bułki - 33926 przepisów (strona:312/2262)

Rosół i pasztet z gęsi 36

żadnych dodatków. Odlałam około 1 litra rosołu zagotowałam w oddzielnym garnku i sparzyłam wątróbkę przez 5 minut, którą wyjęłam z rosołu dodałam do mięsa a w pozostałym rosole namoczyłam bułki 4. Następnego dnia zdjęłam z rosołu tłuszcz / rosół nocował w lodówce / i dodałam do wcześniej oddzielonego od kości mięsa. Warzyw nie dodawałam do pasztetu.  5. Masę mięsną zmielona 3krotnie(...)łącznie z bułką dokładnie wyrobiłam  dodając na koniec ubitą pianę z białek. Wyłożyłam do foremek i rozłożyłam na wierzch masy wcześniej zmielone podgardle,. Można też pokroić podgardle albo słoninę w paski i ułożyć na wierzch  masy mięsnej Pasztet Do masy mięsnej zmielonej trzykrotnie łącznie z bułką dodałam Tłuszcz zebrany z rosołu 4 żółtka jaj Około 1 łyżeczki gałki

Leśny Zakątek
Domowy prosty hamburger 44

Domowy, pyszny i pełen smaku. Polecam. Taniej i smaczniej! To taki domowy drwal Co nam trzeba? Ja robię 4 sztuki 4 bułki hamburgerowe duże (gotowe 4-paki są) 4 kotlety wołowe do hamburgera (są 2 paki) rukola żurawina w słoiku Camembert x 2 opcjonalnie: 4 plasterki boczku dowolne sosy: ketchup, majonez itp Robimy! Na patelni grillowej/ w piekarniku/ dowolnie Podpiekamy(...)nasze bułeczki i kotlety Ja kotlety robię na patelni grillowej, bułki w piekarniku Na patelni podgrzewam także camemberty, by były w środku lekko płynne. Przekrawamy je, aby były 4 krążki Na każdą bułeczkę na spód polewam sosem z żurawiny i kładę rukolę. Na nią wykładam kotleta i polewam trochę ketchupem. Następnie idzie camembert (i lekko podsmażony boczek jak ktoś

Latosiowydom
Domowy prosty hamburger 38

Domowy, pyszny i pełen smaku. Polecam. Taniej i smaczniej! To taki domowy drwal Co nam trzeba? Ja robię 4 sztuki 4 bułki hamburgerowe duże (gotowe 4-paki są) 4 kotlety wołowe do hamburgera (są 2 paki) rukola żurawina w słoiku Camembert x 2 opcjonalnie: 4 plasterki boczku dowolne sosy: ketchup, majonez itp Robimy! Na patelni grillowej/ w piekarniku/ dowolnie Podpiekamy(...)nasze bułeczki i kotlety Ja kotlety robię na patelni grillowej, bułki w piekarniku Na patelni podgrzewam także camemberty, by były w środku lekko płynne. Przekrawamy je, aby były 4 krążki Na każdą bułeczkę na spód polewam sosem z żurawiny i kładę rukolę. Na nią wykładam kotleta i polewam trochę ketchupem. Następnie idzie camembert (i lekko podsmażony boczek jak ktoś

Latosiowydom
Tofu dla początkujących: jak je przygotować? Sprawdź nasz poradnik! 43

przekrójcie wzdłuż na pół, tworząc szerokie plastry. Czosnek zetrzyjcie na drobnej tarce, wymieszajcie z olejem sezamowym oraz imbirem, tworząc aromatyczną marynatę, którą posmarujcie plastry tofu. W osobnej misce wymieszajcie bułkę tartą z kurkumą, ziarnami sezamu i odrobiną soli. Na płaskim talerzu roztrzepcie jajka, a w kolejnych przygotujcie mąkę i mieszankę z bułką tartą. Zamarynowane tofu panierujcie w kolejności: mąka, jajko(...)bułka tarta z sezamem. Następnie smażcie je na rozgrzanym oleju, aż stanie się złociste i chrupiące. Po usmażeniu odsączcie tofu na ręczniku papierowym. Tofu z kurczakiem po tajsku Tofu to opcja tylko dla wegan? Niekoniecznie! Przełamujemy ten stereotyp ostatnią pozycją w zestawieniu – kurczakiem po tajsku! Piersi z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie przyprawą do kurczaka i odstawcie

kuron.com.pl
Roladki z cukinii z fetą i suszonymi pomidorami 59

Przygotowanie rolady z cukinii jest bardzo proste! Startą na tarce cukinię należy wymieszać z solą, odstawić na 15 minut, a następnie odcisnąć. Kolejno cukinię mieszamy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, bułką tartą i olejem. Całość wykładamy na papier do pieczenia, rozsmarowujemy i pieczemy. Następnie na placek z cukinii nakładamy farsz i zwijamy w roladę, po czym całość jeszcze chwilę zapiekamy. Dokładny(...)Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia/gotowania: 35 min Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 500 g cukinii 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju 100 g pieczarek 100 g sera feta 6 szt. suszonych pomidorów z oleju 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) przygotowanie Umytą cukinię zetrzyj na dużych oczkach

Via Gusto
Kopytka warte milion! Koniecznie do wypróbowania! 50

lubi kopytek – puszystych, miękkich kluseczek, które rozpływają się w ustach? Tradycyjnie podawane z masłem i zrumienioną tartą bułką, są prawdziwym klasykiem polskiej kuchni. Ale czy próbowaliście kiedyś kopytek z migdałowym twistem? Jeśli nie, czas to zmienić! Oto przepis na kopytka migdałowe, które są proste do przygotowania, a smakują jak milion dolarów. Kopytka migdałowe – klasyka w nowym, orzechowym wydaniu! Zapomnij(...)bułce, spróbuj migdałów – kopytka, które zachwycają! Kopytka z migdałami to nowoczesna wariacja na temat klasycznego dania, które zna każdy z nas. Tradycyjnie serwowane z masłem i tartą bułką, zyskują zupełnie nowy wymiar dzięki chrupiącym, zrumienionym migdałom. To połączenie prostoty i finezji, które sprawia, że zwykły obiad staje się luksusową ucztą. Dlaczego warto wybrać kopytka migdałowe? Migdały nadają im wyjątkowego smaku

codojedzenia
Kotlety mielone z indykiem 46

pyszne, mozaikowe kotlety.       Składniki:    -80 dkg fileta z piersi indyka    -60 dkg mielonej łopatki    -2 jajka    -2 czerstwe bułki    -sól, pieprz ziołowy    -cebula granulowana    -czosnek granulowany    -harissa    -mąka pszenna gruboziarnista do panierowania    -olej do smażenia Bułki moczymy(...)odciskamy. Filet kroimy w kostkę. Łączymy mięso z indyka z mięsem mielonym z łopatki, dodajemy bułki, przyprawy, jajka i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety wilgotnymi dłońmi, panierujemy w mące i smażymy kilka razy obracając. Smacznego

Maminek kulinarny
Kotleciki curry 85

fileciki z kurczaka 1 jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy curry 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu ok 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia     *** Filety kroimy w cienkie plastry, około 0,5 cm *** *** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt oraz mąkę. Wsypujemy przyprawy: curry, sól i pieprz *** *** Całość(...)dokładnie mieszamy *** *** Do marynaty przekładamy pokrojone mięso, delikatnie mieszamy i odkładamy całość na około 1 godzinę *** *** Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą. Mięso kolejno nakłuwamy widelcem, przekładamy do drugiej miski i panierujemy w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotleciki *** *** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na mocno rumiano *** *** Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Bułki do hot dogów przepis 51

rzepis na 6 sztuk przepysznych domowych bułek do hot dogów. Dałam mąkę orkiszową typ 550.  SKŁADNIKI: 500 g mąki  50 g miękkiego masła  1 łyżka miodu akacjowego / cukru  1 łyżeczka soli  230 ml mleka  100 ml wody 2 czubate łyżki mleka w proszku  1 jajko 20 g świeżych drożdży  PRZYGOTOWANIE: Do miski(...)Dłuższy bok ma mieć 15-17 cm zroluj ciasto dłuższym brzegiem w tzw."palucha". Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj pozostałe bułeczki i zroluj w podłuzną bułkę. Ułóż bułki w znacznej odległości od siebie na blasze. Odstaw do wyrośniścia pod ściereczką na 30-40 minut. Wyrośnięte posmaruj roztrzepanym jajkiem i jeśli chcesz jakimiś nasionami. Ja wybrałam sezam

AZgotuj!
Krewetki w tempurze 43

krewetek parzonych 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżka mąki kukurydzianej 1 jajko 100 ml zimnej wody sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego bułka tarta do panierowania olej do smażenia sok z połowy cytryny Krewetki oczyszczamy, jeżeli są w skorupkach to obieramy je. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników, dobrze mieszamy . Maczamy krewetki(...)panierujemy w bułce tartej, układamy na tacy.  Rozgrzewamy olej i partiami smażymy na złoty kolor. Usmażone krewetki układamy na sałacie . Ja podałam na mieszance sałat, troche pomidora, mogą być koktailowe, i dwie mandarynki podzielone na cząstki. sałatkę skropiłam oliwą i posypałam lekko solą i pieprzem. Po ułożeniu krewetek wszystko skropiłam sokiem z cytryny.   Całość można podać

Gotowanie jest łatwe
Krokiety świąteczne 84

czosnkowym. Do przygotowania farszu można użyć mięsa, które zostało nam z poprzedniego obiadu.     Składniki: ok 10-12 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: Mięso gotowane, pieczone lub smażone 200g kapusty kiszonej 1 cebula ok 100g pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir liść laurowy, ziele(...)całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście *** *** A następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Pulpety rybne w sosie chrzanowo-koperkowym 42

wychodzi ogromna porcja pulpetów. My jedliśmy je przez 2 dni około 700 g miruny lub dorsza 1 większa cebula 1 kajzerka + mleko do namoczenia 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej 1 l bulionu warzywnego 1 listek laurowy 3/4 szkl. śmietanki 30% około 1/3 szkl. zimnej wody 1 łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki posiekanego koperku 3-4 łyżeczki chrzanu(...)słoiczka (lub wg smaku) 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Kajzerkę zalewamy w miseczce mlekiem, odstawiamy na około 20 minut do namoczenia (w połowie czasu przewracamy bułkę na drugą stronę). Cebulę oraz rybę kroimy na mniejsze części, przepuszczamy, wraz z odciśniętą kajzerką, przez maszynkę do mielenia. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około

Smaki Na Talerzu
Pasztet z mięsa z rosołu 318

łyżeczka słodkiej papryki  1/2 łyżeczki ostrej papryki  sól, pieprz  1 cebula  2 ząbki czosnku  majeranek  ziele angielskie  liść laurowy  1 łyżka bułki tartej  Sposób przygotowania:  1. Mięso z rosołu zmielić w maszynce lub zblendować razem z marchewką i pietruszką.  2. Cebulę posiekać, mocno zarumienić na niewielkiej ilości oleju(...)Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, warzywami oraz przyprawami i bułką tartą. Dokładnie wymieszać.  4. Małą foremkę posmarować olejem, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną na pasztet. Wyrównać. Wierzch oprószyć majerankiem, wyłożyć 3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego.  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 60 minut.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Burger Historia i Pochodzenie 50

odpowiadało potrzebom tamtych czasów. Wraz z falą niemieckich emigrantów przepis na Hamburg steak dotarł do Stanów Zjednoczonych. W nowym świecie zaczął on ewoluować. Kluczowym momentem było umieszczenie kotleta w bułce – pomysł ten miał związek z potrzebą wygodniejszego jedzenia, szczególnie dla pracowników fabryk i podczas targów, gdzie danie musiało być szybkie i łatwe do zjedzenia w ruchu. Amerykański sukces burgera Pierwszy(...)burger, jaki znamy dzisiaj, pojawił się prawdopodobnie na przełomie XIX i XX wieku. Do dziś trwa debata, kto jako pierwszy serwował Hamburg steak w bułce, ale wiemy, że popularność zyskał w latach 20. XX wieku dzięki rozwojowi sieci fast foodów, takich jak White Castle. Wkrótce burger stał się czymś więcej niż tylko jedzeniem. Stał się symbolem Ameryki, kultury masowej

RafalCook
Uszka wigilijne z grzybami 63

łyżeczki soli Składniki na farsz: 250 g suszonych grzybów (np. borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) Jak zrobić uszka: Farsz: Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Następnie odcedź je. Pamiętaj – zachowaj wodę z moczenia(...)posiekane grzyby i smaż razem przez kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku, szczypiorkiem. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, możesz dodać łyżkę bułki tartej, aby go zagęścić. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia przed nadziewaniem uszek. Zimny farsz można zamrozić by czekał gotowy do świąt. Dzień przed planowanym lepieniem uszek – wyjmujemy farsz z zamrażarki

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania