rabarbar - 4427 przepisów (strona:39/296)

Tarta z rabarbarem. 151

Tarta z rabarbarem jest zwyczajnym domowy wypiekiem.  Niezbyt słodka, trochę kwaskowa i łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba się wysilać składając ciasto, czy misternie układać rabarbar. Odrobina nonszalancji jest mile widziana, w końcu pieczemy dla domowników.  Tak, ten wypiek nie pasuje na eleganckie przyjęcia, raczej na deser po niedzielnym obiedzie. Tarta nie jest kaloryczna, wystarczy przejrzeć listę składników, żadnego(...)jadam zbyt kalorycznych potraw. Składniki : Spód tarty 180 g mąki pszennej typ 500 110 g masła 1 łyżka cukru 3 łyżki gęstej śmietany szczypta soli Wierzch tarty 4 łodygi rabarbaru  1-2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Schłodzone masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z mąką, cukrem, śmietaną i solą. Szybko zagnieść ciasto (aby masło

Codziennik Kuchenny
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 146

Delikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie.   Ważne(...)miały jednakową temperaturę, a olej dodawano do ciasta wąski i wolnym strumieniem. Inaczej ciasto może się zważyć i możemy doczekać się efektownego zakalca Mi się strasznie podoba taki układ rabarbaru na cieście. Podejrzałam go na Pintereście. Zamiast zwykłego krojenia rabarbaru na paseczki, możemy pokroić go w kawałki równej wielkości i poukładać naprzemiennie, tworząc taki fajny efekt. Oczywiście, ciasto świetnie smakuje

Mieszam w Garnku
Migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu, bez cukru 217

razem na „ Zdrową Środę ” przygotowałam migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu, bez cukru, na białkach. Moje pierwsze ciasto z rabarbarem z mojego ogródka w tym roku, sezon rabarbarowy uważam, więc za rozpoczęty :) jej! Ciasto jest smaczne, aromatyczne, wilgotne od oleju koksowego i rabarbaru. Ciasto mało rośnie i jest niewysokie. W przygotowaniu proste, ale proszę dokładnie przeczytać przepis. Polecam… Migdałowe ciasto(...)rabarbarem bez glutenu, bez cukru Składniki: około 350-380g oczyszczonego rabarbaru pokrojonego na kawałeczki 2-3 łyżki płynnego miodu 160g zmielonych migdałów 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 3 łyżki mąki kokosowej 5 białek 100g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki ksylitolu 2-3 krople aromatu migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego dwie garście posiekanych migdałów

Mała Cukierenka
Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną 140

Piękna, słoneczna pogoda za oknem zachęca do pieczenia lekkich i niesłodkich deserów. Idealnie do tego typu przysmaków pasuje rabarbar.  Świetnie nadaje się do kompotów, kisieli i galaretek. Dla mnie najlepsze są pulchne ciasta i kruszonki, które smakowicie komponują się ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj proponujemy Wam niezwykle aromatyczny biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną. Szybki w przygotowaniu(...)dzisiejsze, słoneczne popołudnie! Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: 4 jajka zerówki 100 g brązowego, nierafinowanego cukru pudru + do posypania 1 duża łyżka masła + do wysmarowania tortownicy 100 g mąki kilka truskawek do dekoracji Masa rabarbarowa: ziarenka z ½ laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii) 500 g rabarbaru ¼ szklanki soku (może być pomarańczowy lub jabłkowy

Moja Mama Gotuje
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 134

dziś zahaczając o muzykę? Ponieważ w piosenkach tego zespołu jest samo życie, wszystko, co ważne i błahe też. Słodko-kwaśne to nasze życie - jak ten tu pleśniak z rabarbarem. Trzeba dodać mu smaku, nikt nam szczęścia nie da, jak sami go nie ugnieciemy sobie.  "Ty, Bóg, dasz mi szczęście? Aha, mało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście chwilowe możemy(...)sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru + 2 łyżki - 4 jajka - 1 kostkę masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżki kakao - 1 cukier wanilinowy - 5- 5 lasek rabarbaru ok. 45cm długości (lub inne owoce ewentualnie słoiczek kwaskowego dżemu) Na początek kroję porządnie wymyty rabarbar

I tu będę miała takie te
Kompot rabarbarowy z rozmarynem. 208

wątpienia mój ulubiony miesiąc. Moje urodziny, dzień matki, pierwsze truskawki i rabarbar. Wcale nie obraziłabym się, gdyby maj trwał cały rok! Niestety, jak to w życiu bywa, czas mija szybko, gdy jest nam dobrze. Myślałam, że gdy zakończę swe studenckie życie i maj przestanie być okresem przed-sesyjnym, to zacznę czerpać z niego garściami, ale jakoś tak, wszystko jest zupełnie(...)opak. Czasu brak, pracy po pachy, a bez zakwitł, gdy ja wzrok wlepiony miałam w monitor komputera. Kupiłam więc rabarbar po drodze do domu z pracy, wrzuciłam do garnka, a ten sam zamienił się w kompot. Uwielbiam, gdy tak niewiele trzeba by było smacznie! Kompot z rabarbaru z rozmarynem Składniki 600g rabarbaru 1,4l wody (6 szklanek) 3/4 łyżeczki ekstraktu

Fill The Bowl
Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) 202

Uwielbiam rabarbar. Ten wiosenny, zielony kolor, lekko kwaskowaty smak... Nic tylko cieszyć się i jeść go póki jest. Dziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z jego udziałem. Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) to doskonałe połączenie kwaskowato-słodkich smaków i delikatnych placuszków jogurtowych. Spróbujcie. Placuszki przygotowałam na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem(...)mąki pszennej 6 łyżek jogurtu typu greckiego 1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia 2 łyżeczki cukru (można pominąć) 1 większe jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 większej łodygi rabarbaru 11/2 łyżki masła 11/2 łyżki cukru duża szczypta cynamonu Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, cukier (można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy

Słodkie okruszki
Sernik cytrynowy z rabarbarem 204

Sezon rabarbarowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na sernik cytrynowy z rabarbarem. Dosyć kwaskowaty, lekki, pyszny, rozpływa się ustach. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Trochę jest z nim zachodu, ale uważam, że warto go upiec. Dla koloru i aromatu do rabarbaru dodałam jeszcze parę truskawek. Przed podaniem proszę posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony delicious(...)magazine).   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Sernik cytrynowy z rabarbarem Składniki: Spód: 60g miękkiego masła 200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive Masa serowa: 250g serka mascarpone 500g gotowego sera na sernik 200g jasnego brązowego cukru skórka stara z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2 łyżki mąki

Mała Cukierenka
Piknikowe crumble w słoiku. Rabarbar i truskawki. 118

przetrwają wysoką temperaturę piekarnika, umożliwią podzielenie deseru na porcje. Po wystygnięciu wystarczy zakręcić je nakrętkami i można ruszać w drogę! Do słoików zapakowałam bardzo prosty deser - owoce pod kruszonką . Rabarbar z truskawkami to moje ulubione połączenie o tej porze roku. Dodałam do nich trochę wody różanej dla nieco orientalnego smaczku, a tradycyjną kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów i pistacjami. Ale wyszło(...)pysznie! Czy rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się słoiczki niskie i szerokie - do takich najłatwiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort bezowy z rabarbarowym curdem, bitą śmietaną i malinami 153

sklepach i na bazarkach pojawił się już rabarbar. Bardzo lubię słodko-kwaśny smak tych łodyg, dlatego prócz pysznego kompotu postanowiłam wyczarować z niego coś jeszcze… Padło na tort bezowy przekładany bitą śmietaną i rabarbarowym curdem z dodatkiem malin. Curd to rodzaj dość gęstego kremu przygotowanego z jajek, cukru i masła z dodatkiem owoców (najbardziej znany jest cytrynowy), który nadaje się(...)łyżeczką :) Tort (jak to zwykle z bezami bywa) jest bardzo delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam na 2 dni. Pierwszego dnia zagotowałam rabarbar i odstawiłam do odcieknięcia z nadmiaru soku oraz upiekłam bezowe blaty. Drugiego dnia dokończyłam przygotowanie rabarbarowego curdu i tuż przed podaniem przełożyłam nim bezy wraz z bitą śmietaną. Zbyt długie

MyCookBook.pl
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 137

Sezon na rabarbar czas zacząć:) Szukałam prostego ciasta jogurtowego z rabarbarem na drugie śniadanie/podwieczorek i znalazłam kilka przepisów. Wypróbowałam dwa z nich a poniżej podaję ten który wydaje mi się bardziej niezawodny i smaczniejszy:) W oryginalnym przepisie na stronie Kwestia Smaku ciasto było odwrócone ale ja zrobiłam odwrócone odwr(...)conego:) i dodałam truskawki które świetnie się komponują z rabarbarem. Naprawdę polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30

cucinare
Francucka tarta rabarbarowa 146

zdjęcia tej tarty w  brytyjskim wydaniu GoodFood. Do tej tarty potrzebowałam specjalnej, podłużnej formy, którą udało mi się zdobyć jesienią ubiegłego roku.  Dlatego jak tylko pojawił się rabarbar zabrałam się za przygotowania.  Pierwsze podejście zakończyło się katastrofą, albo raczej bardzo pysznym syropem .  Za drugim razem byłam już ostrożniejsza (chociaż przyznam, że jednak trochę za bardzo(...)ciasto udało się niemal doskonale. Niemal, bo przesadziłam z ostrożnością i trochę za mało podgotowałam rabarbar.     Składniki: ok 600-700 g rabarbaru 1 laska wanilii 50 g cukru drobnego sok z 1/2 cytryny   Na ciasto: 225 g mąki pszennej 25 g mielonych migdałów 2 łyżki cukru pudru 140 g zimnego masła 1 żółtko   Na krem patisserie

Sto kolorów kuchni
Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą 139

Każdy lubiący piec ma z pewnością swój ulubiony przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Gdy tylko pierwszy rabarbar pojawia się na straganach to już wyobrażam sobie zapach kruchego ciasta wydobywający się z piekarnika. Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na to aby przed pieczeniem podsmażyć rabarbar! Dzięki temu jest o wiele bardziej delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Korzystajcie(...)kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą i szybko zagniatamy

Mienta blog
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 121

Tarta ta jest idealna dla miłośników słodkości, tart, kremów budyniowych i rabarbaru: Creme Patissiere inspirowany przepisem Marthy Stewart, rabarbar karmelizowany w brązowym cukrze i krucha słodka tarta z nutką wanilii. Pyszności! Ciekawostka: Dlaczego   Creme Patissiere ma różne odcienie w zależności od bardzo podobnych przepisów. Krem ma mocno żółty kolor od żółtek ze swojskich jajek, jeśli kupicie jajka fermowe(...)dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka  by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej. Rabarbar: około 2-3 łodygi pocięte w mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko

KreatywnePiny
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 157

był cukiernikiem miał taki patent, by z jednego ciasta zrobić dwa i upiec je jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo lubi ciasto drożdżowe (kołacz) z rabarbarem, a tylko część osób lubi budyń, upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba ja, bo lubię obie opcje(...)ciasto drożdżowe możecie oczywiście zmienić w jednosmakowe i upiec je z samym rabarbarem, lub z rabarbarem i budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki. Składniki na ciasto: 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody) 80g masła 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka soli

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania