być lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem.Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek i innymi skomplikowany sprawami. Wystarczy podgotować rabarbar, zmiksować z resztą składników, zamrozić - i gotowe. Lody(...)truskawek250 g rabarbaru1 łyżka cukru3 łyżki wody250 ml śmietany kremówki (38%)350 g słodzonego skondensowanego mlekaRabarbar pokroić na niewielkie kawałki. W garnku skarmelizować cukier z wodą, dodać kawałki rabarbaru. Dusić pod przykryciem, aż zupełnie zmięknie i się rozpadnie. Ostudzić.Rabarbar zmiksować blenderem z truskawkami na gładką masę, można przetrzeć przez sitko.Schłodzone w lodówce mleko wymieszać z owocami, dodać kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZostała mi nadwyżka rabarbaru po upieczeniu ciasta i zastanawiałam się co z nim zrobić... ? Dżem z samego rabarbaru, nie bardzo... Postanowiłam więc go udusić z niewielką ilością cukru. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Dodałam go np. do koktajlu truskawowego, mąż smarował nim ciasto z truskawkami... Już kupiłam kolejne 2 kilogramy rabarabaru :-))) Mus rabarbarowy Składniki: 1 kg rabarbaru 5 łyżek(...)cukru Wykonanie: Rabarbar kroimy w plasterki, przekładamy do płaskiego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 godziny, żeby rabarbar puścił trochę soku. Następnie powoli doprowadzamy go do wrzenia (jeśli jest taka potrzeba podlewamy go niewielką ilością wody) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około godziny. Rabarbar przecieramy lub blendujemy
Kulinarne przygody GatityRabarbar i truskawki to hit sezonu. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. W zeszłym tygodniu na śniadaniu przed warsztatami pierogowymi Dorota poczęstowała nas pyszną konfiturą z nutą piernikową. Urzekł mnie jej piękny intensywny kolor czerwieni i świetny smak. Widziałam, że Margarytka, która też jadła konfiturę też ją sobie przygotowała. No a dzisiaj Piotrek przywiózł piękne truskawki(...)więc pozazdrościłam dziewczynom. Rabarbar przyniesiony z działki był w lodówce. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną konfiturę a’la Dorota. Cukier trzcinowy zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Przyprawę do pierników zastąpiłam przyprawą do deserów. Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeszcze kilka dni temu bylam pewna, ze rabarbaru za nic w swiecie nie kupie o tej porze. Pamietam jak rok temu usilnie szukalam go po sklepach i dostalam dopiero w polowie maja. Nie wiem jak to sie stalo, ale chyba wszystko za sprawa "Weekendu rabarbarowego" i jakims cudem go dostalam. Nawet nie szukalam go jakos specjalnie. Robiac zakupy w dziale(...)warzywnym wypatrzylam rabarbar posrod zielonych lisci szpinaku, tuz obok pieknych kalafiorow. Bylam mile zaskoczona tym faktem :)Tak wiec zakupiwszy kilka tych czerwono-zielonych lodyg wrocilam do domu i powstal problem. Co ja takiego moglabym przygotowac tak na szybko? Przeciez nawet sie nie przygotowywalam na ta okazje, bylam pewna, ze rabarbar to dopiero w polowie maja.W sumie z braku czasu
Przysmaki KarolkiOstatnie cieple dni i chwile blogiego lenistwa na lonie natury przywolaly wspomnienia z dziecinstwa. Wakacje spedzane na wsi i babciny kompot z rabarbaru, ktory rosl w ogrodzie. W upalne dni smakowal wspaniale choc poza woda, cukrem i lodygami rabarbaru nie zawieral nic wiecej. Od lat nie pilam domowego kompotu. Odkad sklepowe polki uginaja sie od sokow i wody wszelkiego rodzaju(...)nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby gotowac go w domu. Ale tesknota za smakiem dziecinstwa zrobila swoje i dzis od rana popijam pyszny kompot z rabarbaru. Zwylky cukier zastapilam brazowym, a oprocz tego w garnku wyladowala jeszcze laska wanilii i skorka z cytryny tworzac w ten sposob orzezwiajacy napoj. Kompot z rabarbaru z nuta waniliiskladniki:500g rabarbaru1 laska wanilii4
Przysmaki Karolkiterenie, a szczególnie w lesie, naraziłabym bliskich na poszukiwania nie jagód, tylko mojej osoby. W związku z tym jagodobraniem proponuję dzisiaj półwytrawną zupę na bazie kupnych czarnych jagód, rabarbaru i jabłka z nutką cynamonu. Rabarbar nadał charakteru czarnym jagodom, dzięki niemu zupa jest kwaskowa, a nie mdła jak większość zup owocowych. Czarne jagody mają najsilniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Zawierają(...)dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6, oraz żelaza i miedzi. Składniki: ? 1 szklanka jagód ? 2 jabłka ? 4 cienkie łodygi rabarbaru ? 2 łyżki cukru ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? szczypta soli ? ugotowana kasza jaglana Wykonanie: ? Rabarbar umyć i pokroić na plastry. Zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut, aż puści sok. ? Zagotować
To co kochamPyszne ,puszyste i z sezonowymi owocami. To ciasto , które ja dziś podaję do kawki. Może i ty się skusisz. Zapraszam na ciasto z rabarbarem, borówkami i kruszonką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka (temp. pokojowa) pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu naturalnego(...)opakowanie cukru waniliowego) 2 łodygi rabarbaru + garść borówki (można użyć tylko rabarbar, łodyżkę więcej) Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Blaszkę tortową wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i obtaczamy w cukrze( jeśli mocno kwaśny), zaś borówki w mące ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę
Do Garów!Sezon na rabarbar wystartował! :D Ogromnie mnie to cieszy, bo uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem, są dla mnie kwintesencją wiosny. A jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, że mam go już w swoim ogrodzie :). A co do ciasta, z którym dziś do Was przychodzę - to lekko zmodyfikowany przepis na PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI . Zmniejszyłam trochę proporcje składników i dodałam fajnego(...)cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 220 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 220 ml mleka 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 600 g rabarbaru, umytego i pociętego na 2 cm kawałki ( rabarbaru nie trzeba obierać ) Nadzienie twarożkowe: 300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego 1 duże żółtko 50 g cukru 8 g cukru wanilinowego Wykonanie: Nadzienie
Opowieści z piekarnikapełni. I przepisem i sezonem :) Proponowane dziś, klasyczne, ucierane ciasto z dodatkiem maślanki jest niezastąpione w wykorzystywaniu większości owoców sezonowych. Jak co roku - zaczynam od rabarbaru. Ciasto maślankowe, które Wam polecam jest miękkie, delikatne, wzorcowo wyrośnięte i troszkę przypomina wypiek drożdżowy. Niezawodne, proste do wykonania, wymaga niewielu składników, doskonale się przechowuje, idealnie pasuje na imprezy(...)działkowo - piknikowe, balkonowe, wyjazdowe. Ja tradycyjnie tegoroczne, majówkowe spotkania plenerowe rozpoczęłam rabarbarem. Polecam przepis poniższy wpisać na listę wypieków "na już", rabarbar wjechał właśnie pomiędzy kartony z pomarańczami i jabłkami. Do mojego ciasta dodałam też jednego, jabłkowego sąsiada. Zapraszam na wyczekany, niezastąpiony smak wiosny. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 24 - 25 cm ważne: składniki
Kronika Piekarnikarobi się praktycznie tak samo, jak tradycyjną szarlotkę z jabłkami. Te ciasta różnią się głównie nadzieniem, ale mimo to szarlotka rabarbarowa jest tak samo smaczna, jak jej poprzedniczka. Kwaskowy rabarbar doskonale komponuje się z budyniem, a ciasto nie jest zbyt słodkie, a raczej orzeźwiające. Budyń, który dodajemy do ciasta może być o dowolnym smaku: waniliowym, śmietankowym czy truskawkowym. Z każdym(...)szarlotka rabarbarowa będzie pyszna. Ja na wierzchu tego deseru zrobiłam kratkę z ciasta, ale można też drugi kawałek ciasta rozwałkować i całym przykryć rabarbar z budyniem. Inna wersja jest też taka, że schłodzone ciasto można zetrzeć na tarce jarzynowej bezpośrednio na budyń. O ile szarlotka z jabłkami to głównie ciasto jesienne, to szarlotka rabarbarowa jest ciastem wiosennym, które możemy przygotować
