Korzystając z tego, że w ogrodzie rodziców pojawiły się pierwsze łodygi rabarbaru postanowiłam wykorzystać ten kwaśny owoc do zrobienia słodkiego ciasta. Uwielbiam kompot z rabarbaru i miałam spory dylemat, ale jednak ciasto wygrało. Potrzebujemy: Kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru pudru 2 żółtka 100 g masła 82% (zimnego) 1/3 łyżeczki(...)Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy przez 20 minut ciasto w temperaturze 170 stopniach C (góra/dół). Nadzienie: 400 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok 160 g dżemu malinowego bez pestek Rabarbar obieramy i kroimy na drobne paseczki. W misce mieszamy rabarbar
Emskie SmakiPyszne klasyczne ciasto ucierane z lekko kwaskowym rabarbarem i słodką chrupiącą kruszonką. Przepis bardzo prosty w stylu tych z babcinego zeszytu. Ciasto jest przepyszne, idealnie zrównoważone, nie za kwaśne ale też nie przesłodzone, a do tego bardzo puszyste i bardzo wilgotne. Moim zdaniem posiada wszystkie cechy idealnego ciasta z sezonowymi owocami, polecam! Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia(...)szklanki cukru (180 g) 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 szklanki oleju (100 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru Kruszonka: 50 g miękkiego masła 80 g mąki 40 g cukru * Proporcje na inne wielkości blaszek znajdziesz tutaj . Przygotowanie: Rabarbar obierz i pokrój na kawałki o grubości
Słodki BlogWspomnienie dzieciństwa-kawał drożdżówki, a do tego kubek mleka lub kakao. Delikatne i bardzo puszyste ciasto, mnóstwo chrupiącej kruszonki, kwaskowy rabarbar i truskawki, a wszystko oblane słodkim lukrem. Choć przepis na spora blachę, to już wczoraj pochłonęliśmy przeszło pół blachy. W sezonie na rabarbar i truskawki, tego ciacha nie może zabraknąć w moim domu. Na blaszkę 36x25x6cm 400 g rabarbaru(...)szklanki cukru 100 g masła Na lukier: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Mniejsze przeciąć na pół, większe na ćwiartki. Rabarbar umyć, odciąć końcówki i obrać z zewnętrznej skórki. Pokroić w ok 1 cm kawałeczki. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn
Krylowa Kuchniawiśniami, porzeczkami czy śliwkami. Jest to przepis na jedno z najprostszych ciast, a mimo to doskonale pasuje do rodzinnych spotkań przy kawie. Na dzisiaj przygotowałam owe ciasto z rabarbarem, które z pewnością każdemu się uda i będzie smakować. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 38×24 cm. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 3 jajka 80dag rabarbaru cukier waniliowy masło lub margaryna do wysmarowania formy Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła lub margaryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki na kruszonkę zagnieść, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić. 2. Rabarbar obrać, pokroić na nieduże kawałki. Wymieszać
Danka PichciDoskonałe, puszyste ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruchą bezą pieczoną z płatkami migdałowymi. Przepis na blachę o wymiarach 25 x 36 Co potrzeba na ciasto: 1 i 1/2 kg rabarbaru, 200 g masła, 200 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka całe, 4 żółtka 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 100 g skrobi ziemniaczanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia Co potrzeba na bezę: 200 g cukru 100 g płatków migdałowych 1 łyżka soku z cytryny 4 białka jaj Wykonanie: Rabarbar myjemy, zostawiamy do wyschnięcia, kroimy bez obierania na 2 cm kawałki, przekładamy do miski. Roztapiamy masło, zostawiamy do wystudzenia. W misce miksujemy cukier razem z esencją waniliową, z całymi jajkami
Bułka z Chlebemkawą, z herbatą, z mlekiem, każdy je jak lubi. Z przepisu wychodzi 12 szt. pysznych, mięciutkich babeczek Co potrzeba: 300 g rabarbaru o szerokości łodygi 1-2 cm, 300 g mąki tortowej typ 450, 150 g masła, 150 g cukru, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: Rabarbar kroimy bez obierania(...)jest to prawidłowe. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy na niskich obrotach, dodajemy rabarbar w takiej ilości, żeby zostało po 4 kawałki na dodanie na wierzch na każdą babeczkę. Mieszamy dokładnie. Ciasto będzie dość gęste. Blachę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami
Bułka z ChlebemUcierane ciasto z rabarbarem i jabłkami Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu ciasto, poleca się na każdą okazję. Ciasto jest naprawdę przepyszne. Składniki : Ciasto : masło - 250 g jajka - 5 szt cukier - 1 i 1/4 szkl mąka - 2 szkl z czubkiem proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Dodatkowo: rabarbar - 300 g jabłko - 1 szt duże cukier waniliowy - 1 opak cukier - 1 łyżeczka(...)Przygotowanie: Rabarbar opłukać, pokroić na kawałki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z rabarbarem i oba cukrami. Ciasto : Masło utrzeć z cukrem do białości. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do utartego masła, wybijać po jednym jajku, cały czas ucierać. Na samym końcu wsypać przesianą mąkę, utrzeć. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem, ciasto wylać
Kuchnia DanusiWyrazisty w smaku kompot z rabarbaru z dodatkiem truskawek, które dodają koloru i aromatu. Wspomnienie dzieciństwa i letniego czasu jak nic. Orzeźwia, nawadnia, chłodzi, jest pyszny! Podaję go na ciepło, zimno lub z kostkami lodu. Jest lekko kwaskowy, niezbyt słodki, idealny w ten gorący czas. Można do niego dodać plastry pomarańczy, dosłodzić cukrem trzcinowym, miodem lub melasą. Gorąco polecam! SKŁADNIKI(...)rabarbaru 2,5 l wody 5-6 truskawek 3 łyżki drobnego cukru PRZYGOTOWANIE: Z rabarbaru odcinam końce, myję go, nie obieram. Truskawki myję, siekam na cztery. Rabarbar kroję na kawałki, około 3-4 cm, układam w garnku, zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz, dodaję cukier i truskawki. Gotuję kilkanaście minut, u mnie około 20 minut, studzę i podaję
Zasmakuj Kuchnilekką, mleczną nutą. Tym razem postawiłam na kremowy, lekko słonawy serek ricotta, z odrobiną śmietany – powstał idealny spód dla letnich owoców. W tym wydaniu lekko kwaskowy, różowy rabarbar osłodzony soczystym jabłkiem. Składniki na ciasto (na blachę około 27x40cm): ok 3 szklanki mąki, ale może się przydać więcej 3/4 szklanki cukru 100g zimnego masła 2 całe jajka i 2 żółtka(...)łyżeczki esencji waniliowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150g ricotty 100g kwaśnej śmietany Dodatkowo: 700g rabarbaru 2 słodkie i twarde jabłka 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy schłodzone i pokrojone
Smaczna StronaMłody rabarbar w sprzedaży. U nas nietypowo wykorzystany, nie kompot, nie ciasto , ale jako chutney. Składniki: 400 g rabarbaru 2 pęczki dymki 2 łyżki oleju 100 g rodzynków 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki z tapioki 400 g filetów z piersi kurczaka 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki(...)Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut. Dodałem rodzynki, sos sojowy, cukier, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł. Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu. Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą
R'n'G KitchenOrzeźwiający, lekko kwaśny smak z nutą wanilii i karmelu. Niezwyczajny sposób na domowy kompot z rabarbarem poleca się na ciepłe letnie dni. Składniki: 600g rabarbaru, 8 łyżek cukru, 2 łyżki z wanilią, 2 litry wody. Ponadto: Liście świeżej mięty. Do garnka wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Rozprowadzić po dnie naczynia. Podgrzewamy na niewielkim ogniu przez(...)minut do momentu karmelizacji cukru (kolor lekko brązowy). W międzyczasie rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć, a następnie pokroić w kawałki o długości ok 2cm. Wrzucamy do cukru, cały czas mieszając, gdy rabarbar puści sok, zbrylone cząstki cukru będą się roztapiały. Po ok 5 minutach wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 minut, aż rabarbar się rozgotuje
Słodki ZakątekPrzepis iście sezonowy, pachnący wiosną i budzącym się do życia światem. Orzeźwiający kwaśny smak rabarbaru mieszający się ze słodyczą dobrego miodu z odrobiną cynamonu, wanilii i kardamonu. To wszystko znajdziecie w naszej wiosennej propozycji na słodki i lekki deser. Bardzo oczywiste ciasto z dodatkiem aromatycznych przypraw. Witaj wiosno! Ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki: 5 łodyg cynamonu 4 łyżki ksylitolu(...)trzcinowego 2 jajka 5 kropli esencji waniliowej 2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g oleju ryżowego lub roztopionego masła 1 szklanka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Umyty rabarbar pokroić na małe kawałki, w garnku podgrzać ksylitol. Gdy będzie gorący dodać rabarbar i smażyć parę minut, dodać miód, esencję waniliową, przyprawy i skórkę z pomarańczy. Smażyć parę minut
Moja Mama GotujePrzepis na to ciasto jest już w moim rodzinnym domu od ponad 30 lat, tak więc śmiało mogę powiedzieć że jest on sprawdzony. Tym razem zrobiłam go z rabarbarem i jabłkami ale zapewniam, że można go piec również z innymi owocami. Jak zawsze chciałam dodać coś od siebie, więc dodałam jeszczę frużelinę rabarbarową. Składniki na ciasto 3 żółtka(...)gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru Składniki na pianę 3 pozostałe białka 1/2 szkl. cukru pudru sok z połowy cytryny Składniki na frużelinę 1/2 kg rabarbaru 1 łyżka żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. cukru Przepis na frużelinę 1 Do garnka wkładamy pokrojony rabarbar i cukier i czekamy aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyciasto: 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 3 żółtka, 100 g cukru pudru, nadzienie: 350 g rabarbaru, 2 białka, 100 g cukru pudru, 10 g cukru waniliowego, 140 g orzechów laskowych, 1 łyżka soku cytrynowego, szczypta soli, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć(...)Formę do tarty (26 cm średnicy) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut . Rabarbar obrać i pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Orzechy zetrzeć, zmiksować lub drobno posiekać. Wymieszać rabarbar ze 100 g orzechów. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
królestwo garówWitam Kochani sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zapraszam na niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, długo zachowuje świeżość, jest bardzo pulchne,pachnące i bardzo Wam je polecam :) przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -2,5 szkl maki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 jajka -3/4 szklanki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia -250ml maślanki -125ml oleju KRUSZONKA -50g masła lub margaryny -2 łyżki cukru -cukier waniliowy -mąka ok 5 łyżek DODATKOWO -ok 300g rabarbaru (można dać więcej) -2 łyżeczki cukru Do miski dajemy jajka i cukier-ucieramy. Następnie wlewamy maślankę-miksujemy. Dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku