rabarbar - 4427 przepisów (strona:43/296)

Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem 290

Sezon na rabarbar już niedługo się kończy, więc trzeba korzystać ;)) Ja już ciasto z rabarbarem robiłam po raz drugi, bo mój młody jest jego fanem. Tym razem dodałam do pianki kokos, wcześniej robiłam tradycyjny - klik . Kokos fajnie pasuje do rabarbaru, więc namawiam do wypróbowania tego połączenia :)) Ciasto też troszkę inne, tak pokombinowałam, żeby się za bardzo nie kruszyło. Blaszka 23x33(...)kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego  Dodatkowo: 1/5 kg rabarbaru 50 g kokosu 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru pudru- do pianki Rabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy na niego cukier, dusimy kilka minut (tak około

kruche babeczki
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II. 256

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami (pierwszy przepis znajdziecie  tutaj ). Dzisiejszy przepis jest nieco inny, gdyż rabarbar posłużył mi za nadzienie, a truskawki natomiast tradycyjnie powędrowały na wierzch. Tym razem zrezygnowałam z kruszonki, choć jej miłośnicy mogą śmiało zredukować ilość truskawek, zastępując je kruszonką. Niemniej jednak smak i konsystencja ciasta(...)przeszły moje oczekiwania. Wnętrze jest soczyste, słodko-kwaśne, idealnie wyważone ze smakiem słodkich truskawek i ciasta. Wszystkim miłośnikom sezonowych ciast polecam ten przepis! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II:  na formę 24x30 ROZCZYN: 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki tortowej (dobrej klasy) POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA: 1/2 szklanki ciepłego

Rozpustne gotowanie
Placek kruchy z rabarbarem i malinową pianką 137

Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc najlepsze ciasto na weekend tylko z tą rośliną. Placek w stylu  kruszonu-pleśniaka. Jeśli ktoś obawia się kwaśnego smaku placka to nie potrzebnie, gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie(...)Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Różowa pianka z rabarbarem: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie malinowe (sam proszek) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 duże łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru z wanilią Wszystkie składniki

Kubki smaku
Rabarbar i truskawki. Biszkopt. Rolada 171

kierując nawet moje myśli w kierunku lata, gdy mnogość warzyw i owoców będzie przyprawiała o zawrót głowy. Póki co jednak skupiam się na sezonowych przysmakach, czyli głównie truskawkach i rabarbarze. Choć dzisiaj, przyznam Wam się w tajemnicy, kupiłam - pierwszy raz w życiu! - białe szparagi. Podam je razem z młodymi ziemniaczkami i zamarynowanym w tajemnych składnikach wczoraj przez C. mięsem. Będzie(...)przeszkodzi, nawet ten paskudny deszcz i zimny wiatr, który powrócił z zimową niemal siłą. Tymczasem już teraz mam dla Was przepis na wiosenną roladę z truskawkami i rabarbarem. Przy przeglądaniu gazet w oko wpadła mi rolada z malinami. Wyglądała obłędnie! Ja mam w lodówce tylko rabarbar i truskawki... Jednak ochota na zawijanie ciasta biszkoptowego dopadła mnie niczym grom z jasnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 142

Wiosna zawitała do nas pełną parą i czas wykorzystać jej dobrocie. Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1/2 kg mąki, szklanka letniego mleka, jajko, 40 g świeżych drożdży, 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 800 g rabarbaru, łyżeczka cynamonu, Kruszonka: 100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru(...)naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane). Przygotowane ciasto zagniatamy w kulę i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem)na minimum godzinę. Oczekując na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy rabarbar. Dokładnie myjemy i obieramy rabarbar a następnie kroimy w 1 cm paski. Przygotowany rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki: masło, cukier

paapilotkaa
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 156

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :) Ciasto dodaję do akcji wspólnego wypiekania, organizowanej na fb- Ciasto na niedzielę :) Składniki na ciasto (na małą prostokątną blaszkę o wymiarach 18 cm x 28 cm): Na tradycyjną, większą blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm należy(...)masła 2 jajka Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej typ 500 30 g cukru 35 g zimnego masła płaska łyżeczka cukru z wanilią Dodatkowo: 600 g rabarbaru 3 łyżki cukru Wykonanie ciasta: Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut. Dla mnie

