rabarbar - 4427 przepisów (strona:72/296)

Kisiel z rabarbaru 152

Kisiel z rabarbaru, prosty i oryginalny w smaku którego nie kupicie w żadnym sklepie. A popularne "farfocle" dodają mu nietypowego i ciekawego wyglądu. Składniki : 400 gr rabarbaru  6 łyżek brązowego cukru 800 ml wody + osobno 300 ml 8 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej  kandyzowana skórka pomarańczy pół łyżeczki startego imbiru truskawki do ozdoby Przygotowanie : Łodygi rabarbaru kroję w pół(...)centymetrowe plasterki i dodaję do 800 ml wody wraz z cukrem brązowym. Zagotowuję i gotuję jeszcze przez ok 10 minut aż kawałki rabarbaru zamienią się w popularnie nazywane farfocle :), gdy będą gotowe dodaję imbir. W czasie gotowania rabarbaru w osobnym pojemniku rozprowadzam mąkę ziemniaczaną w 300 ml wody i wlewam jednym ruchem do gotującego się rabarbaru ciągle mieszając przez jeszcze

Mechanik w kuchni
Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble 198

Dostałam od mamy piękne truskawki i rabarbar i dosłownie wołały do mnie z lodówki, nie mogłam im się oprzeć. Przedstawiam więc deser, który przygotowuje się dosłownie w kilka chwil! Słodkie truskawki z rabarbarem z nutą pomarańczy zapiekane pod słodką kruszonką z płatków owsianych i zmielonych migdałów – pyszności:) Super szybki i przepyszny deser dla każdego. Polecam! Scroll down for recipe(...)English Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką (8 porcji) Składniki na nadzienie: 200 g truskawek, bez szypułek i podzielonych na połówki 3 średnie łodygi rabarbaru, obrane z zewnętrznej błony i pokrojone na 0,5 cm kawałki ¾ szklanki cukru trzcinowego starta skórka z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 1 ½ łyżki mąki/skrobi kukurydzianej Składniki na kruszonkę: 1 szklanka płatków

karmelowy
Curd rabarbarowy vel słodka musztarda :D 144

powala mnie do bólu. No ale przynajmniej wiem, po kim odziedziczyłam w spadku taki cięty język :P Wracając dzisiaj z zakupów zaglądnęłam do pobliskiego warzywniaka z nadzieją znalezienia tam rabarbaru. I miałam dobre przeczucia - udało mi się dorwać małą siateczkę tego cudownego warzywa. Cały rok już czekałam na sezon rabarbarowy. Kiedyś średnio przeze mnie lubiany ale od kilku lat niezmiernie(...)okrywany chwałą :D Ubzdurałam sobie, że pierwszy zdobyty przeze mnie rabarbar wykorzystam do czegoś, czego do tej pory nie robiłam. I padło na curd. Na wielu blogach gościł już lemon curd czy orange curd, więc dlaczego by nie spróbować wersji rabarbarowej? A jak kobieta sobie coś ubzdura to i też to zrobi. Przepis na Rhubarb curd znalazłam tutaj i nieznacznie

My simple kitchen
Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 109

wazonie obok łóżka i zasypiać przy jego zapachu. Każdy miesiąc w roku ma swoje charakterystyczne cechy. Dla mnie maj niezmiennie kojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów. To mój ulubiony wypiek(...)rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole ilekroć w naszym ogródku pojawił się rabarbar. Taka rodzinna klasyka. Przez ostatnie lata trochę zaniedbany na rzecz innych wypieków. Zresztą mama niechętnie go piekła, gdyż, jak twierdzi, nigdy jej nie wychodził taki jak powinien. Postanowiłam zatem ja wypróbować przepis, skrzętnie zapisany w rodzinnym zeszycie. I doprawdy nie mam się czego przyczepić

My simple kitchen
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 128

wiecie co? niesamowicie się cieszę :) Po powrocie na pewno na blogu pojawi się obszerna realacja. Pewnie nie jedna i nie tylko kulinarna. Tymczasem mam dla Was coś słodkiego :) Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam. Nigdy nie czułam tej zbiorowej fascynacji i szaleństwa rabarbarowego. Kojarzył mi się z niesmacznym kompotem i kwaśnym ciastem. Omijałam go więc szerokim łukiem. Skusiłam(...)się, aby przełamać tę niechęć, dopiero po owsiankowych warsztatach, kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami i rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :)  Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffinki z rabarbarem 170

prawdzie nie mam własnego ogródka, na którym mogłabym nazbierać sobie świeży rabarbar, ale za to mam w pobliżu świetne sklepy z warzywami i jak się okazało rabarbar zagościł już na półkach. Dziś puszyste, mięciutkie drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki masła(...)drożdży 1 jajko ekstrakt z wanilii +rabarbar Składniki na kruszonkę W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość

Ciastkozercy
Kruche babeczki z karmelizowanym rabarbarem 128

Sezon na rabarbar trwa a ja staram się z niego korzystać jak tylko mogę. Dlatego w moich wypiekach króluje właśnie rabarbar, którego kwaśny smak uwielbiam, choć bywa on zaskoczeniem dla degustujących. ;-) Kruche babeczki, ze słodko-kwaśnym wkładem w postaci karmelizowanego rabarbaru są pysznym pomysłem na deser.  Kruche babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 130g(...)zimnego masła 50g cukru szczypta soli 1 jajko L Nadzienia: 400g rabarbaru 10 łyżek cukru 1 opakowania kisielu truskawkowego 1 szklanka wody 1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy trochę wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h. 2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość około

Szefowa kuchni
Dżem sosnowy z rabarbarem 162

yszny i zdrowy dżem pachnący lasem z dużą zawartością pyłku sosnowego. Świetnie łączy się z kwaskowatym rabarbarem. Przygotowuje się go z męskimi kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym . Polecam :) Składniki: 600 g rabarbaru, 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego , 500 ml wody, ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny, sok z cytryny, ok. 500 g cukru żelującego(...)uznania). Przygotowanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu 15 minut. Ugotowany rabarbar odcisnąć na sicie. Do soku włożyć kwiatostany sosny (można użyć tylko samych pączków oskubanych z pędu), gotować na małym ogniu 10 minut. Sok zrobi się mętny z dużą zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie. Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony

SzczyptaSmaQ
Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i kokosową kruszonką 143

Rabarbar i kruszonka to bardzo zgrany duet. Jeśli dodać do tego wiórki kokosowe, efekt jest naprawdę świetny. :-) To słodko-kwaskowe ciasto smakowało każdemu, nawet fanom wyłącznie bardzo słodkich wypieków. Czyli tak jak myślałam, rabarbar ma w sobie to coś. ;-) Dopiero od tego sezonu zaczęłam się nim interesować i wiem jedno, będzie jednym z moich ulubionych sezonowych produktów. Spód(...)zimnego masła 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko L Kruszonka: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 100g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórków kokosowych  Karmelizowany rabarbar: 400g rabarbaru 6 łyżek cukru 1. Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody

Szefowa kuchni
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 187

Sezon rabarbarowy w pełni. Rabarbar można z powodzeniem wykorzystać w ciastach ucieranych. Stąd pomysł na mocno jogurtowe ciasto z kwaskowym rabarbarem i soczystymi truskawkami. Bardzo proste do wykonania bo nie potrzebny jest mikser, wystarczy trzepaczka i duża łyżka do mieszania składników :-) Jogurtu w masie jest więcej niż mąki, smak rabarbaru podkreśla nutka cynamonu przewijająca się zarówno w cieście(...)oleju 2 duże jajka 50 g kandyzowanej skórki z limonki 1 cytryna (umyta i dobrze wyszorowana szczoteczką) 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu oraz: 300 g rabarbaru 250 g truskawek 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania Podłużną, dużą formę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, odkroić końcówki

maniapieczenia
Lody RabarbaLove - bez maszynki 152

mnie nadal szał na rabarbar. Po cieście z rabarbarem i kompocie czas na lody. Jak dla mnie są póki co numerem jeden wśród lodów domowej roboty. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kwaskowatego rabarbaru i jego malutkimi drobinkami. Do ich przygotowania nie jest potrzebna maszynka, wystarczy mikser i pojemnik.  Ich wielką zaletą jest to, że tak naprawdę wiemy(...)jemy więc bez obawy możemy je podać naszym najmłodszym.  Polecam ;)  Składniki: 500 g rabarbaru 5 łyżek cukru 330 ml kremówki 400 ml mleka 4 żółtka 100 g cukru pół łyżeczki soli Wykonanie:  Rabarbar obrać wymyć i pokroić na mniejsze części, przełożyć go do rondelka i zasypać 5 łyżkami cukru, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rondelek

Krakowskie smaki Ani
Croissant z rabarbarem 124

Ostatnio gdzieś na Pinterest wpadło mi w oko zdjęcie rogalika z rabarbarem.  Pomyślałam czemu nie, w sam raz na niedzielne drugie śniadanie. Jak pomyślałam tak zrobiłam! :) Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Szybkie i pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łodygi rabarbaru, skórka starta z cytryny, 4 łyżki cukru* Rabarbar należy dokładnie umyć(...)odciąć końcówki. Następnie każdą łodygę przekroić na pół wzdłuż, tak samo postąpić z otrzymanymi połówkami. Rabarbar należy pokoić w niewielkie kawałki, takie pół centymetrowe. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać skórkę startą z całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.  Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy

Plate of Joy
Jogurtowa panna cotta z sosem rabarbarowym na 2 urodziny bloga 119

najmniej 7% tłuszczu) - u mnie 2 opakowania jogurtu firmy Zott po 330 ml 5 łyżek miodu 2-3 łyżeczki agaru (patrz Uwagi) na sos rabarbarowy: 5 łodyg rabarbaru, pokrojonego na plasterki 150 ml wody 5 łyżek miodu 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem umieść mleko roślinne, miód i agar. Podgrzewaj, jednocześnie bardzo intensywnie mieszając rózgą(...)zastygnie. Moje panna cotty potrzebowały na to ok. 4 godzin.  Przygotuj sos rabarbarowy. W garnuszku umieść wodę i miód. Podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż miód się rozpuści. Teraz dodaj rabarbar, wymieszaj i zagotuj. Jeżeli chcesz uzyskać sos z kawałkami rabarbaru, wyjmij je z garnka łyżką cedzakową, gdy tylko zacznie mięknąć (po 3-5 minutach). Zaś pozostały sos gotuj jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta orzechowo - rabarbarowa 193

może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam  orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości dodają tarcie szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty(...)masę orzechową: 75 g mielonych orzechów laskowych 25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych 30 g roztopionego masła 3 łyżki cukru 1 jajko dodatkowo: 40-50 dkg rabarbaru 1 łyżka pistacji cukier puder Wykonanie:  mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać drobno pokrojone twarde masło i rozetrzeć na kruszonkę. Na końcu dodac jajko, szybko wymieszać, uformować kulę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozpoczęcie sezonu grillowego, i tort z tej właśnie okazji 188

czekoladowe ciasto, zaplanowałam mus z czarnej porzeczki. Potem zmieniłam zdanie i stwierdziłam, że czerwona będzie lepsza. Aż w końcu wybraliśmy się na zakupy, i kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar! Wymieszałam go z truskawkami, i wyszedł mi jeden z najpyszniejszych tortów, jakie piekłam. Ciasto czekoladowe jest gęste i wilgotne, intensywne w smaku i dość ciężkie. Do tego kwaskowaty(...)truskawek i rabarbaru, a wszystko przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Całość rozpływała się w buzi, i choć ciasto syci, poza maluchem nikt nie zostawił na talerzu nawet okruszka. Polecam Wam ogromnie - nikt mu się nie oprze! Oczywiście, dekorację z masy cukrowej można zastąpić bitą śmietaną (wtedy nie ma potrzeby przygotowywania kremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie

Pożeraczka, czyli raz adobrze