Zgarniętą ze sklepowej półki naręcz rabarbarowych łodyg przemieniłam w waniliową tartę. I nie żałuję, bo wyszła bardzo dobra :) A wybór akurat takiego sposobu spożytkowania rabarbaru okazał się tym trafniejszy, że gotowa już tarta umilała nam świętowanie pewnej okoliczności :) Zaczął się czas, gdzie dostępnych jest coraz więcej rodzimych produktów sezonowych. Wykorzystajmy to. Tak jak Maciek, który wczoraj obdarował mnie słoiczkiem(...)zdradzę ;) Przepis na pewno wkrótce pojawi się na blogu :) Składniki: Ciasto: 320 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 120 g cukru pudru 1 jajko Nadzienie: 1 kg rabarbaru 3/4 szkl. cukru 3 łyżki wody ziarna z 2 lasek wanilii 20 g masła 2 łyżki skrobi ziemniaczanej jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść. Owinąć folią spożywczą
zadanie-gotowanieSezon na rabarbarowe wypieki uważam za otwarty! Zaczynamy od pysznego, codziennego, pulchnego ciasta na kefirze. Jest bardzo smaczne, a połączenie słodkich jagód i kwaśnego rabarbaru nadaje mu wyjątkowości. Dodam jeszcze, że przygotowanie trwa mniej niż 10 minut, więc jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to do dzieła! Składniki na kefirowe ciasto z jagodami i rabarbarem: na formę 24x28(...)szklanki naturalnego kefiru (maślanki lub jogurtu) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki szczypta soli 1 szklanka jagód (u mnie mrożone) 3-4 gałązki rabarbaru Rabarbar myjemy, wycieramy i kroimy w 0,5-1 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Jajka ubijamy z cukrem
Rozpustne gotowanieSezon na rabarbar uważam otwarty! Wczoraj kupiłam kilka łodyg, więc mam pełne pole do popisu ;) Na pierwszy ogień poszło puszyste i wilgotne, za sprawą maślanki, ciasto z rabarbarem i słodką, cytrynową kruszonką. Takie ciasto to istna rozkosz dla podniebienia. Samo ciasto jest dosyć słodkie, ale kwaśny rabarbar i kruszonka z dodatkiem skórki cytryny świetnie równoważą ten smak. Musicie(...)sody oczyszczonej Kruszonka: 80 g zimnego masła 80 g cukru 1 szkl mąki pszennej skórka otarta z jednej cytryny Dodatkowo: masło i bułka do blaszki 300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami, by uzyskać kruszonkę, schłodzić w lodówce. Ciasto: Wszystkie składniki powinny
Nastoletnie Wypiekaniewyjmowanym dnem! Zdecydowanie mój najlepszy zakup. A tarta zniknęła bardzo szybko i wszyscy ją chwalili także z czystym sercem polecam! Dla kogo: dla szukających kwaskowatych wypieków dla fanów rabarbaru dla lubiących wypieki sezonowe Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła 50ml zimnego mleka łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli Składniki na mus rabarbarowy: 600-700g rabarbaru łyżka soku(...)cytryny 5 łyżek cukru (gdyby rabarbar był bardzo kwaśny dodać więcej) Składniki na bezę: 2 białka (z lodówki) 100g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Mąkę, cukier puder, masło (pokrojone w kostkę) i sól umieścić w misce i wyrabiać, aż struktura zacznie przypominać okruszki (kruszonkę). Dodać żółtko i mleko i ugnieść mikserem. Gdy masa stanie się jednolita zagnieść
Mania WypiekaniaWitajcie w ciepłej słonecznej wiośnie :), szalejemy z rabarbarem i odkrywamy nowe połączenia smakowe!. Dziś będzie ciekawa sałatka warzywno-owocowo-ziołowa :), będzie to jedna z niewielu sałatek które zostawiamy pod przykryciem na noc :). Ta sałatka z założenia ma być mała, bo chodzi w niej o intensywne smakowo odświeżenie, coś takiego jak wrócicie z treningu lub pierwszego opalania do domu :]. Zaskoczą(...)nietypowe połączenia, np. rabarbaru i ogórka :) Zapraszam :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut + noc Składniki: Rabarbar kawałek o dł. 10 cm 1/3 wyfiletowanej pomarańczy Kilka igiełek świeżego rozmarynu 10 plasterków obranego ogórka zielonego Cukier brzozowy 5 cienko pokrojonych plasterków obranego imbiru Przygotowanie: 1/ Rabarbar tniemy na 6 kawałków o dł. 1,5 cm, zagotowujemy wodę i zgotowujemy
Kuchnia PROzdrowotnasezonie prawie co weekend jest u mnie ciasto z rabarbarem. Bardzo lubimy wszelkie wypieki z jego użyciem. Tego ciasta już dawno nie ma, zjedliśmy je (jeszcze ciepłe) w długi weekend ale dopiero teraz mam możliwość podzielić się z wami przepisem. Polecam, jest bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką. Jeszcze zdążycie upiec je do niedzielnej kawy :) Ciasto: 200 g margaryny w temp(...)pokojowej 3/4 szkl cukru + 1 łyżka 3 jajka 1,5 szkl mąki 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy bez cukru 3-4 łodygi rabarbaru Kruszonka: 50 g zimnego masła 4 łyżki cukru 7 łyżek mąki Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, odstawić w chłodne miejsce. Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar obrać i pokroić
Smakołyki Asiszparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi cynamonem, jabłkiem, rozmarynem czy orzechami pecan. A gdy znajdą się nuty śmietankowe i miodu gryczanego to tworzy się fajny wielowymiarowy smak. Deser jest bajecznie prosty a zarazem uroczy. Skusi się na niego zarówno ktoś(...)diecie jak i słodki łakomczuch. Zapraszam. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 10 cm kawałek umytego rabarbaru Pół laski wanilii Cukier brzozowy 100-130ml śmietanki kremówki 30%tł Mała garść połamanych orzechów pecan lub włoskich Cynamon mielony Miód gryczany Świeże igiełki rozmarynu Przygotowanie: 1/ Rabarbar gotujemy na parze aż do momentu jak będzie rozlazły. Przekładamy
Kuchnia PROzdrowotnaOdkąd zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu rzadko piekę chleby na zakwasie, które uwielbiam, ale za to drożdżowe wypieki się udają Jednak nie o chlebie dzisiaj, lecz o kruchym cieście z rabarbarem. Piekarnik mam niezbyt nowoczesny ( można powiedzieć, że z odzysku), więc piecze jak chce, ale kruche ciasta się zawsze udają. Ponieważ jest sezon na rabarbar postanowiłam i ja upiec ciasto. Piekłam(...)podpiec ciasto na złoty kolor – około 15 – 20 minut. W czasie kiedy spód się podpieka w piekarniku przygotować rabarbarowy ” farsz „ Nadzienie : 500 – 600 g rabarbaru 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2- 3 łyżki płynnego miodu Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na centymetrowe kawałeczki. Przełożyć do miski, wsypać cukry oraz dodać miód. Wymieszać
Niebieski kubek z kawaPyszna tarta z jaglanym kremem. Nie wymaga pieczenia, a jedynie cierpliwości w oczekiwaniu na schłodzenie. Dodatek cytryny i rabarbaru sprawia, że jej smak jest wyjątkowo rześki i soczysty. Nadzienie idealnie przełamuje słodycz daktyli użytych do wykonania spodu. Można ją podać zarówno na deser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii. Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny(...)jednak najlepsza jest na drugi dzień. Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 8 porcji Porcje 8 porcji Składniki Spód 200 g orzechy nerkowca lub inne 100 g daktyle 30 g wiórki kokosowe 1 łyżka skórka z cytryny z połowy cytryny Nadzienie jaglane 200 g kasza jaglana 1 łyżka miód
Kucharzycaowoce jakie pojawiły się na straganach! Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa! Zniknie w oka mgnieniu! Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba aptekarskiej dokładności i nawet foremki. Możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta wygląda uroczo z brzegiem usianym(...)ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie: 500 g truskawek 1 łodyga rabarbaru 3 łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki mączki ziemniaczanej dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 białko Wykonanie: wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masło umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kręcone ciasto z rabarbarem Blacha 21 x 31 cm 1kg mąki pszennej 5 jaj 250 g masła roślinnego (o temperaturze pokojowej) 1,5 szklanki brązowego cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia sok z 1 cytryny szczypta soli ok 700g rabarbaru Rabarbar myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, następnie obcinamy końcówki i kroimy(...)zwarte ciasto, ale powinno dawać się mieszać mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto zrobi się mniej zwarte. Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy do blachy wyściełanej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut (do suchego patyczka). Uwaga! Ciasto
peggiwkuchniCiasto z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej pół szklanki mąki kokosowej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody BIO pół puszki mleka kokosowego BIO 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki mleka ryżowego 3 łyżki kakao 1 jajko 4 szklanki pokrojonego rabarbaru agawa/stevia/ miód do posłodzenia Wszystkie mąki zmieszałam, dodałam do nich proszek(...)mleko ryżowe (mokre składniki). Połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami i dosłodziłam agawą oraz miodem. Nagrzałam piekarnik do temp 180 ºC i w międzyczasie obrałam i pokroiłam rabarbar na kawałki ok. 2 cm.. Rabarbar wymieszałam z agawą i miodem. Wylałam masę na ciasto do tortownicy. Włożyłam do piekarnika na 15 min. Następnie wyjęłam masę z piekarnika i nałożyłam
nietadietaCiasto z rabarbarem Tortownica 26 cm Składniki: Spód ciasta: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody BIO 1,5 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju roślinnego słód: ksylitol/cukier kokosowy Rabarbar + ksylitol Kruszonka: pół szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej(...)łyżek oleju słonecznikowego słód: ksylitol/agawa Rabarbar Rabarbar obrałam i pokroiłam w kostkę. Następnie przełożyłam do garnka, dodałam odrobinę wody i ksylitol, a następnie dusiłam pod przykryciem, do miękkości. Kruszonka: Do miski wsypałam mąki, dodałam ksylitol, agawę i olej. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Spód ciasta: Do miski wsypałam mąki, dodałam proszek, sodę, olej, mleko, ksylitol i cukier kokosowy. Wszystkie
nietadietabezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince(...)bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa
moj przepis naPrzepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami zmieniłam i dodałam rabarbar. Uwielbiam wszelkie ciasta z dodatkiem tego warzywa. Już nie mogłam się doczekać kiedy upiekę z niego coś dobrego. Tym razem miałam wielką ochotę na sernik. Polecam Wam z całego serca. Rabarbar idealnie łączy się w smaku z sernikiem, delikatną pianką oraz chrupiącą kruszonką. Ciężko mu się oprzeć:) Ciasto: 3 szkl(...)łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany Masa serowa: 75 dag sera białego 1 jajko 1 budyń śmietankowy w proszku 3/4 szkl cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła 500g rabarbaru Pianka: piana z 5 białek 1 szkl cukru do piany 1 kisiel (u mnie poziomkowy) Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę (36x24cm
Smakołyki Asi