Przygotowywanie ciepłych posiłków wegetariańskich lub wegańskich bywa czasem wyzwaniem. Z reguły zajmują one więcej czasu niż dania mięsne. Są jednak dania, na które warto poświęcić trochę czasu. Do takich należą falafele, czyli chrupiące i aromatyczne kulki z ciecierzycy. Przepis na klasyczne falafele publikowałam tutaj w drugim roku istnienia bloga. W tym roku podczas urlopowego wypadu ze znajomymi do Krakowa miałam przyjemność zjeść sałatkę z buraczanymi falafelami. To było niebo w gębie i wielka radość dla... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)