godzin dziennie, niespecjalnie miałam czas i natchnienie na pisanie postów. Obiecuję nadrobić zaległości i dodać sporo, mam nadzieję, że pożytecznych przepisów :) A zacznę od pysznej drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wprawdzie rabarbar jeszcze mrożony, ale musiałam go wykorzystać, bo przecież powoli zaczyna się sezon na świeży. Zapraszam na kawałek drożdżówki ze szklanką mleka i życzę smacznego :) Drożdżówka z rabarbarem(...)świeżych drożdży 3 żółtka 6 dag drobnego cukru do wypieków 6 dag miękkiego masła łyżeczka cukru wanilinowego szklanka letniego mleka szczypta soli masło do formy OBŁOŻENIE: 30 dag mrożonego rabarbaru 2 łyżki cukru KRUSZONKA: 10 dag mąki 5 dag zimnego masła 5 dag cukru kryształu szczypta soli Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Wykonanie: CIASTO: do miski przesiałam mąkę, zrobiłam wgłębienie
Kuchenne zapiski Edytyzrobieniu. Nie są może jakieś mega piękne, ale ich smak wynagradza wszystko. Pierwsze ciasto Madzia podpatrzyła na Eksplozji Smaku , a drugi na W Kuchennym Oknie . WANILIOWE CIASTO Z RABARBAREM 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 5 łodyg rabarbaru 1 i 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)jogurt i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki rabarbar (wcześniej posypany odrobiną cukru). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. ŚMIETANOWE CIASTO Z RABARBAREM (na formę 28x40 cm) 4 jajka
Marder&Marder ManufacturePyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem. Świetnie dobrana kompozycja smakowa. Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga Z Cukrem Pudrem za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek(...)szklanki ciepłego mleka 30 gramów drożdży 5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy 1 czubata łyżka masła szczypta sol i Ponadto: ok 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut. Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku. Składniki
Walijskie PichcenieSezon na rabarbar staram się wykorzystać najlepiej jak tylko potrafię. Zrobiłam już kilka ciast ucieranych, babeczek, kompot, syrop… Bardzo lubię połączenie słodkiego ciasta z lekko kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Nie mogło go zabraknąć w kolejnych muffinach. Tym razem z odrobiną budyniu. Są wilgotne, mięciutkie, smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru(...)kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 8 łyżek gotowego ‚custard’ lub gęstego budyniu waniliowego/śmietankowego cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin
Made By Mom And SonKolejna propozycja dla wielbicieli ciast ucieranych z owocami. Sezon obfitujący w rabarbar należy wykorzystać możliwie najlepiej, stąd też kolejne ciasto z rabarbarem, jednakże urozmaicone smakiem pomarańczy. Ciasto, jak każde ucierane jest proste i pysznie. Mocno wilgotne, puszyste, rozpływające się w ustach. Nie make go zabraknąć również na waszym stole. Polecam bardzo. Składniki: 400 g rabarbaru 280 g cukru(...)pomarańczy 225 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 2 garści płatków migdałów cukier puder Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i zasypujemy 50 g cukru. Odstawiamy na bok na około 30 minut. W międzyczasie ucieramy masło z pozostałym cukrem. Dodajemy skórkę
Made By Mom And SonSkładniki: ( na 2 porcje) crumble-kruszonka: 100 mąki 50 g cukru pudru 50 g masła 82% szczypta cukru waniliowego nadzienie: 1 do 2 łodyg rabarbaru szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 10-20 ml wody dekoracja: 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie listki mięty różowy rabarbar Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Rabarbar umyć i pokroić(...)cienkie plasterki. Na patelni dusić rabarbar z cukrem, cynamonem na odrobinie wody aż zmięknie. Przełożyć rabarbar do kokilek, na rabarbar nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min. w temperaturze 180-200 stopni Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje: różowy rabarbar, śmietanę oraz listki świeżej mięty. Możemy posypać Crumble cukrem pudrem
KreatywnePinymleka roślinnego (użyłam sojowego waniliowego) 4 łyżki cukru (ideał to trzcinowy nierafinowany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego szczypta soli krem: 1 kg rabarbaru (oczyszczonego, pokrojonego 1 cm kostkę) 0,5 litra mleka roślinnego 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 5 łyżek brązowego cukru 100 g masła kokosowego (lub innego roślinnego) dodatkowo/niekoniecznie: 2 gałęzie rabarbaru(...)pieczenia, dodać sól i wymieszane mleko z olejem. Wszystko dokładnie połączyć i dodać ocet. Ciasto powinno mieć konsystencję Nutelli ;-). Pieczemy je w temp. 180 C około 25-30 minut. Rabarbar wrzucamy na suchą patelnię posypujemy cukrem i smażymy około 5 minut. Po tym czasie przekładamy go na sito umieszczone w misce (będzie potrzebny sok jaki z niego się odsączy). Odsączony
greenscarfMięciutkie ciasto biszkoptowe, utopione w cieście kawałeczki rabarbaru i to wszystko przykryte pyszną kruszonką! Pyszne, puszyste, wilgotne, łatwe w przygotowaniu no po prostu idealne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Pokochałem to ciasto tuż po upieczeniu, bo jego zapach roznosił się po całym domu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto biszkoptowe: 5 dużych jaj 150 g cukru 170 g mąki pszennej szczypta(...)soli 70 g masła Kruszonka: 100 g zimnego masła szklanka cukru szklanka mąki pszennej Inne: 300 g rabarbaru 100 g cukru 4 łyżki mąki szczypta cynamonu (opcjonalnie) Przygotowanie: Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Następnie rabarbar przekładamy do misy, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na 30 min. W między czasie, robimy
