mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę
moj przepis namojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik. Składniki na blachę 25cmx35cm: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą(...)jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto od góry się zbytnio nie przypaliło. Całkowicie wystudzić
moj przepis namojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę
moj przepis naCzym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się(...)zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się rumiane. Składniki na nadzienie: 6-7 garści rabarbaru umytego i pokrojonego w kostkę 2 łyżki cukru Cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kaszy manny Wszystkie składniki mieszam. Składniki na kruszonkę: 60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki
Słodki sentymentDeszczowe, wiosenno-letnie dni są idealnym momentem na upakowanie do słoików kończących się sezonowych pyszności. Na działce mojej babci właśnie skończył się rabarbar. Ostatnie łodygi, już nie takie duże i nie takie jędrne, trafiają do Słonecznej Kuchni małą gromadką. Wciąż mają w sobie mnóstwo smaku i zapachu kwitnącej wiosny. I kiedy za oknem kolejna porcja podniebnej wody zalewa osiedle, wydzwaniając(...)rabarbarowe kawałki już smażą się z cebulą i czosnkiem, by za chwilę przemienić się w pyszny ketchup domowej roboty z owocowym akcentem. Słodki od pomidorów i miodu, kwaskowaty od rabarbaru i odrobiny octu, o wspaniałym aromacie przypraw i przepysznym smaku, który łączy w sobie lekkość wiosny i dojrzałość lata :) Mój debiut w domowych sosach wytrawnych do słoiczków zakończył się niemałym
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika, we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową. Dla 6 osób Przygotowanie: 40 min. Chłodzenie: 1godz. Pieczenie: 45 min. Składniki na ciasto(...)podsypania ● 80 g cukru pudru ● 30 g mielonych migdałów ● 120 g miękkiego masła + do formy ● 1 jajko ● 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: ● 4 gałązki rabarbaru (około 500 g) ● 100 g miękkiego masła ● 150 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 100 g mielonych migdałów Przygotowanie : Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i solą. Domieszaj jajko, a następnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJeśli lubicie kwaśne smaki, to jest ciasto dla Was. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sernik na zimno z rabarbarem Drukuj przepis Składniki masa serowa 1kg twarogu mielonego 1/2 szkl jogurtu naturalnego 200g cukru kilka łyżek soku z cytryny kilka truskawek 3 łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody spód 1 duża podwójna paczka herbatników galaretka rabarbarowa łodygi rabarbaru 1 łyżka masła(...)łyżki cukru 2 torebki galaretki truskawkowej 3 szkl gorącej wody listonic_name = "Sernik na zimno z rabarbarem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1kg twarogu mielonego 1/2 szkl jogurtu naturalnego 200g cukru kilka łyżek soku z cytryny kilkatruskawek 3 łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody 1 duża podwójna paczka herbatników łodygi rabarbaru 1 łyżka masła 2 łyżki cukru
CoolinarniePLTegoroczna wiosna w Słonecznej Kuchni upływa pod rubinowo-zielonym sztandarem rabarbaru. I chociaż jest trochę chłodniej, niż zwykle i chociaż pogoda w kratkę, jego soczyste łodygi zawsze kusząco na mnie mrugają ze skrzynek osiedlowego warzywniaka i pozwalają spojrzeć na świat przez różową poświatę lśniących łodyżek. Po wiosennej burzy wynoszę do popołudniowego ogrodu dziadków rabarbarową słodkość. W objęciach kruchego ciasta(...)chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki. Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ ) ale czy próbowaliście kiedyś migdałów w postaci włosko-francuskiego nadzienia frangipane? Zapiekany z owocami (lub bez) potrafi wynieść słodkie wypieki na nowy poziom, dodając im ciekawej konsystencji i przytulności, z którą w deszczowe
Kuchnia w Słońcu Skąpanadalszy, bo właśnie ten wiosenny smak króluje dziś w szklaneczkach. Do tego kilka plasterków charakternego imbiru, który idealnie wpisuje się z chmurne zawirowania i delikatnie rozgrzewa podniebienie ♥ Na połączenie rabarbaru z imbirem natknęłam się kilka lat temu w skandynawskim dżemie zwanym Hiram , w którym sprawdziło się wyśmienicie i który do dziś jest jednym z moich ulubionych dżemów :) Na koniec jeszcze(...)odnajdziecie w każdym łyku rabarbarowej lemoniady, która przytuli podniebienie i zaróżowi myśli :) Nadstwiajcie szklanki, dla wszystkich starczy tej wiosennej przyjemności! Lemoniada rabarbarowa z imbirem i rozmarynem Potrzebujesz: 300g rabarbaru (ok. 2 duże łodygi) 2cm świeżego imbiru 2 gałązki rozmarynu 300ml wody 1l wody mineralnej sok z cytryny miód do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Rabarbar umyj i pokrój na 2cm kawałki
