mnie w słodkie dni dzieciństwa, gdy babcina kuchnia wypełniała się tym aromatem niemal w każdy weekend. Oczywiście, tamta drożdżówka jest najlepsza na świecie: z dużą ilością kruszonki, czasami z rabarbarem. Miękka, puszysta i delikatna. I choć wszyscy doskonale znali zdanie Babci na temat jedzenia ciepłego ciasta drożdżowego ( ani mi się waż! Brzuch Cię będzie bolał ), to i tak naszym ulubionym(...)zajęciem było podkradanie cieplutkich kawałków, lub choćby uszczknięcie odrobiny kruszonki. Mmm, pycha! Mój Tato jest wielkim fanem drożdżówki z rabarbarem, pomyślałam więc, że to idealny deser na dzisiejszy dzień. Co prawda, nie mogę go poczęstować (ciągle czekamy, aż będzie można wysyłać jedzenie przez USB), jednak mam nadzieję, że ucieszy go sama idea takiego deseru specjalnie dla niego. Wszystkiego najlepszego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik. Składniki na blachę 25cmx35cm: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą(...)jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto od góry się zbytnio nie przypaliło. Całkowicie wystudzić
moj przepis naradiu. Cieszmy się, bo dziś jesteśmy. Jutro jeszcze nie nadeszło, a wczoraj już minęło....Jest Tu i Teraz. A teraz ;) zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Na ciasto z rabarbarem i marmeladą. Kruche. Delikatne. Idealnie skomponowane w słodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru(...)gram masła (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany (dałam 30%) 1 kg rabarbaru 6 - 8 łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub innego) 1 łyżka cynamonu bułka tarta Kruszonka 185 gram mąki pszennej 100 gram cukru 125 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego Zagnieść składniki i odstawić do lodówki. Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek i cukier puder
Kuchnia smakówLody o dość nietypowym smaku, z kawałkami karmelizowanego rabarbaru i delikatną nutką cynamonu. Lekko kwaskowate, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zamarzają na kamień. 250 g rabarbaru 50 g masła 3/4 szklanki cukru szczypta cynamonu 1 szklanki kremówki 1 łyżka spirytusu Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem. W momencie kiedy zacznie lekko brązowieć dodać rabarbar pokrojony w około(...)kawałki. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Przyprawić cynamonem i wlać 1/2 szklanki kremówki. Chwilę podusić, ale tak aby część kawałków rabarbaru się zachowała. Po całkowitym wystudzeniu dodać alkohol. Pozostałą kremówkę, dobrze schłodzoną, ubić i wmieszać do zimnego rabarbaru. Masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego
https:KKuchniaMniamCiasto półkruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie rabarbarowe: 1 łyżka masła 1 kg rabarbaru cukier 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 115 g mąki pszennej 80 g cukru 100 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto półkruche: 1. W misce mieszamy mąkę cukier, sól. Dodajemy masło i za pomocą rąk(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15-20 minut, do czasu aż się ładnie zarumieni. 4. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Nadzienie rabarbarowe: 1. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. 2. Na patelni na maśle przesmażamy rabarbar, po czym zasypujemy go cukrem i cynamonem. Chwilę smażymy, aż cukier się rozpuści, a rabarbar nieco zmięknie
W kuchni KatieSezon na rabarbar!!! Dopiero w tym roku posadziłam rabarbar w ogrodzie - jakoś ciężko było mi go znaleźć... Ale już mam i pewnie za rok będę z własnego rabarbaru przyrządzać ciasta, kompoty i inne pyszności :) A najlepsze są przepisy stare, proste, wypróbowane i sprawdzone - i taki właśnie jest ten przepis na ciasto z kruszonką! W tym roku dostałam kilka łodyg rabarbaru(...)łodygę zjem w sposób, który z dzieciństwem bardzo mi się kojarzy... - obrana łodyga zanurzona w cukier i do buzi :) Ależ to było pyszne! No, ale ciasto... Razem z rabarbarem dostałam od bratowej przepis na ciasto z kruszonką. Ciasto pasuje do niemal wszystkich owoców, więc gdy już będą truskawki, to i w takiej formie się pojawi, a potem kolejne owoce
dobra gospodyni dom wesołym czyniPyszny, prosty do zrobienia deser. Do rabarbaru dołożyłam nieco słodkich truskawek, dałam też nie za wiele cukru, dzięki czemu deser nie był przesłodzony. Do kruszonki użyłam roztopionego masła, taką metodę zobaczyłam kiedyś w przepisie na stronie Moje Wypieki i od tamtej pory chętnie ją stosuję, gdyż kruszonkę robi się znacznie prościej niż tradycyjnie z masłem schłodzonym. Najpyszniejsze jest crumble lekko(...)letnie, podane z bitą śmietaną ( nie słodziłam). Ale i kolejnego dnia, wyjęte z lodówki, było pyszne. Polecam! inspiracją był przepis Jamesa Martina składniki ok 1 kg (10 lasek) rabarbaru 4 łyżki wody 4 łyżki ksylitolu (lub do smaku) lub cukru 1 łyżeczka imbiru w proszku 200 g truskawek kruszonka: 110g masła roztopionego 80 g brązowego cukru
Stare Garykońcu i ja zrobiłam ciacho z rabarbarem ;)) Zrobiłam i wczoraj robiłam drugie, bo moim panom tak smakowało, że zjedli. Młody jadł jak szalony. Myślałam, że mu nie posmakuje, bo może trochę kwaśne, a tu proszę i było tylko mamo zrób jeszcze jeden :)) No powiem Wam, że rabarbar rządzi :)) Miłego dnia :)) Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)cukru pudru 5 jaj 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie jogurt naturalny (jak by ciasto się nie kleiło) Dodatkowo: 1 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru Białka oddzielamy od żółtek, które ubijamy z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i masło. Siekamy je nożem. Następnie dodajemy ubite żółtka z cukrem i zagniatamy
kruche babeczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto smakuje przepysznie i idealnie łączy wszystkie składniki. Pięknie wyrasta i dzięki serowi - jest lekko wilgotne, a rabarbar zatopiony w polewie śmietankowej - wprost rozpływa się w ustach. Sami spróbujcie i nie obawiajcie się zakalca! Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego , a olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto używać(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Masa śmietanowa: 1/3 szklanki gęstej śmietany 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Dodatkowo: 200g rabarbaru 1-2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kokosowej (*) Opcjonalnie: cukier puder do posypania Rabarbar oczyścić, umyć i osuszony pokroić na niewielkie kawałki. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Rabarbar oczyścić, umyć, osączyć
Di gotujeKolejna wersja kruchego ciasta z rabarbarem, ten różni się tym, że rabarbar był przed pieczeniem marynowany w occie balsamicznym, co nadało mu szlachetnego smaku. Rabarbar należy marynować 24 h, mój się wylegiwał ponad 72, bo kompletnie nie miałam czasu na pieczenie. Składniki na standardowej wielkości tortownicę (26 cm): 800-1000 g rabarbaru 3 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego (z czerwonego(...)została mi od poprzedniego ciasta Aby przygotować kruszonkę, wrzuć wszystkie składniki do miski i rozkrusz je razem palcami, o tak: Powstałą kruszonkę schowaj do lodówki, zanim przygotujesz resztę. Przygotowanie: Rabarbar umyj, pokrój 1 cm kawałki, skrop octem balsamicznym, posyp cukrem i schowaj do lodówki na około 24 h. Jak to z kruchym ciastem bywa, musisz wszystkie składniki siekać
