jako imprezowa przekąska. Z podanych składników zrobiłam 20 kotlecików. Składniki: 400 g. piersi z kurczaka 200 g. świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżki masła Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Wyłożyć szpinak. Smażyć, aż zwiędnie i odparuje. Następnie zostawić do wystudzenia. Kiedy(...)wystygnie pokroić go bardzo drobno. Mięso zmielić, przełożyć do miski. Do mięsa dodać pokrojony szpinak, jajko, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie przez kilka minut wyrobić dłonią. Przygotować miseczkę z wodą. Moczyć dłonie i formować z mięsa małe kulki. Dzięki temu mięso nie będzie się
Agusiowe smakołykinaprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na klopsiki w sosie a’la carbonara: klopsiki : 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów dodatkowo: 1 litr bulionu sos a’la carbonara(...)parmezanu dodatkowo: 300 g makaronu tagiatelle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 2. Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą i zostawić na 10 minut do namoczenia. Następnie odcisnąć z niej nadmiar płynu. Bułkę przełożyć do miski ze zmielonym mięsem. 3. Do mięsa wbić jajko. Dodać
Gotuj z PrezesemSkładniki: świeża mielona łopatka wieprzowa 75 dag, bułka pszenna do moczenia w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, papryka marynowana pokrojona w kostkę 1 szklanka, mąka pszenna do obtaczania 1 szklanka, smalec 1/2 kostki Do miski włożyć mielone mięso ze świeżej łopatki wieprzowej(...)jajka, bułkę odciśniętą z wody, bułkę tartą, posiekaną cebulę kucharka, pieprz mielony, pokrojoną drobno marynowaną paprykę, wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę. Formować nie za grube i duże okrągłe kotlety, obtaczać je w mące pszennej. Kłaść na gorący smalec na patelni, delikatnie je spłaszczyć widelcem. Smażyć na rumiano z każdej strony, następnie nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić
W Mojej Kuchni Lubięjajkiem to niebanalna przekąska na ciepło. Sycąca i efektowna. Idealnie sprawdzi się na kolację, obiad a także różne spotkania z rodziną lub znajomymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 podłużnych bułek 5 małych jajek 5 małych plasterków szynki 80 g żółtego sera 1/3 czerwonej papryki 1/2 małej cebulki czerwonej 3 pomidorki koktajlowe 3 lekko czubate łyżki pikantnego ketchupu 1 lekko czubata(...)łyżka majonezu mały pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Delikatnie odcinamy wierzch każdej bułki. Ze środka wybieramy miękki miąższ. Majonez łączymy z ketchupem i smarujemy dno każdej bułki. Ser ścieramy na tarce lub kroimy w paseczki. Posypujemy do środka każdej bułeczki. Następnie kładziemy po plasterku szynki. Paprykę kroimy w kosteczkę i posypujemy na szynkę. Cebulkę
Olcia gotuje!ziemniaków 1 duża marchew (250 g) szklanka mleka łyżka mąki pszennej łyżka masła pęczek szczypioru sól, pieprz Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe, wedle gustu) 1 bułka pszenna jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania mięsa na pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy około 1/4 szklanki mleka(...)odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie bułkę rozdrabiamy widelcem na papkę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy ze sobą przez kilka minut, aż masa stanie się klejąca. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko
e-PrzepisyKulinarnePulpety szwedzkie to małe pulpeciki w kremowym sosie. Ich podstawą jest mięso mielone wołowe połączone z mięsem wieprzowym, jajko, bułka, cebula oraz przyprawy. Z masy mięsnej formowane są małe kulki, które najpierw smaży się na oleju, a później łączy z sosem. Sos do pulpetów szwedzkich to sos na zasmażce. Przygotowanie sosu rozpoczyna się od podsmażenia na maśle mąki, dolania(...)pulpety szwedzkie. 40 dkg mięsa mielonego wołowego 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 10 dkg cebuli 1 łyżeczka soli mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego 10 dkg bułki tartej 3 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy Dijon ziarnistej 100 ml śmietanki (30%) 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 400 ml bulionu wołowego 1 łyżka sosu Worcestershire
MeCooks4/5 - (4 ocen) Chlebek z pieczarkami to kolejny wariant moich keto cebularzy , które z kolei powstają na bazie chlebków oopsies . Niezwykle smaczne i aromatyczne, smakują na
Ola la LCHFłopatka wieprzowa bez kości 50 dag, świeża szynka wieprzowa bez kości 40 dag, jajka 2 sztuki "M", kucharek 2 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1,5 łyżeczki, tarta bułka 3/4 szklanki, bułka pszenna 1 sztuka moczona w wodzie, cebula 1 sztuka większa, natka pietruszki 1/2 pęczka, tymianek suszony 2 łyżki, woda gazowana 3/4 szklanki, smalec 1/2 kostki, mąka pszenna(...)obtaczania 1 szklanka Świeżą zmieloną wieprzową łopatkę i szynkę w misce wymieszać z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem,pieprzem mielonym, natką pietruszki, drobno pokrojoną cebulą. Jeśli masa jest za mocno zbita to dolać trochę wody, ja dolałam gazowanej, wsypałam tymianek i dokładnie wyrobiłam na kleistą masę. Formować nie za grube okrągłe kotlety, obtaczać w mące i kłaść
