Rabarbar właśnie kwitnie, więc nastąpi chwilowa przerwa w pozyskiwaniu jego smacznych ogonków liściowych. Kwiaty obcięłam, więc wkrótce rośliny przestaną kumulować energię w kwiatostany i zaczną puszczać kolejne liście. W każdym razie sezon na rabarbar musi być zaznaczony pysznym ciastem. Natchniona mądrością św. Hildegardy z Bingen postanowiłam upiec to ciasto na bazie mąki orkiszowej. W mieszkaniu pięknie pachnie. Ciasto ładnie wyrosło(...)jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g ogonków liściowych rabarbaru (masa przed obraniem) Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Wypłukać rabarbar, obrać go ze skórki i włókien. Pokroić na talarki nie szersze niż
Weekendy w domu i ogrodziePyszne i bardzo proste ciasto z rabarbarem. Połączenie kruchego ciasta i delikatne, lekko kwaskowate nadzienie z rabarbaru to połączenie idealne. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią(...)bułki tartej Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;) Rabarbar umyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Połową ciasta wylepić spód i boki tarty. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach
Smakołyki AsiDziś zapraszam na tartę:) Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza(...)żółtka – wyrabiamy aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystkie kawałki do miski i zasypujemy cukrem. Odkładamy na około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną
Smaki Na TalerzuSzarlotka , to nazwa nie zarezerwowana dla ciasta z jabłkami. Szarlotka to ciasto kruche lub półkruche z owocami. Dzisiaj polecam przepis na szarlotkę z rabarbarem , słodką szarlotkę z rabarbarem. 500 g mąki pszennej, 300 g zimnego masła, 50 g cukru pudru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 żółtka, 1 kg rabarbaru, 250 g cukru, 1 łyżka świeżo startego imbiru* 2 łyżki(...)pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać imbir, wsypać cukier i rozgotować. Odparować płyn. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć
królestwo garówPrzed nami sezon rabarbarowy, który można sobie przedłużyć mrożąc odpowiedni zapas łodyżek tej cudownej rośliny. U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy l emoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem. Zobacz też Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami Porcje: 4 Czas przygotowania(...)minut + chłodzenie Składniki: 500 g rabarbaru 1000 ml wody 3 różowe grapefruity 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi 2 gałązki rozarynu Do podania: 500 ml wody gazowanej lub wino musujące (np. Prosecco) kostki lodu 4 gałązki rozmarynu Przygotowanie: W rondlu zagotuj syrop cukrowy (woda, cukier, 2 gałązki rozmarynu), dodaj umyty i pokrojony rabarbar, gotuj 5 minut
SzczyptaSmaQWiosna, jak by nie patrzeć kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również z pierwszymi sezonowymi warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód(...)cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej Na poncz : pół szklanki mocnej herbaty Na masę rabarbarową : 800 g rabarbaru 110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 20 g mąki pszennej 20 g skrobi ziemniaczanej 175 ml zimnej wody Na masę śmietanową
vaniliowoczekoladowaRabarbar! W końcu się pojawił na osiedlowych straganach :) Uwielbiam te chwile, gdy ulubione owoce i warzywa są dostępne na wyciągnięcie ręki. Co roku, gdy pierwsze łodygi rabarbaru wpadną w moje ręcę, przyrządzam jakieś dobre ciasto. Tym razem na szybko, upiekłam tartę rustykalną z kremem pomarańczowym. Nie potrzebujecie nawet formy do pieczenia, aby przygotować jaki deser :) ciasto: 300 g mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia krem pomarańczowy: jajko żółtko skórka starta z połowy pomarańczy sok z całej pomarańczy (małej) 30 g cukru trzcinowego 40 g masła dodatkowo: 2-3 łodygi rabarbaru 2 łyżeczki cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu łyżka płatków migdałowych Na początku przygotowujemy krem. Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem
Mienta blogtrzeba je przygotować dopiero w Wielką Sobotę, gdy różnych prac domowych i ogrodniczych jest sporo. Z drugiej jednak strony przygotowanie tegorocznego nadzienia zajęło mi tylko kwadrans 😊 A połączenie rabarbaru z daktylami okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nie trzeba było dosypywać cukru. Składniki (na blachę (25 x 28) cm): 300 ml mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego 100 g zimnego masła 2 jajka 200 g rabarbaru 100 g suszonych daktyli płatki migdałów (do ozdoby) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do suchych składników dodać pokrojone zimne masło i wbić całe jajka. Wszystkie składniki wymieszać i zarobić z nich gładkie ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej i wstawić do lodówki na przynajmniej pół
Weekendy w domu i ogrodzieużyć cukru i mąki tortowej. Nie rezygnujcie jednak z masła na rzecz margaryny czy oleju, bo smak ciasta bardzo na tym ucierpi ;) W najbliższych planach mam jeszcze drożdżówkę z rabarbarem, truskawkami i kruszonką <3 Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek <3 A jakie jest Wasze ulubione ciasto sezonowe? Składniki na małą blaszkę ok 21x23(...)szklanki mąki orkiszowej jasnej 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki ksylitolu lub więcej + kilka łyżek do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 łyżki mleka 2 jajka M/L skórka otarta z 0,5 cytryny ok 500 g rabarbaru Przygotowanie: Masło roztopić, dodać ksylitol, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Cytrynę dokładnie umyć i zetrzeć
Ze smakiem i z pasjąhumoru nie zepsuł, w okresie przed wielkanocnym z uporem maniaka piekę kolejne i następne. Nigdy mi się chyba nie znudzą! Tym razem dość oczywiste połączenie, czyli migdały z rabarbarem. Klasyczne, słodkie ciasto ucierane z kwaśnymi, różowymi łodygami. Swoje wyjęłam z zamrażarki, bo na świeże jeszcze nam chwilę przyjdzie poczekać... I wiecie co...? Dzięki nim już niemal poczułam wiosnę! Babka jest(...)oparł się dokładce. W tajemnicy Wam też powiem, że Pan Sąsiad spod piątki wziął nawet kawałek na wynos... A to chyba o czymś świadczy, prawda...? Migdałowa babka z rabarbarem i lukrem z amaretto Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 jajka 200 ml mleka 350 g mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeĆwiczymy literkę R:) RRRRabaRRRRbaRRRR A w nagrodę mam kawałek ciasta z rabarbarem. Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezastąpiony w kuchni. Sezon na rabarbar czas zacząć(...)proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 200ml jogurtu greckiego lub śmietany 12% 100ml oleju rzepakowego 2/3 szklanki cukru skórka otarta z cytryny 2 szklanki pokrojonego rabarbaru kruszonka: 80g masła 80g cukru 2/3 szklanki mąki Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką
Obiad gotowyRabarbar powoli ustępuje miejsca truskawkom. Czasem jeszcze razem z nimi ląduje w kompocie lub w słoiczkach z dżemem. Postanowiłam wykorzystać te kwaśne łodygi i upiekłam szybką tartę. Kruche ciasto i rabarbarowe nadzienie. Tylko tyle. Bez kremu patissiere, choć taka wersja też mi bardzo smakuje, bez słodkiego waniliowego śmietankowego nadzienia, które w połączeniu z kwaśnym rabarbarem tworzy duet doskonały. Zatem(...)pysznie:) Składniki: 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki krupczatki 1 łyżka cukru pudru 120g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% cukier brązowy do obsypania boków 2 szklanki pokrojonego rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać jajko, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki
Obiad gotowyznikają z nich niespodziewanie, pozostawiając po sobie niedosyt i świadomość, że będzie trzeba na nie czekać okrągły rok. Do tych frykasów, których wyglądam niczym spragniony wielbłąd oazy, zaliczają się rabarbar, świeża żurawina i kasztany, a także czerwone pomarańcze. Te zwyczajne, pomarańczowe , dostępne są cały rok, ale wszyscy wiedzą, że najlepiej smakują zimą; szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Ich czerwone kuzynki(...)która niestety się pod komentarzem nie podpisała) odwróciłam proporcje konfitury rabarbarowo-pomarańczowej, tworząc coś tak pysznego, że nikt nie jest w stanie się oprzeć. Intensywny smak pomarańczy przełamany kwaskowatym rabarbarem . I więcej słów nie potrzeba. Konfitura z czerwonych pomarańczy z rabarbarem Składniki: (na 3 słoiczki) 2 kg czerwonych pomarańczy 300 g rabarbaru 400 g cukru Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli 260 g zimnego masła około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody Nadzienie: 700 g rabarbaru 1 świeży ananas 50 g suszonej żurawiny 1 laska wanilii 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej dodatkowo: żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania, cukier puder(...)owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę 2. Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia 3. Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki, młodego rabarbaru nie trzeba obierać 4. Z ananasa obkroić grubo skórę tak aby nie pozostały ciemne punkciki, przekroić wzdłuż
Słodki Kompromisorkiszowej lub owsianej, przyjemnie łączą się z płatkami. W kwestii dodatków ogranicza Was już tylko własna wyobraźnia i zasobność spiżarki, owsianki przyjmują wszystko, ja pokusiłam się znów o rabarbar, chyba już po raz ostatni w tym sezonie Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 min 1/3 szklanki kaszy orkiszowej 1/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wody 1 szklanka(...)mleka szczypta soli szczypta cynamonu 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżek miodu 2 łodygi rabarbaru 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: 1. Kaszę i płatki zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy sól, cynamon i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 min, płatki i kasza wchłoną płyn 2. Rabarbar obieramy i kroimy
Słodki Kompromis