Uwielbiam kruszonkę z rabarbarem, dlatego co roku staram się przygotować jej nową kombinację. Zapraszam na bardzo smaczną, kokosową kruszonkę z rabarbarem i jabłkami. Aromatyczna, kwaskowata, wspaniale smakuje z wiórkami kokosowymi. Prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Cotton Bud by Christopher Vine . Zapraszam na FILM(...)Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kokosowa kruszonka z rabarbarem i jabłkami Składniki: 600g obranego, pokrojonego rabarbaru 3 jabłka 1/2 szklanki rodzynek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 3 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Kruszonka: 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g wiórków kokosowych 80g jasnego
Mała CukierenkaKruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :) BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% MASA RABARBAROWA: 500g rabarbaru 3/4 szklanka cukru 2 łyżki wody 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła(...)wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki. Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek. Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min. Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i wodę. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodatkowo można zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z mąkami i dodać do ciepłego rabarbaru
https:KKuchniaMniamzależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim w cukier (tylko pół szklanki(...)szklanki cukru 2 jaja 30 g masła w temp. pokojowej ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 400 – 500 g świeżego rabarbaru 1-2 łyżki cukru do posypania owoców Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Przygotowanie ciasta drożdżowego: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę
Moja Delicjayśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się(...)sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego rosso 50-80 g cukru biały pieprz Purée: kilka ziemniaków
Food SquareKruche ciasto z rabarbarem i daktylami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki oliwy z oliwek agawa Pozostałe składniki: rabarbar 10 daktyli bez pestek agawa (może być cukier kokosowy) Składniki na kruche zmieszałam, oddzielając niewielką część na kruszonkę. Ciasto wyłożyłam do formy, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam na kilka minut(...)lodówki. W międzyczasie daktyle z niewielką ilością wody dusiłam do miękkości. Rabarbar obrałam i pokroiłam w kostkę :) Obrany rabarbar dusiłam przez kilka minut z dodatkiem wody i agawy. Uduszone daktyle zblendowałam na gładko i dodałam do rabarbaru. Na spód wyłożyłam uduszone rabarbar z daktylami i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp
nietadietaKiedyś nie rozumiałam zachwytu nad rabarbarem. Bardzo go nie lubiłam. Teraz wiem, że nie trafiłam na dobrze przygotowany. Zaczęłam z nim eksperymentować już w ubiegłym roku. Wtedy piekłam między innymi tartę z musem z rabarbaru i melona , z pyszna bezą na górze. Zajadaliśmy się nią ze smakiem. Potem żałowałam, że nie przygotowałam sobie takiego musu więcej do słoików. Mogłam też(...)przecież zamrozić rabarbar, ale jakoś nie wpadłam na to. W tym roku i przygotowałam więcej dżemu, i zamroziłam trochę rabarbaru. Przyda się na chłodne dni, kiedy z utęsknieniem będziemy wspominać wiosnę i lato. Poniższy dżem robiłam z myślą o drożdżówkach. Pasuje do nich rewelacyjnie i niebawem i na nie pojawi się przepis. Składniki: 4-5 średnich łodyg rabarbaru
Codzienna kuchnia niecodziennaniż podałam w ilości składników. Po zastygnięciu i tak deser się zestali. Masę przekładamy do czterech miseczek, lekko wyrównujemy ją zwilżoną dłonią. Posypujemy sezamem i zabieramy się za karmelizowanie rabarbaru. Dwie łodygi rabarbaru, dosyć cienkie, mocno czerwone, myjemy, osuszamy i kroimy w centymetrową kostkę, razem ze skórką. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy miód lub syrop z agawy i wrzucamy pokrojony(...)rabarbar. Dokładnie mieszamy, żeby równomiernie otoczył się w syropie, stawiamy na mały ogień i karmelizujemy przez około 5-7 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią i podrzucając rabarbar. Nie mieszamy go, żeby się nie porozpadał i zachował formę. Porcje skarmelizowanego rabarbaru rozkładamy na gotowy jaglany krem, całość podlewamy pozostałym na patelni różowym syropem. Można krem jaglany schłodzić i zjeść później
Karo in the KitchenŁatwe i szybkie w przygotowaniu, ucierane ciasto z rabarbarem o lekko kwaskowatym smaku, to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik, do kawy lub na podwieczorek . Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. Składniki na tortownicę 23 cm : 10-12 łodyg rabarbaru 1 szklanka cukru kryształu 5 jajek szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanka oleju 3/4 szklanki białej oranżady cukier puder do posypania ciasta Przepis : Opłukany i obrany rabarbar kroimy w 1 – 2 cm kawałki. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je ze szczyptą soli oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlewamy olej i porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do gęstej masy wlewamy oranżadę
