DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek - 5 łodyg rabarbaru(...)energicznie, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie odchodziło od miski (nie mniej niż 15- 20 minut) - odstawiamy na godzinę aby ciasto wyrosło - w tym czasie obieramy rabarbar, kroimy łodygę w paski o grubości 2 cm - na dużej patelni smażymy rabarbar z cukrem, - wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości
SMYKWKUCHNISezon na rabarbar czas zacząć! ;) Składniki ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g zimnego masła 30 g zimnego smalcu 3 żółtka nadzienie: 1 kg rabarbaru ok 6-7 łyżek brązowego cukru (lub mniej/więcej do smaku) 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)Kiedy zacznie przypominać mniej więcej "mokry piasek" dodajcie żółtka. Szybko zagniećcie ciasto, obwińcie je kawałkiem folii i włóżcie na kilkanaście minut do zamrażalnika. W tym czasie zróbcie nadzienie. Rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki wielkości około 1 cm. W rondlu rozpuśćcie masło, wrzućcie do niego rabarbar i chwilę przesmażcie, dodając w międzyczasie cukier (do smaku) i cynamon. Kiedy rabarbar lekko
OliveandThymeZapraszam na muffinki z rabarbarem, co prawda teraz nie pora na świeży rabarbar ale możemy tez użyć mrożonego. Przepis na muffiny został zapożyczony z bloga Tysia Gotuje;) Zapraszam kochani do Justyny, znajdziecie tam same wspaniałości na muffiny i nie tylko;) Babeczki z rabarbarem, szybkie, smaczne, słodkie ale jakie zdrowe. Mój syn jak zresztą każde dziecko zachwyca się nimi(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jaja 0,5 szklanki maślanki 80 ml szklanki oleju rabarbar kruszonka: 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ucieramy do momentu powstania grudek. Przygotowanie ciasta: Rabarbar kroimy
Życie zaczyna się w kuchniOwocowy, orzeźwiający i gaszący pragnienie kompot jest idealnym pomysłem na napój na letnie, domowe przyjęcia w ogrodzie, pikniki, jak i dodatek do obiadu na co dzień. Ale sezon na rabarbar powoli się kończy, już teraz gasimy pragnienie kompotem z truskawek, porzeczek i sokiem z letnich malin.W tym roku wpadłam na pomysł aby przedłużyć czas rabarbarowy nawet do zimy i kilka(...)pięknych łodyg rabarbaru skryłam w mojej magicznej skrzyni zwanej zamrażarką;) Składniki: 1,5-2 l wody 2-3 łyżki cukru do smaku 3-4 grube łodygi rabarbaru Przygotowanie: Gotujemy wodę i dodajemy do niej cukier. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dla zachowania koloru dobrze sparzyć rabarbar wrzątkiem przed gotowaniem. Rabarbar wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy chwilę
Życie zaczyna się w kuchniOdkąd upiekłam piernik miałam zakusy na ciasto z rabarbarem. Jak na złość nagle rabarbar ze sklepów zniknął. Dostałam kilka ostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego postanowiłam do ciasta dołożyć truskawek, których za to było zatrzęsienie. Nie myślałam że dzieło przypadku przyczyni się do powstania cudownego słodko-winnego połączenia. Źródło przepisu na dole strony. Polecam wypróbować. Jest mokre i delikatne(...)Pyszne także na ciepło. I nawet mi wyszło więc łatwe. Składniki: 500 g obranego rabarbaru 100 g truskawek 175 g miękkiego masła szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowgo 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Rabarbar umyć, pokroić
Mama z miastaLubie rabarbar. W sezonie korzystam z niego na maxa! A więc kilka przepisów z rabarbarem... Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 łyżki otrebów pszennych lub żytnich 1 łyżka siemienia lnianego 2,5 dag drożdży 1 duże jajo szczypta soli 1 łyżka cukru 450 ml mleka 1 łyżka stopionego masła olej do smażenia(...)twarożek wiejski (około 500g) kilka łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki śmietanki wiejskiej cynamon do posypanie listki mięty do dekoracji Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli, pozostałą mąkę, otreby i siemię oraz roztopione i schłodzone
Gotuj Sam!lesie, naraziłabym bliskich na poszukiwania nie jagód, tylko mojej osoby. W związku z tym jagodobraniem proponuję dzisiaj półwytrawną zupę na bazie kupnych czarnych jagód, rabarbaru i jabłka z nutką cynamonu. Rabarbar nadał charakteru czarnym jagodom, dzięki niemu zupa jest kwaskowa, a nie mdła jak większość zup owocowych. Czarne jagody mają najsilniejsze właściwości(...)Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6, oraz żelaza i miedzi. Składniki: • 1 szklanka jagód • 2 jabłka • 4 cienkie łodygi rabarbaru • 2 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta soli • ugotowana kasza jaglana Wykonanie: • Rabarbar umyć i pokroić na plastry. Zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut
To co kochamRabarbar pięknie rozrósł się w moim warzywniaku. Ten majowy jest mięciutki więc zazwyczaj wykorzystuje go do ciast. Rabarbar aż do jesieni nadal wypuszcza nowe liście ale łodygi są już twardawe i łykowate więc przeznaczam je na kompot. Dodaję różne owoce, które mam pod ręką albo robię tak jak w tym przypadku czysty kompot z samego rabarbaru. Uwielbiam jego kwaskowy(...)orzeźwiający smak a przede wszystkim ten piękny kolorek. składniki: 1 kg rabarbaru 3 l wody ok 1,5 szklanki cukru Rabarbar pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i wsypać cukier. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania gotować ok 3-4 minutek aby rabarbar oddał swój smak ale aby się nie rozciapciał za bardzo. Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na małe co nieco w wersji słodkiej. Dla niespodziewanych gości, albo kiedy to nam nagle zachce się coś słodkiego. Oto tartaletki z rabarbarem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego, wypełnione delikatną masa jogurtową i wykończone kwaskowym rabarbarem. Mówię Wam - pyszności ! Tartaletki z rabarbarem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje(...)Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka jogurtu greckiego 1 jajko 3 łyżki cukru pudru otarta skórka z cytryny 4 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w ukośne plasterki, a plasterki na dwie, trzy podłużne części. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody GatitySezon rabarbarowy w pełni, a mi dopiero teraz udało się upiec ciacho z jego wykorzystaniem. Kiedy mam tylko okazję, to z rabarbaru gotuję syrop albo kompot, w dzieciństwie uwielbiany przeze mnie i to bardzo. Ciacho powstało z dwóch różnych przepisów, ale w 100% zdało egzamin. Smakuje ono pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką(...)cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam! PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 160 g cukru 150 ml maślanki naturalnej 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 700 g rabarbaru
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszna pokusa na przednówku lata. Kwaskowaty rabarbar i słodka piana to duet idealny. Zachęcam do wykonania tego prostego, a jednocześnie niezwykłego w smaku ciasta. Wymiary blachy: 24 x 45 cm - 4 szklanki mąki pszennej - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 200 gr masła ( lub 250 gram margaryny ) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Żółtka oddzielić od białek(...)dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część rozwałkować i wykleić nią blachę. Drugą część schować do zamrażalnika. Nadzienie: - 80 dag rabarbaru - 1 szklana cukru Rabarbar pokroić na około 2 cm kawałki. Cukier wysypać na suchą patelnię. Podgrzewać do momentu uzyskania karmelu koloru herbaty. Następnie dodać do karmelu rabarbar i smażyć
kawawszklanceRabarbar..trza korzystać ile się da...no i znów zrobiłam ciasto..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ...ja rabarbar -trochę wymieszałam z ciastem, a resztę wyłożyłam na wierzch..no i do ciasta dodałam maczek, płatki i inne dodatki Delecta. Ciasto krojone na ciepło i nie wygląda zbyt pięknie. 1 kostka margaryny 2 szkl. mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 2/3 szkl. cukru kilka łodyg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu różne dodatki Delecta [płatki czekoladowe, maczek,kuleczki] Rabarbar pokroić na kawałeczki, dodać cukier cukier i miód.Wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i wymieszać. Dodać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia
Moje domowe kucharzenieZapraszam na kompot z rabarbaru z dodatkiem wanilii, cytryny, podany z miętą. Mniam! Składniki na 2 litry kompotu: kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania(...)document.write(" "); Krok 1 Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy rabarbar i kroimy w kawałki o długości 5 centymetrów. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do garnka rabarbar. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Krok 2 Kiedy kompot się zagotuje, dodajemy do niego plasterki oczyszczonej cytryny oraz wanilię – laskę wanilii kroimy
Kuchnia BazyliiMamy wreszcie rabarbar !Także już pora na muffiny ze świeżymi owocami. Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką sprawdzają się doskonale jako przekąska do kawy, "coś słodkiego" do pracy/szkoły czy mały posiłek na pikniku. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli(...)masła 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru Kruszonka: 3 łyżki masła 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Wykonanie: Rabarbar umyć, nie obierać. Łodygi pokroić w niedużą kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru i odstawić aż puści sok. Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier i mąkę, aż powstaną grudki. Wstawić kruszonkę do zamrażarki. Masło rozpuścić, ostudzić
kolorowotorcikowoweekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem, trza korzystać póki sezon trwa..Ja swoje ciasto piekłam wczoraj późnym wieczorem..no i ciut za mocno przypiekłam. Razem ze mną ciasta z rabarbarem piekły: cdn. 300 g mąki pszennej 300 g jogurtu greckiego(...)jajka 140 g cukru 50 g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej kilka łodyg rabarbaru rodzynki płatki migdałowe Masło stopić i zostawić do ostygnięcia.rabarbar obrać ze skórki, pokroić na plasterki.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie połączyć razem , dodać rodzynki i troszkę pokrojonego
Moje domowe kucharzenie