bułki - 33426 przepisów (strona:178/2229)

Kanapka z carpaccio wołowym 83

drugi posiłek w ciągu dnia jak najbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej wołowiny możemy oczywiście zamienić ją np. na łososia. Składniki Carpaccio wołowe (z parmezanem i marynatą cytrynową) 4 bułki (najlepiej z dynią) 4 liście sałaty 4 plastry pomidora Przygotowanie Bułki przecinamy na pół. Górną i dolną część smarujemy delikatnie marynatą cytrynową, którą dodano do carpaccio. Na dolną część bułki(...)kładziemy liść sałaty, wołowinę, znowu marynatę cytrynową, plaster pomidora i posypujemy parmezanem. Przykrywamy górną częścią bułki i możemy jeść

Programista w kuchni
Bułki Maślane 110

wiem w jakich czasach dorastaliście, ale ja z dzieciństwa i nie tylko, pamiętam smak pysznych maślanych bułek i rogali z piekarni. Te dzisiejsze, niczym niestety ich nie przypominają. Taka bułka maślana z mlekiem… mniam. Dzisiaj zapraszam właśnie na takie aromatyczne maślane bułeczki. Zwykle wypieki maślane kojarzą mi się z kruszonką, ale te bułeczki jej nie posiadają, mimo to smakują(...)u0142eczek niczym ju\u017c nie smarujemy.\r","Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min, do uzyskania rumianego lub nawet br\u0105zowego koloru.\r","Studzimy na kratce. "]} Drukuj Bułki Maślane Składniki 200 ml mleka 13 g drożdży świeżych 100 g cukru 520 g mąki 100 g masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać

Mieszam w Garnku
Kotlety mielone z pieczarkami 100

SKŁADNIKI: 750 g mięsa mielonego z indyka (ew. wołowe, wieprzowe, mix) 8 większych pieczarek 1 duża cebula 1 jajko ok. 1/3 szklanki wody, może być gazowana 1 łyżka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia + tarta bułka do obtoczenia kotletów PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mięso z jajkiem i łyżką tartej bułki. Dolewam wodę, mieszam. Pieczarki dobrze myję, odcinam odrobinę końcówkę(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę obieram, drobno siekam. Dodaję do mięsa pieczarki oraz cebulę, mieszam dobrze. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron uprzednio obtaczając je w bułce tartej. Odsączam na papierowym ręczniku, podaję do obiadu

Zasmakuj Kuchni
Piersi kurczaka w panierce z sera Parmezan 123

sera Parmezan A jak wiadomo piersi z kurczaka w jakiej by one nie były formie przygotowane są zawsze szybkie do zrobienia. Tym razem skusiłam się na piersi panierowane. Do bułki tartej dodałam świeżo tarty ser Parmezan. Niby nic specjalnego a smak kurczaka znacznie się zmienił. Smażone piersi podałam z kaszą oraz marchewką z groszkiem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)panierce serowej. 3 duże piersi z kurczaka 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1/6 łyżeczki pieprzu 1/2 kubka tartego sera Parmezan 5 łyżek mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować piersi z kurczaka z Parmezanem . Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić i pokroić w paski o szerokości trzech centymetrów każdy. Posolić oraz oprószyć czarnym

mecooks
Bułki z biboszem w listopadowej piekarni 123

Wybierając pieczywo do listopadowej piekarni, Amber natrafiła w sieci na bułki, które upiekła Agnieszka prowadząca blog Bochen chleba Agnieszka jako inspirację wykorzystała przepis z bloga  ploetzblog.de  . Jak pisze Amber na swoim blogu, według słownika języka polskiego bibosz oznacza człowieka lubiącego bawić się w wesołym towarzystwie, koniecznie z udziałem alkoholu (birbanta, hulakę, utracjusza, hulajduszę…) W terminologii piekarskiej(...)zaparka z gorącej wody i czerstwego chleba. Zainspirowana przepisem Agnieszki, postanowiłam połączyć oba znaczenia słowa bibosz. Składniki (na 7 bułek): Przepis Agnieszki – Autorki bloga  Bochen chleba Przepis oryginalny tutaj –  klik! Bibosz 12 g mąki żytniej razowej 12 g startego suchego chleba 80 g wrzącej wody 8,5 g soli Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowe bułki hamburgerowe (w wersji klasycznej i niebieskiej) 141

Niebieskie bułki wpadły mi do głowy już tydzień temu, a weekend to była idealna pora na zrealizowanie mojego pomysłu. Są BARDZO sycące, niezwykle puszyste i przepyszne.  Ja podałam je z kotletem z buraka, kaszy i ziaren konopi, ale jeżeli jesteście prawdziwymi mięsożercami to zwykły kotlet też się sprawdzi.  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Składniki(...)dużych lub 8 średnich bułek: 500 g mąki orkiszowej typ 750  15 g świeżych drożdży 150 ml mleka (może być roślinne) 150 ml wody  1 łyżka cukru Niebieska spirulina lub odrobina barwnika spożywczego (można pominąć) 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżki masła klarowanego  1 białko + sezam Przygotowanie: Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Przelewamy

Czarnawisienka
Puszyste bułki jogurtowe 113

Puszyste bułki jogurtowe Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam!     Składniki: 450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania 8 g suchych drożdży ( można użyć(...)skórki *** *** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE:   MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Puszyste bułki jogurtowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kanapki BLT + przepis na pyszne domowe bułeczki 146

kanapki” serwował je w cieście, które kształtem przypominało nieco pitę, a smakiem… pizzę;) Jakieś takie skojarzenia mieliśmy. Nijak tego jednak nie sposób odtworzyć. Zdecydowaliśmy się więc na bułki, ale żeby nie było tak prosto, miały to być bułki domowe. Uznaliśmy, że panini (a więc małe chlebowe bułeczki) sprawdzą się tutaj wyśmienicie. Przepis na panini zaczerpnęłam z Moich Wypieków(...)Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Ser kroimy na cienkie plastry (przyda się np obieraczka do warzyw). Składniki na sos łączymy razem. Dodajemy startego na drobnych oczkach tarki ogórka. Bułki kroimy na pół, smarujemy sosem, kładziemy listek sałaty, plasterki pomidora po 1 lub po 2 plasterki boczku oraz ser. Przykrywamy drugą częścią bułki

Smaki Na Talerzu
Żółta fasolka szparagowa. Jak ugotować? 103

szparagowa. Dla mnie totalny klasyk smaku dzieciństwa. Lataliśmy z gotowaną fasolką w emaliowanych kolorowych kubkach bawiąc się przy trzepaku. Fasolka obowiązkowo polana roztopionym tłuszczem, u nas masłem wymieszanym z bułką tartą. Świetny obiad wege, dla tych co za mało niech będzie przekąska czy przystawka, wstęp przed kolejnym daniem lub coś na ząb, obowiązkowo na ciepło i z bułeczką! Jeśli lubisz(...)szybciej się gotuje. Składniki: 350 g fasolki szparagowej żółtej świeżej płaska łyżeczka soli nieco większa łyżeczka cukru zimna woda Do podania: 3 łyżki masła 4 – 4,5 łyżeczki bułki tartej Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą?   Przygotowanie: Fasolkę płuczę w zimnej wodzie, oczyszczam odcinając delikatnie końce. Wrzucam do garnka i zalewam wodą lekko ponad stan fasolki. Doprowadzam do wrzenia

Zasmakuj Kuchni
Kotlety kalafiorowo jajeczne 158

czas temu ..pyszne były i znów trzeba by było je zrobić. 1 kalafior 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz, wegeta bułka tarta  do panierowania Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Wystudzić, odcedzić. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Ugotowane jajka(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kalafiora. Dodać surowe jajo, bułkę tartą i przyprawy.Wszystko razem dokładnie wymieszać,formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Fasolka szparagowa z bułką tartą (do obiadu) 171

