bułki - 33426 przepisów (strona:329/2229)

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami 61

tego nie doszło. Przed wyłożeniem mieszanki truskawkowo-rabarbarowej na rozwałkowane ciasto, posypcie je mąką migdałową (tak radzi David) albo, jeśli akurat nie macie jej w kuchni – bułką tartą . Oba te produkty wchłoną nadmiar soków puszczanych przez owoce i albo nic w ogóle nie wycieknie z Waszego ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku. Sprawdź(...)rabarbaru 300 g truskawek sok z ½ cytryny 130 g cukru 1½ łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki mąki migdałowej (albo bułki tartej) Dodatkowo 1½ łyżki masła 1 łyżka grubego cukru Kroki Ciasto Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę

Na-talerzu.pl
młoda kapusta w tartej bułce z patelni... 76

Składniki: kapusta młoda 1 główka nie duża, tarta bułka 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Z kapusty usunąć brzydkie liście wierzchnie, kapustę kroić razem z głąbem (będzie trzymał kapustę) na plastry nie za grube, włożyć(...)miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, cedzakiem wyjąć na durszlak do odcieknięcia wody. Na talerz wsypać tartą bułkę, w misce dobrze rozbić jajka, mleko, paprykę słodką, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kucharka. Porcje kapusty maczać z każdej strony w jajku, obtaczać w tartej bułce. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Ferricelli al Rafano 61

makaronu z chrzanem, smacznego. PS. Danie sprzed szpitalnej przygody. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ferricelli 400 gram Biała kiełbasa Cebula 1-2 sztuki Pomidory San Marzano 1-2 puszki Bułka tarta kilka dobrych łyżek Oliwa z oliwek kilka łyżek Świeży tarty chrzan Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Ferricelli al Rafano Po pierwsze podpiecz bułkę tartą(...)pomidory się rozpadną. I teraz to już z górki. Dodaj makaron bezpośrednio z rondla z odrobiną wody oraz kiełbasę. Grzej i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec nałóż, posyp bułką tartą i oczywiście dodaj mistrza tego dania, czyli świeżo starty chrzan, który to w tym regionie zastępuje ser. Smacznego. Zapraszam Cię również do obserwowania mojego 🅘🅝🅢🅣🅐🅖🅡🅐🅜🅐 , gdzie oczywiście znajdują się

RafalCook
Kotlety z kurczaka w serowej panierce 67

Składniki: Filet z kurczaka 3  Ser twardy 75 g ( u mnie parmezan) Bułka tarta 3/4 szklanki Śmietana łyżka Jajka 2 Mąka pszenna Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Filet przekroić na dwie lub trzy części w zależności od grubości fileta. U mnie kotlety o grubości do 1 cm. Z każdej strony doprawiamy solą oraz pieprzem. Wymieszać starty parmezan(...)bułką tartą. Na talerz wsypać mąką do otaczania. W osobnej miseczce wymieszać jajka ze śmietaną.  Kotlety obarczać w kolejności mąka, jajka, parmezan z bułką tartą.  Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam

Kulinarne przygody
Pieczeń rzymska z jajkiem. 50

Można ją podać na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki.  Bardzo polecam. Spróbujcie.  Składniki: 800 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 jajko surowe 1 bułką kajzerka  1 cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku 1 pełna(...)marchewkę utartą  na drobnych oczkach, smażyć 2-3 minuty często mieszając.  Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze kilka sekund.  Następnie odstawić do wystudzenia.  Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski dodać jajko, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulkę  z marchewką, przyprawy i koperek.  Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać chwilę ręką.  Doprawić jeszcze

Agusiowe smakołyki
Mięsne kulki w occie 62

udanym spotkaniom. Do tak zacnego grona warto dołączyć mięsne kulki w occie – poza walorami smakowymi, mają tajemną moc – wydłużają życie na imprezie Składniki: 1 kg mięsa mielonego bułka tarta 2 jajka szklanka octu 2 cebule ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso wrzucamy do sporej miski, w której będzie nam się wygodnie wyrabiało masę. Dodajemy(...)jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiamy do czasu aż powstanie jednolita masa, która nie klei się do rąk. W razie potrzeby dodajemy bułki tartej. Następnie formujemy kulki o średnicy ok 2 cm lub mniejsze. Przygotowanie zalewy rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Następnie wlewamy do garnka 5 szklanek wody i 1 szklankę octu i dodajemy 1 liść laurowy

Kulinarna Patilogia
Szybki jabłecznik 62

zawsze wychodzi Składniki: 1,5 kg kwaskowatych jabłek 500 g mąki 250 g margaryny 4 żółtka 200 g cukru 1 łyżka śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta Przygotowanie: Masa jabłkowa : Zaczynamy od przygotowania masy jabłkowej, tak aby zdążyła troszkę przestygnąć. W tym celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni. Na koniec dodajemy(...)leżącą w mące na jak najmniejsze kawałki. Dzięki temu tłuszcz równo rozłoży się w cieście i łatwiej wam będzie je zagnieść. Blachę trzeba natłuścić, wyłożyć papierem lub i obsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wykładamy spód i boki blaszki. Metoda dowolna. Ja kiedyś wrzucałam cały kawałek ciasta na środek blaszki i rozprowadzałam ręką od środka do zewnątrz. Teraz wałkuję ciasto

Kulinarna Patilogia
Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 59

zrobić? Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego (niezbyt chudego) 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek szklanka mleka czerstwa bułka kilka plasterków boczku surowego wędzonego 2 ugotowane jajka, 2 ogórki kiszone (twarde) Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. W małej miseczce moczymy czerstwą bułke w mleku. Mielone(...)mięso wrzucamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę, odciśnietą z mleka bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Mięso przyprawiacie tak jak lubicie na ostro lub łagodnie. Masa nie powinna być ani zbyt „zbita” ani za „luźna”. W razie potrzeby możecie dodać wody lub bułki tartej. Właściwa konsystencja jest wtedy, kiedy masa nie przykleja

Kulinarna Patilogia
Bakłażan panierowany z sałatką z pomidorów 51

idealnym daniem na taką okazję. Smaczny, lekki i nie zawiera ani grama mięsa:) Składniki: 2 duże bakłażany 4 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa lub olej sól, pieprz, ocet balsamiczny Przygotowanie: Bakłażana myjemy i kroimy na 0,7 – 1,0 cm plastry. Każdy plasterek solimy i zostawiamy(...)suszymy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je z czosnkiem przeciśnietym przez praskę. (proporcje: na jedno jajko jeden ząbek czosnku). Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Każdy plasterek bakłażana obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce. Opanierowane plastry smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie. Tłuszczu dajemy tyle aby dno patelni było

Kulinarna Patilogia
Ciasto łabędzi puch 149

ŁABĘDZI PUCH – PRZEPIS SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru szczypta soli Krem: 750 ml mleka 100 g cukru 2 bułki kajzerki 100 g wiórków kokosowych 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Posypka kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki(...)pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 30-35 min (grzanie góra-dół). Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części. Przygotowujemy krem Bułki kajzerki rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Zalewamy 500 ml mleka oraz dodajemy 100 g wiórków kokosowych. Całość rozgniatamy widelcem, lub miksujemy blenderem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie

Przepiski.pl
Domowy pasztet 5357

BULION 1 kg pałek z kurczaka 2 liście laurowe 1 cebula 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki pęczek pietruszki DODATKOWO 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 2 jajka 1 bułka kajzerka 60 g masła sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie Pałki z kurczaka oczyścić ze skóry i umyć. Do garnka wlać 2 litry wody i umieścić w nim mięso. Całość zagotować(...)upływie czasu dodać marchewkę, opaloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz natkę pietruszki. Całość gotować przez 90 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem, do smaku.  Bułkę kajzerkę zalać przygotowanym rosołem, odstawić na kilkanaście minut, by zmiękła.  Cebulę pokroić w kosteczkę, wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Masło roztopić na patelni, przełożyć cebulkę i wątróbkę

Alle Dobre!
PIECZARKI W CHRUPIACEJ SEROWEJ PANIERCE 77

lubi pieczarki, proponuję spróbować prosty przepis na smaczną przystawką. Składniki: - 400 g pieczarek - 50g sera żółtego  - 3 jajka - 2 płaskie łyżki mąki  - 1/2 łyżeczki oregano - sól, pieprz - bułka tartą - olej do smażenia  Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oczyszczamy i pozbywamy się ich nóżek(możemy je wykorzystac np do przygotowania szybkiego sosu pieczarkowego) 2. Do miseczki lub głębokiego talerza(...)Dodajemy mąkę  4. Przyprawy: sól, pieprz i oregano - dokładnie mieszamy. 5. Na koniec dodajemy natarty, na drobnej jarzynowej tarce, żółty ser - mieszamy.  6. Do osobnego talerza wsypujemy bułkę tartą  7. Pieczarki maczamy dokładnie w masie serowo jajecznej, a potem obtaczamy w bułce tartej    8. Smażymy na nagrzanym, średnim ogniu, z obu stron. 8. Usmażone wykładamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pieczeń rzymska z pomidorkami 59

Wielkanoc. Z racji tego, że jest pyszna robię ją częściej, dodając różne dodatki Co nam trzeba? farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 300 g mięsa mielonego drobiowego 200g bułki tartej jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, suszonego oregano. czubata łyżka koncentratu pomidorowego dodatkowo: 5-6 pomidorków koktajlowych 4- 5 ugotowanych jaj W zależności jaką macie długą blachę. Możecie najpierw(...)sucho sprawdzić ile wam wejdzie. Dacie 4 na krótszą będzie wyższa pieczeń. bułka tarta i olej do natłuszczenia blaszki Robimy! Jajka gotujemy na twardo i obieramy i odcinamy końcówki – tylko czubki. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Można dorzucić posiekane końcówki jajek Smarujemy blaszkę olejem (ja spryskuje ) obsypujemy bułka tartą. Wykładamy na dno około połowy farszu. Następnie wzdłuż po środku

Latosiowydom
Bułeczki pszenne z sezamem 56

oprószonej mąką miski i odstawiamy na 1,5 -2 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, wyrabiamy dosłownie przez chwilę, a następnie odrywając po kawałku formujemy bułeczki. Bułki zostawiamy na blaszce do pieczenia na około 20 minut, aby podrosły, a następnie smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!