bułki - 33426 przepisów (strona:320/2229)

Bułki mleczne. 85

ciepłego mleka 60 g. cukru 25 g. drożdży 500 g. mąki 1/2 łyżeczki soli  1 jajko 50 g. masła  Dodatkowo: żółtko+łyżka mleka do posmarowania bułek  Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.  Ciepłe mleko wlać do miski. dodać cukier i drożdże.  Wymieszać i odstawić na 15 minut.  Wsypać mąkę, sól i dodać jajko(...)Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę.  Podzielić na 10 części.  Z każdej części uformować bułkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia.  Wierzch bułek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.  Tak przygotowane bułeczki zostawić na 15 minut do napuszenia.  Piec

Agusiowe smakołyki
Makaron z "pesto" z bułki tartej 78

otwierać, żeby jeść takie rzeczy.  W sumie nie jest takie złe, ale pod warunkiem, że zjecie na ciepło. Makaron może być z poprzedniego dnia, jak u mnie, a bułka tarta może być również tartym chlebem, bo i tak w wielu przypadkach jest w ten sposób podrabiana. Jak dobrze zakombinujecie, to dostaniecie okruszki za darmo z piekarni. Składniki: - makaron - bułka(...)tarta Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bułkę tartą podsmażamy i polewamy nią makaron

Kryzysowa Książka Kucharska
Kotlety ziemniaczane w waflu – tanie i pyszne danie 193

boczek i cebulę, a następnie wszystko razem wymieszać. Taki farsz rozsmarowujemy na waflach, które zwijamy w rulon i kroimy na plastry. Kolejnym krokiem jest obtoczenie kotletów w jajku i bułce tartej i ich usmażenie. Gotowe!   Składniki na kotlety ziemniaczane w waflu: 1 kg ziemniaków 300 g boczku wędzonego 2 cebule 5 płatów wafli kwadratowych (150 g) sól, pieprz(...)Panierka: 2-3 jajka bułka tarta   Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a skwarki nabiorą złotego koloru. Boczek odstawiamy, a na tej samej patelni smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, mielimy

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet ze śliwkami i pistacjami 188

Pasztet, który robię prawie zawsze według tego samego przepisu. Czasami tylko zmieniam rodzaj mięsa, zamiast bułki tartej daję na przykład kaszę manną, kombinuję z dodatkami. Te dodatki to te wszystkie fidrygałki pod postacią orzechów, śliwek, żurawin, nawet suszonych pomidorów i kaparów. Pod postem wrzucę Wam linki na inne pomysły na pasztet, rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie. Dziś chciałam(...)Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 duża marchewka (z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru garść suszonych

Kardamonovy
Jakie ciasta muszą znaleźć się na stole wigilijnym? 106

wykonania ciasta potrzebne będą: Warstwa makowa: 20 dag maku (musimy go sparzyć i trzykrotnie zmielić) 4 jajka 20 dag cukru 2 łyżki miodu Półtorej łyżki mąki pszennej Półtorej łyżki bułki tartej 2 dag rodzynek Łyżka posiekanych orzechów Warstwa serowa: 50 dag zmielonego, półtłustego sera 4 jajka 12 dag masła (musimy je roztopić, do ciasta dodajemy chłodne) Łyżka mąki ziemniaczanej(...)warstwy makowej. Oddziel białka od żółtek, a następnie żółtka utrzyj przy pomocy miksera z cukrem oraz miodem. Dodaj przekręcony przez maszynkę mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i łyżkę mąki pszennej. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek i wymieszaj z masą makową. Delikatnie wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną

Słodkie okruszki
PASZTET Z CUKINII 81

duża cebula 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 4 łyżki słonecznika  4 pełne łyżki kaszy manny lub mielonych płatków owsianych 4 jajka (M) 1 czerstwa bułka kajzerka  1 pęczek natki pietruszki (tylko listki) PRZYPRAWY: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki kurkumy WYKONANIE Cukinię myjemy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Umieszczamy w większej misce i lekko solimy. Odstawiamy na 15-30 minut, aż puści soki. Dokładnie odciskamy w dłoniach. Bułkę moczymy w wodzie lub mleko i gdy zmięknie, dokładnie odciskamy w dłoniach.  Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce, ale na małych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do odciśniętej cukinii

cool and minty
Pulpety w sosie koperkowym z fasolką szparagową 92

kolorów lata w kuchni. Proste danie podane z żółtą fasolką szparagową sprawia, że na chwilę przenosimy się do wakacji. Pulpeciki: - 50 dag mięsa mielonego - 1 jako  - 5 łyżek bułki tartej - 1 duża cebula drobno pokrojona - sól, pieprz Sos: - woda - 1 łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego  - 100 ml słodkiej śmietany  Dodatkowo: - 40 dag fasoli(...)szparagowej żółtej, świeżej lub mrożonej  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajo, drobno pokrojoną cebulę i ok. 3 łyżek bułki tartej. Dokładnie mieszamy o formujemy małe pulpety, obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano mięso. 2. Obsmażone na złoty kolor pulpety podlewamy wodą, dodajemy przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę

Apetyczna babeczka
Rustykalna krucha tarta z jabłkami i żurawiną 91

zimnego masła 1 duże jajko 6 dużych jabłek 1/2 szklanki surowej żurawiny 3 łyżki białego cukru płaska łyżeczka cynamonu czubata łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki mleka   Kruche ciasto możemy wykonać na dwa sposoby – w rękach albo w robocie kuchennym. W pierwszej wersji wsypujemy mieszankę(...)lodówki, układamy na papierze do pieczenia – będzie łatwiej potem wszystko przenieść na blachę, i rozwałkowujemy na mniej więcej okrągły placek, grubości około 1-2mm. Na ciasto wysypujemy bułkę tartą, rozprowadzamy – zostawiamy jedynie 4-centymetrowy brzeg bez bułki, do zawinięcia. Jabłka i żurawiny mieszamy – zdążyły na pewno puścić lekko sok, i wysypujemy je na sam środek ciasta, odrobinę

Smaczna Strona
Zraziki dworskie 3220

Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Syty i przepyszny obiadek dla całej rodziny!       Składniki: ok 700g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku (lub pół szklanki tartej) 2 jajka przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie pół szklanki mąki do obtoczenia roladek 1 szklanka bulionu(...)ognia *** *** Pietruszkę drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Pomidory i pietruszkę dodajemy do farszu, mieszamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, namoczoną oraz odciśniętą bułkę (lub bułkę tartą) i przyprawy –do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 6 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Na mięsie

Blog z Apetytem
ZIOŁOWE TOSTY ŁUBINOWE (keto, LCHF, bez glutenu i laktozy, redukcja) 76

kolejnych etapach diety np. na redukcji. Wszystko jest tylko kwestią odpowiednich dodatków, które wpłyną na ostateczne makro całego posiłku. Polecam także moje inne przepisy na keto pieczywo np. keto bułki , keto bułki bez laktozy , tostowy chlebek kokosowy , chleb z patelni , razowy chleb bez pieczenia czy tosty serowe . Składniki – ziołowe tosty łubinowe 10 g mąki łubinowej 10 g łupin babki(...)mocy tostera, ale polecam dłużej je przytrzymać by skórka była bardziej chrupiąca. Osobiście formuję i polecam mniejszą a grubszą kromkę, którą następnie po upieczeniu można przekroić na pół jak bułkę. Gotowe ziołowe tosty łubinowe można przekroić, posmarować masłem, serkiem, pastą, podawać z ulubionymi dodatkami lub zrobić z nich kanapki albo tosty np. z serem, boczkiem lub kiełbasą i ponownie zapiec

Ola la LCHF
Przepis na domową kanapkę z kurczakiem teriyaki jak z Subwaya 58

Kanapka – domowy kurczak teriyaki, składa się z kawałków kurczaka, marynowanych w sosie,podawanych ze świeżymi warzywami i pieczywem. Wyborny smak smażonego udka z kurczaka w połączeniu z chrupiącą bułką i warzywami, jest genialnym pomysłem na pożywne śniadanie, a także smaczny lunch w pracy. Print Przepis na domową kanapkę z kurczakiem teriyaki jak z Subwaya Jak przygotować domową kanapkę(...)kurczakiem teriyaki jak z Subwaya? Danie Przekąski Tagi kurczak, subway Czas przygotowania 1 hour Porcje 4 Author Magdalena Składniki 4 podudzia z kurczaka olej podłużne bułki 2-3 ogórki konserwowe 1 pomidor sos, np. ketchup, sos słodko -kwaśny z chilli, oryginalny sos subway (słodka cebula) Marynata 2 łyżki sosu sojowego 4-5 łyżek

ale Pysznie
Dlaczego burger to król fast foodu? 82

który wariant wybierzesz, gwarancja jest jedna – będzie pysznie. Bo jest prosty W burgerze nie ma czasu na filozofowanie i szukanie sensu życia. Ma być prosto i bez zbędnych udziwnień. Bułka, kotlet, dodatki i to wszystko. Po co utrudniać? Przecież tak idealne w swojej formie danie nie potrzebuje żadnych ekwilibrystycznych wygibasów kulinarnych . W końcu w prostocie siła. Bo jest szybki(...)konsumpcji. Bo można zamówić frytki Burger jak to burger – jest zawsze dobry. Co jednak powiesz na wzbogacenie tego pysznego dania o chrupiące frytki, które dopełnią swoim niesamowitym smakiem świeżą bułkę i soczysty kotlet? Niektórzy zamiast frytek z tradycyjnych ziemniaków wolą bataty, by przełamać słoność dania słodyczą tej specyficznej odmiany znanych nam dobrze kartofli. Bo bez wyrzutów sumienia można napić się

ale Pysznie
Sprawdzone pomysły na szybki obiad 104

naszej patelni i mieszamy wszystko razem. Po krótkim czasie nasz  szybki obiad  jest gotowy do konsumpcji.  Smacznie, zdrowo, kolorowo — czyli szybki obiad z brokułem w bułce tartej! Czy na  obiad  zawsze musi być coś tłustego albo mięsnego? Oczywiście, że nie! Poniżej prezentujemy  pomysł na obiad  w stylu wegetariańskim, który usatysfakcjonuje nawet tych najbardziej(...)wymagających. Danie doskonale sprawdzi się również jako dodatek do nieco większej potrawy, uzupełniając ją o elementy warzywne. Do przygotowania tego  szybkiego obiadu  potrzebować będziemy brokuły oraz bułkę tartą. Przepis stosujemy w proporcjach jeden brokuł na 4 łyżki bułki. Na taką ilość potrzebujemy również 3 łyżki masła oraz odrobinę soli dla uwydatnienia całości. Brokuł myjemy i dzielimy na mniej

Alle Dobre!