rabarbar - 4427 przepisów (strona:39/296)

Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 138

Tarta ta jest idealna dla miłośników słodkości, tart, kremów budyniowych i rabarbaru: Creme Patissiere inspirowany przepisem Marthy Stewart, rabarbar karmelizowany w brązowym cukrze i krucha słodka tarta z nutką wanilii. Pyszności! Ciekawostka: Dlaczego   Creme Patissiere ma różne odcienie w zależności od bardzo podobnych przepisów. Krem ma mocno żółty kolor od żółtek ze swojskich jajek, jeśli kupicie jajka fermowe(...)dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka  by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej. Rabarbar: około 2-3 łodygi pocięte w mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko

KreatywnePiny
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 190

był cukiernikiem miał taki patent, by z jednego ciasta zrobić dwa i upiec je jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo lubi ciasto drożdżowe (kołacz) z rabarbarem, a tylko część osób lubi budyń, upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba ja, bo lubię obie opcje(...)ciasto drożdżowe możecie oczywiście zmienić w jednosmakowe i upiec je z samym rabarbarem, lub z rabarbarem i budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki. Składniki na ciasto: 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody) 80g masła 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka soli

Smakowy Raj
Biszkopt z rabarbarem 50

Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru i uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy na podwieczorek. Składniki: Ciasto ? 5 jajek ? 1 szklanka cukru ? 2 szklanki mąki ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 125 g masła ? 3 łyżki(...)oliwy Rabarbar ? 5 średnich łodyg rabarbaru ? 2 łyżki cukru ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: ? Rabarbar umyć, obrać z łupinki, pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem. ? Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier cały czas ubijając. ? Wrzucać po jednym żółtku delikatnie ubijając. ? Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypywać powoli

To co kocham
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem 89

Pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem. Rabarbar : rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Po tym czasie rabarbar przełożyć na sito, aby go odsączyć. Syropu nie wylewać, będzie świetnym dodatkiem do wody. Orzechy : orzechy wymieszać z cukrem(...)reszty mleka. Mieszając zagotować. Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć połowę ciasta, wygładzić. Ułożyć na nim rabarbar. Na rabarbarze rozłożyć budyń, uważając aby budyń nie dotykał do formy. Posypać orzechami włoskimi prażonymi. Przykryć pozostałym ciastem. Posmarować mlekiem wymieszanym z wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

królestwo garów
Nadziane muffiny rabarbarowe z kruszonką 102

upieczeniu i ostre słońce w każdym fotograficznym punkcie sprawiły, że nie wszystkie elementy mogłby zostać uchwycone w kadrze... Zapewniam jednak, że są to jedne z najpyszniejszych wiosennych muffin z rabarbarem, jakie zjecie w tym sezonie! :) Lekko kwaśne kawałeczki rabarbaru zatopione w złotym cieście babeczek troskliwie tulą się do śmietankowego nadzienia na bazie twarożku i mascarpone. To wyjątkowo kremowe i uzupełniające(...)pełne wiosennej lekkości i smaku nadziane muffinki rabarbarowe z kruszonką to słodka błogość mieszcząca się w dłoni, której nie można się oprzeć ;) Nie dajcie się prosić i biegnijcie po rabarbar! Nadziane muffiny rabarbarowe z kruszonką Na 10-12 szt Potrzebujesz: Ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 3-4 średnie łodygi rabarbaru  1/4 łyzeczki soli 1 łyżeczka proszku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rabarbar i truskawki 87

Tarta na zimno! Rabarbar i truskawki to owoce idealne na tartę. Dzisiaj polecam przepis na tartę z pieczonymi owocami i kremem mascarpone. Jest to tarta, gdzie oddzielnie upiekłam kruchy spód oraz rabarbar i truskawki obficie posypane cukrem. Kiedy spód do tary i nadzienie ostygły zmiksowałam krem z mascarpone. Na zimny już spód wyłożyłam najpierw krem potem owoce. Na końcu brzegi(...)kruszonką. Dlatego tak przygotowane ciasto nazywam tartą na zimną. U nas tarta z owocami bardzo wszystkim smakuje. Taka tarta na zimno wystarczy na jedno posiedzenie. Oczywiście zamiast truskawek czy rabarbaru można wybrać inne owoce sezonowe. Krem mascarpone pasuje do większości owoców. Krem można doprawić likierem. Skusiłam się na likier kokosowy. Często piekąc tarty zostaje mi ciasto. Tym razem zrobiłam

