gustu i na pewno je jeszcze przyrządzimy. Składniki: 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 100 g sera feta 1 mała cukinia 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia pieprz, tymianek, oregano Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy dużą szczyptą soli i odstawiamy, aby puściła sok. W misce umieszczamy(...)mięso, wbijamy jajko i dodajemy ser feta pokruszony na drobne kawałki Po kilku minutach cukinię odciskamy i dodajemy ją do miski z mięsem. Dosypujemy 2 łyżki bułki tartej i przyprawiamy (na początku lepiej mniej, zawsze można doprawić) pieprzem oraz ziołami. Całość dokładnie wyrabiamy rękami tak, aby ser feta nie pozostawiał grudek. Możemy dolać w tym momencie kilka łyżek zimnej wody
My simple kitchenwadze około 1,5 kg) 200 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka połowa małego selera (lub 1/4 dużego) 2 łodygi świeżego lubczyku (można zastąpić łyżką suszonego) 1 czerstwa bułka 1 jajko kilka liści laurowych (3-4 szt.) kilka ziarenek ziela angielskiego (5-6 szt.) kilka ziarenek pieprzu (5-6 szt.) słodka i ostra papryka do smaku 2 ząbki czosnku(...)warzywa wyciągamy, pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę, mięso, warzywa, czosnek i bułkę
PatiGotujezrobienia nie potrzebujecie specjalnego bambusowego parownika ani garnka do gotowania na parze – bułeczki najpierw smaży się do uzyskania złocistej, chrupkiej skorupki a potem gotuje pod przykryciem – w dużej patelni. Bułki bao nie są ani skomplikowane, ani bardzo pracochłonne – wszystkim miłośnikom orientu zdecydowanie przypadną do gustu! Sheng Jian Bao to małe chińskie bułeczki nadziewane wieprzowiną – jedna z ulubionych śniadaniowych potraw mieszkańców(...)patelniach. W warunkach domowych do ich zrobienia wystarcza duża patelnia (28-30cm) ze szczelną pokrywką i odrobina cierpliwości. CIASTO W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, skrobię (która nada bułkom po ugotowaniu gładkości i sprawi, że bao będą błyszczące), suszone drożdże, proszek do pieczenia i cukier. Powoli dolewamy do nich wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych
Karo in the Kitchensiły na powrót do zdrowia. Dietetyczne klopsiki tak nam posmakowały, że z przyjemnością powtórzę ten smaczny obiad jeszcze nie jeden raz. Składniki: 600 g filetu z indyka 1 czerstwa bułka mleko z wodą do namoczenia bułki 1 mała cebula 1 marchew 1 jajko 1 szklanka rosołu z indyka sól, pieprz 1 łyżka mąki koperek Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku(...)wymieszanym z gorącą wodą. Po 5-10 minutach odcisnąć obrać cebulę i marchewkę. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej zmielić mięso razem z bułką i cebulką. Doprawić solą, pieprzem, dodać jajko i wyrobić ręką. Formować wilgotną dłonią niewielkie kulki w rondlu zagotować rosół, dodać startą marchewkę i umieścić przygotowane klopsiki. Rosołu nie powinno być za dużo, klopsiki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odstawiamy na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8/9 części i formujemy kulki, które kładziemy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią, blachę wypełnioną bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. Po wyrośnięciu każdą bułeczkę smarujemy glazurą. W trakcie wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do temp
KulinarneImpresje.plziemniaków przeznaczonych na kopytka itd 🍴 1 cebula 🍴 4 łyżki świeżo pokrojonego kopru 🍴 15 dag sera żółtego tartego np. cheddar 🍴 2 jajka 🍴 2 łyżki mąki pszennej 🍴 3 łyżki bułki tartej 🍴 2 łyżki kwaśnej śmietany 🍴 Sól pieprz do smaku 🍴 olej do smażenia 🍴 bułka tarta do panierki Przygotowanie: Ziemniaki myję,obieram , gotuję na miękko w osolonej wodzie. Studzę. Przeciskam przez praskę(...)Dodaję do miski, następnie dodaję drobno posiekany świeży koperek, jajka, mąkę, bułkę,ser oraz śmietanę. Dokładnie łączę ze sobą składniki. Cebulkę obieram i siekamy drobno, podsmazam na oleju. Dodaję do ziemniaków, mieszam, doprawiam do smaku. Formujemy kotleciki, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażę na oleju na rumiano z obu stron. Podaję z ulubionym sosem lub śmietaną
Gotowanie Patkisera mozzarella to takie polsko-włoskie połączenie. Smaczny pomysł na obiad,u mnie z ziemniakami i mizerią z ogórka. 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 bułka 1 jajko sól pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera mozzarella wiórki 1 cebula 1 łyżka masła pęczek świeżej bazylii 100 g sera żółtego pokrojonego w kawałki bułka(...)tarta do obtoczenia Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle na złoty kolor. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę,przyprawy,wiórki mozzarelli,cebulę,bazylię i wbić jajko. Wyrabiać rękoma do połączenia się składników. Z mięsa formować kulki,w każdej umieścić kawałek żółtego sera,obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Kotlety smażyć na oleju na rumiano
Kolorowa kuchnia Elkipoprzedniego dnia. składniki na 12 sztuk 3 szklanki ugotowanego ryżu 4 jajka ugotowane na twardo 1- 2 surowe jajka ( w zależności od wielkości ) pęczek szczypiorku 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania olej do smażenia szczypta ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Ugotowane wystudzone i obrane ze skorupek jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opłukany szczypiorek(...)drobno siekamy. Do miski przekładamy ugotowany i wystudzony ryż, dodajemy starte na tarce jajka, posiekany szczypiorek, 1-2 jajka w zależności od wielkości oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich, solą oraz czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki
Smakowite Daniamięsa mielonego wołowego 150 g sera feta 1 drobno posiekanej cebulki 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatki 6 bułek typ kajzerka 15 dag sera żółtego tartego Dowolne warzywa Dowolny sos PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników formujemy kotleciki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam kotleciki. Piekę(...)stopniach przez 25 min. Międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ja użyłam sałaty, pomidora, ogórka. Bułki przekrajamy wzdłuż, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok 3 min w 200 stopniach tak by ser się rozstępił a bułka była chrupiąca. Kiedy mięso będzie gotowe, przekładamy jeden kotlecik do bułki, polewamy sosem, dodajemy warzywa
Gotowanie PatkiPostanowiliśmy troszkę bardziej ożywić klasykę fasolki z bułką tartą, czosnkiem i masełkiem. Składniki 1/2 kg fasolki szparagowej 100 g masła 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 40 g startego parmezanu Przygotowanie U Fasolkę oczyszczamy, usuwamy końcówki, obgotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie bułkę tartą, którą lekko(...)zrumieniamy. Fasolkę mieszamy z bułką tartą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C . Zapiekamy 20 min, następnie posypujemy startym parmezanem, pieczemy 10 min (z termoobiegiem
R'n'G Kitchenżółty - ok. 200g, startego cebula - 1 szczypiorek - 1 duży pęczek, posiekany koperek - 1 pęczek, posiekany papryka ostra - szczypta papryka słodka - szczypta czosnek w proszku - szczypta sól, pieprz Panierka: bułka tarta tłuszcz - do smażenia, u mnie olej z masłem Wykonanie: 5 jajek gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy, do momentu aż woda, w której ją płuczemy stanie się całkiem(...)jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę, podobnie jak w przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło) do zarumienienia z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką. Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe
Pogotujmy.plselera już obranego 3 jajka 1 cebula pół kostki masła odrobina soli, świeżo mielony pieprz, łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Selera i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na maśle ok. 30 min. Wystudzić. Połączyć z przyprawami ( posmakować). Dodać żółtka i ubite na sztywno białka. Następnie(...)dosypać bułkę tartą. Blaszkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać masę do blaszki. Posypać delikatnie po wierzchu bułką tartą i piec ok. 40 min w 180 stopniach bez termoobiegu. Najlepiej smakuje na drugi dzień w towarzystwie chleba, pomidorów lub ostrej musztardy
pieprzny smaczekjest nawet lżejsze niż w sosie pomidorowym. Przynajmniej dla mnie :P No....to chyba wypada napisać jak je robię :D * 50 dkg mięsa mielonego - miałam indycze * 1 jajo * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku * 1 malutka cebulka * 2 ząbki czosnku * odrobina bułki tartej - opcjonalnie * mąka do obtaczania pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * masło do podsmażenia * śmietana(...)koperek Mięso wymieszałam porządnie z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, startą na tartce o grubych oczkach cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawiłam solą i pieprzem. Miałam mięso mielone drobiowe i nie dodawałam cebuli i czosnku w ilościach takich jak dodaję do wieprzowego. Jest ono delikatniejsze i nie chciałam zagłuszyć jego smaku dość intensywnymi smakami cebuli i czosnku. Zawsze
Pieprzyć z Fantazjąsmaku a mamy pyszne jedzenie :D Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 mała czerwona cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * 4 bułki * sól, pieprz, imbir * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez, musztarda, ketchup * ser żółty Nie używałam do zrobienia kotletów zbyt wyszukanych składników. Rozejrzałam się po lodówce i stwierdziłam(...)rozgrzanej patelni do 5 minut z każdej strony. Nie zalecam dłuższego smażenia. Kotlety wychodzą twarde jak kamień. Taki czas jest wystarczający. Mięsko jest kruchutkie i rozpływa się w ustach. Bułki przekroiłam i każdą z nich podsmażyłam po wewnętrznej stronie na tej samej patelni, co smażyłam kotlety. Cały smak z mięsa został w bułeczkach :D Były potem takie chrupiące :D Smarowałam
Pieprzyć z Fantazjąbiałej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki(...)odcedzamy. Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do większej miski, dodajemy zmiksowane wcześniej arkusze nori i bułkę tartą i mieszamy. Formujemy kotleciki dowolnego kształtu i rozmiaru, które to obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym , serowym
Lamarida.pl