Kuchnia Łukaszarozpocząć! :) Zaczynam więc od banalnego w przygotowaniu kremu rabarbarowego- czyli tzw. rabarbarowy curd- w wegańskim wydaniu, bo zamiast jajek krem przygotowywany jest na samych nerkowcach. Gęsty, o delikatnym smaku rabarbaru i wanilii, odpowiednio słodki i w delikatnie różowym kolorze (j eżeli chcecie, by krem miał różowy kolor, to należy wykorzystać tylko czerwone części rabarbaru!). Do czego można wykorzystać ten krem(...)pisać nie będę ;))) Rabarbar można ugotować na dwa sposoby: w bardzo małej ilości wody, wtedy będzie bardziej słodki, albo w większej ilości wody, wtedy sam rabarbar jest troszkę mniej słodki, ale za to możemy cieszyć się wyśmienitym sokiem otrzymanym z odcedzenia. Dziś wersja z sokiem :) * nerkowce- 100 g * rabarbar- 500 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka
Kraina Miodem Płynącadziś wiadomo, że połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek jest połączeniem niemalże doskonałym. A całość ukryta w drożdżowym cieście to już czysty obłęd. Bynajmniej dla mnie…. gdyż tak jak mój mąż dałby się pokroić za kawałek sernika tak ja zrobiłabym wiele dla kawałka drożdżowego. Uwielbiam pod każdą postacią, z każdym jednym farszem, byleby było drożdżowe Moje dzieci też chętnie(...)łapią kawałek drożdżówki w rękę i z przyjemnością pałaszują. Tym razem z rabarbarem i truskawkami. Mięciutka, sprężysta, puszysta, na drugi dzień równie świeża a przed końcem pieczenia podrasowana masełkiem i posypana cukrem. Bardzo Wam polecam. Składniki: 200 g świeżych truskawek 250 g rabarbaru 100 g cukru kryształu + 3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 120 g masła 400 g mąki pszennej
Made By Mom And SonRabarbar na dobre rozgościł się w moich kuchniach. Od ubiegłego roku mam go w ogrodzie sporo, bo wysiałam kilka roślin nowej odmiany. Rosną znakomicie, dając dość grube ogonki liściowe, w odróżnieniu od rośliny, którą mamy od kilkudziesięciu lat. Ta ma ogonki liściowe długie i cienkie. Za to skórka odchodzi bez najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję(...)lata temu drożdże kupowałam tylko do pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki
Weekendy w domu i ogrodziejest: kwaśne że aż wykrzywia twarz, słodkie jak czort? Oczywiście crumble rabarbarowe! Składniki: Rabarbarowa podstawa: min. 700 g rabarbaru 50 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3łyżeczki cukru waniliowego Rabarbar umyć i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Rabarbaru nie trzeba obierać. W garnku bądź na patelni roztopić masło z cukrem i ekstraktem(...)wrzucić rabarbar. Całość dokładnie wymieszać i na małym ogniu podgrzewać, mieszając rabarbar do czasu, aż osiągnie różowawy kolor i zacznie się delikatnie rozpadać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Crumble: 150 g masła 200 g mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3łyżeczki cukru waniliowego Mąkę wymieszać z cukrem i ekstraktem. Dodać masło i wszystko rozetrzeć - konsystencją musi przypominać grudkowatą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!niecierpliwością czekałam kiedy to na straganie będzie można kupić rabarbar. No i stało się, rabarbar zakupiony. Strasznie byłam ciekawa jak smakuje frużelina z rabarbaru i powiem Wam, że jest obłędna, mogłabym ją jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią ciasto drożdżowe. 0,5 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1/2 cytryny(...)łyżki mąki ziemniaczanej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię wody, tyle żeby zakryła dno, wrzucić rabarbar, zasypać cukrem, wycisnąć sok z cytryny i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy 1 szklankę wody. Gdy rabarbar jest już rozgotowany to mączkę ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklance wody
Jadło i czytadłoPrzechodząc przez bazarek ujrzałam na straganie rabarbar, w kilka chwil był w moim koszyku. Idąc do domu snułam co z niego przygotuję... I tak powstała wizja tej oto tarty :) Rabarbar uwielbiam za jego smak - kompozycje jakie można z niego wyczarować są rewelacyjne. Mogę śmiało rzec, że sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty:) Tarta z rabarbarem bezą i migdałami(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka 90 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 450 g rabarbaru 2 łyżki cukru płatki migdałowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest najlepszym czasem dla miłośników rabarbaru, a jeszcze gdy na działce ktoś ma własne krzaczki rabarbaru ;)Proponuję dziś ciekawe połączenie rabarbaru i gorzkiej czekolady :)Pycha!Ciastka z rabarbarem i czekoladąSkładniki:1 jajko1 cukier waniliowy1 łyżeczka mlekapół tabliczki gorzkiej czekolady90 g masła100 g cukru140 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli140 g rabarbaru Przygotowanie:Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, oczyścić(...)łyżeczkę mleka - całość wymieszać trzepaczką.Czekoladę połamać na drobne kawałki i razem z mąką, proszkiem do pieczenia i solą dodać do gotowej masy - wymieszać łyżką, a na końcu dodać rabarbar i wymieszać. Gotową masę wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając dużo miejsca pomiędzy nimi, ponieważ się rozlewają ;)Piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku - 160 stopni
Lawendowe Niebo