codojedzenia
Galette z rabarbarem i migdałami 87

Dziś zapraszam Was na obłędne ciasto, czyli rustykalną tartę. Upiekłam ją z rabarbarem, w końcu mamy na niego teraz sezon i teraz smakuje najlepiej, a do ciasta dodałam jeszcze zmielone migdały. Powiem Wam, że ten dodatek wspaniale urozmaicił smak tej tarty. Galette z rabarbarem i migdałami jest bardzo proste do przygotowania i robi się  je szybko. Równie szybko znika(...)też z talerzy, bo chrupiące migdałowe ciasto z upieczonym rabarbarem to duet idealny. Galette z rabarbarem i migdałami     Galette z rabarbarem i migdałami Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 140 z zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 150 g maki pszennej 50 g mąki migdałowej szczypta soli 3-4 łyżki zimnej wody Wypełnienie: 350 g rabarbaru 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Rolada biszkoptowa z galaretką z rabarbaru 132

roku nieco później, ale jest! Rabarbar - roślina, która niezmiennie kojarzy mi się z wiosną i która wypełnia brak rodzimych owoców o tej porze roku. Przepisów na wykorzystanie rabarbaru podałam tu już sporo ( klik! ). Dziś zapraszam na roladę biszkoptową z domową galaretką z rabarbaru w wersji wegetariańskiej, czyli bez użycia żelatyny. Składniki : Biszkopt   5 jajek  szczypta soli 5 łyżek(...)cukru 5 łyżek mąki  płaska łyżeczka proszku do pieczenia  łyżka wody 2 łyżki oleju skórka starta z połowy cytryny (wcześniej sparzonej i dobrze umytej) Galaretka z rabarbaru ok. 500 g  rabarbaru 600 ml wody 2-3 płaskie łyżeczki agaru cukier (ilość według uznania i dostosowana do kwasowości rabarbaru) Piekarnik ustawić na 180 stopni C. z opcją pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 86

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) Warstwa owocowa: 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki (może być mrożony, ale warto rozmrozić na sitku, lepiej się wtedy wymiesza z budyniem) 300 gr jabłka (u mnie jedno duże kwaśne Boskop może być też Szara

moj przepis na
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 87

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem

moj przepis na
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 89

mojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy, więc chciałam wypróbować coś nowego. To ciasto chciałam już upiec dawno, ale ciągle nie było okazji, a rabarbar w zamrażarce czekał i czekał. W końcu się zmobilizowałam i oto jest. Przepyszne, powtarzam przepyszne kruche(...)szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) Warstwa owocowa: 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki (może być mrożony, ale warto rozmrozić na sitku, lepiej się wtedy wymiesza z budyniem) 300 gr jabłka (u mnie jedno duże kwaśne Boskop może być też Szara

moj przepis na
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 97

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto nie chce się kleić) Budyń jaglano-śmietankowy: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z tą instrukcją 400 ml śmietany 30% 1/4 szklanki cukru pudru Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem

moj przepis na
Tarta rustykalna z rabarbarem 179

chcielibyście przygotować taki wypiek to zachęcam do upieczenia poniższego ciasta. Tarta rustykalna (z francuskiego "galette") to płaskie, okrągłe kruche ciasto. Łatwe i szybkie do przygotowania. Poniższą tartę nadziałam rabarbarem oraz polałam różowym lukrem. Uwierzcie mi na słowo, tarta była pyszna w smaku. Najlepiej podawać ją po ostudzeniu, ponieważ masa rabarbarowa zgęstnieje i dzięki mące ziemniaczanej utworzy się gęsta, owocowa warstwa(...)mąki pszennej (160 g) 120 g zimnego masła (ponad 1/2 kostki!) 80 g serka śmietanowego, np. Almette 2 łyżki drobnego cukru szczypta soli nadzienie rabarbarowe 0,5 kg obranego rabarbaru 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) sok z 1/2 cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej różowy lukier cukier puder sok z rabarbaru Na początku przygotować kruche ciasto

Ugotować
Kruche ciasto bezglutenowe z truskawkami i rabarbarem 112

Czas czytania: 2 min Bardzo zdrowe, delikatne ciasto z pianką z białek, na której zapieczone są soczyste truskawki i pyszny rabarbar. Całość przykryta jest tartymi kawałkami kruchego ciasta i płatkami migdałowymi. Ciasto jest bezglutenowe i oczywiście nadaje się dla osób na takiej diecie z jednym zastrzeżeniem! Jeśli chorujecie na celiakię pamiętajcie, aby mąka owsiana była z certyfikatem! Z tego(...)się orientuję, to produkowana w Polsce mąka owsiana może zawierać śladowe ilości glutenu. Oczywiście na rynku jest dostępna mąka zagraniczna odpowiedniej jakości i z certyfikatami! Ciasto z truskawkami i rabarbarem proponuję przed podaniem posypać cukrem pudrem i siekaną świeżą miętą. Smacznego! Print Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem – bezglutenowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill

SprawdzonaKuchnia.pl