bułki - 33426 przepisów (strona:237/2229)

Drożdżowe bułki z serem 197

deser, a może do kawy? To z pewnością drożdżowe bułeczki z twarogiem! Na pewno znacie ich smak z cukierni! Ale domowe smakują znacznie lepiej! Spróbujcie koniecznie! Składniki na bułki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 250 g mleka 1/2 łyżeczki soli 75 g roztopionego masła Składniki na masę serową: 4 łyżki miękkiego masła(...)szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 400 g sera twarogowego DODATKOWO: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: W miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru. Dokładnie mieszamy. Wlewamy stopniowo 1/4 szklanki letniego mleka (nie może być gorące bo nie urosną). Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i wsypujemy

Gotuj z Mąką
Kotlety mielone z omletem 223

Kotlety mielone z omletem Przepyszne kotlety mielone przygotowałam dziś na obiad z farszem omlet owym.  Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki : mięso mielone  - 400 g 1 czerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Omlet ; pomidor - 1 szt pietruszka - 1/2 pęczka mleko - 2 łyżki sól i pieprz jajka - 2 szt Dodatkowo; tłuszcz do smażenia bułka(...)tarta do panierki Dekoracja; liście sałaty koperek pomidorki koktajlowe Przygotowanie; Mielone; Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić. Omlet ; Do miski wybić jajka, dodać mleko, sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Pomidora pokroić w kosteczkę, natkę pietruszki opłukać, drobno pokroić, dodać do jajek

Kuchnia Danusi
Bułki z grzybami 123

Herbata na stole. Za oknem deszcz. Jesienny wieczór umilają mi zdjęcia z wakacji. Małej M z piaskownicy. Z basenu. Czy nasze wspólne, z rodzinnych wycieczek. Te bułki przygotowuje się niemal identycznie, jak te z pieczarkami ( klik ), które już wcześniej pojawiły się na blogu. Z tą różnicą, że zamiast pieczarek są grzyby. A jak smakują? Fantastyczne ciasto, aromatyczny farsz - chce się(...)łyżeczka cukru Farsz: 500 g grzybów (mogą być mrożone) 1 cebula 3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz   Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek   Ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotować zaczyn, który odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać

My simple kitchen
Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis 232

Knedle ze śliwkami polane roztopionym masłem i posypane zrumienioną bułką tartą, podane z bitą śmietaną to jedno z tych potraw, które zazwyczaj kojarzą się z dzieciństwem, i przywołują miłe wspomnienia.   Knedle ze śliwkami – składniki: 1kg ziemniaki 1 jajko 350g mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 500g śliwek węgierek Cukier Bułka tarta masło   Knedle ze śliwkami – przygotowanie: Śliwki(...)knedle ze śliwkami wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez pięć minut od momentu, aż knedle samoczynnie wypłyną na powierzchnię gotującej się wody. Na suchej patelni zrumieniamy bułkę tartą, a oddzielnie roztapiamy 2 łyżki masła. Ugotowane knedle wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy roztopionym masłem i oprószamy zrumienioną bułką tartą Knedle możemy dodatkowo podać z bitą śmietaną. Zapraszam również

Księga-Smaku
Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem. 156

bardzo mi odpowiada jego smak. Ten sos na stałe zagości w mojej kuchni i bardzo go polecam.  Zapraszam :) Składniki: Klopsiki: 30 dag fileta z kurczaka 1 jajko 1 bułka pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia ewentualnie sól do smaku Dodatkowo 1 słoik sosu meksykańskiego 52 dag od JAMAR(...)ryżu jaśminowego Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kropimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi 16 sztuk

Izabelawkuchni
Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem. 131

Fasolki użyłam od  JAMAR , spełniła ona moje oczekiwania, jest bardzo smaczna i wysokiej jakości. Bardzo ją polecam. Zapraszam:) Składniki: Klopsiki: 30 dag fileta z kurczaka 1 jajko 1 bułka pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku bułka tarta do panierowania ewentualnie sól do smaku Dodatkowo : olej do smażenia i gotowania 25 dag pieczarek 25 dag makaronu rurki(...)mielony do smaku Wykonanie: 1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi około16 sztuk

Izabelawkuchni
Krokiety z pieczarkami i zieloną soczewicą 297

zielonej soczewicy (polecam Skworcu ) Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 350 ml mleka Pozostałe składniki: 2 jajka + sól + pieprz około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu: Do wykonania farszu potrzebujemy dużej patelni. Zanim odparujemy wodę z pieczarek, będą miały dużą objętość. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek(...)używać tłuszczu do jej smarowania. Tak samo postępujemy przy patelni teflonowej. Po usmażeniu naleśników, zaczynamy przygotowywać krokiety: 2 jajka wybijamy do dużej miseczki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz. Na każdego naleśnika (trochę niżej, niż na środku) wykładamy dość dużo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, następnie dół, a na koniec zwijamy

Smak mojego domu
1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella, Spaghetti "Zakochany Kundel" 150

wina czerwonego wytrawnego 6 listków świeżej bazylii ziele angielskie 4 liście laurowe pieprz w kulkach sól pieprz oliwa Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 3 łyżki bułki tartej sól pieprz bazylia mąka pszenna Dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno listki bazylii do ozdobienia garść startego parmezanu Wykonanie: Najpierw przygotować(...)pulpeciki. Mięso wymieszać porządnie z jajkiem, bułką tartą, namoczoną bułką oraz przyprawami. Zrobić małe kulki, obtoczyć je w mące i odłożyć na talerz. Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem z listkami bazylii. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać liście laurowe, pieprz w kulkach

Trufelkowo
Pulpety pieczone w sosie pomidorowym 164

Przyjemność z jedzenia gwarantowana :) Bez dodatku cukinii i marchewki do mięsa będzie równie pyszne:) SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 0,5 małej cukinii (starta) 1 marchewka (starta) 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki Sos: Puszka pomidorów 1 cebula(...)łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz, szczypta cukru Dodatkowo łyżeczka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego, bułka tarta do obtoczenia pulpetów Składniki do mięsa dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół h. Cebulę szklimy na maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy

Mamuśka wraca do formy
Kotlety mielone z grzybów 101

Może nie są zbyt fotogeniczne ale za to bardzo smaczne. Składniki 1 i 1/2 kg grzybów leśnych – borowiki, podgrzybki 2 jajka 2 male cebule 2 czubate łyżki tartej bułki natka pietruszki 1 ząbek czosnku-można pominąć sól i pieprz tarta bułka do obtaczania kotletów olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie Grzyby czyścimy i myjemy. Przekładamy do garnka(...)maszynce do mięsa. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Do zmielonej masy dodajemy podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku . Wbijamy dwa jajka, dosypujemy tartą bułkę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu masy formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanej oliwie ok 3-4 minuty z każdej strony. Na gorących

Kasia i jej kobiecy świat
Wegańskie kotleciki rybne 145

białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki(...)odcedzamy. Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski, dodajemy zmiksowane wcześniej arkusze nori i bułkę tartą i mieszamy. Formujemy kotleciki dowolnego kształtu i rozmiaru, które to obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym , serowym

Lamarida.pl
Smażony kalafior z ajvarem 159

już mówimy o tym sosie, to warto koniecznie, dla tych którzy nigdy go nie próbowali, podać go z mięsami z grila. Tak też jest on podawany w Chorwacji, w bułce z grilowanym cevapi. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 łyżeczki(...)soli 3 łyżki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Sos ajvar: 4 duże papryki czerwone (bądź mix papryk) 1 średni bakłażan 4 ząbki czosnku 1/6 szklanki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Kalafiora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na średniej wielkości różyczki. Różyczki posolić, oprószyć mąka, zanurzyć w roztrzepanym

mecooks
Piegowate mielone 212

pomysł zrobienia mielonych w tej wersji wpadłam trochę przypadkiem, robiąc farsz do schabowych pierożków. Została mi odrobina farszu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić z niego kotletów. Dodałam bułkę i jajko i wyszył bardzo dobre kotleciki mielone. PIEGOWATE MIELONE Składniki: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego garść grzybów mun 1/2 pora 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę(...)smażenia Przygotowanie: Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oleju. Pora kroimy w pióra.  Mięso mielone łączymy z porem, grzybami oraz lekko namoczoną bułka tartą i jajkiem. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego lub odrobinę soli do smaku a także szczyptę pieprzu. Wszystko wyrabiamy na jednolita masę, dzielimy na kotlety, które obtaczamy w bułce tartej

Bon appetit mon amie
Kubańska kanapka z boczkiem 145

roboty. Możecie także sprawdzić moją nowojorską kanapkę a’la reuben , bądź kanapkę z pieczonym boczkiem . Zobacz mój film z przygotowania kanapki   Składniki – Kubańska kanapka z boczkiem bułka pszenna musztarda dijon 100 g smażonego boczku ogórki kiszone pokrojone w plastry kilka plastrów szynki kilka plastrów salami kilka plastrów sera Przepis – Kubańska kanapka z boczkiem Przygotowanie naszej kanapki(...)zaczynamy od przekrojenia bułkę na pół. Dobrze byłoby gdyby bułka miała płaski kształt. Łatwiej będzie się z nią pracować przy ugniataniu na patelni. Na rozkrojone strony bułki rozsmarowujemy musztardę. Na jedną z części kładziemy kolejno ogórki, ser, szynkę, boczek smażony, znowu ser, salami i jeszcze raz ser. Całość przykrywamy drugą połówkę. Bierzemy się za smażenie. Kanapkę dociskamy na patelni

Kuchennyviral.pl
Patison w panierce 165

Składniki 1 średni patison 2 duże jajka bułka tarta sól olej do smażenia Przygotowanie : Umyty patison osuszyć i obrać ze skórki Pokroić na dość cienkie plasterki, wydrążyć środek z pestkami nasiennymi, posypać solą Na płaskiej miseczce rozmieszać jajko, a na drugą miseczkę wsypać bułkę tartą Maczać patison wpierw bułce, potem w jajku i znów w bułce Smażyć z obu stron

Proste Potrawy