Smakowite Danianadal w mojej kuchni rządzi rabarbar, bo jeszcze mi się nie znudził ;) Dlatego kolejna pyszna propozycja dla Was - rozpływające się w ustach, bardzo delikatne kruche ciasto, pianka z kaszy manny i oczywiście rabarbar. Prosto, smacznie i niezwykle elegancko. C iasto: 2 1/2 szklanki mąki 3/4 szklank i cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 szklank a cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 4 - 5 ło dyg rabarbaru szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno
Cynamonowe szczęściekwaśniej śmietany 18% 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skóra otarta z 1 pomarańczy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 400 g rabarbaru dodatkowo: cukier puder wykonanie: Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy kawałkami 55 g masła a następnie pomiędzy(...)masło wykładamy rabarbar. 115 g masła miksujemy z cukrem. Dodajemy, sól, sok pomarańczowy, otartą skórkę oraz stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i mieszamy przy pomocy szpatułki (ciasto będzie gęste). Gotowe ciasto równomiernie wykładamy na rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st. C. przez
Domowy Smak JedzeniaDziś przedstawiam pomysł na pyszną i łatwą tartę z rabarbarem, który można spotkać już dosłownie wszędzie. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, więc warto wprowadzić go domowego menu. Tym razem proponuję bardzo przyjemną tartę na słodkim, kruchym cieście, z rabarbarem zapieczonym w pysznej masie śmietankowej i słodką kruszonką. Tarta ta jest bardzo(...)łatwa w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu, jest idealna na deser do kawy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tarta z rabarbarem i kruszonką (8-10 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie 1 1/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli 2 duże jajka
karmelowyPłatki ryżowe na mleku, wanilia, migdały i ukochany rabarbar - czego chcieć więcej? Wakacji. Sporo myślałam nad tym, czy powinnam prowadzić bloga, jaki to ma na mnie wypływ. Po dłuższym zastanowieniu, okresie "dołka" psychicznego, wracam. Jak zwykle niczego nie obiecuję. Bardzo chciałabym się przed kimś otworzyć, ale mój strach mnie blokuje. Strach przed opiniami, ocenami, niezrozumieniem i samotnością. Strach przed(...)poznaniem mnie (tylko kim "ja" tak naprawdę jestem, czego tak naprawdę chcę?) , a nie osoby, na jaką się kreuję.. Płatki ryżowe gotowane na mleku sojowym z wanilią; karmelizowany rabarbar, migdały w słupkach Przepis: własny / 1 porcja / 40 g płatków ryżowych 250 ml mleka (lub mleko i woda w dowolnych proporcjach) ziarenka z 1/3 laski wanilii około
tost z dżememRabarbar sam w sobie jest niesamowity, a kiedy połączymy go z innymi aromatycznymi składnikami, potrafi kompletnie uzależnić! Taki waśnie jest POMARAŃCZOWY RABARBAR POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ, gdzie smak słodki w przyjemny sposób dogadał się z tym kwaśnym. Artykuł POMARAŃCZOWY RABARBAR POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEstanowczo wystarczą, na leniwy wypad na łono natury. Czekajmy więc na słoneczne, ciepłe dni i korzystajmy. Spakujcie koszyk, zaopatrując się w drobne przekąski i koniecznie zróbcie lemoniadę ! Lemoniada z rabarbarem to doskonale orzeźwiając napój, który sprawdzi się zarówno podczas plenerowych wycieczek, jak i na co dzień. Składniki: * 1 cytryna * 2 łodygi rabarbaru * 2 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka miodu * kilka gałązek(...)bazylii * 1 litr wody mineralnej - gazowanej lub niegazowanej * kostki lodu Wykonanie: Rabarbar umyć, pokroić ( nie obierać skórki ) w cienkie plasterki. Zasypać cukrem i odstawić aż puści sok. Gdy rabarbar puści sok, dodać płynny miód - wymieszać. Połowę wyparzonej cytryny pokroić w cienkie plastry, z drugiej połowy wycisnąć sok. W wysokiej butelce/karafce umieścić gałązki bazylii, plasterki cytryny oraz połowę plasterków rabarbaru. Wlać
kolorowotorcikowoJeśli próbowaliście już poprzednią rustykalną tartę ze śliwkami z tego przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy(...)bardzo podzielna, nie rozpada się i znika błyskawicznie z talerzy :) Nie licząc półgodzinnego schładzania surowego ciasta w lodówce, cała tartę robi się ekspresowo: to tylko rozwałkowanie ciasta, napełnienie go rabarbarem i złożenie boków :) Mąkę orkiszową możecie śmiało zamienić na pszenną, jeśli taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej. Rustykalna tarta rabarbarowa koniecznie musi się znaleźć
Słodko-Słony Świat Ilony