rabarbar - 4427 przepisów (strona:62/296)

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i cytryną 125

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i cytryną Uwielbiam to ciasto bo jest smaczne, wilgotne, pachnące i mega proste w przygotowaniu. Robię je mieszając w jednej misce wszystkie składniki, wlewam do blaszki, układam owoce i do piekarnika. Domowe słodycze raz dwa. Do jego przygotowania możecie użyć ulubionych sezonowych owoców. Również jogurt można zastąpić maślanką lub kefirem. PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM(...)Składniki : 2 szkl mąki 3/4 – 1 szkl cukru 3 jaja 1 szkl jogurtu pół szkl oleju łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 0,5 cytryny rabarbar dodatkowo na polewę: cukier puder 1 łyżka liofilizowanych, sproszkowanych malin Jak zrobić ciasto jogurtowe z rabarbarem: Najpierw do miski wsypujemy mąkę, cukier, skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia i sodę. Następnie

Dorota Smakuje
Rabarbarowa chmurka 170

Rabarbarowa chmurka To jedno z moich ulubionych ciast. Robiłam je już w wersji malinowej ( KLIK ) i cytrynowej ( KLIK ), a teraz przyszedł czas na rabarbar. Dla przełamania smaku do warstwy owocowej dodajemy budyń śmietankowy i galaretkę truskawkową. Lekko kwaskowa masa świetnie komponuje się ze słodką bezą, kremową masą śmietankową i delikatnym, kruchym spodem. Ciasto jest pyszne i bardzo efektowne, zawsze robi(...)Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa rabarbarowo-truskawkowa: ok 0,5 kg rabarbaru 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 1/2 szklanki wody 1 opakowanie galaretki truskawkowej Krem śmietankowy: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru

Blog z Apetytem
Sernik na zimno z rabarbarem 129

końcu udało mi się zdobyć rabarbar, zapraszam więc na lekki orzeźwiający serniczek z rabarbarem i galaretką. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i idealnie smakuje w ciepłe dni. Lekko kwaśny rabarbar fajnie łączy się ze słodką truskawkową galaretką i delikatną masą sernikową. Zamiast piec biszkopt można użyć gotowych biszkoptów, wtedy wykonanie będzie jeszcze szybsze.  Składniki  (tortownica o średnicy(...)ksylitolu  Masa serowa: 250 g chudego twarogu 430 g serka lub skyru waniliowego 2 płaskie łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 szklanki ksylitolu/curku Dodatkowo: ok 250 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (nie obieramy łodyg) 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Rabarbar przełożyć do rondelka, zalać ok. 300 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną

Healthy food explorer
Torcik rabarbarowy 119

Wyczarowałam torcik rabarbarowy, ponieważ maj zdecydowanie kojarzy się z rabarbarem i pierwszymi świeżymi owocami. Ciasto można podać również bez kremu, ale połączenie rabarbaru z kremem czekoladowym smakuje świetnie. Spróbujcie sami Składniki na ciasto biszkoptowe: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek zimnej wody 400 g (2 duże sztuki(...)rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Uwaga: szklanka 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż zrobi się kremowa. Pod koniec ucierania dodaję zimną wodę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i następnie mieszankę dodaję do masy jajecznej na zmianę z ½ porcji białek delikatnie mieszając

Słodki sentyment
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce 106

mojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik. Składniki na blachę 25cmx35cm: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą(...)jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto od góry się zbytnio nie przypaliło. Całkowicie wystudzić

moj przepis na
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 129

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę

moj przepis na
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce 114

mojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik. Składniki na blachę 25cmx35cm: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą(...)jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto od góry się zbytnio nie przypaliło. Całkowicie wystudzić

moj przepis na
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 134

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę

moj przepis na
Rabarbarowa łąka 115

Czym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się(...)zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się rumiane. Składniki na nadzienie: 6-7 garści rabarbaru umytego i pokrojonego w kostkę 2 łyżki cukru Cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kaszy manny Wszystkie składniki mieszam. Składniki na kruszonkę: 60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki

Słodki sentyment
Ketchup z rabarbaru 153

Deszczowe, wiosenno-letnie dni są idealnym momentem na upakowanie do słoików kończących się sezonowych pyszności. Na działce mojej babci właśnie skończył się rabarbar. Ostatnie łodygi, już nie takie duże i nie takie jędrne, trafiają do Słonecznej Kuchni małą gromadką. Wciąż mają w sobie mnóstwo smaku i zapachu kwitnącej wiosny. I kiedy za oknem kolejna porcja podniebnej wody zalewa osiedle, wydzwaniając(...)rabarbarowe kawałki już smażą się z cebulą i czosnkiem, by za chwilę przemienić się w pyszny ketchup domowej roboty z owocowym akcentem. Słodki od pomidorów i miodu, kwaskowaty od rabarbaru i odrobiny octu, o wspaniałym aromacie przypraw i przepysznym smaku, który łączy w sobie lekkość wiosny i dojrzałość lata :) Mój debiut w domowych sosach wytrawnych do słoiczków zakończył się niemałym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM MIGDAŁOWYM 214

Rabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika, we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową. Dla 6 osób Przygotowanie: 40 min. Chłodzenie: 1godz. Pieczenie: 45 min. Składniki na ciasto(...)podsypania ● 80 g cukru pudru ● 30 g mielonych migdałów ● 120 g miękkiego masła + do formy ● 1 jajko ● 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: ● 4 gałązki rabarbaru (około 500 g) ● 100 g miękkiego masła ● 150 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 100 g mielonych migdałów Przygotowanie : Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i solą. Domieszaj jajko, a następnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik na zimno z rabarbarem 176

Jeśli lubicie kwaśne smaki, to jest ciasto dla Was. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sernik na zimno z rabarbarem Drukuj przepis Składniki masa serowa 1kg twarogu mielonego 1/2 szkl jogurtu naturalnego 200g cukru kilka łyżek soku z cytryny kilka truskawek 3 łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody spód 1 duża podwójna paczka herbatników galaretka rabarbarowa łodygi rabarbaru 1 łyżka masła(...)łyżki cukru 2 torebki galaretki truskawkowej 3 szkl gorącej wody listonic_name = "Sernik na zimno z rabarbarem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1kg twarogu mielonego 1/2 szkl jogurtu naturalnego 200g cukru kilka łyżek soku z cytryny kilkatruskawek 3 łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody 1 duża podwójna paczka herbatników łodygi rabarbaru 1 łyżka masła 2 łyżki cukru

CoolinarniePL
Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem 146

Tegoroczna wiosna w Słonecznej Kuchni upływa pod rubinowo-zielonym sztandarem rabarbaru. I chociaż jest trochę chłodniej, niż zwykle i chociaż pogoda w kratkę, jego soczyste łodygi zawsze kusząco na mnie mrugają ze skrzynek osiedlowego warzywniaka i pozwalają spojrzeć na świat przez różową poświatę lśniących łodyżek. Po wiosennej burzy wynoszę do popołudniowego ogrodu dziadków rabarbarową słodkość. W objęciach kruchego ciasta(...)chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki. Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ ) ale czy próbowaliście kiedyś migdałów w postaci włosko-francuskiego nadzienia frangipane? Zapiekany z owocami (lub bez) potrafi wynieść słodkie wypieki na nowy poziom, dodając im ciekawej konsystencji i przytulności, z którą w deszczowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wiosenna lemoniada rabarbarowa z imbirem i rozmarynem 143

dalszy, bo właśnie ten wiosenny smak króluje dziś w szklaneczkach. Do tego kilka plasterków charakternego imbiru, który idealnie wpisuje się z chmurne zawirowania i delikatnie rozgrzewa podniebienie ♥ Na połączenie rabarbaru z imbirem natknęłam się kilka lat temu w skandynawskim dżemie zwanym Hiram , w którym sprawdziło się wyśmienicie i który do dziś jest jednym z moich ulubionych dżemów :) Na koniec jeszcze(...)odnajdziecie w każdym łyku rabarbarowej lemoniady, która przytuli podniebienie i zaróżowi myśli :) Nadstwiajcie szklanki, dla wszystkich starczy tej wiosennej przyjemności! Lemoniada rabarbarowa z imbirem i rozmarynem Potrzebujesz: 300g rabarbaru (ok. 2 duże łodygi) 2cm świeżego imbiru 2 gałązki rozmarynu 300ml wody 1l wody mineralnej sok z cytryny miód do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Rabarbar umyj i pokrój na 2cm kawałki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placki z rabarbarem 168

rabarbaru można korzystać od wczesnej wiosny do jesieni, ale mam wrażenie, że o tej porze roku smakuje najlepiej. Może dlatego że owoce z poprzedniego sezonu już się skończyły, a tych z nowego sezonu jeszcze nie ma. Dziś zapraszam na placki z rabarbarem wzorowane przepisem na klasyczne  placki z jabłkami . Ci z Was, którzy zaglądają tu regularnie, wiedzą, że bardzo(...)słodycz nie była zbyt intensywna. Jeśli wolicie bardziej słodkiej potrawy, dosypcie większą ilość cukru. Składniki (na 6 placków z patelni o średnicy 16 cm): 100 g rabarbaru 125 g mąki orkiszowej typ 1850 2 łyżeczki cukru trzcinowego (jeśli ktoś lubi słodko, powinien dosypać więcej) 2 jajka łyżka spirytusu 150 ml mleka 80 ml wody 2 łyżki oleju do smażenia Rabarbar

Weekendy w domu i ogrodzie