Fasolka szparagowa z bułką tartą to pyszny do datek do obia du. Ale....ja uwielbiam zja dać ją samą i bez tego obia du :) Lubicie? :) Skła dniki: 0,5 kg fasolki szparagowej 3 pełne łyżki bułki tartej sól do smaku 2 łyżki masła Przygotowanie: Nie ma nic prostszego i bar d ziej letniego o d przygotowania fasolki. Fasolkę oczyszczamy nożykiem(...)stron z szypułek i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wrzącej wo dzie. O dce dzamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wysypujemy bułkę tartą. Szybko mieszamy szpatułką, a by bułka się nie spiekła. Wsypujemy fasolkę i łączymy.  Szybki i pyszny do datek fasolowy gotowy. Smacznego

ChilliJemy
Ziołowe pieczarki panierowane – szybka przekąska 116

Pieczarki panierowane w jajku z dodatkiem przypraw i bułce tartej to bardzo smaczna i szybka do zrobienia przekąska na imprezę czy wieczór z przyjaciółmi. Smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można je przygotować wcześniej niż od razu przed podaniem. Można je podać z ketchupem albo sosem czosnkowym, choć mi smakują najbardziej bez żadnych dodatków. Mogą stanowić(...)również pyszny dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponują się z rożnymi mięsami. Składniki: 500 g pieczarek 3 jajka około szklanka bułki tartej suszony czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa), papryka ostra, oregano, sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki obieramy ze skórki, oczyszczamy i odcinamy im trzonki. W jednej miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z przyprawami, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Kapelusze pieczarek obtaczamy kolejno

e-PrzepisyKulinarne
PLECIONE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM 111

Puszyste, delikatne z chrupiącą skórką. Smaczne, proste w przygotowaniu, niby zwykłe a jednak najlepsze bo domowe. Doskonałe na śniadanie, cieplutkie z masłem i konfiturą owocową :) Ciasto na bułki można przygotować z samego rana i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, lub wieczorem i przechowywać ciasto przez noc w lodówce. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji ;) Składniki(...)bułek: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru  * mak do posypania * 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać

Zrób to smacznie
Bułeczki pszenno-żytnie 100

Dzisiaj porządna porcja pieczywa. Bułki z wyraźnym charakterem, z zadziorem. Domieszka mąki żytniej zdecydowanie dodaje im smaku. Również dość długie pozostawianie zaczynu drożdżowego do wyrastania ma wpływ na ten zadziorny charakter. Zamiast normalnych 20 minut, zaczyn wyrastał przez 12 godzin. Niby trochę trwa zrobienie tych bułek, ale warto ten czas poświęcić. Takich bułek w sklepie nie kupicie. Skórka nie twarda(...)też nie miękka, taka idealna żeby było ją czuć pod zębami. Tak samo środek. Nie watowaty jak w zwykłych bułkach. Fajny, zdecydowany, czuć że się coś gryzie. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Bułki na jogurcie. Na drożdżach, bez zakwasu 127

ciasto pięknie wyrosło. Przełożyłam na deskę i lekko wyrobiłam. Podzieliłam na dwie części i z każdej uformowałam wałeczek. Następnie każdy pokroiłam na 6 kawałków. Teraz czas na ukształtowanie okrągłych bułek. Uturlałam w dłoniach zgrabne kulki. Z tej porcji ciasta wyszło 12 bułek. Blaszkę wyłożyłam papierem   do pieczenia. Układałam na niej moje bułki. Przykryłam ściereczką i ponownie zostawiłam do wyrośnięcia(...)Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Do gorącego piekarnika wsunęłam na sam dół blaszkę, do której wlałam wodę. To spowoduje, że bułeczki po upieczeniu będą miały chrupiącą skórkę. Moje bułki znów podrosły.   Oprószyłam je odrobiną mąki. Włożyłam je do gorącego piekarnika. Ustawiłam czas na 30 minut i niech się pieką. Kiedy się zarumieniły sprawdziłam patyczkiem. Upieczone wyłożyłam na kratkę, żeby

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania