rabarbar - 4427 przepisów (strona:42/296)

Drożdżowe z rabarbarem -przepis na placek drożdżowy 175

Wciąż mam rabarbar na ogrodzie, więc dzisiaj upiekłam kolejne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Lubicie drożdżowe z rabarbarem? Ja bardzo! Rabarbar jest pyszny i nawet mrożę go na zimę. W tym roku wyrósł później ale obrodził nieźle. Ciasto drożdżowe z kruszonką jest jak puch. Lubię drożdżowe do kawy, a to jest delikatnie słodkie, więc chętnie podaję je na śniadanie ze szklanką(...)lekkie różnice smakowe, bo drożdżowe z brązowym cukrem jest ciemniejsze i jakby lekko karmelowe w smaku. Dzisiaj upiekłam tradycyjne drożdżowe, gościom smakowało, więc cieszę się niezmiernie! Drożdżowe z rabarbarem Składniki: foremka o wymiarach 25 cm x 35 cm 150 g cukru 100 g masła, miękkiego 600 g mąki 250 ml mleka 35 g świeżych drożdży 1 jajko + 1 żółtk0 szczypta

codojedzenia
Duńskie ciasto z rabarbarem. I o tym, jak moja przyszłość zawisła na włosku. Czy może raczej na odnóżu...? 165

dobrze spałam tamtej nocy... Po opowiedzeniu tej mrożącej w żyłach krew historii w pracy usłyszałam: To za ile wystawiliście dom na sprzedaż...? Ha. Ha. Przepis na to ciasto z rabarbarem znalazłam na blogu Pistachio . Spodobał mi się bardzo, bo są w nim same dobre rzeczy: miękkie, waniliowe ciasto ucierane, karmelizowany rabarbar i krem budyniowy. Niewielki dodatek kardamonu nadaje mu wyrazistego(...)czasu. A ciacho wychodzi obłędne! Delikatne, słodko-kwaśne i wilgotne, a do tego długo zachowuje świeżość.  Czy ktoś w ogóle mógłby próbować mu się oprzeć...? Duńskie ciasto z rabarbarem, kardamonem i budyniem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) krem budyniowy: 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 50 g cukru 15 g mąki ziemniaczanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie ciasto rabarbarowe 105

Sezon rabarbarowy trwa w najlepsze, więc pozwólcie, że i ja podzielę się swoim łatwym przepisem na ciasto z rabarbaru. Nie ma w nim oleju, co dla jednych może być wadą, a dla innych zaletą Cukru też niekoniecznie trzeba dodawać do środka – mnie się zdarzyło raz zapomnieć… Skompensowałam to przez bardzo hojne posypanie ciasta cukrem pudrem. I gdybym się(...)pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego) Mokre: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego) Nadzienie: 2 długie łodygi rabarbaru 1/2 łodygi rabarbaru pocięta na paski do przybrania ciasta na wierzchu Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy w paski, wkładamy na patelnie podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy przez kilka minut

Lamarida.pl
Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem 144

Póki jeszcze jest rabarbar koniecznie musicie zrobić to pyszne jogurtowe ciasto. Nie od dziś wiadomo, że do smakowitego duetu z rabarbarem jest też niezbędna nasza pyszna polska truskawka.  Ciacho jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zawiera niewiele tłuszczu, jest wilgotne i puszyste. Po prostu słodkie lato na talerzu ! Za co kochamy truskawki Truskawki są pierwszymi owocami(...)Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas

Kulinarne przygody Gatity
Likier rabarbarowy 181

moim ogrodzie wyrósł okazały rabarbar. Oczywiście mógłbym z niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało, że do mojego domu będą chętniej zaglądać goście – to likier rabarbarowy. Trunek jest słodki i zarazem kwaśny do tego o mocy ok. 20 proc. Warto zapamiętać ten przepis, bowiem takie likiery są na wagę(...)złota. Zatem do dzieła! Polecam wam także moją kanapkę nowojorską . Na pewno wam zasmakuje. Film Składniki – likier rabarbarowy 600 g rabarbaru 200 ml wódki 250 g cukru brązowego laska wanilii cytryna Przepis na likier rabarbarowy Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do garnka, a do niego także dodajemy cukier brązowy i laskę wanilii