Danka Pichciciasto nie wygląda tak jakbym sobie tego życzyła (mam na myśli sam spód), to smakowo wyszło bardzo, bardzo dobre. Chyba pierwszy raz udało mi się dostać tak pięknie różowy rabarbar, który wzbogacił całość i wizualnie i smakowo. Kruche ciasto, rabarbar oraz jabłka, pianka białkowa z budyniem oraz kisielem (bo nie mogłam zdecydować się, który z tych produktów wykorzystać) oraz fantastyczna(...)Pianka: 5 białek 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru 1 op. kisielu malinowego/truskawkowego lub wiśniowego 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szkl. oleju 2 jabłka 600 g rabarbaru Kruszonka: 150g mąki pszennej tortowej 100g cukru 100g masła Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki siekamy. Dodajemy żółtka. Wyrabiamy gładkie
Smaki Na Talerzudeser na trwający sezon rabarbarowy to właśnie rabarbarowy fool – ,,fool” bo nawet totalna kulinarna łamaga sobie z nim poradzi. Nie ma nic prostszego i pyszniejszego – duszony rabarbar, z nutą cytryny, choć tak naprawdę wcale nie musimy jej dodawać – można dodać 2 łyżki wody do duszenia i też da radę. Do tego ubita kremówka(...)więcej nie trzeba. TO jak jedzenie rabarbarowej chmurki – niebiańska rozkosz. Składniki (na 3 porcje): 4 duże łodygi rabarbaru 6 łyżek cukru 330ml śmietanki kremówki 30% skórka otarta z połowy cytryny sok z jednej cytryny Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do rondelka. Do niego dodajemy cukier, otartą skórkę z cytryny oraz sok. Stawiamy
Smaczna StronaMagda Bardzo sezonowe muffinki z karmelizowanym rabarbarem, truskawkami i różowym karmelem to coś czego mi dzisiaj potrzeba. Ich cudowna słodycz i radosny różowy kolor rozbudzają we mnie dziecko, przecież cały czas ono gdzieś tam jest. Dla wszystkich wiele radości, słodkości i różowych okularów, nie tylko na Dzień Dziecka – przepis można stosować w każdy dzień Składniki (na 12 muffinek(...)szklanki oleju płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej – użyłam domowej roboty Na nadzienie: 6 łyżek cukru 3 łyżki wody 200g rabarbaru 100g truskawek Dodatki do różowego karmelu: 4 łyżki śmietanki kremówki łyżka masła Przygotowujemy owoce – rabarbar i truskawki myjemy. Końce rabarbaru przycinamy a łodygi przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy
Smaczna Stronawiem czy pamiętacie, ale bodajże końcem lutego lub początkiem marca wysiałam sobie rabarbar! Każde jedno ziarenko pięknie wyrosło, na jakieś 8cm, po czym spektakularnie szlag je trafił. Tym sposobem pozbyłam się złudzeń, że w moim domu ma szansę przetrwać jakakolwiek zielenina. Nie ma takiej opcji, a jeśli nawet nie zwiędnie, to stanie w miejscu i nie urośnie nawet na milimetr(...)tygodniu wsadziłam więc do ziemi dwie sadzonki rabarbaru, w tym jedną już taka solidniejszą. I niech nie próbuje zmizernieć! Skąd więc rabarbar w moim cieście? Oczywiście ze sklepu 🙈 Przecież nie będę czekać aż mój łaskawie urośnie 😂 Łapcie przepis! Składniki na blaszkę 24x24cm Kruche ciasto: 250g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 150g zimnego masła
Kuchnia w czekoladzieBłyskawiczne ciasto z rabarbarem jest bardzo proste w wykonaniu, idealnie pasuje do popołudniowej kawki lub herbaty. Jest wyśmienite , puszyste, z odrobiną ciasta kakaowego i dużą ilością rabarbaru . Wystarczy tylko wszystko zamieszać, upiec, posypać cukrem pudrem i gotowe. Słodko- kwaśne ciasto, które z pewnością uda się każdemu . Składniki na błyskawiczne ciasto z rabarbarem (okrągła blacha o średnicy 24 cm): * 4 jajka(...)szklanka cukru * 3/4 szklanki oleju * 3/4 szklanki mleka * 3 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * 1 płaska łyżka kakao * 3 łodygi rabarbaru Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier. Całość wymieszać mikserem, aż masa jajeczna stanie się jaśniejsza. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Ciasto dobrze wymieszać mikserem
Zrób to smacznie