Sezon na rabarbar trwa, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznego ciasta drożdżowego. Słodkie ciasto i kwaśny rabarbar = połączenie idealne. Składniki: - 40 g świeżych drożdży - 550 g mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki mleka - 200 g cukru - 70 g masła - 2 żółtka - 1 białko - 8 lasek rabarbaru Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 1/2 szklanki(...)ciepłe mleko oraz rozczyn. Ciasto wyrabiamy a następnie stopniowo wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy aż całe masło się wchłonie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm , smarujemy go białkiem i wykładamy na nie pokrojony rabarbar. Odstawiamy jeszcze na 30 minut
Zainspirowana w kuchniDziś przepis na wiosenną drożdżówkę z rabarbarem i słodką kruszonką. Ciasto najlepiej zrobić za pomocą dobrego miksera, ponieważ jest dosyć luźne i będzie się bardzo kleiło do rąk. Czas przygotowania: 30 min Czas oczekiwania: 90 min Czas pieczenia: 30-40 min Składniki: (na blaszkę 24×24 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki) Ciasto drożdżowe: 170 ml mleka(...)drożdży suszonych 3 łyżki cukru (50 g) 300 g mąki 4 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego 30 g miękkiego lub roztopionego masła Dodatkowo: 400 g rabarbaru Kruszonka: 50 g miękkiego masła 80 g mąki 40 g cukru * Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misie miksera
Słodki Blogbardzo ważnymi rysunkami, wycinankami. Chowam to wszystko do torebki, a córka już mknie na hulajnodze. Zatrzymujemy się przy drewnianym zieleniaku. Z wystawionego na schodkach koszyka wybieram łodygi różowiutkiego rabarbaru. Czy to na ciasto? Hm, miałam zrobić kompot, ale dlaczego nie ciasto? Wieczorem siedzimy sobie rodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka(...)Składniki 200 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka w temp.pokojowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 500g – 700g rabarbaru kruszonka 100 g masła 150g mąki pszennej 80 g cukru pudru Wykonanie W misie miksera zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masa maślana będzie już pulchna
Raj dla PodniebieniaCoś słodkiego na zbliżający się weekend. Słodki, urocze i na jeden kęs - babeczki wypełnione kremem o smaku rabarbaru zwieńczone słodka bezą włoską. Przed nami weekendowa rozpusta. ;) BABECZKI Z KREMEM RABARBAROWYM Składniki: babeczki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka krem: 3 łodygi rabarbaru (+1 łyża cukru i sok z 1/2 cytryny) 1 jajko 2 żółtka(...)pieczenia albo fasolką. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia. krem: Rabarbar kroimy na kawałki zasypujemy 1 łyżą cukru i polewamy sokiem z cytryny. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy z odrobiną wody,aby rabarbar się nie przypalił do dna. Kiedy
Bon appetit mon amiejagód w środku. Ciasto tylko z 370 g mąki a aż 450 g jagód do nadziewania! Polecam Ci też przepisy: Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki(...)truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką JAGODZIANKI Przygotowanie: około 2,5 h Ilość : 8 drożdżówek Składniki ciasto: – 370 g mąki pszennej typ od 480 do 550 – 170 ml letniego mleka
nietylkopasta.plLekkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem i gorzką czekoladą. Ciasto beztłuszczowe jest tylko gorzka czekolada. rabarbar 250 g mąka pszenna 113 g 3 jajka drobny cukier 125 g 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szczypta proszku do pieczenia ( proszek ze względu na czekoladę ) Tortownica 20 cm, spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy w drobną kostkę(...)mąkę i delikatnie mieszamy. ( Powiem że ta dziura po środku misy nie ułatwiała sprawy w przesiewaniu :) ) Na koniec dodajemy czekoladę, lekko mieszamy i przekładamy ciasto do tortownicy z rabarbarem. Pieczemy w 170 C około 50 minut. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, obracamy na deskę i zdejmujemy papier. Jak ciasto przy rabarbarze jest zbyt wilgotne to wstawmy go jeszcze na chwilę
Smaczne mojedrożdżowe pamiętam z dzieciństwa, to najlepsze spod rąk babci. Jednak sprawdza się fakt, że to co najprostsze smakuje najlepiej. I tak do znanego mi drożdżowego ciasta dodałam pyszne połączenie rabarbaru i jabłek – jedno kwaskowe, drugie słodkie, idealnie do siebie pasują. Za sprawą takiego ciasta od razu robi się bardzo wakacyjnie, sezonowo i pysznie. Składniki (na dużą blachę około 20x30cm(...)pszennej pół szklanki cukru szczypta soli 3 jajka 150ml letniego mleka 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła Na zaczyn: 30g świeżych drożdży łyżka cukru 50ml mleka 3 łyżki mąki Dodatkowo: 600g rabarbaru 2 słodkie jabłka łyżka cukru waniliowego łyżka cukru kryształ 3 łyżki płatków migdałowych cukier puder do oprószenia 2 łyżki soku z cytryny Zaczynamy od przygotowania zaczynu – do miski