greenscarfwiosna, to drożdżówka z rabarbarem, nie ma opcji! A jeśli drożdżówka to przepis koniecznie sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :) Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko(...)ewentualnie z dodatkiem cukru, dla mnie to stanowczo za mało, bo niezbyt lubię kwaśny smak. Do tej pory dosładzałam rabarbar truskawkami, tym razem jednak postanowiłam zestawić go z konfiturą różaną, której jestem wielką fanką. Efekt końcowy powala na kolana, oba smaki cudownie się uzupełniają, słodycz konfitury w cudowny sposób przełamuje kwaskowatość rabarbaru i jak na różę przystało, dodaje mu powabu
Garniec MagalieUwielbiam śniadania na słodko! A jeszcze bardziej uwielbiam szybkie i łatwe śniadania na słodko:) Przedstawiam dziś absolutnie przepyszny omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami w słodkim syropie z nutą pomarańczy, cynamonu, imbiru i wanilii. Coraz łatwiej w sklepach o rabarbar i truskawki, więc trzeba się nimi nacieszyć póki można. Polecam to danie na leniwe weekendowe śniadanie z kawą(...)która doskonale zrównoważy jego słodycz. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami (2 porcje) Składniki na omlet: 1 łyżka cukru 2 jajka 100 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta soli 2 łyżki masła Składniki na rabarbar z truskawkami: 150 g rabarbaru, pokrojonego
karmelowyTarta rabarbarowa przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom rabarbaru. Osobiście do nich należę, więc wykorzystuję sezon na rabarbar maksymalnie jak się da :-) SKŁADNIKI Na kruchy spód 250 g mąki pszennej 65 g cukru trzcinowego 125 g masła 2 żółtka szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Na nadzienie 500-600 g rabarbaru (u mnie 550 g) 2 białka szczypta soli(...)Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tortową o średnicy 26 cm, podwijając boki do góry. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 13 minut. Nadzienie: Rabarbar umyć, obrać z twardej skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać śmietanę, dodać budyń i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać, żeby nie było grudek. W osobnej
Passions hobbies lifetylko pojawia się w warzywniaku, bez zastanowienia biorę kilogram lub dwa. Zawsze mam na niego pomysł. I ochotę. Cierpki, kruchy i soczysty – rabarbar. Więcej o rabarbarze na pewno będzie przy okazji ciasta, a teraz od razu przechodzimy do meritum. Ten syrop jest obłędny. Jeszcze dobrze nie wystygł a już zniknęło pół butelki – a uwierzcie, jest naprawdę wydajny i mocno aromatyczny(...)Jeśli macie możliwość wybierzcie ładne, mocno czerwone łodygi. Rabarbar do tego przepisu tylko myjemy – nie obieramy go ze skórki, która nada syropowi smak i kolor. Odcinamy stwardniałe końce i element, gdzie zaczynają się liście, a łodygi kroimy drobno, w plasterki ok 0,5-1cm. Im drobniej tym lepiej. Wrzucamy go do garnka w którym będzie się gotował i zasypujemy
Karo in the KitchenPlacek – bo plackowaty cały swoim jestestwem. W konsystencji gdzieś między biszkoptem a ciastem ucieranym, idealnie podkreśla cierpki smak rabarbaru. Naprawdę uwielbiam to ciasto, spróbujcie. Czemu to placek z trzech misek? Bo dokładnie tyle naczyń potrzeba do jego zrobienia. Przyda się też ręczny mikser i duża blacha do pieczenia (moja ma 36/23cm). Umyjcie rabarbar i obierzcie go. Pokrójcie na drobne(...)centymetrowe kawałki. Wymieszajcie pokrojony rabarbar z rodzynkami w najmniejszej misce, odstawcie. Do kolejnej z misek wbijcie całe jaja, wsypcie cukier i cukier waniliowy. Utrzyjcie masę mikserem na jasny puch, aż cukier nie będzie wyczuwalny między palcami. W trzeciej misce wymieszajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do miski z ubitymi jajkami i cukrem, cały czas miksując, wsypujemy mąkę z proszkiem
Karo in the Kitchen