Kuchennyviral.pl
Rabarbarowe róże 158

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się(...)prezentuje i jest bardzo smaczny rabarbar malinowy, niestety jak do tej pory jeden, jedyny raz go upolowałam i nie tym razem niestety. Do gotowania syropu by podrasować kolor i smak rabarbaru dodałam 2 garstki mrożonych malin. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki orkiszowej jasnej 240 ml mleka 50 g masła 4 łyżki miodu 30 g drożdży 1 jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot z rabarbaru 139

Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w sklepach pojawia się świeży rabarbar. No właśnie, świeży… kiedyś, świeży rabarbar rwałam swoimi małymi rączkami, zjadając połowę wprost z ziemi, garściami nosiłam go do domu z zielonej łąki tuż za oknami, a dzisiaj? Dzisiaj zdana na łaskę okolicznych marketów, z niecierpliwością czekam na pojawienie(...)się pierwszych sztuk na półkach Kompot z rabarbaru jest niezawodny podczas letnich upałów. Lekko kwaskowaty, idealnie gasi pragnienie, a jeśli wolicie odrobinę słodsze napoje, po prostu dodajcie więcej cukru do kompotu Składniki na kompot: 1,5 litra gorącej wody 800g rabarbaru 3 łyżki cukru Przygotowanie kompotu: Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści i kroimy w 1-2 centymetrowe kawałki. Wrzucamy

NiePieprz.pl
ciasto ryżowe z rabarbarem (bezglutenowe) 226

Rabarbar – niesamowicie smaczne i zdrowe warzywo o lekko kwaśnym smaku. Kilka dni temu na blogu mogliście znaleźć przepis na kompot z rabarbaru . Pisałem tam o tym, że rabarbar wspaniale pasuje nie tylko do przygotowania orzeźwiających napojów ale również jako składnik do ciast. Minęło kilkanaście dni w ogródku dojrzały kolejne łodygi, a więc przyszedł czas na następny przepis. Tym razem(...)ciasto z rabarbarem. Na pierwszy ogień ciasto na bazie mąki ryżowej a więc całkowicie bezglutenowe: lekko kruche i bardzo smaczne. Łapcie przepis Składniki (na średniej wielkości blachę do tart): rabarbar (około 4 łodyg), 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego (ja użyłem w połowie z wodą gazowaną

Gar Zdrowia
PROSTE CIASTO Z RABARBAREM 129

ŁATWE CIASTO Z RABARBAREM  Sezon na rabarbar się rozpoczął, nie może więc zabraknąć ciasta z rabarbarem. Pyszne i łatwe ciasto, które każdy z Was może samodzielnie zrobić w domu. Ciasto, które umili Wam chwilę, przy kubku kawy czy filiżance herbaty. Podstawą tego ciasta, jest kruche ciasto i duża ilość rabarbaru.  Ciasto aby ładnie wyglądało przyozdobiłam dodatkowo finezyjnym zdobieniem(...)postaci warkocza i liści. PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM CIASTO KRUCHE: - 110 g zimnego masła - 240 g mąki krupczatki - 80 g cukru pudru - 3 żółtka - łyżka śmietany -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z w/w zagnieć szybko ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na 15 minut. W tym czasie zrobimy nadzienie. - 5 sztuk grubych lasek rabarbaru - 5 łyżeczek cukru

SMYKWKUCHNI
Tarta z rabarbarem i budyniem 152

Lekko kwaskowe ciasto z rabarbarem. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 30 g cukru pudru (2 łyżki) 40 ml mleka (3 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy bez cukru(...)mleka 25 g cukru (2 łyżki) Dodatkowo: 250 g rabarbaru (5 łodyg) 1 łyżkę cukru pudru (do posypania) folia aluminiowa Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm). Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne

KuchniaWeDwoje.pl
Najlepsze ciasto z rabarbarem 85

Rabarbar kojarzy mi się z grządką w babci ogródku. Fascynowały mnie jaskrawe łodygi, których kolor intensyfikował się ku dołowi, uroczo kontrastując ze skórzastymi, ciemnozielonymi liśćmi. Jako dziecko lubiłam, na zewnętrznej stronie liści, szukać ospałych ślimaków, którym smak soczystych liści bardzo odpowiadał. Wieczorami ścinaliśmy łodygi, żeby ugotować z nich kompot, swoją drogą nigdy nie uważałam, że to dobry pomysł, to raczej(...)zbrodnia na rabarbarze. Lekko ciepły kompot z rozgotowanym rabarbarem przyprawiał mnie o mdłości. Często więc uciekałam się do chrupania łodygi na surowo, wtedy można cieszyć się jego kwaskowatym aromatem i niebywałą chrupkością, młode pędy zjadałam w całości, starsze obierałam z łykowatych włókiem ubrudzonymi rękoma ;) To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową

Słodki Kompromis
Biszkopt z rabarbarem 101

mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru i uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy na podwieczorek. Składniki: Ciasto • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masła • 3 łyżki oliwy Rabarbar • 5 średnich łodyg rabarbaru • 2 łyżki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: • Rabarbar umyć, obrać z łupinki, pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem. • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier cały czas ubijając. • Wrzucać po jednym

To co kocham
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 115

zakupów na gdyńskiej hali targowej znów przytachałam rabarbar. Tym razem zrobiłam wiosenny klasyk - drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Kupiłam tyle rabarbaru, że starczyło jeszcze na gar kompotu. Nie zrobiłam zdjęć, ale powiem Wam jak robię kompot: do pięciolitrowego garnka wkładam 1200 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm . kawałki (nie obieram go, tylko odkrawam końcówki), wsypuję pół szkl. cukru i zapełniam(...)garnek wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Ewentualnie można dosypać jeszcze ćwierć szklanki cukru. Studzę kompot w garnku. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką blacha prostokątna 35 x 28 cm 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 400 g mąki pszennej tortowej 3 jajka w temp. pokojowej 100 g masła

Posadzone i zjedzone
Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 155

wody i mrożonej herbaty. Posiłki na ciepło, póki co, zupełnie sobie odpuściłam. Zjeść to może bym i zjadła, ale przygotować...? Nie ma mowy! Przypominam Wam też, że sezon na rabarbar ma się ku końcowi. No dobrze, może i nie do końca tak się sprawy mają. Jeszcze nawet we wrześniu zeszłego roku widziałam w sklepach dorodne, różowo-zielone łodygi. Już jednak(...)powoli wypierany przez krajowe, słodkie truskawki; niedługo dołączą do nich porzeczki, wiśnie, czereśnie, agrest, morele i brzoskwinie. Kto wtedy będzie miał czas zatrzymać się nad rabarbarem...? Proponuję więc już dzisiaj przygotować bajecznie pyszną konfiturę, na którą przepis podpatrzyłam u Małgosi . Połączenie rabarbaru z rodzynkami i rumem zaintrygowało mnie od razu; gdy więc tylko zobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką 249

Drożdżówki są z dodatkiem kaszy jaglanej, która sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze. Napełnione karmelizowanym rabarbarem i posypane słodką, maślaną kruszonką. Wszystko z nutką cynamonu, co jeszcze bardziej podnosi walory smakowe drożdżówek. 800 g rabarbaru 1 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka cynamonu CIASTO DROŻDŻOWE: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)szklanka wody 1 szklanka mleka 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli KRUSZONKA : 1 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru Rabarbar pokroić na ok 1,5 cm kawałki. Rozpuścić masło z cukrem na dużej patelni albo na dwóch mniejszych. Tak, aby kawałki rabarbaru leżały koło siebie. Kiedy masło z cukrem delikatnie zbrązowieje dodać kawałki rabarbaru. Smażyć, obtaczając rabarbar

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania