bułki - 33426 przepisów (strona:336/2229)

Szwedzkie klopsiki 63

obiad dla całej rodziny. Klopsiki po szwedzku w sosie smakują charakterystycznie dzięki gałce muszkatołowej i mielonemu zielu angielskiemu. Są łagodne, mięciutkie i soczyste dzięki dodatkowi namoczonej w mleku bułce. Często przygotowuje się je z mięsa wieprzowo-wołowego, ale wybierzcie swoje ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso(...)klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szwedzkie klopsiki, składniki: 500-600 g mielonego mięsa, duże jajko, cebula, 1-2 ząbki czosnku, ok. 1/2 szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ok. 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy sól

Lekcje w kuchni
Knedle ze śliwkami 70

ugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 1 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli kilkanaście śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 czubata łyżka tartej bułki 2 łyżki masła   Wykonanie Ugotowane ziemniaki zmiel lub przyciśnij przez praskę. Najlepiej, żeby były jeszcze ciepłe. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Ze śliwek usuń pestki (staraj się nie rozkroić(...)końca owocu), w miseczce wymieszaj cynamon z cukrem. Na suchej patelni na średnim ogniu upraż bułkę tartą, gdy będzie rumiana dodaj masło. Podgrzewaj, aż się znacznie pienić.  Odstaw. Z ziemniaków, mąki, jajka i soli zagnieć szybko ciasto. Gdyby było za luźne, dodaj trochę mąki. Jej ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ciasto podziel na 3 części, z każdej - na podsypanym

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Pleśniak ze śliwkami 548

kruszonką nie miało zakalca, pamiętajcie, by wymieszać śliwki ze skrobią ziemniaczaną, która doskonale wchłania nadmiar soku z owoców. Oprócz tego ułóżcie owoce skórką do dołu i posypcie ciasto bułką tartą.  Ciasto Pleśniak na dużą blachę może być przygotowane z dowolnymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe. Jeśli nie macie kakao, możecie zrezygnować z tego dodatku i podzielić ciasto na dwie(...)łyżeczki kakao beza: 3/4 szklanki cukru, 5 białek, nadzienie: 600 g śliwek (waga po wypestkowaniu i pokrojeniu) łyżka skrobi ziemniaczanej, 1/2 lub 3/4 łyżki cynamonu, kilka łyżeczek bułki tartej Ciasto Pleśniak ze śliwkami, przygotowanie: Przygotować ciasto: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę

Lekcje w kuchni
Bruschetta do piwa 68

minut Kraj Pochodzenia – Włochy – Polska – Meksyk Kalorie na porcję – 870 Białko – 28 Węglowodany – 87 Tłuszcze – 211 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Bułka Ciabatta – 3 kawałki Pomidor – 1 sztuka Świeża bazylia – kilka listków Czosnek – 1 ząbek niezbyt duży Ocet balsamiczny – 5 ml Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście(...)uwaga, może być Ricotta lub Mozzarella u mnie padło na serek wiejski 😉. Wyłóż go do miseczki. Szczypiorek drobno posiekaj, wymieszaj z serkiem, dopraw solą i pieprzem. Gotowe. W międzyczasie bułki pomaluj oliwą z oliwek i połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika pod grill na jakieś 5-7 minut, aż się pięknie zarumienią. Po czwarte obierz awokado

RafalCook
SMACZNE FRYTKI Z CUKINII Z PIEKARNIKA + FILMIK 151

panierce, zapieczone w piekarniku. Jest to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu.  SKŁADNIKI :  2  młode cukinie  3 jajka + 1/4 szklanka mleka 1 szklanka bułki tartej (zwykłej lub panko ) 1/2 szklanka tartego parmezanu 1/2 szklanka mąki pszennej  + sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE :   Cukinię tniemy na w słupki, następnie przekładamy(...)miski i opruszamy cała mąką, dodajemy sól i pieprz, lekko je potrząsamy aby mąka pokryła cukinię.  W misce mieszamy jajka z przyprawami. Bułkę tartą mieszamy z parmezanem.  Kawałki cukinii panierujemy w jajku i bułce tartej.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko skrapiamy olejem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
KOTLETY JAJECZNE Z CUKINIĄ 90

ogórkiem małosolnym, a mąż z ketchupem. W sumie to tego dania pasuje wszystko 😉  Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 cebula 1 mała cukinia 1 jajko surowe bułka tarta olej do smażenia sól pieprz ziołowy majeranek słodka i ostra papryka posiekany koperek lub natka  Wykonanie: Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno, przesmażamy na oleju(...)Cukinię ścierany wraz ze skórką na tarce. W misce łączymy ze sobą starte jajka, przesmażoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, surowe jajko, przyprawy, zieleninę i 2-3 łyżki bułki tartej. Mieszamy masę dokładnie wyrabiając rękoma w celu połączenia się wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy nieduże kotlety. Każdy obtaczamy z bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju

Walijskie Pichcenie
Kotlety z kurczaka po hawajsku z ananasem i żurawiną 57

smaku: sól (szczypta na każdą stronę kotleta) świeżo zmielony pieprz czarny (szczypta na każdą stronę kotleta) 3 ząbki czosnku Panierka. 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi). Kotlety z kurczaka po hawajsku z ananasem i żurawiną – sposób wykonania. Do przygotowania potrawy z kurczaka potrzebować będziemy: ostrego(...)oraz pieprzem. Do głębokiego talerza wbijam 2 jajka i rozbełtuję za pomocą widelca. W drugim, płaskiem talerzu umieszczam pół szklanki mąki pszennej. Do trzeciego, płaskiego talerza wsypuję pół szklanki bułki tartej. Kotlety z kurczaka obtaczam w mące, następnie w jajku i ostatni raz w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię dodaję tłuszcz (u mnie smalec gęsi) i smażę kotlety

Ania gotuje
Kotlety po hawajsku z piekarnika. 68

jakie będą nam potrzebne: – 4 piersi z kurczaka – przyprawa do kurczaka – 4 plasterki ananasa z puszki – 4 gube plasterki sera żółtego – sól, pieprz – bułka tarta do obtoczenia – mąka do obtoczenia – 2 jajka Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pierzem i przyprawa do kurczaka. Mąkę i bułkę tartą wsypujemy na osobne(...)talerzyki. Jajka rozkłócamy. Pierś z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, w jajku a na koniec w bułce tartej. Piersi z kurczaka umieszczamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyliśmy pergaminem. Na każdą pierś kładziemy po plasterku sera i plasterku ananasa. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy mięso przez 40 minut. Niesamowite, delikatne kotlety po hawajsku z piekarnika

Zdrowy Styl Joanny
Schabowe pod cebulką 91

cebule ·        10 łyżeczek musztardy sarepskiej ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Mięso myjemy, osuszamy, kroimy(...)plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą i z każdej strony smarujemy cienko musztardą. 2.   Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy na półmisku. 3.   Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy obraną, pokrojoną w krążki cebulę

Kulinarna Chwila
Japońska panierka panko. Bardzo łatwo samodzielnie przygotujesz ją w domu. PRZEPIS 293

przygotowując ją samodzielnie, sprytnie wykorzystasz czerstwe pieczywo. Można obtoczyć w niej mięso, ryby albo owoce morza, zawsze wychodzi pysznie. Pochodząca z Japonii panko jest znacznie grubsza od zwykłej bułki tartej, dzięki temu panierka wygląda naprawdę apetycznie i jest bardzo chrupiąca. Zazwyczaj używamy jej do obtoczenia różnych przysmaków w azjatyckim stylu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić w niej(...)bardzo suche. Jak zrobić panierkę panko? Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miksera i rozdrabniaj do chwili, aż kawałeczki będą miały wielkość około 3-5 mm. Rozdrobnioną bułkę wysyp na blaszkę, lekko spłaszcz dłonią, następnie przemieszaj i włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyciągnięciu nie przykrywaj, przestudź, następnie używaj do panierowania tak jak zwykłą

Kulinarna Polska
Pulpety z indyka w sosie koperkowym 73

mozzarella w kostce: 125 g jajko: 1 szt. czosnek: 1 ząbek cebula suszona: 1 łyżka natka pietruszki suszona: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku opcjonalnie bułka tarta Na sos koperkowy: masło: 2 łyżki mąka pszenna: 1,5 – 2 łyżek mleko: 0,5 litra pęczek koperku sól i pieprz do smaku Pulpety z indyka w sosie koperkowym przepis Przygotowanie(...)misce wymieszaj mielonego indyka i posiekaną mozzarellę. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną pietruszkę, cebulę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrobiona masa nie powinna potrzebować bułki tartej. Jeśli jednak masa okaże się nieco płynna, dodaj nieco bułki tartej. Następnie formuj ładne, okrągłe klopsiki i ułóż w lekko przesmarowanym olejem naczyniu do zapiekania. Przykryj i wstaw

Kuchnia Na Wypasie
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 84

proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na bezę 5 białek 220 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju ok 800g śliwek 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite(...)papierem do pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą. Białka miksujemy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej

Pomysłowa kuchnia