rabarbar - 4427 przepisów (strona:61/296)

Wegański krem rabarbarowy 237

rozpocząć! :) Zaczynam więc od banalnego w przygotowaniu kremu rabarbarowego- czyli tzw. rabarbarowy curd- w wegańskim wydaniu, bo zamiast jajek krem przygotowywany jest na samych nerkowcach. Gęsty, o delikatnym smaku rabarbaru i wanilii, odpowiednio słodki i w delikatnie różowym kolorze (j eżeli chcecie, by krem miał różowy kolor, to należy wykorzystać tylko czerwone części rabarbaru!). Do czego można wykorzystać ten krem(...)pisać nie będę ;))) Rabarbar można ugotować na dwa sposoby: w bardzo małej ilości wody, wtedy będzie bardziej słodki, albo w większej ilości wody, wtedy sam rabarbar jest troszkę mniej słodki, ale za to możemy cieszyć się wyśmienitym sokiem otrzymanym z odcedzenia. Dziś wersja z sokiem :) * nerkowce- 100 g * rabarbar- 500 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 161

dziś wiadomo, że połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek jest połączeniem niemalże doskonałym. A całość ukryta w drożdżowym cieście to już czysty obłęd. Bynajmniej dla mnie…. gdyż tak jak mój mąż dałby się pokroić za kawałek sernika tak ja zrobiłabym wiele dla kawałka drożdżowego. Uwielbiam pod każdą postacią, z każdym jednym farszem, byleby było drożdżowe Moje dzieci też chętnie(...)łapią kawałek drożdżówki w rękę i z przyjemnością pałaszują. Tym razem z rabarbarem i truskawkami. Mięciutka, sprężysta, puszysta, na drugi dzień równie świeża a przed końcem pieczenia podrasowana masełkiem i posypana cukrem. Bardzo Wam polecam. Składniki: 200 g świeżych truskawek 250 g rabarbaru 100 g cukru kryształu + 3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 120 g masła 400 g mąki pszennej

Made By Mom And Son
Strucla z rabarbarem i amarantusem 174

Rabarbar na dobre rozgościł się w moich kuchniach. Od ubiegłego roku mam go w ogrodzie sporo, bo wysiałam kilka roślin nowej odmiany. Rosną znakomicie, dając dość grube ogonki liściowe, w odróżnieniu od rośliny, którą mamy od kilkudziesięciu lat. Ta ma ogonki liściowe długie i cienkie. Za to skórka odchodzi bez najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję(...)lata temu drożdże kupowałam tylko do pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z  brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Rabarbarowe crumble 164

jest: kwaśne że aż wykrzywia twarz, słodkie jak czort? Oczywiście crumble rabarbarowe! Składniki: Rabarbarowa podstawa: min. 700 g rabarbaru 50 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3łyżeczki cukru waniliowego Rabarbar umyć i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Rabarbaru nie trzeba obierać. W garnku bądź na patelni roztopić masło z cukrem i ekstraktem(...)wrzucić rabarbar. Całość dokładnie wymieszać i na małym ogniu podgrzewać, mieszając rabarbar do czasu, aż osiągnie różowawy kolor i zacznie się delikatnie rozpadać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Crumble: 150 g masła 200 g mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 3łyżeczki cukru waniliowego Mąkę wymieszać z cukrem i ekstraktem. Dodać masło i wszystko rozetrzeć - konsystencją musi przypominać grudkowatą

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Frużelina z rabarbaru 173

niecierpliwością  czekałam kiedy to na straganie będzie można kupić rabarbar. No i stało się, rabarbar zakupiony. Strasznie byłam ciekawa jak smakuje frużelina z rabarbaru i powiem Wam, że jest obłędna, mogłabym ją jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią ciasto drożdżowe.  0,5 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1/2 cytryny(...)łyżki mąki ziemniaczanej  Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię wody, tyle żeby zakryła dno, wrzucić rabarbar, zasypać cukrem, wycisnąć sok z cytryny i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy 1 szklankę wody. Gdy rabarbar jest już rozgotowany to mączkę ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklance wody

Jadło i czytadło
"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 156

Przechodząc przez bazarek ujrzałam na straganie rabarbar, w kilka chwil był w moim koszyku. Idąc do domu snułam co z niego przygotuję... I tak powstała wizja tej oto tarty :) Rabarbar uwielbiam za jego smak - kompozycje jakie można z niego wyczarować są rewelacyjne. Mogę śmiało rzec, że sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty:)  Tarta z rabarbarem bezą i migdałami(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka 90 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 450 g rabarbaru 2 łyżki cukru płatki migdałowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciastka z rabarbarem i czekoladą 202

jest najlepszym czasem dla miłośników rabarbaru, a jeszcze gdy na działce ktoś ma własne krzaczki rabarbaru ;)Proponuję dziś ciekawe połączenie rabarbaru i gorzkiej czekolady :)Pycha!Ciastka z rabarbarem i czekoladąSkładniki:1 jajko1 cukier waniliowy1 łyżeczka mlekapół tabliczki gorzkiej czekolady90 g masła100 g cukru140 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli140 g rabarbaru Przygotowanie:Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, oczyścić(...)łyżeczkę mleka - całość wymieszać trzepaczką.Czekoladę połamać na drobne kawałki i razem z mąką, proszkiem do pieczenia i solą dodać do gotowej masy - wymieszać łyżką, a na końcu dodać rabarbar i wymieszać. Gotową masę wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając dużo miejsca pomiędzy nimi, ponieważ się rozlewają ;)Piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku - 160 stopni

Lawendowe Niebo
CIASTO Z RABARBAREM i kruszonką / pyszne i proste ciasto z rabarbarem 101

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wilgotne i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku. Użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 28 cm na ciasto: około 500 gramów rabarbaru 320 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 110 gramów cukru – ½ szklanki(...)pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli na kruszonkę: 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z rabarbarem Przygotowanie: Dokładnie umyty rabarbar, kroję na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą dłońmi, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche z rabarbarem i bezą 91

Jako dziecko razem z moim rodzeństwem jedliśmy łodygi rabarbaru maczane w cukrze. Cukier niwelował kwaśny smak rabarbaru ale i tak wszystkim wykrzywiało buzię. Rabarbar lubię do dziś ale już w innych postaciach. Ten kwaskowaty smak to smak wiosny i pasuje do ciast, napojów i dżemów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili. Składniki: Kruche ciasto ? 2 szklanki(...)maki ? 4 żółtka ? 200 g masła ? 1 łyżka cukru ? cukier waniliowy ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? szczypta soli Masa budyniowa ? 500 g rabarbaru ? garść wiśni – u mnie mrożone, na ładny kolor ? 1/2 szklanki cukru ? 2 łyżki masła ? 1 budyń waniliowy ? 150 ml mleka Beza ? 4 białka ? 1 szklanka cukru ? 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto ? Mąkę przesiać, wymieszać

To co kocham
Rabarbar z jabłkami pod pierzynką z pianek 85

Słodko-kwaśna zapiekanka deserowa z rabarbarem, jabłkami, bananami, przykryta kołderką z białych pianek marshmallows. Pianki po zapieczeniu karmelizują i tworzą twardą skorupkę, która skrywa kwaskowe, pieczone owoce. Kwaskowość rabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam(...)sklepie kolorowe. Składniki: ? 2 łodygi rabarbaru ? 2 jabłka ? 2 banany ? 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego ? 3 łyżki suszonej żurawiny ? 3 łyżki płatków migdałowych ? 2 opakowania białych pianek marshmallows Wykonanie: ? Rabarbar obrać z włókien, pokroić na 2 cm kawałki. ? Jabłka ze skórką pokroić w kostkę, banany w cienkie plasterki. ? Rabarbar i jabłka zasypać cukrem, odstawić na 30 minut, po czym

To co kocham
Deser truskawkowo-rabarbarowy 86

Rabarbar najlepszy jest na wiosnę, a sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął. Nie pozostaje więc nic innego jak połączenie tych owoców (rabarbar chyba jest warzywem!). Duet idealny – słodka truskawka i kwaśny rabarbar w zdrowym deserze z dodatkiem jogurtu. Nasiona chia lub siemienia lnianego powodują zagęszczenie deseru i wzbogacają go o cenne składniki. Składniki na 2 porcje: ? 1 łodyga rabarbaru(...)truskawek ? 1 mały jogurt naturalny ? 1 łyżka miodu ? szczypta cynamonu ? 1 łyżka nasin chia lub siemienia lnianego Dekoracja ? 1 szklanka truskawek ? 1/4 tabliczki czekolady deserowej ? 2 łyżki śmietanki Wykonanie: ? Rabarbar obrać z włókien i pokroić na małe kawałki. Z truskawek odciąć szypułki i również pokroić. ? Zmiksować razem jogurt z rabarbarem, truskawkami, miodem i cynamonem, na koniec dodać nasiona chia

To co kocham
Szarlotka z rabarbarem 91

będę się powtarzać, że remont, że brak czasu. Po prostu potrzebna była przerwa od gotowania i blogowania. Na przeprosiny serwuję więc dzisiaj szarlotkę, nie taką zwyczajną, ale wiosenną z rabarbarem. Mdłe o tej porze jabłka nabrały smaku, bo zostały przełamane kwaśnym rabarbarem, a jak szarlotka to koniecznie cynamon. Dodatkowo chrupiące płatki migdałowe i zapach w całym domu. Składniki: Ciasto kruche(...)szklanki (250ml) mąki pszennej ? 250 g masła ? 5 żółtek ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie ? 6 jabłek ? 6 średnich łodyg rabarbaru ? sok z 1/2 cytryny ? 2 łyżki cukru ? 2 cukry wanilinowe ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 5 łyżek płatków migdałowych Beza ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche ? Do miski wsypać przesianą mąkę

To co kocham
Jabłka z rabarbarem pod kruszonką z lodami 85

Jabłkowy rabarbar pod słodką, maślaną kruszonką z ciągnącą się czekoladą. Czy może być coś lepszego? Szczególnie, gdy jest podane na ciepło z lodami waniliowymi… mniam. Polecam szczególnie teraz w sezonie rabarbarowym. Składniki: ? 6 jabłek ? 6 średnich łodyg rabarbaru ? sok z 1/2 cytryny ? 2 łyżki cukru ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 1 szklanka płatków czekoladowych lub czekolada pokrojona w drobną kostkę Kruszonka(...)szklanka mąki pszennej ? 1 szklanka cukru pudru ? 1 cukier wanilinowy ? 100 g masła miękkiego Wykonanie: ? Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryny i przemieszać. ? Rabarbar pokroić w krążki ok. 2 cm i przesmażyć razem z cukrem. Dodać jabłka i jeszcze chwilę podsmażyć. Jabłka i rabarbar mają być nierozgotowane. ? Jabłka z rabarbarem wyłożyć do blaszki

To co kocham
Mus rabarbarowy z miętą - tylko 4 składniki! 107

Wami najpyszniejszym musem rabarbarowym! Niby nic wielkiego. Cztery składniki i trochę miksowania, a jednak ten różowy aksamit w słoiczku wyniesie niejeden deser w podniebne przestworza przyjemności i smaku. Rabarbar w połączeniu z miętą to pyszna harmonia owocowości i lekkiego orzeźwienia na podniebieniu. Wspaniały jako dodatek do lodów, letniej owsianki, porannych tostów, naleśników, czy złocistych gofrów...a nawet do makaronu(...)słodko, jeśli lubicie ;) To również pyszny sposób na rabarbar dla najmłodszych! Kilka minut na patelni, a potem szybki miks ze świeżą miętą i można zanurzyć się w musie końca wiosny. Ostatnie rubinowe łodygi można spotkać jeszcze w warzywniakach i na straganach, dlatego nie czekajcie i zamknijcie odrobinę tego różowego dobra na później :) Mus rabarbarowy z miętą Potrzebujesz: 5 łodyg rabarbaru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Koktajl z rabarbarem, bananem i wanilią 101

Koktajl z rabarbarem, bananem i wanilią to bardzo smaczny i lekko kwaskowaty napój. Schłodzony będzie świetnym sposobem na letnie orzeźwienie. Składniki: 2 łodygi pokrojonego rabarbaru (około 2 szklanek) 1 banan 2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka około 4 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła) ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego) Przygotowanie: Rabarbar umyć, odciąć liście(...)około 5 minut. Ostudzić. Następnie dodać banana, mleko, syrop z agawy i ziarenka wanilii. Całość dokładnie zmiksować. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kompot z rabarbaru → Koktajl mleczny z rabarbarem i nutką mięty → Koktajl bananowo – truskawkowy → Smoothie z bananów, jabłek i soku pomarańczowego → Koktajl z mango i kiwi Artykuł Koktajl z rabarbarem, bananem i wanilią

Oryginalny smak