zacząć dzień od pysznego śniadania. Chrupiąca bułka, jajko i szczypiorek, mniam! Szkoda, że na tego typu śniadanie mogę sobie pozwolić tylko 2 razy w tygodniu. Ale inaczej nie byłyby takie wyjątkowe. Super rozwiązanie dla osób, które nie lubią śniadań na słodko, a znudziły im się zwykłe kanapki. JAJKO ZAPIEKANE W BUŁCE Składniki: - 1 bułka - 1 jajko (najlepiej rozmiar(...)plasterek wędliny (u mnie drobiowa) - plasterek pomidora - szczypiorek - szczypta startej mozzarelli - sól, pieprz Z bułki odciąć "czubek" i wydrążyć środek. Włożyć plasterek wędliny, pomidora, wbić jajko, posypać solą, pieprzem, szczypiorkiem oraz serem mozzarella. Bułki ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach żółtko będzie płynne, a po 20 lekko
Zgrabne GotowanieBułki domowej roboty - takie puszyste, idealne do hamburgerów albo hot-dogów. Ich zrobienie nie jest trudne a jemy pieczywo bez żadnych polepszaczy czy sztucznych spulchniaczy. 12 dużych bułek jakie upiekłam wystarczyło dla kilku osób i była niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam parówki i dodatki. Taki domowy fast food to świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty(...)bloga Eweliny a bułki piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie" Wolisz bułki razowe ? Zobacz przepis na Bułki orkiszowe z orzechami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJuż bardzo dawno chodziły za mną domowe bułki. Kiedy zobaczyłam przepis na blogu daktyle w czekoladzie od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Niestety moje nie wyszły tak pięknie jak u autorki bloga, ale są na prawdę bardzo smaczne. Na pewno do nich wrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P Polecam! :) Składniki (na 4 bułki): Ciasto(...)Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. W czasie, gdy bułki rosną przygotowujemy masę do posmarowania wierzchu. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem. Gdy bułki urosną
Czerwona Porzeczkawykorzystać mięsko, które pozostało nam z poprzedniego obiadu lub na przykład z grilla albo zupy. Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: ok 20 dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (u mnie gotowana pierś z kurczaka i smażony plaster karkówki) pół główki młodej kapusty 1 cebula 1 marchew 1/3 szklanki(...)całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym
Blog z Apetytemwasze nie nosferatu Arek Gie Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka czosnku 1 cebula 3 łyżki oleju 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% 100 g smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, siekamy i przysmażamy na oleju(...)Bułkę zalewamy 100 ml zimnej wody, odstawiamy. Mięso wyrabiamy z czosnkiem, cebulą, bułką i śmietaną. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym smalcu
R'n'G Kitchenugotowane na twardo jajka: 3 – 4 szt. kasza manna: 3 łyżki natka pietruszki: 1 pęczek surowe jajko: 1 szt. sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów masło klarowane do smażenia Składniki na kotlety z pieczarek można delikatnie zmodyfikować. Kluczowe jest w tym wypadku, aby zachować odpowiednią konsystencję masy. Zbyt rzadka spowoduje, że kotlety mogą się podczas(...)dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aby manna zebrała nadmiar wilgoci. Wskazówka: Masa powinna mieć taką konsystencję, aby po obtoczeniu w bułce, bez problemu formować z niej kotlety. Jeśli zauważymy, że jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze nieco kaszy manny. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nabieramy łyżkę masy, obtaczamy w bułce tartej i formujemy
Kuchnia Na Wypasiekulki mac & cheese. 800 ml mleka 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 300 g tartego sera cheddar 50 g masła 30 g mąki pszennej Panierka: 150 g bułki tartej 3 małe jajka 50 g mąki pszennej Dodatkowo: 250 g makaronu kolanka 1/2 łyżeczka soli woda do ugotowania makaronu olej słonecznikowy do smażenia Do podania: sos salsa Kulki(...)lodówki, gdyż w momencie formowania powinien być zimny. W trakcie chłodzenia a przed włożeniem do lodówki można go także kilka razy przemieszać. Na trzy osobne talerzyki wsypać mąkę pszenną, bułkę tartą oraz wbić jajka, które dodatkowo roztrzepać widelcem. Zimny makaron nabierać łyżką, formować w kulki i układać na większym talerzyku. Kolejno każdą kulkę obtaczać w mące, strzepując jej nadmiar
MeCooksnietypowa pasta z ciecierzycy jest niezwykle smaczna i może z powodzeniem zastąpić tradycyjne pasty, takie jak pasta z tuńczyka czy sałatka z kurczaka . Może być idealnym nadzieniem do bułek , bagietek czy innego pieczywa, zwłaszcza jeśli lubisz domowe wypieki. Co ciekawe, choć pasta jest zrobiona głównie z ciecierzycy, to smakuje jak prawdziwa pasta z tuńczyka. To dzięki odpowiednio dobranym składnikom, które(...)cytryny 2 łyżeczki francuskiej musztardy odrobina śmietanki lub mleka roślinnego 2 łyżki suszonej żurawiny 2 – 3 łyżeczki winnego octu do smaku sól i pieprz do smaku Kanapka 2 bułki z ziarnami garść rukoli 8 plasterków świeżego ogórka Ciecierzycę rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać kapary i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać rozdrobnioną żurawinę, musztardę, tahini, ocet
codojedzeniabogatszy smak. Można je smażyć na małej ilości oleju lub wędzonej słoninie dla dodatkowego aromatu. Grillowanie Parówki grillowane nadają się idealnie na grillowe przyjęcia. Smakują wyjątkowo dobrze z chrupiącą bułką i ulubionymi dodatkami. Pieczenie w piekarniku Dla delikatnych, soczystych parówek, można je upiec w piekarniku. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i czas pieczenia, by osiągnąć upragniony efekt. Eksperymentowanie z różnymi metodami(...)smak. Chrzan – ostre chrzanowe dodatki pasują do parówek, dodając im pikantnego smaku. Oprócz sosów i marynowanych warzyw, parówki można serwować na wiele innych sposobów. Można podać je w bułce na styl hot doga lub w towarzystwie sałatki warzywnej jako zdrowszą alternatywę. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, jeśli chodzi o dodatki do parówek ! Jeśli chcesz zobaczyć wizualizację różnych dodatków do parówek
Ekscentryczny Parowarktóre skradło moje serce. To proste danie idealnie sprawdzi się na szybki lunch, imprezę ze znajomymi czy wieczór przed telewizorem. Film: Składniki na 4 porcje: 4 bułki z ziarnami 8 plastrów boczku 8 plastrów żółtego sera 1 pęczek szczypiorku z dymki 8 łyżeczek tartego chrzanu masło 1 pęczek szczypiorku z dymki Przepis: Bułki przekrajamy wzdłuż na pół(...)następnie każdą część bułki smarujemy masłem, na warstwie masła rozprowadzamy po 1 łyżeczce tartego chrzanu. Na wierzchu umieszczamy plaster boczku i żółtego sera. Tak przygotowane grzanki umieszczamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Grzanki zapiekamy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C, do momentu aż ser się roztopi. Opłukany szczypiorek drobno siekamy
Smakowite DaniaBardzo puszysta, lekka i pyszna w smaku drożdżówka z kruszonką to wypiek drożdżowy , który z powodzeniem serować można zarówno na deser jak i na śniadanie . Ta bułka drożdżowa smakuje pysznie podana sama bądź posmarowana masłem, kremem czekoladowym lub dżem. Przygotowanie ciasta drożdżowego na drożdżówkę z kruszonką nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednakże dość długo czekać musimy na jego wyrośnięcie. Warto(...)jest się zatem zdecydować na zrobienie tejże bułki drożdżowej przy weekendzie, czy to piątkowym popołudniem czy też w sobotę rano. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na drożdżówkę z kruszonką i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Drożdżówka Składniki na drożdżówkę z kruszonką. 8 g drożdży instant 700 g mąki pszennej
MeCookstyp720) 1/2 opakowania suchych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru trzcinowego/ miodu lub erytrytolu/ksylitolu 130 ml mleka bez laktozy 40 ml oleju jajo do posmarowania wierzchu bułki:1 łyżka mleka/ 1 łyżeczka miodu, ziarna dowolne PRZYGOTOWANIE : Podgrzać lekko mleko i rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać. Mąkę przesypać do miski a do mąki wlać mleko z drożdżami, dodać wybranu sposób(...)folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 72 g. każda. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Można też ułożyć je do tortownicy tak aby po wypieczeniu dały się odrywać. Wierzch
AZgotuj!sposoby są rewelacyjne. W podobny sposób możesz też przygotować kurczaka lub inne warzywa. Kurczak po upieczeniu zrobi się także miękki w środku no i soczysty oczywiście. Do panierki wykorzystaj bułkę tartą lub panko, jeśli masz możliwość kupić azjatycką panierkę panko. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(...)Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: 1 średniej wielkości kalafior pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub skrobi/mąki kukurydzianej) 1/2 szklanki mąki migdałowej 2/3 szklanki bułki tartej lub panko 2 łyżki sezamu 1 szklanka kefiru lub maślanki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka czosnku
nietylkopasta.plkorzeń 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 2 jaja 150 g mrożonych wiśni lub świeże w sezonie bułka tarta lub mielony len olej Przygotowanie: Udziec z indyka oczyścić z tłuszczu jeśli jest i pokroić w dość dużą kostkę. Na dno rondla wlać olej, rozgrzać, przełożyć mięso, posolić dodać(...)dusić razem. Mięso po ostygnięciu zmielić wraz z wątróbką. Do masy dodać jajka i rozmrożone i lekko odciśnięte z soku wiśnie. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułkę tartą formy. Wyrównać wierzch i posypać bułką tartą. Piec 60 minut w 200 stopniach
AZgotuj!jako dodatek, jest do nich nieograniczona. Pasują wszystkie! Wystarczy dobrać tylko swoje ulubione 😊 Składniki: -3 szklanki grochu lub fasoli -3 średniej wielkości ziemniaki -cebula - 2 jajka -tarta bułka -tłuszcz do smażenia -majeranek -pieprz -sól Groch lub fasolę zalać wrzątkiem, odstawić na 3 godziny, odcedzić. Zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odcedzić. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić(...)maszynce do mięsa. Dodać do ziemniaków, połączyć z cebulą, dodać jedno całe jajko i żółtko, łyżkę majeranku, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać masę, jeżeli jest zbyt luźna, dodać trochę bułki tartej. Formować małe kotlety, obtaczać w tartej bułce. Ostrożnie kłaść łopatką (łatwo pękają ) na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi sosami i surówkami
Kulinarne przemyslenia