bułki - 33426 przepisów (strona:312/2229)

Szarlotka z pianką – najlepsza, jaką jadłam! Jabłecznik ze śliwkami 114

kakao. Aby zrobić ciasto, przygotuj następujące składniki: mąka pszenna – użyłam krupczatki, ale może być również tortowa masło jajka cukier kakao śliwki jabłka cynamon cukier waniliowy sok z cytryny bułka tarta skrobia ziemniaczana Dokładny przepis oraz proporcje składników na ten jabłecznik ze śliwkami znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na ciasta z jabłkami: szarlotka z dżemem jabłecznik z orzechami(...)śliwek: 500 g śliwek 1,5 – 2 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki bułki tartej   Składniki na bezę do szarlotki: 4 białka 170 g cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej przygotowanie Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej

Via Gusto
Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) 64

ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu Panierka: pozostałe ciasto naleśnikowe 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia     *** Przygotowujemy farsz. Mięso obieramy z kości i mielimy (razem ze skórą) w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę(...)mięsa *** *** Do pozostałego ciasta naleśnikowego możemy dolać trochę mleka, jeśli jest zbyt gęste. Do jednej miski wlewamy ciasto, a do drugiej wsypujemy zmielone płatki i mieszamy je z bułką tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami *** *** Krokiety układamy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na rumiano *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis

Blog z Apetytem
Kotlety rybne 164

przygotować te pyszne kotlety rybne. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE Składniki 500 g fileta z dorsza 1 czerstwa kajzerka 1 jajko sól pieprz mleko do namoczenia kajzerki bułka tarta olej do smażenia Wykonanie Z filetów rybnych dokładnie usuwamy ości. Jeśli używamy mrożonej ryby, należy ją wcześniej rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody. Kolejno fileciki kroimy na mniejsze kawałki(...)następnie dokładnie ją odciskamy i przekładamy do naczynia z rybą. Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Jeśli nasza masa będzie zbyt rzadka, można dodać odrobinę bułki tartej. Z otrzymanej masy rybnej formujemy kuleczki, a następnie delikatnie je spłaszczamy, by uzyskać kształt kotlecika. Kolejno panierujemy w bułce tartej. Gotowe kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem

Alle Dobre!
Bułki z serem z chleba tostowego 64

Dzisiejsze bułki to bardzo szybka sprawa. Bierzemy chleb tostowy pszenny czy razowy, wycinamy dziurkę, nakładamy ser i prawie już gotowe. Potem wystarczy tylko upiec i teraz gotowe. Zajadamy na śniadanie czy jako deser do kawy pyszne bułki. Pomysł najzwyklejszy w świecie a smak wyborny. Chyba czas na pieczenie. Zachęcam, będzie smakowało. Bułki z serem z chleba tostowego - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mini pulpeciki w pomidorowym kremie 61

baza do tworzenia innych szybkich dań. To kto dziś przygotuje ze mną mini pulpeciki? Przepis na mini pulpeciki w pomidorowym kremie Składniki: 220 g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka suszonych płatków cebuli (zamiennie można dać pół małej zeszklonej cebuli) do smaku: 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki granulowanego czosnku 1 Zupa(...)Pomidorowa z Bazylią i Oliwą 400 g Pan Pomido olej do podsmażenia pulpecików Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, suszone płatki cebuli, przyprawy i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręką, następnie formuje małe pulpeciki jak orzech włoski. Rada: Jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy więcej bułki tartej. Pulpeciki podsmażamy z obu stron na oleju. Wlewamy naszą zupę krem

Słodkie okruszki
Kotlety devolay z mięsa mielonego 211

obiad. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 3-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego drobiowego 100g masła 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 3 jajka mąka bułka tarta 500ml oleju do smażenia szczypta soli szczypta pieprzu 1. Masło łączymy ze szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy posiekany czosnek i posiekaną natkę. Zawijamy w rulon i wkładamy na schłodzenia(...)dociskamy np. talerzem. Uformuje się nam kotlet. Schłodzone masło dzielimy na słupki. Następnie kładziemy słupek masła na mięso i zawijamy. 2. Roladki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie jeszcze raz w jajku i bułce. W miedzyczasie w małym garnku rozgrzewamy olej. 3. Kotlety smażymy po jednym lub dwa. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz zmniejszamy ogień i smażymy okolo

karolgotuje
Rybne kuleczki 93

pewnością przypadnie wam do gustu. RYBNE KULECZKI PRZEPIS Składniki 500 g filetów z białej ryby np. dorsza, mintaja 1 duże jajko 1 kajzerka 1 szklanka mleka 1 cebula bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. 2. Rozmrożone filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. 3. Filety, obraną cebulę i namoczoną bułkę zmielić(...)maszynce do mięsa. Dodać jajko i całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku. 4. Z powstałej masy formować kulki, następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym głębokim oleju. 5. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Artykuł Rybne kuleczki pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Klopsiki w sosie szpinakowym 60

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Klopsiki w sosie szpinakowym: Klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kajzerki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku bułka tarta do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Sos: 300 g szpinaku 150 g pieczarek 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietanki 30% 8 kawałków suszonych pomidorów(...)Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ręką wyrobić na jednolitą masę. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki. Przełożyć je na talerz wysypany bułką tartą. Klopsiki obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju rzepakowego. Przełożyć przygotowane klopsiki. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, pokroić

Danka Pichci
Zupa krem z dyni z maślanymi grzankami 56

rozgrzewające. Uwielbiam kuchnię za jej sezonowość. A teraz jest właśnie sezon na dynię. Polecam Wam taką pyszna zupę. Pachnie i smakuje obłędnie. Podałam ją z grzankami z domowej bułki i prażonymi pestkami słonecznika. Musicie mi uwierzyć wyszło pysznie. Korzystajcie z sezonowych przepisów. Pysznych inspiracji Wam życzę.     Potrzebujemy:    Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula(...)kanapkowego sól do smaku bulion według uznania ( ja dałam warzywny ) pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki suszona imbir mielony według uznania gałka muszkatołowa mielona według uznania Dodatkowo: ulubiona bułka ( u mnie domowa, może być również bagietka ) suszona natka pietruszki masło do smarowania pestki słonecznika ( według uznania )  Wykonanie pysznej zupy:   1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, kroimy

Izabelawkuchni
Krokiety z chleba tostowego 58

ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 kromki 6 chleba tostowego 3 łyżki 3 startej mozzarelli 2 2 ogórki kiszone 6 plastrów 6 szynki wieprzowej dobrej jakości 2 2 jajka bułka tarta olej roślinny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do talerza głębokiego wbij jajka, dopraw je solą, świeżo zmielonym pieprzem i roztrzep widelcem, aby miały jednolitą konsystencję. Na talerzu(...)płytkim wysyp bułkę tartą. Ogórki pokrój na cienkie plasterki, a plasterki szynki na takie części, żeby zmieściły się na kromce chleba tostowego. Mozzarellę zetrzyj na tarce albo pokrój w drobne paseczki. Z kromek chleba tostowego odetnij skórki, rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienko (wałkuj tylko wzdłuż jednego boku) i lekko zwilż wodą, aby były bardziej elastyczne. Na każdej kromce umieść

ProstePesto.pl
Kluski ziemniaczane - knedle ziemniaczane ze sliwkami 127

odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozciągać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule. Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 8 minut od wypłynięcia. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni. Knedle przed podaniem posypać zrumienioną bułką tartą, cukrem, cynamonem i polać stopionym masłem. 1 kg ziemniaków mączystych (typ C), 2 jajka, 350 g mąki pszennej(...)śliwek, najlepiej węgierek, sól, 100 g masła, cukier, cynamon, 2 łyżki tartej bułki

królestwo garów
Kanapka z mortadelą cytryną i Parmigiano Reggiano 72

przekąskę lub śniadanie. Historia panino sięga daleko w przeszłość, a jego popularność wciąż rośnie na całym świecie. Kanapka z mortadelą, cytryną i Parmigiano Reggiano Panino co oznacza – mała bułka – w języku włoskim to rodzaj kanapki, w której składniki są umieszczane pomiędzy dwoma kawałkami chleba. W przypadku panino mortadella limone e Parmigiano Reggiano ważnymi składnikami są mortadela limonka(...)regionalnej kuchni. Jest idealne na szybki i smaczny posiłek przez cały dzień. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego pysznego panino zachęcam cię do tego — na pewno nie będziesz rozczarowany. Składniki Bułka – najlepiej chrupiącą z góry i miękka w środku Mortadela – Włoska nie Polska 🙂 Parmigiano Reggiano – starty, nie mylić z Parmezanem Sok z cytryny Skórka z cytryny Rukiew wodna

RafalCook
Zapiekanki z pesto, pomidorami i mozzarellą 70

Teraz kiedy pomidory są najsmaczniejsze zróbcie je koniecznie. Pomysł na smaczny i szybki obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanki z pesto, pomidorami i mozzarellą Składniki 2 bułki, u mnie ciabatta 1-2 szt. duże pomidory 1-2 kulki mozzarelli 1 garść listów bazylii 1 garść świeżego szpinaku(...)migdałów 3 łyżki startego parmezanu 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Instrukcje Bazylię, rukolę, szpinak, migdały, parmezan oraz oliwę z oliwek dokładnie blendujemy Bułki kroimy na pół, smarujemy wcześniej przygotowanym pesto. Na wierzch bułki układamy pomidory oraz mozzarellę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C na około 20 min. Wierzch

To co lubię - gotuję i polecam
Drobiowe kotlety mielone po szwajcarsku 57

składniki i przygotujcie je sobie na obiad.  Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko opcjonalnie mała cebulka kajzerka + mleko do namoczenia sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia plasterki szynki  plasterki sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć osuszyć, oczyścić i zmielić (rozdrobniłam w blenderze). Można od razu zmielić z mięsem(...)mięsa dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodaję 1 łyżkę suchej kaszy manny lub bułki tartej. Odstawić na około 15-20 minut. 3. Z masy mięsnej uformować płaskie kotleciki, włożyć zwiniętą szynkę i ser w rulonik, uformować dokładnie kotlet, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć

Kuchnia domowa Ani
Mielona klasyka 60

mięsa wołowego. W jednej i drugiej wersji smakował wybornie 😋 Podany z tłuczonymi ziemniaczkami i ćwikłą z chrzanem stanowił smakowite trio 😊 Składniki: -500 g mielonej łopatki wieprzowej -1 bułka czerstwa kajzerka  -1 jajko -3-4 łyżki zimnej wody  -łyżka majeranku  -łyżeczka słodkiej papryki  -sól, pieprz do smaku -2 spore cebule -mąka  pszenna do obtaczania  -olej(...)smażenia   Bułkę na moczyć w zimnej wodzie do napęcznienia.  Do mięsa wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę i przyprawy, wyrabiać na pulchną masę. W trakcie wyrabiania dodać zimną wodę. Mięso po wyrobieniu  powinno być pulchne. Odstawić na pół godziny/godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w półplasterki. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej

Kulinarne przemyslenia