Smaczna Stronatalerz, tak jak kisielek czekoladowy . W czasach PRL-u był „luźniejszy” podawano go w miseczkach, bez wyjmowania go z nich. Proponuję właśnie taki kisiel z PRL-u. Kisiel z rabarbaru z truskawkami . Dla smaku dodałam rozmaryn, ale można go pominąć. 1 kg rabarbaru, 250 - 300 g truskawek, cukier, gałązka rozmarynu, 9 g mąki ziemniaczanej, 50 ml zimnej przegotowanej wody Rabarbar(...)umyć, odciąć końcówki, pokroić, wrzucić do garnka. Dodać rozmaryn. Zalać wrzącą wodą, tak aby tylko przykryła rabarbar. Gotować do miękkości. Truskawki umyć, odszypułkować. Przekroić każdą na pół, lub na cztery części, w zależności od wielkości truskawek. Ugotowany rabarbar przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Do mieszaniny dolać kilka łyżek gorącego rabarbarowego przecieru, wymieszać
królestwo garówWegańskie ciasto pełnoziarniste z budyniem i rabarbarem Proste do przygotowania, tanie, bez jajek i bez mleka. Sezon na rabarbar w pełni, warto przygotować takie ciacho. Idealnie sprawdzi się na deser do kawy czy herbaty. Dodatkowo proponuję użyć do jego wypieku mąki pełnoziarnistej, tak by było jeszcze zdrowsze i bardziej sycące. PRZEPIS NA WEGAŃSKIE CIASTO PEŁNOZIARNISTE Składniki : 2 szkl mąki pszennej(...)zalane 6 łyżkami wrzątku 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – przepis 1 szkl mleka roślinnego 1/2 szkl oleju dodatkowo: 1 budyń waniliowy + 300 ml mleka roślinnego + cukier 2-3 łodygi rabarbaru Jak zrobić wegańskie ciasto pełnoziarniste: Zaczynamy od ugotowania budyniu na 300ml mleka roślinnego zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy wszystko
Dorota Smakujechoć wiadomo, że szybko traci świeżość, ale za jeden kawałek świeżutkiego, ciepłego ciasta drożdżowego, oddam wszystkie biszkopty, ucierańce i kruche ;). Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczne drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo mówić - jest pyyyyszne! Puchate, mięciutkie, maślane... Tak dobre, że nie można się od niego oderwać ;). Wspaniale też będzie smakować z innymi owocami, np. z truskawkami(...)cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 g masła 240 ml mleka, letniego 2 jajka 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej szczypta soli Ponadto: 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wykonanie: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami
Opowieści z piekarnikarzadko doceniamy przepisy stosowane w czasach przed pojawieniem się mikserów. Efekt uzależniony od proporcji, kolejności i jakości składników. Z miksera oczywiście nie musicie rezygnować :) Do ciasta dodałam rabarbar - nie mogę się nim nacieszyć. Składniki: w temperaturze pokojowej na formę wielkości 22 cm / 22 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 175 gram masła 3 jaja rozmiar L 3/4 szklanki(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 gałązki rabarbaru Wykonanie: Rabarbar oczyszczamy, obieramy z włókien i kroimy na dość cienkie plasterki. Zasypujemy łyżką cukru. Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło wkładamy do miski i miksujemy z cukrami na puszystą, jasną masę. Jak to w przypadku ciast ucieranych
Kronika Piekarnikaforemki (wyłożonej papierem do pieczenia) i podpiekamy. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą. składniki na nadzienie jabłkowo rabarbarowe: 800 g uprażonych jabłek np. ja użyłam gotowych ze słoika 750 g rabarbaru 100-150 cukru lub do smaku opcjonalnie: skórka otarta z 1 cytryny wykonanie: Rabarbar myjemy, usuwamy włókna, kroimy w kostkę i rozgotowujemy z cukrem do smaku. Przestudzamy i dodajemy opcjonalnie(...)otartą skórkę z cytryny. Na podpieczone i oprószone bułką tartą ciasto wykładamy uprażone jabłka. Na jabłka wykładamy równomiernie rabarbar. składniki na piankę: 4 białka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wykonanie : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Warstwę rabarbaru oprószamy bułką tartą i przykrywamy pianą z białek. Na wierzch ścieramy pozostałe
Domowy Smak Jedzeniatrakcie zakupów mój wzrok pada na pierwsze czerwono - zielone gałązki. Będą na wyciągnięcie ręki przez kilka kolejnych miesięcy, a jednak.. jednak inne przepisy odkładam na potem, czas na rabarbar. W tym sezonie rabarbarowy cykl rozpoczynam najlżejszym z ciast biszkoptowych. Pomimo delikatności - unosi ciężar cząstek rabarbaru, pod chrupiącą, rumianą, maślaną i absolutnie nie subtelną kruszonką. Najsmaczniejsze świeże(...)podobnej powierzchni 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 4 jajka 5 łyżek oleju rzepakowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 gałązki rabarbaru, cukier i sok cytrynowy na kruszonkę: 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej Wykonanie : Rabarbar oczyszczamy, obieramy z włókien, tniemy na dość cienkie plasterki. Wkładamy
Kronika Piekarnika