FIGĄ Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 ugotowane marchewki i 1 korzeń pietruszki – u mnie po gotowaniu rosołu 1 jajko 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 szklanki bułki tartej + do obtaczania 1 posiekany pęczek szczypiorku 1 mały posiekany pęczek natki pietruszki 4 figi suszone sól pieprz czosnek granulowany olej Jak zrobić kotlety z ciecierzycy z figą: Do miski wrzucamy(...)odsączoną ciecierzycę, marchew i pietruszkę, kaszę – wszystko miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy bułkę tartą, posiekane zioła, drobno posiekane figi, jajko, przyprawy. Mieszamy i zostawiamy masę na 10 min by bułka tarta napęczniała. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Kotlety z ciecierzycy z figą
Dorota Smakujelekko wałkuję każdą kromkę, po czym wypełniam nadzieniem serowym z szynką i zwijam w roladkę. Kolejno obtaczam roladki w cieście z mąki, wody i majonezu, a na końcu w bułce tartej. Majonez dodaję zamiast jajka, stąd też ważne jest, aby był to majonez jajeczny . Roladki chlebowe smażę na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Smak roladek urozmaicić można poprzez dodanie(...)tostowego 10 dkg żółtego sera 5 dkg szynki 1 łyżka majonezu Panierka: 1 łyżeczka majonezu 8 dkg zimnej wody 4 dkg mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu 6 dkg bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia Roladki chlebowe Jak zrobić roladki chlebowe z serem i szynką. Zaczynamy od przygotowania ciasta na panierkę. W miseczce połączyć zimną wodę z majonezem, mąką pszenną
MeCookszrobić mega szybko pyszny domowy fast food. Wystarczy Ci do tego bagietka, pierś z kurczaka i kilka dodatków. Ten domowy kebab w bułce jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale dzięki temu, że zapiekasz go jeszcze przez chwilę w bagietce, to jest też niezwykle chrupiący. A dodatki jakie dodasz do środka – to już zależy od Ciebie. Ja wybrałam sałatkę(...)wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – sałatka gyros – domowe cheeseburgery – pizza z salami – pizza z szynką i pieczarkami DOMOWY KEBAB W BUŁCE Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 30 minut Składniki kabab: – 2 małe piersi z kurczaka lub 1 duża – 4 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki domowej przyprawy do kebaba – 2 półbagietki
nietylkopasta.plosolonej wodzie 900g – Mąka pszenna – 200g + do panierowania i podsypywania – Jajka – 3 sztuki ( w tym 2 do panierowania ) – Ser żółty w kawałku – 250g – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Bułka tarta do panierowania – Olej do smażenia PRZEPIS: 1. Ugotowane wcześniej w osolonej wodzie, ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę. 2. Dodaj całe jajko, mąkę oraz około 50g startego drobno sera(...)oprószony mąką blat, dodatkowo obtaczając dookoła w mące. 7. Postępuj podobnie z pozostałą masą i serem. 8. Gotowe krokiety obtaczaj w rozkłóconych pozostałych dwóch jajkach i panieruj w bułce tartej. 9. Smaż na rumiano z każdej strony. Do tego typu warzywnych krokietów, świetnie się sprawdzi sos kurkowy lub pieczarkowy. Print KROKIETY ZMIEMNIACZANE FASZERWANE SEREM Krokiety ziemniaczane faszerowane serem, to ziemniaczana
globuskulinarnysosie musztardowym z dodatkiem natki pietruszki. Świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu, na pyszny i sycący obiad. Składniki: Pulpeciki: 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki) 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżeczki majeranku 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos musztardowy: 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)szklanki bulionu 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 płaska łyżka musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Pulpeciki: Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Do miski przełożyć mięso mielone, zrumienioną cebulkę i lekko odciśniętą bułkę. Dodać przeciśnięty przez
Oryginalny smakwymaga dłuższego czekania, dogłądania na różnych etapach, ale za to dłużej utrzymuje swoje optymalne walory. Oczywiście są i czasochłonne przepisy na bazie drożdży, jednak nie o nich dzisiaj. Dzisiejsze bułki są delikatne, pyszne i nie wymagają całego dnia pracy. Są też raczej proste, poradzi sobie z nimi laik piekarnictwa. A kto wie, czy którejś niehandlowej niedzieli nie przydadzą się(...)Wyrobione kształtujemy w kulę i pod przykryciem pozostawiamy na około pół godziny. Teraz przykrywamy do wyrastania. Po tym czasie dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułkę. Najlepiej tak ją składać jakby to był nadziewany pączek, składając kilkakrotnie do spodu, równocześnie dbając o okrągłość, ale odkładają na drugie rośnięcie na papier dość mocno spłaszczyć, wyrośnie
I tu będę miała takie teSkładniki: zmielona łopatka wieprzowa 1 kg, bułka do moczenia 1 sztuka większa, tarta bułka 3/4 szklanki, śmietana gęsta 12% 100 gram, jajka 2 sztuki "L", pieprz mielony 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, tymianek suszony 1 łyżeczka, sól 1 łyżka, cebula 1 sztuka duża, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, smalec 1/2 kostki Do miski dać zmieloną łopatkę wieprzową, dodać(...)odciśniętą z wody bułkę pszenną, posiekaną drobno cebulę, jajka, bułkę tartą, śmietanę, pieprz mielony, ziołowy, sól, tymianek, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę. Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec i lekko je spłaszczyć łyżką. Smażyć porcjami na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, usmażone dać na patelnię, nakryć pokrywką i na średnim
W Mojej Kuchni Lubięśredniej wielkości ziemniaki 1 nieduża cebula 1 większy ząbek czosnku 80 g żółtego sera 1/2 pęczka koperku 1 duże jajko lub 2 mniejsze 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki kuminu olej rzepakowy(...)obrać, przecisnąć przez praskę do miski z warzywami. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do pozostałych składników. Do miski dodać starty, żółty ser. Wbić jajka, dodać mąkę pszenną, 2 łyżki bułki tartej i pozostałe przyprawy (tj. ostrą paprykę w proszku, pieprz, wędzoną paprykę w proszku, kumin). Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Powinna ona być dosyć gęsta. Z tak przygotowanej masy
Danka Pichcipopieprzyć rybę, a także dodać ulubione zioła i przyprawy, takie jak rozmaryn, tymianek czy natka pietruszki. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą powłokę, możesz również panierować flądrę w mące, jajku i bułce tartej przed smażeniem. Techniki i Czas Smażenia Flądry Istnieje kilka technik smażenia flądry, które możesz wypróbować. Jednym z popularnych sposobów jest smażenie na patelni z odrobiną oleju lub masła klarowanego(...)smażenia pozwoli zachować jej soczystość. Smażona Flądra - Przepis Składniki: 2 filety flądry Sól i pieprz do smaku Sok z połowy cytryny 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej Olej roślinny do smażenia Instrukcje: Oczyść i osusz filety flądry. Posól i popieprz je z obu stron, a następnie skrop sokiem z cytryny. Pozostaw na chwilę, aby przyprawy się
Podstawy Gotowanialiść laurowy 2 sztuki pieczarki 1 kg, cebula 1 sztuka duża, olej rzepakowy 7 łyżek, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa w płynie 2 łyżki, tarta bułka 3-4 łyżki mąka tortowa 4 szklanki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 2 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1,5 łyżeczki, jajka 3 sztuki "L" tarta bułka - ile potrzeba(...)wody odlać. Pieczarki i cebulę drobno posiekać i na oleju usmażyć na rumiano, dodać do kapusty kiszonej, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie i wymieszać. Wsypać tartą bułkę, wymieszać, farsz nie będzie za luźny. Składniki do naleśników mikserem zmiksować, na patelni naleśnikarce 24 cm smażyć na złocisto z każdej strony. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować, boki założyć
W Mojej Kuchni Lubiędokładnie jest z tymi roladkami. Wystarczy, że masz do nich cukinię, odrobinę sera i szynki, choć tu sam ser mozzarella już wystarczy. Do tego tylko oliwa, przyprawy, bułka tarta i parmezan i gotowe! Wydaje się bardzo proste prawda? Takie jest. Zerknij na film na końcu wpisu, w którym pokazuję Ci dokładnie, jak zawijam roladki. Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu(...)ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 1 duża cukinia – 100 g twardego sera mozzarella – kilka plasterków szynki – 4-6 łyżek oliwy z oliwek – sól, pieprz, – 5-6 łyżek bułki tartej – 4 łyżki tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 o C. Przygotuj okrągłe naczynie do zapiekania, może to być też okrągła tortownica. Cukinię umyj i za pomocą
nietylkopasta.plwersjach. Mielone duszone w sosie są miękkie i delikatne. Dla mnie to obiad idealny. Składniki: 500 g. mięsa mielonego wieprzowego (u mnie schab) 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku 1 łyżka prażonej cebulki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej pieprz Sos: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanki(...)szklanki wody 3 łyżki śmietanki 30 % sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżki posiekanego koperku Dodatkowo: bulka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, lub mleku. Mięso przełożyć do miski. Najlepiej zmielić samemu, jeśli macie taką możliwość. Do mięsa dodać jajko, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Sól polecam dodać
Agusiowe smakołykiporcji): 3 małe cukinie, 2 czerwone cebule, 5 ząbków czosnku, 1/3 selera (dodany, bo akurat był na stanie :)), 4 ziemniaki , 4 średnie jajka od szczęśliwej kurki, 1/4 szklanki bułki tartej (polecam orkiszową), ¼ szklanki kaszy manny razowej, 4 łyżki pasty sezamowej tahini, 1/3 szklanki oliwy z oliwek , 1/2 pęczka natki pietruszki, przyprawy: 1/2 łyżeczki soli i czarnego pieprzu, szczypta chilli(...)łyżeczki suszonego oregano, tymianku oraz bazylii, *plus odrobina masła i bułki tartej/kaszy manny do obsypania keksówki. Sposób przygotowania Najpierw warzywa myjemy i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub szatkownicy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Później starte warzywa odkładamy na kilka minut, by puściły wodę i odciskamy ją. Dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, jajka, bułkę tartą, kaszę manną
Natka Pietruszkigrillowanymi warzywami Burgery drobiowe Burgery warzywne – dieta dr Dąbrowskiej Burgery z kurczakiem Burgery z bekonem Burgery z buraka Grillowane burgery PRZEPIS NA BURGER Z SZARPANYMI BOCZNIAKAMI Składniki: 4 ulubione bułki szarpane boczniaki 2 pomidory marynowany patison lub inne pikle np korniszony świeże liście bazylii i mięty sałata 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu Szarpane boczniaki: 500g boczniaków 3 cebule czerwone(...)cebuli. Dodajemy też sól, cukier, pieprz, chili i czosnek granulowany, podsmażamy3-5 minut aż boczniaki zmiękną. Dodajemy paprykę w proszku i sos sojowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Potem bułki kroimy na polówki i podgrzewamy je w piekarniku, na patelni lub w mikrofali. Patisony i pomidory kroimy w plastry. Następnie połówkę bułki smarujemy majonezem, układamy na niej sałatę, szarpane boczniaki
Dorota SmakujeSoczyste mielone z łopatki Kotlety mielone bez bułki tartej, bez jajka, soczyste i delikatne, mielone które się nie rozpadają czyli mielone z ziemniakami surowymi. Kotlety mielone z surowym ziemniakiem zamiast bułki to nie tylko przepis na pyszne kotlety, ale także bezglutenowe kotlety wieprzowe, gdzie nie ma grama bułki tartej ani żadnej innej. Mielone z tartymi surowym ziemniakiem lub ziemniakami, ilość(...)sól 1/2 łyżeczki czarny pieprz 1/2 łyżeczki czosnek 2 ząbki suszona cebula 2 łyżki majeranek opcjonalnie tłuszcz do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z tartymi ziemniakami zamiast bułki Na wstępie chcę wyjaśnić, że mielony z tartymi ziemniakami to nie tylko rada
Dieta moja pasja