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone z indyka 80 dag, bułka kajzerka do moczenia 1 sztuka, tarta bułka 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżka, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", mąka do obtaczania 1 szklanka, smalec 3/4 kostki, cebula 4 sztuki większe, cukier 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka Świeże(...)mięso mielone z indyka w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkiem, posiekaną cebulą, tartą bułką, bułką odciśniętą po moczeniu z wody, pieprzem mielonym, solą, kucharkiem, papryką słodką. Z mięsa formować kotlety mielone, obtoczyć w mące, kłaść na gorący smalec lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać na talerz. Na tłuszcz po kotletach wsypać pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubięzaledwie pół godzinki. Polecam! Składniki: Klopsiki: 0,5kg mięsa mielonego (użyłam wołowego ale może być też wieprzowe) 1 duże jajko lub 2 małe 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub ok 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Ryż: 200g ryżu(...)soli 1 łyżka curry 1 łyżka masła Warzywa: 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej (u mnie mieszanka azjatycka) Dodatkowo: olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę odciśniętą z mleka lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju
Blog z Apetytemwołowe, w lżejszej wersji może też być z indyka) duża papryka czerwona pieczona 5-6 pieczarek marynowanych garść suszonej żurawiny (50 g) jajko kajzerka pół szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra Sos: duża cebula szklanka bulionu drobiowego łyżeczka musztardy (dałam musztardę gruszkową, ale inna też może być) łyżka sosu sojowego łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz(...)skórę i paprykę kroimy w kostkę. Żurawinę zalewamy gorącą wodą, ostawiamy na pół godziny. Po tym czasie odsączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w kostkę. Bułkę rwiemy na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy ją na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru mleka i rozdrabniamy widelcem. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, bułkę tartą
e-PrzepisyKulinarnełyżeczki miodu do każdej śliwki umieszczonej wewnątrz knedla Dodatkowo do gotowania knedli: 3 litry wody, łyżeczka soli i 3 łyżki oleju. Dodatkowo do polania np: 5 łyżek bułki tartej podsmażonej na 5 łyżkach masła na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek cukru 200 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (wymieszane z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1 łyżeczką cukru waniliowego) cukier(...)podaję na talerzach. Poniżej podaję przykładowe dodatki do knedli ze śliwkami. Krok 4. Dodatki do polania Knedle ze śliwką są najsmaczniejsze na gorąco zaraz po zrobieniu. Możesz polać je bułką tartą z masłem lub kleksem śmietany. Metoda 1 – bułka tarta z masłem. Na patelni rozgrzej 5 łyżek masła i wsyp 5 łyżek bułki tartej oraz 2 łyżki cukru. Całość
Ania gotujezdjąć z ognia. Wlać masę jajeczną i dokładnie pomieszać. Podawać od razu. Kanapka z panierowanym boczniakiem Składniki na 2 kanapki: kilka plasterków ogórka kilka plastrów pomidora kiełki keczup 2 bułki 2 duże boczniaki jajko bułka tarta świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka i sól Przepis na kanapkę z panierowanym boczniakiem Jajko mieszamy z przyprawami, maczamy w nim boczniaka, obtaczamy(...)bułce i smażymy po kilka minut z każdej strony. Kiedy kotlety z boczniaka będą gotowe, smarujemy bułkę keczupem, wykładamy na nią boczniaka, a potem dekorujemy ogórkiem, pomidorem i kiełkami. WARZYWA Z PIEKARNIKA Z BOCZNIAKIEM I CIELĘCINĄ Składniki na 2 porcje: ćwierć kilo cielęciny lub polędwiczek wołowych kilka boczniaków pokrojonych w paski czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w paski biała pietruszka
Ugotowane pozamiatanekoniecznie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kotlety mielone z pieczarkami i serem: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 duża cebula 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta do obtoczenia kotletów Składniki na farsz: 250 g pieczarek 1 cebula około 100 g sera żółtego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso dokładnie(...)myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy i również przepuszczamy przez maszynkę razem z namoczoną, czerstwą bułką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Mięso zostawiamy do przegryzienia na około 30 minut. W tym czasie pieczarki myjemy i kroimy w talarki, zagotowujemy je. Odcedzamy
Gotuj z Prezesemobiad dla całej rodziny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na klopsy mielone z jajkiem: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 6 jaj majeranek, przyprawa do mięsa wieprzowego sól, pieprz, bułka tarta do obtoczenia kotletów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy(...)również przepuszczamy przez maszynkę razem z namoczoną, czerstwą bułką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Mięso zostawiamy do przegryzienia na około 30 minut. 2. W międzyczasie pozostałe 5 jaj gotujemy na twardo ze szczyptą soli. Odcedzamy i obieramy ze skorupki. 3. Wracamy do mięsa, bierzemy porcję
Gotuj z Prezesem