Kuchnia w Słońcu Skąpanarabarbaru można korzystać od wczesnej wiosny do jesieni, ale mam wrażenie, że o tej porze roku smakuje najlepiej. Może dlatego że owoce z poprzedniego sezonu już się skończyły, a tych z nowego sezonu jeszcze nie ma. Dziś zapraszam na placki z rabarbarem wzorowane przepisem na klasyczne placki z jabłkami . Ci z Was, którzy zaglądają tu regularnie, wiedzą, że bardzo(...)słodycz nie była zbyt intensywna. Jeśli wolicie bardziej słodkiej potrawy, dosypcie większą ilość cukru. Składniki (na 6 placków z patelni o średnicy 16 cm): 100 g rabarbaru 125 g mąki orkiszowej typ 1850 2 łyżeczki cukru trzcinowego (jeśli ktoś lubi słodko, powinien dosypać więcej) 2 jajka łyżka spirytusu 150 ml mleka 80 ml wody 2 łyżki oleju do smażenia Rabarbar
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo szybki i prosty przepis na małe co nieco – muffinki z rabarbarem i słodką kruszonką. Wilgotne i puszyste, słowem idealne jako słodka przekąska albo dopełnienie śniadania. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 17-20 min Składniki: (na 8 muffinów) ok. 100 g rabarbaru +1 łyżka cukru 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (100 g) 1/3 szklanki cukru 2 małe jajka(...)szklanki oleju oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 1 łyżeczka miękkiego masła 1 łyżeczka cukru pudru 2-3 łyżeczki mąki Przygotowanie: Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie posyp go łyżką cukru i odstaw na godzinę. * Zasypywanie rabarbaru cukrem jest opcjonalne, możesz po prostu go pokroić i przejść do kolejnych kroków. Ciasto: jeśli rabarbar był
Słodki BlogCiasto salceson znają chyba wszyscy. Żeby trochę namieszać w przepisie, proponuję salceson z rabarbarem . Ciacho jest wilgotne, pulchne i szybkie do zrobienia. Składniki: 3 jajka ¾ szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 3/4 szklanki mąki 3-4 sztuki średniej wielkości rabarbaru (ok. 200 g) Uwaga: szklanka o pojemności(...)Najpierw myję, obieram i kroję w kostkę rabarbar. Białka oddzielam od żółtek i dokładnie ubijam, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier i ubijam dalej jak bezę. Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku. Następnie dodaję olej, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie mieszam i wyłączam mikser. Mąkę mieszam z rabarbarem i dodaję do masy. Wszystko mieszam łyżką
Słodki sentymentProste i pyszne ciasto. Ucieramy składniki, do blaszki, na wierzch rabarbar i do piekarnika. Idealne na podwieczorek czy na piknik. Polecam z kubkiem kawy, herbaty czy mleka. Ciasto jest wilgotne, takie idealne. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 12,5 dag masła lub margaryny 3 jajka pół szklanki cukru pudru półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 % 4 kopiaste łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 4 spore łodygi rabarbaru ( tak około 50 dag ) 2 łyżki cukru Wykonanie pysznego ciasta z rabarbarem: 1. Rabarbar cieniutko obieramy, płuczemy o dokładnie osuszamy. Kroimy jak lubimy i mieszamy z cukrem. 2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą
Izabelawkuchniwiosna ostatnio! Kilka deszczowych dni sprawiło, że dookoła zrobiło się jeszcze bujniej, zieleniej i gęściej. Z osiedlowego warzywnika wylewa się masa świeżych owoców i warzyw, a wśród nich pierwszy rabarbar i truskawki. Połączenie tych dwóch to absolutna klasyka i wiosenny must have na talerzach. Pod kruszonką, w jogurtowym deserze albo pod postacią placka z owocami, ten duet zawsze wyśmienicie się(...)pszczoły, w kubku ulubiona herbata albo kawa i kawałek ciasta wypełnionego po brzegi rabarbarowo-truskawkowym romansem z wiosną ♥ Wiosna za oknem, wiosna na talerzu, wiosna w głowie...biegnijcie po rabarbar! :) Placek z rabarbarem i truskawkami Ciasto: 200g mąki 90g masła 4-5 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g rabarbaru 250g świeżych truskawek skórka otarta z 1/2 cytryny
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiesiąc kwitnącego bzu, konwalii i... rabarbaru. A rabarbar, choć jest warzywem, najlepiej nadaje się do przygotowania ciasta na deser. Na przykład drożdżowego z chrupiącą kruszonką. Albo różowego kompotu. W kuchni uwielbiam sezonowość i dlatego nie czuję potrzeby mrożenia i przechowywania rabarbaru do grudnia. Bo najlepiej smakuje teraz. Cieszę się więc smakiem rabarbaru, szparagów i najpiękniejszym miesiącem roku. Składniki(...)mąki pszennej 35 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 g cukru 100 g masła 2 jajka 700 g rabarbaru Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 200 g mąki pszennej Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski. Podgrzewamy mleko, robimy wgłębienie w mące (dołek), wlewamy do niego ciepłe mleko, dodajemy połowę cukru i drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn
Smakowity Blog Kulinarny