wsypujemy mąkę pszenną, około 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, mieszamy. Do drugiego talerza wybijamy jajka, mieszamy rózgą do połączenia. Do trzeciego talerza wsypujemy parmezan oraz bułkę tartą. Bakłażany kroimy na około 1 cm kawałki. Zanurzamy je kolejno w mące, jajkach oraz bułce tartej z parmezanem. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, jeden obok drugiego. Skrapiamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto kruche z budyniem i borówkami-łatwe, szybkie i przepyszne+FILM 76

cukru -1 szkl cukru -3  łyżki mąki pszennej tortowej -1 cukier waniliowy  -150g masła lub margaryny DODATKOWO -ok 400g borówek amerykańskich -2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Dzielimy na dwie części, jedną dajemy na ok 1 godzinę do lodówki a drugą do zamrażarki Częścią z lodówki wykładamy dno blaszki posypanej bułką(...)żeby się nie przypaliło. Ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do jego połączenia z budyniem.  Budyń od razu wykładamy na podpieczone ciasto. Borówki myjemy i mieszamy z bułką tartą. Wykładamy je na budyń i posypujemy startym ciastem z zamrażarki. Wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu środkowa półka i pieczemy ok 45 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chrupiąca cukinia smażona w panierce 58

kcal w 100 g. 500 g cukinii * (1 średnia sztuka, waga przed obraniem) 1 jajko (średnie rozmiar L) 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ziemniaczanej lub kukurydzianej) 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki kaszy manny łyżeczka soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego łyżeczka ulubionych przypraw (np oregano, bazylia lub zioła prowansalskie) olej roślinny do smażenia(...)plastry cukinii Używam 3 talerzy lub miseczek do panierowania. Do 1 wsypuję mąkę (pszenną, ziemniaczaną lub kukurydzianą). W 2 wbijam jajka i rozbełtuję za pomocą widelca. Do 3 wsypuję bułkę tartą wymieszaną z kaszą manną. Dodatek kaszy manny sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej chrupiąca. Możesz też dodać starty na grubych oczkach ser żółty (około 30 g). Przyprawione plastry cukinii

Ania gotuje
Zapiekanki z szynką parmeńską 67

Pomysł na aromatyczne i chrupiące zapiekanki które na świeżo przygotujesz w swojej kuchni. Do zapiekanek użyj świeżej bagietki lub bułki paryskiej. Samodzielnie przygotowany sos pomidorowy sprawi że zapiekanki będą przypominały chrupiącą pizzę. Pozostałe dodatki to szynka parmeńska, papryka oraz duża ilość tartego żółtego sera na wierzchu zapiekanek. Takie zapiekany każdy zje z wielką przyjemnością, możesz przygotować je na śniadanie, przekąskę(...)Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 15 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 220 kcal Domowe chrupiące zapiekanki z sosem pomidorowym i szynką parmeńską. Przepyszne zapiekanki z bagietki lub bułki paryskiej. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 1 duża bagietka lub bułka paryska 1 1 duży pomidor malinowy 1/2 1/2 ząbka czosnku 1 łyżkeczka 1 oliwy

ProstePesto.pl
Gyros z grilla ze śledziem 59

Ilość porcji: 4 Składniki: – 4 chlebki typu pita – 4-5 większych ziemniaków – 1 opakowanie Śledzi po Kołobrzesku Kapitan Navi – 1 jajko – kilka łyżek bułki tartej – 3 łyżki opisy z oliwek – przyprawy do ziemniaków: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano – dodatki(...)marynatę. Za pomocą pędzla kuchennego marynuj ziemniaki i układaj je na tacce do grillowania lub bezpośrednio na grillu (na przykład elektrycznym). W miseczce rozkłóć jajko, a do drugiej dodaj bułkę tartą. Śledzie po Kołobrzesku Kapitan Navi pojedynczo panieruj najpierw w jaku a później w bułce tartej i odkładaj na tackę do grillowania lub papier do pieczenia. Przygotuj grill i kiedy

nietylkopasta.pl
Panierowane paluszki z cukinii – pieczone 67

drugiej cukinii, Pozostałą cukinię starłam i przygotowałam siekane kotleciki z cukinią, na które przepis dodam Wam niebawem. 1-2 małe cukinie 1 jajko 1 op. skyru około 1/2 szkl. bułki tartej 2-3 łyżki tartego parmezanu pieprz cayenne zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku sól, pieprz Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich na pół (oby otrzymać(...)każdej takie „paluchy” jak widać na zdjęciu). Na głęboki talerzy wybijamy jajko, mieszamy z 1 łyżką skyru. Na płaski talerz sypiemy bułkę tartą oraz parmezan. Oprószamy szczyptą pieprzu cayenne i ziołami prowansalskimi, mieszamy. Każdy kawałek cukinii panierujemy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut

Smaki Na Talerzu
Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa 77

odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i ręką dokładnie mieszamy i rozcieramy. Kruszonką posypujemy wierzch bułek. Jagodzianki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 30 minut, aż lekko zbrązowieją. Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa Zobacz inne(...)przepisy na drożdżowe bułeczki na słodko: Bułki drożdżowe z serem białym Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Drożdżowe rogaliki z budyniem Artykuł Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Leniwe pierogi z bułką i owocami 69

Leniwe pierogi z bułką i owocami Leniwe pierogi z bułką i owocami to pyszny letni obiad i dla dużych i dla małych. Dla mnie to takie wspaniałe wspomnienie dzieciństwa i smak babcinej kuchni, tylko wtedy jadałam leniwe bez dodatku owców, tylko polane rozpuszczonym masłem z tartą bułką i z dodatkiem cukru oczywiście. Teraz postanowiłam to danie nieco urozmaicić i zmienić

Kulinarne przygody Gatity