rabarbar - 4427 przepisów (strona:92/296)

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 167

Sezon na rabarbar jest więc trzeba z niego korzystać.Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki!U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;)Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste(...)świeże drożdże – 30 g- mąka pszenna – 2,5 szklankiKRUSZONKA:- mąka pszenna – 50 g- mąka ziemniaczana – 50 g- cukier – 50 g- masło – 80 gDODATKOWO :- rabarbar – 400 g- cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mleko podgrzewamy w garnku razem z pokrojonym  masłem i cukrem – do momentu aż składniki się połączą.Przestudzone miksujemy

Ostra na Słodko
BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 409

Bitwy na Smaki” nie dałam odpocząć piekarnikowi!Ciasto powstało zupełnie spontanicznie … można powiedzieć , że przy sprzątaniu lodówki ;)A , że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta budyniowego.To był strzał w dziesiątkę , gdyż mimo tego , że wszyscy byli objedzeni ciasto zniknęło w mgnieniu oka!Jak je zrobić?Zobaczcie!SKŁADNIKI: – masło(...)jajko – 1 szt – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – cukier wanilinowy – 2 łyżki – śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki – rabarbar – 350 g – budyń waniliowy – 2 szt – mleko – 700 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).Siekamy

Ostra na Słodko
Po sezonie 206

tamto woła, że musi być pierwsze, i tak mi jakoś czas ucieka...Dzisiaj więc będzie krótki wpis i przepis na błyskawiczne, wyjątkowo pyszne babeczki.I tak, wiem, że sezon na rabarbar skończył się dawno, dawno temu. Mi udało się dorwać ostatnie łodygi kilka tygodni temu, i szczerze mówiąc, byłam w ciężkim szoku, że dokonałam takiego wyczynu. Cieszyłam się jak dziecko(...)gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam - albo w następnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 194

Zuzi, i nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie przygotować. Te z poniższego zdjęcia to pierwsza próba - upiekłam je w formie sztabek złota, czyli w tradycyjnej formie. Dodatek rabarbaru sprawdził się znakomicie - jego kwaskowy smak przełamał obłędną słodycz babeczek (a i tak zmniejszyłam ilość cukru o połowę). Biała czekolada w połączeniu z palonym masłem nadała babeczkom orzechowo-karmelowego smaku - coś(...)śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały. Na brunch przygotowałam je w formie na muffiny (bardziej podzielna - wyszło 12 sztuk) i z jagodami zamiast rabarbaru - bo tego ostatniego nie mogłam nigdzie dostać. I muszę przyznać, że obie wersje smakują obłędnie - gwarantuję, że się zakochacie. Finansjerki są bardzo proste do przygotowania - trzeba tylko uważać na masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto rabarbarowo - jabłkowe 245

Połączenie jabłek i rabarbaru to jest strzał w dziesiątkę. Ciasto w oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ .Czas pieczenia:  około 60 min                    Temperatura pieczenia:  175 °C          Wielkość formy :  Ciasto:kostka margaryny do pieczenia 250g2 łyżki(...)smalcu2 łyżki śmietany3/4 szklanki cukru5 żółtek3 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowyOwocowe nadzienie:75dag rabarbaru i jabłek1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody)3 łyżki cukruPiana:5 białekszklanka cukru1 opakowanie jasnego kisieluKruszonka:100g mąki  wymieszanej z siekanymi migdałami100g masła50g cukruWykonanie:Najpierw przygotowujemy rabarbar.Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżówki [ z olejem rzepakowym] z masą rabarbarowo-truskawkową 234

Zachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej rzepakowy który  jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam(...)www.facebook.com/DrozdzeBabuni/app_467939593270340 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  30 dkg truskawek 1 jabłko  1 opakowanie budyniu malinowego  2 łyżeczki cukru waniliowego  100ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru  Mąkę przesiać do miski.Zrobi

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi! 227

smakiem. Mama zawsze nie pozwalała jeść gorącego ciasta, bo twierdziła, że będą nas bolały brzuchy, ale kto by Jej wtedy słuchał, gdy na stole stało, pachnące ciasto drożdżowe z rabarbarem z własnego ogrodu i najlepszą na świecie kruszonką... Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-))) Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI(...)poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek - 5 łodyg rabarbaru - 5 łyżek cukru na kruszonkę: - 150 g mąki - 75 g cukru - 75 g masła - rodzynki WYKONANIE: - mąkę wsyp do miski - drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem curku - zrób wgłębienie

SMYKWKUCHNI
Ciasto na majówkę 246

rozpieszcza, niestety. Zimno zatrzymało nas w domu, ale myślę, że mimo to spędzimy ten wolny od szkoły czas bardzo owocnie, czego i Wam życzę. Jogurtowe ciasto z rabarbarem składniki: 300 g rabarbaru 200 g truskawek 175 g cukru 175 g miękkiego masła 275 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 3 jajka małe opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżka ekstraktu(...)wanilii lub opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru. Po wymieszaniu odstawiamy rabarbar na sitko zawieszone na miseczce na około godzinę by puścił sok. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem na miękką i pulchną masę. Dodajemy jajka, wanilię, jogurt i mąkę. Miksujemy. Ciasto przekładamy na tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto

Przysmaki Karolki
Ciasto rabarbarowe z kruszonką 73

bardzo ważnymi rysunkami, wycinankami. Chowam to wszystko do torebki, a córka już mknie na hulajnodze. Zatrzymujemy się przy drewnianym zieleniaku. Z wystawionego na schodkach koszyka wybieram łodygi różowiutkiego rabarbaru. Czy to na ciasto? Hm, miałam zrobić kompot, ale dlaczego nie ciasto? Wieczorem siedzimy sobie rodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka(...)Składniki 200 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka w temp.pokojowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 500g – 700g rabarbaru kruszonka 100 g masła 150g mąki pszennej 80 g cukru pudru Wykonanie W misie miksera zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masa maślana będzie już pulchna

Raj dla Podniebienia
Kompot z rabarbaru. 100

Kompot podajemy schłodzony.     Składniki : 3 l wody 80 dkg rabarbaru 20 - 25 dkg cukru Sok z cytryny ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   R abarbar myjemy, kroimy na kawałki 2 - 3 cm. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy. Garnek stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Na gotującą się wodę wsypujemy pokrojony rabarbar, mieszamy. Gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Następnie garnek(...)możemy dodać sok z cytryny. Kompot najlepiej smakuje na drugi dzień. Kompot możemy przecedzić przez gęste sitko, lecz ja nie cedzę , po prostu odlewam potrzebną ilość kompotu, a kawałki rabarbaru pozostają na dnie. Kompot z rabarbaru podajemy schłodzony.     Rabarbar kroimy na kawałki 2 - 3 cm. Kompot gotujemy 5 minut.        Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Błyskawiczne, pulchne ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką+FILM 403

Cześć, dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto z kategorii tych najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia-czyli tym co każdy lubi :) Ciasto jogurtowe z rabarbarem zrobicie w kilka chwil. Przepis jest bardzo wydajny, z niewielkiej ilości składników możecie zrobić całą dużą blachę pysznego, pulchnego ciasta.  Bardzo Wam je polecam, ponieważ smakuje wspaniale, jest delikatne, z chrupiącą kruszonką. Można(...)szkl oleju rzepakowego -3 łyżeczki proszku do pieczenia -3 jajka -niepełna szkl cukru KRUSZONKA -10 łyżek roztopionego masła -10 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej -6 łyżek cukru -cukier waniliowy RABARBAR -ok 500g rabarbaru  (można dać więcej) -2 łyżki bułki tartej -trochę cukru  Rabarbar obieramy, kroimy, posypujemy cukrem i odkładamy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę (trzeba

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placki naleśnikowe z rabarbarem 121

naleśnik, ni to pancakes, ot, taki duży placek z naleśnikowego ciasta (ciasto jest ciut gęstsze niż takie klasyczne naleśnikowe), z rabarbarem o waniliowo-maślanej nucie. Rabarbar oczywiście można zamienić na owoce, np. truskawki, cienko pokrojone jabłka, itd. Nie zawiera żadnych spulchniaczy. I pomimo tego, że potrzebna jest patelnia 20 cm, aby otrzymać okrąglutkie i spore placki, i trzeba smażyć(...)szybko się smaży. około 5 szt.: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka mąki, np. jasnej orkiszowej 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 łodyg rabarbaru szczypta soli masło klarowane do smażenia Wszystkie składniki, oprócz rabarbaru, zmiksować na gładkie ciasto, dodać rabarbar pokrojony na mniejsze kawałki. Porcję ciasta (1- 1,5 chochelki) wylać na małą patelnię

Kraina Miodem Płynąca
Ekspresowe ciasto z rabarbarem 199

Dzień dobry :-) Sezon na rabarbar trwa, więc korzystamy i my :-) Moje dzieci uwielbiają ciasta z jego dodatkiem. Ostatnio do gustu bardzo przypadło nam takie, które robi się szybciutko, a wychodzi rewelacyjne. Ciasto miesza się widelcem, przekłada na blaszkę, dodaje rabarbar i kruszonkę. Pieczemy i gotowe. Polecam, bo ciasto jest pyszne. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie do niego wykorzystać inne owoce. Miłego(...)cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju 4 jajka M 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 1 kg rabarbaru  1. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, jogurt i olej. Całość mieszamy za pomocą widelca do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy

kruche babeczki
Ekspresowe ciasto z rabarbarem bez miksera 162

Przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Przygotowanie ciasta wymaga tylko wymieszania składników trzepaczką i pokrojenia rabarbaru. Jest to ciasto z rodzaju „łyżką mieszanych” które po upieczeniu wychodzi wilgotne i długo zachowuje świeżość. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na większe foremki) Ciasto(...)rabarbaru + 2 łyżki cukru 2 jajka 100 g cukru (niecałe pół szklanki) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 200 g kwaśnej śmietany 150 ml oleju 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: pół szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzącej wody Przygotowanie: Rabarbar pokrój na kawałki o grubości pół centymetra Zasyp 2 łyżkami cukru, wymieszaj i odstaw na później

Słodki Blog
Ciasto ucierane z jabłkami, rabarbarem i orzechami 107

Zaczął się kolejny sezon rabarbarowy, więc musiało pojawić się nowe ciasto z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego również jabłka i orzechy włoskie. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, pyszne. Przepis na blachę 25 cm x 36 cm Co potrzeba: 5 jajek, 1 niepełna szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki oleju, 500 g słodkich jabłek, 300 g rabarbaru, 150 g orzechów włoskich Wykonanie:   Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki, dajemy do miski. Rabarbar płuczemy, odcinamy końcówki, kroimy w kawałki o grubości ok. 2 cm, dajemy do drugiej miski. Ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek

Bułka z Chlebem