bułki - 33926 przepisów (strona:303/2262)

Knedle ze śliwkami 166

był mój pierwszy raz kiedy je robiłam, ale wyszły tak dobre, że postanowiłam się z wami podzielić przepisem.  Jedni jedzą je ze śmietaną i cukrem, drudzy z bułką tartą, a jeszcze inni z masełkiem i cukrem. Ja zrobiłam do knedli pyszną i aromatyczną posypkę. Może spodoba się Wam ten przepis.  Pozdrawiam i zapraszam.... Przepis: Składniki: (20 sztuk knedli(...)surowych ziemniaków (około 1 kg ziemniaków po ugotowaniu) 300 g mąki 2 jajka 2 szczypty soli 10 dużych śliwek lub 20 małych na posypkę: 200 g bułki tartej 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego 40 g masła 125 ml cukru brązowego Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gorące ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, odstawiamy

Mój pomysł na
Bułki marchewkowe na zaczynie 116

listopadzie Piekarnia Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia pysznych i bardzo słonecznych bułek z dodatkiemmarchewki. Przepis dla nas wybrała Kasia, Autorka bloga Posadzone i Zjedzone. Moje bułki mają cudowny kolor, ale zdecydowanie lepiej smakują niż wyglądają. Obstawiam, że będą to najbrzydsze bułki tej edycji piekarnii :) zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl

Polska Zupa
Sznycel wiedeński 207

być sprzedawane pod tą nazwą. Każdy inny to już tylko kotlet "po wiedeńsku" z oryginałem nie mający nic wspólnego. Sznycel powinien pochodzić z cielęciny z udźca cielęcego, panierowany w bułce tartej, usmażony na maśle klarownym, podany z dodatkiem plasterka cytryny. W Polsce sznycel wiedeński podawany jest, podobnie jak w Szwajcarii z sadzonym jajkiem. Idealnie usmażony kotlet ma luźną, pomarszczoną panierkę(...)Składniki: kawałki cielęciny pokrojone w 1-cm plastry jajko bułka tarta mąka sól masło klarowane, olej Wykonanie: kotlety rozbić na 3-4 mm płaty pod folią spożywczą rozbite mięso obtoczyć w mące, jajku, następnie w bułce tartej smażyć w sporej ilości tłuszczu potrząsając patelnią. To spowoduje, że skórka ładnie się pomarszczy i będzie odstawała od kotleta. Odwrócić kotleta na drugą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sznycel z kurczaka 295

szybki przepis na smaczny obiad. Zapraszam na przepis na sznycel z kurczaka ze staropolskim akcentem. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka Szczypta soli czosnkowej Sposób przygotowania: Do małej miseczki dodajemy zioła prowansalskie(...)dokładnie natrzeć przygotowana wcześniej marynatą. Tak przygotowane mięso przykrywamy folia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Jajko należy rozklepać i wymieszać z mlekiem. Na inny półmisek wysypujemy bułkę tartą. Kawałki kurczaka maczamy na przemian w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Smażymy z każdej strony, aż się kurczak zarumieni. Możemy podawać z frytkami, ziemniakami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
FITBURGERY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ 186

łyżeczki soku z limonki i oliwy. Dokładnie mieszamy.   DIP MAJONEZOWY : W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodajemy majonez i jogurt. Dokładnie mieszamy. BUŁKI kroimy na pół i lekko grillujemy lub krótko podgrzewamy w piekarniku. W ten sam sposób podgrzewamy też kotlety z kalafiora.  Na obu połówkach bułki rozsmarowujemy dip majonezowy. Na dolnej połówce(...)bułki układamy ciepłego burgera, a na nim plaster pomidora. Na górnej połówce rozsmarowujemy pastę z awokado. Składamy i podajemy

cool and minty
Bułki w stylu francuskim 207

Pszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać mąkę(...)razie konieczności dosypując mąki). Odrywać po kawałku i wyrabiać w dłoniach kulki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można przy użyciu drewnianego patyczka zrobić „przedziałek” w bułce. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 15-20 minut. Na dno piekarnika wstawić formę z wodą. Piec ok. 13 minut w temperaturze 230ºC

Bullio
Grahamki na podmłodzie 228

ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można naciągnąć każdy bok ciasta do środka, wówczas bułki będą bardziej puszyste. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Bułki ułożyć na posypanej mąką blaszce, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania. Bułeczki powinny mocno się(...)napuszyć. Każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać płatkami, u mnie jaglane. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 15-20 min do złotego koloru. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego! Grahamki na podmłodzie Grahamki na podmłodzie listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='10 g świeżych drożdży 100 g letniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej

moj przepis na
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 194

cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Wierzch migdałowy : 75 g masła 75 g cukru 75 g kremówki  200 g migdałów w płatkach Ponadto:  2 łyżki bułki tartej  szczypta cynamonu do posypania Wykonanie :  1. Tortownicę natłuścić. N tym etapie nie wysypujemy tortownicy bułką ponieważ ciasto nam się nie przylepi do brzegów 2. Mąkę przesiewamy z cukrem(...)mnie 26 cm . Resztę ciasta rozwałkować i podzielić na paski o szerokości ok.6 cm którymi będziemy wykładać boki tortownicy 7. Przed wyłożeniem masy na ciasto posypujemy spód równomiernie bułką tartą. Kolejno Wykładamy jabłka rozkładamy równomiernie. Wylewamy dosyć rzadką masę serową. Całość wstawiamy do piekarnika 175 st C (z termoobiegiem )lub 200 st C  i pieczemy przez

vaniliowoczekoladowa
Krokiety z kapustą i pieczarkami 169

naleśników ( przepis znajdziecie tutaj:  naleśniki na krokiety .) 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek olej lub masło 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 jajka  bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Wykonanie: 1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotujemy(...)trzepiemy razem z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie i czosnek granulowany)  Oczywiście wybór przypraw może być różny :)  8. W drugim talerzu wsypujemy bułkę tartą. 9. Każdy zwinięty naleśnik maczamy pierw w jajku a potem w bułce tartej.  10. Na rozgrzanej patelni smażymy krokiety z obu stron.  11. Krokiety gotowe do zjedzenia

Mój pomysł na
Kotlety z cukinii 191

jeszcze młoda. Kotlety można jeść na ciepło i zimno, jako dodatek do obiadu lub po prostu same. Mi smakują zawsze. :) Przepis:  Składniki: 2 małe cukinie mąka 3 jajka bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, tymianek.  Wykonanie: 1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy średniej grubości talarki. 2. Każdy talarek solimy(...)odstawiamy do czasu aż puszczą nadmiar wody (około 15 min)  3. w osobnych talerzach przygotowujemy, mąkę, bułkę tartą i jajka wymieszane z przyprawami.  4. Odsączone cukinie kolejno maczamy najpierw w mące, jajku i bułce tartej.  5. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.  Smacznego

Mój pomysł na
Kotlety mielone z serkiem topionym babci Basi 201

sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz.   Składniki : 30 dag mięsa mielonego, 1 cebula , 3/4 szklanki bułki tartej, serek topiony z szynką np. hochland w trójkątnych porcjach , Vegeta czerwona, sól,pieprz mielony, majeranek, tłuszcz do smażenia : smalec lub olej. Przygotowanie : Bułkę tartą namoczyć w 3/4 szklanki wody(...)vegetą , majerankiem , solą . Porcję mięsa uformować w kotlety, w środek włożyć trójkącik serka topionego i obtoczyć w mięsie, tak aby serek w całości był pokryty , a następnie obtaczamy w bułce tartej. Gotowe kotleciki smażyć na Gorącym tłuszczu po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Cukinia faszerowana mięsem z kruszonką 211

Wczoraj mama przygotowała nam na obiad cukinie faszerowaną mięsem z kruszonką z bułki tartej, mozzarelli i jajka. Składniki: 2 cukinie 0,5 kg mięsa mielonego  sól pieprz 2 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu 2 jajka 200 g startej mozzarelli 8 łyżek bułki tartej 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Mięso mielone smażymy na patelni, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą(...)czym cukinie dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy jedno jajko 100 g tartej mozzareli, oraz ketchup. Całość mieszamy i nadziewamy cukinię. Drugie jajko, łączymy z resztą mozzarelli, bułką tartą i oliwą. Powinna nam powstać kruszonka, którą posypujemy cukinię. Całość pieczemy w piekarniku w tem 180 stopni około 25 - 30 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą 172

obiad gotowy. Prosto i smacznie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 450 g fasolki szparagowej 1 płaska łyżka cząbru 100 g masła 1/2 szklanki bułki tartej szczypta cukru sól Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, wsypać sól (około 1 łyżki), cukier, cząber i wstawić na gaz. Gotować(...)małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 15-18 minut (od momentu zagotowania wody). Na dużej patelni roztopić masło, wsypać bułkę tartą, posolić i wymieszać. Podsmażać od czasu do czasu mieszając (około 3 minut), aż bułka tarta delikatnie się zarumieni. Następnie dodać odcedzoną fasolkę i wszystko wymieszać. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania