bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy(...)oleju - 3/4 szklanki letniego mleka - 4 szklanki mąki tortowej - szczypta soli Kruszonka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - 100 gram masła Dodatkowo - dowolne owoce ( u mnie truskawki i rabarbar ) - papier do pieczenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję
Kuchnia z widokiem na ogródJednym z moich ulubionych kompotów jest smak rabarbaru, intensywny kwaskowaty posmak <3 idealny napój na upalne dni. SKŁADNIKI: 700g rabarbaru 2,5l wody 9 łyżek cukru WYKONANIE: 1. Rabarbaru nie obieramy, gdyż najlepszy smak i barwa kryje się w skórce. Kroimy rabarbar na kawałki 2-3cm , myjemy, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy. 2. Gdy kompot zacznie się(...)gotować zmniejszamy ogień na minimalny, i tak ta małym gazie gotujemy aż rabarbar nam się rozpraży. Ugotowany kompot przecedzamy, studzimy, możemy schłodzić w lodówce
Dziś Ja gotujeBardzo łatwy do zrobienia mus z rabarbaru do słoiczków na zimę. Świetny jako dodatek do deserów, ciast, ciasteczek, naleśników lub do przełożenia tortów a nawet na kompot. 1,5 kg rabarbaru 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml.) ok.250 gramów sok z połowy cytryny Rabarbar myjemy i odcinamy brzydkie końcówki. Kroimy na półcentymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem , mieszamy(...)Następnie przekładamy do garnka i prażymy na niedużym ogniu co jakiś czas mieszamy aby się nie przypalił jeżeli jest mało soczysty to można dolać odrobinę wody. Rabarbar dusimy do momentu aż się całkowicie rozpadnie i powstanie jednolita masa (tzw.paćka) ok. pół godziny. Następnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Gotowy gorący mus przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków zakręcamy
Andzia PichciWegańskie drożdżówki z rabarbarem to pomysł na zdrową i smaczną przekąskę dla osób, które na co dzień są na diecie wegańskiej lub tez muszą unikać nabiału , jajek i cukru. Drożdżówki przygotowuje się naprawdę ekspresowo (ekspresowo znikają też z talerzy :)). Do ich przygotowania użyłam mąki orkiszowej, ale możesz zamienić ją na mąkę pszenną. Zamieniłam również cukier na erytrol, dzięki czemu mają(...)mniej kalorii od tych tradycyjnych. Nie widzę jednak przeszkód, abyś użyła cukru białego lub trzcinowego To co, smacznego Wegańskie drożdżówki z rabarbarem Składniki na 8 drożdżówek: 350 g mąki orkiszowej 15 g mąki ziemniaczanej 120 g erytrolu 60 g oleju kokosowego 16 g suchych drożdży sól 150 ml mleka sojowego rabarbar nektarynka + 70 g mąki orkiszowej 30 g erytrolu
365 dni dookoła kuchniGotowe w : 2 h Nadeszła pora na ciasta z dodatkiem rabarbaru. Uwielbiam go chyba pod każdą postacią, ale przeglądając internet nigdzie nie natknęłam się na sernik z rabarbarem, dlatego postanowiłam go zrobić. Wyszedł idealnie puszysty , intensywnie rabarbarowy i oczywiście zniknął w jeden dzień. Składniki na biszkopt 3 jajka 9 dkg mąki 9 dkg cukru Składniki na masę serową(...)twarogu z wiaderka 6 łyżek cukru pudru (proponuję skosztować) 2 łyżki żelatyny 50 ml wody Składniki na masę rabarbarową 50 dkg obranego i pokrojonego rabarbaru 60 dkg cukru 30 dkg sera twarogowego z wiaderka 4 łyżki cukru pudru (kolejny raz proponuję skosztować w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru) 2 pełne łyżki żelatyny 50 ml wody 2 galaretki Krok
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyNajlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam z rabarbarem! Jestem szczęśliwa, że natknęłam się na ten przepis w internecie i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Mięciutkie i pachnące ciasto, owoce i pyszna kruszonka. Dodatkowo od siebie dodałam skórkę startą z pomarańczy oraz cukier waniliowy do rabarbaru. Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 500 g, cukier kryształ 250 g, jajka(...)łyżeczki, maślanka 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, skórka starta z połowy pomarańczy, kruszonka: mąka pszenna 10 łyżek, cukier 4 łyżki, masło 70 g, cukier waniliowy 16 g, dodatkowo: rabarbar 500 g, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodajemy maślankę oraz olej i miksujemy do połączenia
kulinarne odsłony patiSezon na rabarbar rozpoczęty!! W takim razie zapraszam Was na pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 150 g masła 82% 3 żółtka szczypta soli 70 g cukru pudru Mąkę i kakao przesiać. Zimne masło pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na stolnicę(...)albo w lodówce 1-1,5 godziny. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 º C i podpiec 10-15 min. Wyjąć i wystudzić. Nadzienie: 600 g rabarbaru 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Rabarbar obrać i pokroić w niewielkie cząstki, posypać cukrami i wyłożyć na spód ciasta. Kruszonka: 120 g masła 200 g mąki pszennej pół
Anielskie wypiekiPyszne kruche ciasto i rabarbar to połączenie idealne. Nie może się nie udać bo to najprostsze ciasto,ale też bardzo smaczne. Jeden kawałek do porannej kawki trzeba zjeść . Zapraszam po mój sprawdzony przepis. Ciasto: ( blacha 20 x 30 ) 25 dag masła ( margaryny) 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2-3 łyżki śmietany 5 żółtek 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 2 łyżki octu Rabarbar : 1 kg rabarbaru 1/2 szklanki cukru 3-4 łyżki bułki tartej Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtka roztrzepane z cukrem,śmietanę i ocet. Wyrobić kruche ciasto,podzielić na dwie części i schłodzić. Rabarbar oczyścić,pokroić i zasypać cukrem - wymieszać i odstawić na ok 30 min. Powstały
Niespełnione zdolności kulinarneSłodko-kwaśne babeczki z rabarbarem bez mąki pszennej i cukru. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner(...)basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #bezmleka #bezdodatkucukru #bezglutenu Przepis na 12 babeczek Składniki: – 2 duże łodygi rabarbaru – 3 jajka – 100 g mąki kukurydzianej – 100 g mąki ryżowej – 40 g budyniu waniliowego w proszku – 5-7 łyżek erytrytolu – 50 ml oleju rzepakowego
Mrs. EndorfinaPokazuję jak przygotować domowy orzeźwiający kompot z rabarbaru z dodatkiem soku z cytryny. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 litry Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 600 g rabarbaru 220 g cukru 2 litry wody 3 łyżki soku z cytryny 1. Rabarbar myjemy i kroimy na dwu centymetrowe paski. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier(...)minimum i gotujemy przez 10 minut. Wystudzony kompot przecedzamy. Możemy go dosłodzić i rozcieńczyć według uznania. Najlepiej wstawić do lodówki i pić schłodzony. Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Kompot z rabarbaru pochodzi z serwisu
karolgotujezjeść, to na pewno są to tosty francuskie. Pachnące wanilią zrumienione kromki chałki i do tego ulubione dodatki, tak to zdecydowanie moje ulubione śniadanie. W sezonie na rabarbar obowiązkowa propozycja to właśnie tosty z duszonym, słodko-kwaśnym rabarbarem, z odrobiną truskawek dla koloru. Do tego kremowy jogurt i idealna kompozycja śniadaniowa gotowa. Składniki (na 2 duże porcje): około 6 kromek(...)chałki drożdżowej 200ml mleka 1 duże jajko łyżka cukru pudru łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 łyżki masła Na rabarbar: 4 łodygi różowego rabarbaru 100g mrożonych lub świeżych truskawek 2 łyżki miodu lub do smaku Do podania: mały kubek gęstego jogurtu greckiego miód Zaczynamy od przygotowania rabarbaru – łodygi myjemy, odcinamy końce i kroimy w centymetrowe kawałki. Przekładamy
Smaczna Stronapojawia się pierwszy rabarbar, pojawiają się także drożdżówki. Zawsze :) 10 sztuk: zaczyn: 25 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 400 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego nadzienie: 250 g tłustego twarożku łyżka konfitury z róży żółtko łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, ja nie dodałam) 2-3 łodygi rabarbaru łyżka masła klarowanego 2 łyżki miodu spora szczypta zmielonej wanilii 2 łyżki suszonych płatków róży Na początek przygotowujemy zaczyn. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie dodajemy do niego przesianą
Mienta blogKażdej wiosny czekam niecierpliwie, aż pojawi się rabarbar. Można z niego wyczarować pyszne wypieki. Tak też powstały te ciastka idealne do kawy, do mleka, do herbaty… Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, nie za słodkie pomimo cukru, w którym je obtaczamy. Z przepisu wychodzi 20 sztuk większych ciastek Co potrzeba: 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 250 g sera(...)białego, ½ szklanki oleju, 200 g rabarbaru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 nieczubate łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g cukru + do obtoczenia ciastek Wykonanie: Rabarbar kroimy bez obierania w drobną kostkę. Do miski dajemy pokruszony ser, mąkę, olej, ekstrat waniliowy, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy, dodajemy rabarbar, zagniatamy w ten sposób, żeby połączył się
Bułka z ChlebemIdealne wiosenne ciasto- delikatny maślany spód, kwaskowy rabarbar i słodka beza. Proste i pyszne zarazem. Następnym razem zamienię tylko konfiturę malinową na truskawkową, jakoś bardziej mi pasują do rabarbaru truskawki, ale to już rzecz gustu... Inspiracją był ten przepis Piekłam w dużej ciemnej formie, o wym. 37,5x24,5 cm Składniki: kruche ciasto: - 200g mąki pszennej (u mnie orkiszowa typ700(...)papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i umieszczamy blachę w lodówce na czas nagrzania się piekarnika. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170*C ok. 20 minut, na programie z termoobiegiem. Rabarbar: - 600g rabarbaru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki cynamonu - ok. 180g konfitury/ dżemu malinowego, truskawkowego lub innego (u mnie domowa konfitura) Umyty, osuszony rabarbar kroimy na małe kawałki. Dodajemy mąkę
Smaczne ZdroweMój rabarbar jest już duży , czerwony i domaga się zrywania na już. No więc czynię to i popełniam znów jak co roku nowe potrawy. Sezon rabarbarowy jednak nie zacząłby się jak należy gdyby nie ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Zapraszam wszystkich, którym słodkości po świętach jeszcze się nie znudziły ;) Drożdżówka z rabarbarem, jabłkami i nutą imbiru - 50 g drożdży(...)jajka - 1 szklanka ciepłego mleka 3.2% - 50g stopionego i przestudzonego masła - 4 łyżki śmietany 30% - 4 szklanki mąki - 12 łyżek cukru - 8 łodyg rabarbaru ( u mnie były cienkie ) - 1 duże jabłko - cynamon, imbir, brązowy cukier do posypania owoców ( do smaku) Kruszonka - 250 g mąki - 250g masła - 2 łyżki jogurtu greckiego - 100 g cukru pudru Na początek zaczyn. Drożdże rozkruszamy
Kuchnia Pełna Emocji