popękaną pustynię. Wspomogłam się więc rekwizytem, żeby nazwę zachować ;) Przepis pochodzi z bloga Tatter palce lizać Wszelkie zmiany lub dodatki podałam obok w nawiasach. W oryginale było 6 bułek, ja z rozpędu podzieliłam na 8, ale były normalnych rozmiarów. Składniki na 8 bułek 400 g mąki pszennej (ja dałam po 200 g typu 500 i 650) 1 łyżeczka suszonych drożdży(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po 30 minutach ciasto raz złożyć i odstawić na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 części. Z każdej uformować bułkę. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 15 minut. W tym czasie przygotować masę ryżową na wierzch: 120 g białej maki ryżowej 1 łyżeczka
Pełny talerzDomowe bułeczki można zrobić z tego przepisu i dynię zamienić na mak lub sezam. Składniki (na 4 sztuki burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 2 ząbki(...)czosnku Dodatkowo 4 bułki liście młodego szpinaku pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami, wbić jajka, dodać bułkę tartą i wymieszać. Formować burgery i smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik
pink envelopemój mąż zjadł tak szybko, że nawet nie dał mi ani kawałeczka. Częstujcie się moi drodzy, bo wystygnie! :) Domowy burger z jajem sadzonym Receptura na jednego burgera: - 1 bułka wieloziarnista - 1 jajo od szczęśliwej kury - 1 cebula biała - miks sałat - garść - 4 plastry boczku parzonego - 3 suszone pomidory - papryczka jalapeno z zalewy - 3 sztuki dodatkowo: musztarda dijon, słodki(...)chili, sos tatarski, oliwa z oliwek, wykałaczka DO DZIEŁA! 1. Bułkę kroimy wszerz i podgrzewamy chwilę w piekarniku. 2. Plastry boczku smażymy na chrupko. 3. Na patelni smażymy cebulkę, a na niej rozbijamy jajo. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko płynne. 4. Na jednej połówce bułki układamy od dołu: - sos tatarski - sałata - słodki
Sajkofanka smakuUwielbiam domowe pieczywo. Dokładnie wiem wtedy, co w nim się znajduje i ze spokojem mogę podać je moim dzieciom. Od dzieciństwa lubię bułki z ziarnami, tak określałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem(...)prostokąt. Dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania. Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plsię go zapełnić spełnionymi marzeniami? Tego sobie i Wam życzę! A teraz schodzę na ziemię i zapraszam na coś bardzo smacznego. Bread cone s , czyli bułki, które nazwałam rożkami obfitości. Jak widzicie po słodkich i chrupiących rurkach Brandy Snaps (klik) , wciąż mam ochotę na "nawijanie":) . Ogromnie spodobał mi się pomysł owinięcia ciasta wokół foremki do rurek i upieczenia rożków(...)napełnić czym tylko zapragniecie. A zatem, niech Nowy Rok obfituje w wiele przyjemności! Być może jedną z nich będzie właśnie upieczenie i zajadanie się rożkami obfitości Bread cones ! BUŁKI - ROŻKI OBFITOŚCI /na ok. 10 sztuk/ 1 szklanka letniego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli 3 szklanki mąki
KUCHARNIAPrzepisów na bułki według diety Dukana jest wiele. Ten jest moją modyfikacją wielu różnych znalezionych w Sieci. Na 8 bułek: 10 łyżek otrąb owsianych 5 łyżek otrąb pszennych 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki naturalnego jogurtu (koniecznie gęstego) 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego ( serek można zastąpić także jogurtem) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól opcjonalnie: oregano, papryka(...)mieszamy. Nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem w odstępach. Na wierzchu posypujemy, np. sezamem lub kładziemy plasterek pomidora. Pieczemy w temperaturze 170 C około 25 minut (trzeb sprawdzać). Bułki wychodzą płaskie. Bułki można przechowywać w słoju około 3 dni, a także mrozić
Humanistka w kuchnistrony z moimi zmianami. Wspaniałe puszyste bułeczki pełne owoców z kruszonką na wierzchu to jest dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Z podanego przepisu wyszło mi 12 średniej wielkości bułek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniego mleka 1 jajko 1 żółtko 3 czubate łyżki cukru ¼ łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 7 g suszonych drożdży(...)drożdży świeżych 5 – 6 łyżeczek bułki tartej 400 g jeżyn lub innych owoców ( jeżeli są mrożone, to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić) Dodatkowo: 1 rozmącone jajko do smarowania bułek. Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Jeżeli mamy drożdże świeże, to należy zrobić najpierw rozczyn ( wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawić do momentu
Na słodko lub wytrawniesobie pichcę ...” http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html . Autorka napisała, że przepis jest na 12 bułeczek ale ja zrobiłam 16 małych. Ilość jaka wyjdzie z przepisu oczywiście jest uzależniona od wielkości bułek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml) (ja dałam typ 550 i też wyszły dobre bułeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży 1/2 szklanki(...)wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć. Rano: Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części (można mniej lub więcej w zależności jakie duże bułki chcemy mieć). Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem
IMPRESJA SMAKUpojemnika lub tej samej miski wysmarowanej wcześniej delikatnie olejem. Przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć ciasto z lodówki ok. godziny przed robieniem bułek, aby się nieco zagrzało. przed formowaniem bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje to małe bułeczki, których(...)ciepłe do wyrośnięcia, a następnie przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni, ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć bułki na kratce do studzenia
Mix smakuogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się świetnym dodatkiem. Do panierki również. Bardzo polecam! składniki500 g polędwiczki wieprzowej8 listków szałwii5 łyżek bułki tartej5 łyżek tartego parmezanu2-3 jajka1 łyżeczka papryki w płatkachsól, pieprzmąkaprzygotowaniePolędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na kawałki gr ok 2 cm. Kawałki mięsa włożyć między folię(...)rozbić na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć z obu stron. Listki szałwii rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z tartą bułką, papryką i parmezanem. Do 3 misek nałożyć: mąkę, roztrzepane jaja, bułkę tartą wymieszaną z parmezanem, szałwią i płatkami papryki. Plasterki mięsa obtaczać w mące ( nadmiar strząsnąć, następnie w roztrzepanym jaju i na koniec w mieszaninie bułki
Stare Garyciężkie, pachną wspaniale. Mają ten nieuchwytny aromat, który sprawia, że są zupełnie wyjątkowe. Jeśli jednak nie macie dostępu do różanych cudów, po prostu je pomińcie - i tak wyjdą wspaniałe.Bułki z mąką kukurydzianąSkładniki:(na 4 duże bułki)zaczyn:15 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru300 ml letniej wody100 g mąki kukurydzianej200 g mąki pszennejciasto właściwe:2 łyżeczki proszku z owoców dzikiej(...)nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 4 róne części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, obtoczyć w dodatkowej mące kukurydzianej i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 10-15 minut, aż się
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 230 g twarogu półtłustego 1/2-3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli +do podania: bułka tarta, masło, cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Twaróg(...)rulon i kroimy na kluski przypominające kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (około 3 minuty) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyki. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, po chwili dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kluski posypujemy cukrem, nakładamy bułkę. Smacznego
My Culinary Artbiegiem czasu dojdę do perfekcji. Ale co racja to racja, nie ma nic lepszego, niż świeże bułeczki na rano! Warto czasem zgrzeszyć i spróbować białego pieczywa. Dzisiaj u mnie bułki, które pokazują pupę, dosłownie :D do głowy przychodzą mi teraz same głupie powiedzonka, które zachowam dla siebie, a Was oszczędzę ;p Skubane są pracochłonne, ale czego się nie robi(...)zadowolić swój brzuszek i... ambicje? ;) Za przepis od razu dziękuję Moim Wypiekom , gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów! :) Składniki: (wyszło mi 6 dużych bułek) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka cukru białego 1 opakowanie drożdży instant 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę, drożdże, sól i cukier przesiewamy do miski. Lekko mieszamy drewnianą łyżką
Kitchens AlphabetDawno nie piekłam bułek..., ostatnio tylko chleb i chleb... Na blogu u Marzenki z Zacisza kuchennego wypatrzyłam takie smakowite bułki na zakwasie pszennym. Upiekłam, tylko zmieniłam troszkę skład, jeśli chodzi o mąkę. Dodałam mąki gryczanej i żytniej, w związku z tym miąższ moich bułek jest troszkę ciemniejszy. Z bułkami jest zdecydowanie więcej pracy niż
Kulinarne przygody Gatitybazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem do przygotowania dobrego hamburgera jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Starałem się, aby mięso było dość pikantne. Przygotowanie mięsa zacząłem od obrania jednej średniej wielkości cebuli i dwóch ząbków(...)Rozgrzałem grill do maksymalnej temperatury (użyłem grilla elektrycznego, ale burgery można przyrządzić równie dobrze na patelni grillowe). Z masy mięsnej uformowałem kotlety i wielkości pasującej mniej więcej do kupionych bułek. Uważałem, by kotlety nie były zbyt grube - powinny mieć około 1,5 centymetra grubości. Następnie ułożyłem kotlety na rozgrzanym grillu. Kotlety pozostawiłem na grillu przez około 3 minuty, po czym
Wyprawy kulinarne