Trend na domowe pieczywo dotarł i do mnie.Potrzebowałam bułek pszennych do czegoś, co mi weszło w głowę i wyjść nie mogło, a co lada dzień pewnie też pojawi się na blogu :)Do piekarni nie pójdę, bo pada.Sama bym poszła, ale z 10-miesięczniakiem to już mi się nie chce nosa za drzwi wystawiać. Odganiam myśli o bułkach(...)wcześniej dostałam od znajomej kilka broszurek, a w nich m.in. "Domowy wyrób chleba".Zaczynam czytać, ale wszędzie co najmniej pół kilo mąki... A ja przecież nie chcę bułek dla sztabu wojska, tylko dwie do mojej misji... no dobra cztery, bo takie świeżutkie dwie to znikną od razu przecież... Poczytałam, policzyłam i wyszło tak:Czytaj więcej
bistro mama500g wołowiny 350g karkówki 250g wątróbki drobiowej 250g surowego boczku Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 200g suszone śliwki Garść suszonych grzybów Garść suszonej żurawiny 1 bułka kajzerka Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy(...)około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy mięso oraz warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Wywaru nie wylewamy. Namaczamy w nim bułkę, a resztę pozostawiamy, by później dodać do masy mięsnej jeśli będzie zbyt sucha. Grzyby siekamy i wstawiamy do wody. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną
Kolizje SmakówBardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje WypiekiskładnikiSkładniki na 10 - 12 sztuk:4 szklanki mąki pszennej chlebowej1 i 1/3 szklanki letniej wody1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego1,5 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży(...)podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piec
Stare Garyzrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry pomysł, z którego chętnie skorzystałam.Bułki są bardzo smaczne jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień też wszystkim smakowały. Trzeciego dnia nie było.Składniki na ok 10 dużych bułekCiasto500g kg mąki chlebowej
Stare Garywędzonego (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiego jaki lubimy4 plastry gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiej jaką lubimysólpieprztymianekzioła prowansalskieolej do smażenia1/2 szklanki bułki tartej1 jajko, roztrzepaneprzygotowanieBakłażany pokroić tak aby uzyskać 8 lub większą, parzystą, ilość plastrów. Jeżeli nasze bakłażany są małe - kroimy wzdłuż, jeżeli bakłażan jest duży - kroimy plasterki okrągłe.Posolić, pozostawić(...)papierowym ręczniku, aby usuniąć nadmiar tłuszczu. Posypać pieprzem, solą i ziołami. Na czterech plastrach bakłażana położyć po plasterku sera i szynki.Przykryć pozostałymi czterema plastrami bakłażanów.Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Stare Garysezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas do tego przepisu chętnie wracam. Warto przed zrobieniem bagietek obejrzeć film pokazujący(...)Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej postępować zgodnie z opisem wyżej. Smacznego!Uwagi: Mimo iż moje foremki bardzo mocno obsypałam mąką, bułki niestety nieco przywarły na fragmencie do formy i miałam kłopot z ich oderwaniem. Być może wyrosły zbyt duże ( robiłam 2 bagietki) jak dla moich foremek i to było przyczyną
Stare Garynajlepszych proporcji, dzięki którym bułeczki będą mięciutkie i puchate. Tym razem poszłam do kuchni zupełnie bez pomysłu, i po prostu zmieszałam to, co wydawało mi się, że w bułkach znajdować się powinno. I wiecie co odkryłam? Że czuję się wystarczająco komfortowo w kwestii przygotowywania domowego pieczywa, że nie potrzebuję przepisu. Po prostu wiem, co trzeba wrzucić do miski, żeby(...)rano cieszyć się pachnącymi bułeczkami. I gwarantuję - tym nie będziecie mogli się oprzeć. C. stwierdził, że to najlepsze bułki, jakie do tej pory upiekłam, i zmienił zdanie dopiero, kiedy spróbował kolejnych.Delikatne, puszyste, a jednocześnie zaskakująco sycące. Pięknie pachną ziołami, w dodatku wyglądają naprawdę ślicznie. Chrupiąca skórka z sezamem dopełnia całości. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielne śniadanie, upieczcie bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka, z zachwycająco dużymi dziurami. Bardzo lubię kupne, sama jednak nigdy się nie odważyłam na jej przygotowanie. Od razu jednak przystąpiłam do poszukiwań właściwego przepisu. Jest ich w internecie cała masa, jednak są raczej(...)jest rzadkie, ale jeśli porządnie posypiecie mąką blat i dłonie, nie powinno być problemów z formowaniem czy przyklejaniem się ciasta w niepożądanych miejscach. Efekt - naprawdę wart każdej poświęconej minuty. Bułki wychodzą idealne - miękkie, z mnóstwem dużych dziur.Kiedyś przygotuję taką prawdziwą ciabattę, jednak dla tych, którym brakuje czasu, a nie mogą oprzeć się pokusie, ta jest wybawieniem.Razem ze mną ciabatkowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzełatwe do zrobienia. Jeszcze nie wystygły po wyjęciu z piekarnika, a już połowa z nich zniknęła, i powiadomiony zostałem, że trzeba będzie je wkrótce znów zrobić... Składniki (na 12 bułek): 300 g Poolish 350 g mąki pszennej wysokoproteinowej 15 g pełnego mleka w proszku 50 g cukru 6 g soli 2 g drożdży instant (lub 7g drożdży świeżych) 1 jajko
Grahamka, weka i kajzerkaTang Zhong na mleku 28 g skondensowanego mleka 75 g śmietanki 30% 35 g roztopionego i ostudzonego masła 60 g suszonych żurawin (można zamienić na rodzynki) Przygotowanie bułek: W jednej misce połącz wszystkie suche składniki oprócz żurawin i dokładnie wymieszaj, w drugiej wszystkie mokre oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny roztrzepanego jajka, aby później poglansować wyrośnięte ciasto. Połącz składniku
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w prawdziwie szkockim stylu. Mi to zajęło około 20 minut. Jeszcze mniej czasu zajęło mi zjedzenie skonów... O samych skonach pisałem już przy okazji pieczenia Treacle scones (skony melasowe), wspomnę tylko, że ten poniższa receptura
Grahamka, weka i kajzerkazmielonej pszenicy 400g mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki soli 200 ml ciepłej wody 100 ml oleju 40g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 jajko do posmarowania bułek 50g nasion do posypania Wymieszać składniki oprócz jajka i nasion i wyrobić ciasto :)Zostawić do wyrośnięcia ok 40 min. Z ciasta uformować ok 8 bułek, posmarować jajkiem i posypać nasionami :)ja użyłam(...)słonecznika:). bułki wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 30 min w zależności od piekarnika-maja mieć złocisty kolor w temp. 200 stopni…lisek
Anioły w kuchniCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 8-9 bułek: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki żytniej razowej 0,5 szkl. otrąb pszennych 2 dkg drożdży 0,5 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli 100 ml mleka(...)wody 100 g smalczyku smakowita pajda 100 g szpinaku mrożonego jajko do posmarowania bułek papier do pieczenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent
Anioły w kuchnijednej strony musztarda a z drugiej sos...pycha.. polędwiczka wieprzowa przyprawa do mięsa Knorr sól, pieprz 2 -3 łyżki śmietany 2 jajka musztarda stołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Jajko wymieszać ze śmietaną i przyprawą. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą lub sosem czosnkowym(...)jednej strony musztardą, a z drugiej sosem] ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju. A jak zostaną kotleciki można zjeść nawet na zimno z sosem i chlebem
Moje domowe kucharzeniewołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy(...)mięsa. Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę
Kolizje Smaków