pewna, że nawet ona mu się nie oprze! ;) Rabarbarowe tiramisu Potrzebujesz: 300g biszkoptów ladyfingers 500g Mascarpone 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 pomarańcza 1 laska wanilii 500-600g rabarbaru 2 łyżki miodu 2 garści pistacji Sposób przyrządzenia: Krem: 1. Żółtka i cukier utrzyj w misce na puszystą, jasną masę. 2. Partiami dodawaj do masy Mascarpone, wciąż ucierając/ miksując(...)Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, wyskrob ziarenka i dodaj do kremowej masy. (nie wyrzucaj łupinek!) 4. Do kremowej masy dodaj sok z połowy pomarańczy - całość dobrze połącz. Rabarbar: 1. Rabarbar umyj i obierz, a następnie pokrój pod skosem na kawałki długości ok. 5 cm. 2. Kawałki rabarbaru ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. W małej miseczce połącz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to smakołyk rozpływający się w ustach. Ciasto jest niezwykle kruche, a waliniowa pianka idealnie łączy owoce z ciastem.Z powodzeniem rabarbar można zastąpić innymi owocami np. truskawkami czy jagodami. Uwielbiam ciasta na kruchych spodach, w moim przekonaniu tu nic nie może pójść nie tak. Jeśli nie jesteś biegły/a w kulinariach(...)pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru, 2x 40g) 125 ml oleju rabarbar około 6-8 gałązek + 4 łyżki cukru Ugnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Mniejszą część ciasta
Rusty ForkZrobiło się naprawdę słonecznie, co u mnie wiąże się z napojami zastępującymi codzienną herbatę i będącymi jednocześnie lekkimi posiłkami. W ogródku rabarbar rośnie jak szalony, więc z czego zrobić pierwszy wiosenny koktajl w tym roku? Ano z rabarbaru właśnie oraz mięty i melisy, które rosną tuż obok. Ze względu na te zioła, które mają działanie uspokajające, polecam koktajl na sobotnie(...)niedzielne popołudnie. W koktajlu słodziwem są suszone daktyle. Składniki (na 2-3 szklanki): 300 g rabarbaru 150 g suszonych daktyli 200 ml mleka kokosowego kilka liści mięty (u mnie omszona) kilka liści melisy cytrynowej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w drobną kostkę. Rabarbar przerzucić do garnka i zalać 150 ml wody. Zagotować. Daktyle pokroić na podobne kawałki
Weekendy w domu i ogrodzieJuż na dobre rozpoczął się sezon na rabarbar, który będzie trwał do końca czerwca. Warzywo to od zawsze gościło w moim domu w postaci kompotów i ciast. Przyznam, że dopiero w życiu dorosłym doceniłam jego smak. Przez weekend postaram się zgromadzić dla Was przepisy na ciasta z rabarbarem. Przeszukanie stert kartek i karteczek, notesów i segregatorów zajmie mi kilka(...)czas do końca czerwca na prezentowanie moim wypieków. Jak z wszystkim, nie należy przesadzać z ilością rabarbaru w diecie. O ile rabarbar zawiera duże ilości witamin takich jak A, C, E oraz kwas foliowy, potas i wapń; to spożywany surowy zawiera szkodliwe kwasy szczawiowe, które przekształcają się, tworząc szczawian wapnia – związek, który odkłada się w postaci kamieni nerkowych
Rusty Forksukcesie szarlotki z kruszonką, która stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje(...)całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche • 2 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski
To co kochamWiosna, maj wiadomo bzy i rabarbar. Ten drugi wyrasta na potęgę i trzeba coś z nim zrobić. Kompot odpada, nie ma amatorów, wyrzucić szkoda, a więc zostało jedno... upiec ciasto z rabarbarem. Jak postanowiłam tak też zrobiłam. Ciasto: 2 szklanki mąki szklanka mąki krupczatki łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli 2 żółtka szczypta wanilii 2 łyżki cukru trzcinowego gęsta(...)śmietana kostka margaryny 2 łyżki kakao Nadzienie I: 700 g obranego rabarbaru 3 łyżki manny brązowy cukier żelujący 1/3 szklanki wody Nadzienie II: 5 białek łyżka soku z cytryny 0,5 szklanki cukru trzcinowego 0,5 opakowania kisielu żurawinowego Ciasto proponuję zrobić sobie dzień wcześniej i zamrozić. Takie twarde dobrze zmrożone ułatwia pracę i ładnie się ściera na tarce
Dieta moja pasjaNieduże ciasto z pierwszym w sezonie, cieniutkim jeszcze i zielonym rabarbarem. Ucierane, z czapą piany z białek z zatopionymi w niej kawałkami rabarbaru. Pyszne! Ciasto z rabarbarową bezą tortownica 23 cm 300 g (2 szkl) rabarbaru pokrojonego na plastry grubości 0,5 cm 1/3 szkl cukru 100 g miękkiego masła 0,5 szkl. cukru 2 jajka 1 szkl. mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu (kefiru, maślanki, kwaśnego mleka lub śmietany) 2 białka szczypta soli 0,5 szkl cukru Dwie godziny przed robieniem ciasta przygotować rabarbar. Odciąć końcówki rabarbaru (nie obierając go z włókien) i pokroić w plasterki 0,5 cm . Zasypać je cukrem i odstawić, aby puścił sok. Przed samym rozpoczęciem robienia ciasta włączyć piekarnik
Posadzone i zjedzonesztuk z każdego rodzaju i jakoś przez tą mizerotę nie miałam natchnienia aby coś z nimi zrobić, a przechadzając się po ogrodzie co róż odgarniałam ze ścieżki ogromne gałęzie rabarbaru, który z kolei rożnie jak szalony i mnie natchnęło. Cukinie i patisony mają to do siebie, że smaku jako takiego nie mają, przejmują aromaty dodatków, więc są świetną bazą, rabarbar(...)mylić z kwaśnym), i co ważne szybko się go robi, nie trzeba smażyć godzinami. ps. Zdaję sobie sprawę z tego, że na chwilę obecną ciężko w sklepach o rabarbar, ale śmiało można go zastąpić pomarańczami, efekt końcowy będzie bardzo zbliżony. Składniki: około 2,5 g dyniowatych około 2,5 kg rabarbaru (lub pomarańczy) 300-500 g cukru dwie łyżki agaru
greenscarfmojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę
moj przepis namnie w słodkie dni dzieciństwa, gdy babcina kuchnia wypełniała się tym aromatem niemal w każdy weekend. Oczywiście, tamta drożdżówka jest najlepsza na świecie: z dużą ilością kruszonki, czasami z rabarbarem. Miękka, puszysta i delikatna. I choć wszyscy doskonale znali zdanie Babci na temat jedzenia ciepłego ciasta drożdżowego ( ani mi się waż! Brzuch Cię będzie bolał ), to i tak naszym ulubionym(...)zajęciem było podkradanie cieplutkich kawałków, lub choćby uszczknięcie odrobiny kruszonki. Mmm, pycha! Mój Tato jest wielkim fanem drożdżówki z rabarbarem, pomyślałam więc, że to idealny deser na dzisiejszy dzień. Co prawda, nie mogę go poczęstować (ciągle czekamy, aż będzie można wysyłać jedzenie przez USB), jednak mam nadzieję, że ucieszy go sama idea takiego deseru specjalnie dla niego. Wszystkiego najlepszego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce Wilgotne, sycące ciasto z rabarbarem, nieprzesłodzone, w sam raz do kawki czy na piknik. Składniki na blachę 25cmx35cm: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą(...)jasny puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać, dodawać w 3 turach na przemian ze śmietaną. Ciasto przelać do formy, wyrównać, posypać równomiernie rabarbarem. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku 45-50 min, do suchego patyczka. Ostatnie 15 min piec po folią aluminiową, aby ciasto od góry się zbytnio nie przypaliło. Całkowicie wystudzić
moj przepis naradiu. Cieszmy się, bo dziś jesteśmy. Jutro jeszcze nie nadeszło, a wczoraj już minęło....Jest Tu i Teraz. A teraz ;) zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Na ciasto z rabarbarem i marmeladą. Kruche. Delikatne. Idealnie skomponowane w słodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru(...)gram masła (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany (dałam 30%) 1 kg rabarbaru 6 - 8 łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub innego) 1 łyżka cynamonu bułka tarta Kruszonka 185 gram mąki pszennej 100 gram cukru 125 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego Zagnieść składniki i odstawić do lodówki. Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek i cukier puder
Kuchnia smakówLody o dość nietypowym smaku, z kawałkami karmelizowanego rabarbaru i delikatną nutką cynamonu. Lekko kwaskowate, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zamarzają na kamień. 250 g rabarbaru 50 g masła 3/4 szklanki cukru szczypta cynamonu 1 szklanki kremówki 1 łyżka spirytusu Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem. W momencie kiedy zacznie lekko brązowieć dodać rabarbar pokrojony w około(...)kawałki. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Przyprawić cynamonem i wlać 1/2 szklanki kremówki. Chwilę podusić, ale tak aby część kawałków rabarbaru się zachowała. Po całkowitym wystudzeniu dodać alkohol. Pozostałą kremówkę, dobrze schłodzoną, ubić i wmieszać do zimnego rabarbaru. Masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego
https:KKuchniaMniamCiasto półkruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie rabarbarowe: 1 łyżka masła 1 kg rabarbaru cukier 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 115 g mąki pszennej 80 g cukru 100 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto półkruche: 1. W misce mieszamy mąkę cukier, sól. Dodajemy masło i za pomocą rąk(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15-20 minut, do czasu aż się ładnie zarumieni. 4. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Nadzienie rabarbarowe: 1. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. 2. Na patelni na maśle przesmażamy rabarbar, po czym zasypujemy go cukrem i cynamonem. Chwilę smażymy, aż cukier się rozpuści, a rabarbar nieco zmięknie
W kuchni Katie