Rabarbar jest zdecydowanie moim smakiem z dzieciństwa. Pamiętam jak zajadaliśmy się nim, maczając go w cukrze :) To także pyszny kompot i ciasto mojej mamy "skubaniec". Mniam. Ja dzisiaj zapraszam na tartę z rabarbarem i galaretką, wygląda smakowicie i myślę, że tak też smakuje. SKŁADNIKI: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 1 jajko szczypta(...)soli 740 g rabarbaru 150 g cukru 1/2 litra wody 1 galaretka truskawkowa A jak to zrobić: Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W wodzie rozpuścić cukier i gotować na małym ogniu, dodać rabarbar i jeszcze chwilę gotować, aż zmięknie, po czym go odcedzić i ostudzić. Z pozostałych
Kuchnia w opałachSkładniki: CIASTO:jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki DODATKI:rabarbar 1 kg, gorąca woda 2 litry, cukier 3/4 szklanki Lubię, budyń śmietankowy 1 opakowanie KRUSZONKA KOKOSOWA:masło lub margaryna 120 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, wiórki kokosowe(...)łyżki rabarbar obrać, pokroić na kawałeczki i zalać gotowaną gorącą wodą, zostawić na 20 minut wylać na sito aby dobrze odciekła woda - wodę, która odciekła i sok który puścił po cukrzeniu wykorzystuję do picia np. z sokiem malinowym - rabarbar z sita wsypać do miski i posypać cukrem, odstawić na 30 minut - odlać sok jaki jest w misce i rabarbar wymieszać
W Mojej Kuchni LubięJako, że sezon na rabarbar trwa - dziś u mnie naleśniki z rabarbarem. Naleśniki - ciastoSkładniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Mus rabarbarowy:0,5 kg rabarbaru1 szkl. cukrucukier waniliowyodrobina wodyRabarbar(...)umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.Do rondelka wlać 2-3 łyżki wody, wrzucić rabarbar. Smażyć, aż rabarbar się rozpadnie. Wsypać cukier, smażyć na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar płynu.Przestygniętym musem smarować naleśniki. Posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowoJako, że dostałam wczoraj jakieś 15 kg rabarbaru, to teraz zasypię Was przepisami z jego wykorzystaniem :) Rabarbarowe muffiny pod bezą - przepisRabarbar:2-3 łodygi rabarbaru1/2 szkl. wody2/3 szkl. cukruRabarbar pokroić w kostkę.Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty.Odcedzić.Ciasto:1,5 szkl. mąki3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/3 szkl. oleju1(...)szkl. maślanki naturalnej1 jajko W osobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre.Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie.Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek.Beza:2 białka2/3 szkl. cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę.Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoWspaniałe ucierane ciasto z królującym obecnie na straganach i w ogrodach rabarbarem, wzbogacone o słodziutki marcepan i aromatyczną skórkę z pomarańczy. Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasują, sprawiając, że z pozoru zwykłe ciasto staje się źródłem naprawdę niebanalnych doznań smakowych :). Ciasto wychodzi mięciutkie, puszyste, wilgotne i znika bardzo szybko :). Nie zapomnijcie o tym przepisie podczas tegorocznego sezonu na rabarbar(...)szklanki kwaśnej śmietany 18% lub 12% pół szklanki mleka 150 g marcepanu skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto : 500 g rabarbaru ( waga samych łodyg ) około 2-3 garści płatków migdałowych cukier puder do oprószenia Wykonanie : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar umyć ( łodyg nie obieramy ) i pokroić na około
Opowieści z piekarnikaTeraz jest czas rabarbaru, postanowiłam więc ugotować wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i miętowy równocześnie. Najlepszy schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Kompot będzie miał ładny kolor gdy użyjemy rabarbaru malinowego o czerwonym miąższu. Jeśli mamy zwykły, zielony w środku, aby uzyskać intensywnie różowy kolor należy dodać 2-3 wiśnie(...)kilka truskawek. Składniki: ? 4 łodygi rabarbaru o czerwonym miąższu tzw malinowy ? 1/2 szklanki cukru ? 2,5 litra wody ? 1 laska cynamonu ? 1 anyż gwiazdkowy ? 4 sztuki goździków ? kilka gałązek mięty Wykonanie: ? Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. ? Dodać umyty rabarbar i pokrojony na 2 cm kawałki. Rabarbaru nie ma potrzeby obierać. ? Gotować 10-15 minut, po czym odcedzić i przetrzeć
To co kochamProstota to jest coś zawsze się obroni i tak jest z tym ciastem. Nie ma w nim niczego nadzwyczajnego kruche ciasto, kwaskowaty rabarbar, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka, a idealnie umiliło nam niedzielne spotkanie przy kawie do ostatniego okruszka, bo zniknęło całe i tylko moje dziecko oznajmiło, że ona "barbaru" jeść nie będzie. Skoro już mowa o umilaniu czasu(...)papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. Dodatkowo: ok 500 g rabarbaru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (40 g każdy) ok 500 g rabarbaru 1 litr mleka 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez cukru) 3-4 łyżki kaszy manny Kruszonka
Cynamonowe szczęściePyszne ciasto z rabarbarem nadzienie rabarbarowe Rabarbar umyć, osuszyć, nie obierać, a jedynie pokroić na kawałki 2-3 centymetrowe. Do garnka wlać 1/4 szklanki wody, sak z cytryny, dodać cukier oraz rabarbar. Garnek postawić na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Całość gotować gotować ok. 5 min. Nie dopuścić, aby rabarbar był zbyt miękki, większość kawałków powinna(...)Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto do wystudzenia. Przed podaniem ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem. Artykuł Pyszne ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu emame kitchen
ememe kitchenProste, sezonowe ciasto z rabarbarem i maślaną kruszonką. Najlepsze zaraz po upieczeniu gdy ostygnie. Jest wilgotne, niezapychające i bardzo puszyste. Idealne na słodki poczęstunek. Blaszka takiego ciasta znika bardzo szybko. Gdy ktoś nie lubi rabarbaru może zamienić rabarbar na truskawki, maliny czy borówkę. Takie ciasta są najlepsze. Skusicie się ? Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka(...)cukru 16 g cukru waniliowego 35 dag maki tortowej 17 dag miękkiego masła 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli 35 dag świeżego pokrojonego rabarbaru Kruszonka: 8 dag mąki tortowej 5 dag cukru 7 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Wanilia i KardamonPyszne sezonowe ciasto, pełne pysznego rabarbaru, Lekko kwaskowata nuta i słodycz kruszonki. Mniam. Co nam trzeba? 400g rabarbaru + 3 łyżki cukru pudru 200g masła 200g cukru pudru (używam Kupiec) 200g mąki pełnoziarnistej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Kruszonka 150 g mąki pełnoziarnistej 80 g masła 100 g cukru pudru 50 g brązowego cukru Robimy! Masło rozpuszczamy i studzimy(...)misce ucieramy jajka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie dajemy masło, mieszamy, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rabarbar kroimy w grubsze paseczki i obsypujemy cukrem pudrem. Składniki na kruszonkę zagniatamy razem. Blaszkę prostokątną- około 22/30 wyściełamy papierem. Wylewamy nasze ciasto i na nie wykładamy cały nasz rabarbar. Rozkładamy naszą kruszonkę na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach
LatosiowydomCiasto na weekend - kruche z rabarbarem i budyniem. Wbrew pozorom jest to przepis na ekspresowe ciasto, ponieważ ciasta kruchego nie trzeba wcześniej podpiekać, budyń dodajemy gorący, a rabarbar - surowy. Ciasto najlepiej smakuje po mocnym schłodzeniu. Przepis poniżej 😊 Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto - 2 pełne szklanki mąki pszennej (300 g) - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanki mleka (750 ml) - 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym (2 x 40 g) - 4 łyżki zwykłego cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego dodatkowo - 0,5 kg rabarbaru - cukier puder do dekoracji Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na samym początku przygotować ciasto: składniki zagnieść ze sobą. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć nią
Ugotowaćuwielbiam chyba w każdej formie, a najbardziej podane na ciepło. W dodatku, przygotowując ciasto drożdżowe możemy posłużyć się wszelkimi owocami, które akurat są dostępne. Dzisiaj proponuję Wam wersję z rabarbarem i truskawkami, ale wersja z agrestem smakuje równie świetnie! Koniecznie spróbujcie Przepis na formę 37 x 21cm, czyli około 15-20 kawałków. Przy podziale na 15 kawałków, jeden to około(...)erytrolu – 60g miękkiego masła – 40g drożdży – 20g cukru – 1 jajko – 1 żółtko – szczypta soli Składniki na kruszonkę: – 50g erytrolu – 50g mąki pszennej – 50g zimnego masła Dodatkowo: – 2-3 laski rabarbaru – 200-300g truskawek – 30g płatków migdałów CIASTO: Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy mąkę, masło pokrojone
Be Fit Be Strongmnie najlepszą oprawą świeżych owoców jest prostota, a w kwestii ciast to kruche i właśnie przepis na proste kruche ciasto tym razem z rabarbarem ma dziś dla Ciebie. Idealne kruche ciasto to ciasto pozornie twarde, ale rozpływające się ustach. Piekąc klasycznie jest to proste, bo kruchości nadaje masło i żółtka, czasami kwaśną śmietana, z wegańskich jest trochę trudniej(...)Moja wegańska wersja: 400 g mąki pszennej 1 banan 200 g schłodzonego oleju kokosowego 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opakowanie cukru waniliowego dodatkowo: 1 kg rabarbaru czubata łyżka cynamonu 50 g cukru* ja użyłam brązowego Przygotowanie: Zagnieć siekając nożem wszystkie składniki na ciasto. Połową wylep dno formy do pieczenie wyłożonej pergaminem. Drugą połowę zawiń w folię
greenscarfDziś mam dla Was kolejny pyszny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Wyglądem przypomina nieco wypieki z dawnych lat, dlatego mój Mąż gdy zobaczył to ciasto najpierw zapytał "A co to, babcia piekła?". Mięciutkie placki, przełożone warstwą kwaskowatego rabarbaru pasują idealnie do kawy czy herbaty. Ciasto ładnie się kroi i nie rozpada dlatego można je bez trudu zabrać na letni piknik(...)nią porcje ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C Jeśli macie 2 identycznej wielkości blaszki i piekarnik z termoobiegiem możecie piec 2 placki na raz. Masa: rabarbar (około 10 łodyg) 1 szklanka cukru 2 kisiele cytrynowe Rabarbar obieramy i kroimy na ok 2 cm kawałki. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i pół szklanki wody. Dusimy aż zacznie się
Cynamonowe szczęście