Smak mojego domu
Ciasto drożdżowo-serowe i "Czy ten rudy kot to pies?" 148

Dziś odchudzona propozycja ciasta drożdżowego z dodatkiem rabarbaru i jabłek. Jest kwaskowate dzięki rabarbarowi i puszyste, ale nie tłuste, dzięki zamiennikowi masła. Na pomysł "odchudzenia" wpadłam pod wpływem jednej z akcji kulinarnych. Przyznaję, że teraz ricotta lub serek naturalny staną się stałym dodatkiem do ciast drożdżowych - łagodzą smak i zawierają mniej tłuszczu. Ciasto wyrobił i upiekł mi automat do wypiekania(...)płynem (to mój zamiennik masła w tym cieście) mała miarka soli 5 dużych miarek cukru 400 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) saszetka (7 g) drożdży suszonych 200 g mieszanki rabarbaru i jabłek Do pojemnika wypiekacza do chleba dodać wymienione składniki (z wyjątkiem jabłek i rabarbaru). Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Włączyć urządzenie na odpowiedni program (u mnie program chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Deser z płatkami ryżowymi, nasionami chia i karmelizowanym rabarbarem 151

Pomysł na szybki deser - płatki ryżowe i nasiona chia gotowane na mleku, polane karmelizowanym rabarbarem. Słodko-kwaśne połączenie składników. Poniższy deser najlepiej smakuje podany na ciepło.  Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki płatków ryżowych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka nasion chia 1 łyżka cukru szczypta soli karmelizowany rabarbar 2-3 gałązki rabarbaru 2 łyżki cukru(...)nasiona chia, szczyptę soli i cukier wsypać do garnuszka. Wlać mleko i wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 10-12 minut). W międzyczasie przygotować karmelizowany rabarbar: umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowany rabarbar przesypać na patelnię. Zasypać cukrem i smażyć na średnim ogniu. Gdy rabarbar lekko zmięknie to dodać sok z cytryny i miód. Całość

Ugotować
Babeczki z rabarbarem 114

oczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem(...)truskawkami i rabarbarem. Malując sobie paznokcie na rabarbarowy kolor, martwię się tylko tym, że sezon jest krótki i już za chwilę rabarbaru nie będzie. Nie ma rady- trzeba się najeść na zapas;) Składniki: 150 g miękkiego masła 150 g brązowego cukru 2 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g płatków migdałów 300 g rabarbaru Przygotowanie: Rabarbar

Smakowity Blog Kulinarny
CRUMBLE TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE Z PEŁNOZIARNISTĄ KRUSZONKĄ 112

Crumble z truskawkami i rabarbarem to szybki i pyszny deser, który również może być smacznym, słodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej mąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :)  Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast(...)prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar.  Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami , bitą śmietaną

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 201

Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec. Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :)  Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :) SKŁADNIKI Ciasto (na foremkę 21x25(...)szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 1/4 szklanki mleka   Nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 1/3 szklanki cukru pudru  (ja lubię kwaskowy rabarbar - jeśli lubicie bardzo słodko, możecie dać więcej cukru) 1 łyżeczka olejku waniliowego Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 (100g) kostki

Moje Kuchenne Rewelacje
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy 185

mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików(...)rabarbaru 3 duże pomarańcze 1 kg cukru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1-2 cm kostkę. Rabarbar wsypać do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, przykryć dużym talerzem czy pokrywką, zostawić na minimum dwie godziny, a najlepiej na całką noc, tak aby rabarbar puścił sok. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Obrać skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z wszystkich pomarańczy. Skórkę

moj przepis na
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 163

rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku, wymyśliliśmy z mężem marmoladę gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć. Składniki na 20 słoików po około(...)gruszek u nas Lukasówka 2,5 kg rabarbaru 1 kg cukru Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć do 5 litrowego lub większego garnka z grubym dnem i zasypać 1/2 kg cukru. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby gruszki puściły sok. Rabarbar umyć, obrać, wyciąć zdrewniałą część przy korzeniu, pociąć na 2 cm kawałki. Przełożyć

moj przepis na
CIASTO Z RABARBAREM CZERWONĄ PORZECZKĄ I MAŚLANKĄ 160

Kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej. Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka. Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.  Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor. Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem: * ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasteczka serowe z rabarbarem * rabarbarowe ciasto z maślanką(...)Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 250-300g czerwonej porzeczki kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania W mikserze zmiksowałam na białą masę,  miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wkropiłam

potrawyregionalne
Zimna miska według Duńczyka 170

letnie, wakacyjne. Czy może być coś wspanialszego...? Na straganach piętrzą się pachnące warzywa i owoce, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Najchętniej do domu przyniosłabym wszystko! Znoszę więc naręcze rabarbaru (tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce; nie oszukujcie więc, że sezon już się skończył), kobiałki truskawek, pęczki szparagów, młode cukinie i oszałamiająco pachnące pomidory, intensywne w kolorze(...)przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam po nie za każdym razem, gdy tylko znajdą się w zasięgu moich rąk. Nie inaczej było

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania